1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulostiedot

Finnair 174 miljoonaa euroa tappiolla, Stockmannin tulos romahti, Sanomakin vajosi – Yle seurasi tulospäivää

Konecranes, Tikkurila ja Uponor paransivat tulostaan reippaasti.

Helsinki-Vantaalla oli keväällä autiota. Finnair pidensi kesäkuun alussa lomautuksiaan kevääseen 2021 saakka. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Finnairin vertailukelpoinen liiketulos oli 174,3 miljoonaa euroa tappiolla huhti–kesäkuussa. Viime vuonna samaan aikaan se oli 47,2 miljoonaa euroa plussalla.

Yhtiön liikevaihto laski 91,3 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 68,6 miljoonaa euroa.

– Finnairin toista vuosineljännestä kuvaa käytännössä vain yksi asia, COVID-19-pandemia. Kuten ennakoimme, kapasiteettimme laski sen vuoksi kolmeen prosenttiin, sillä ylläpidimme vain Suomen kannalta kriittisiä lentoyhteyksiä. Tämä heijastui vahvasti myös matkustajamääriin, liikevaihtoon ja tulokseen, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tulostiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Mannerin mukaan katsauskauteen sisältyi kuitenkin myös valopilkkuja, sillä esimerkiksi pelkkää rahtia kuljettaneiden lentojen kysyntä oli vahvaa koko vuosineljänneksen.

Myös Stockmann kärsi pandemiasta

Stockmann-konsernin liikevaihto supistui 23 prosenttia 182,7 miljoonaan euroon. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tavarataloyhtiö Stockmannin oikaistu liiketulos oli huhti–kesäkuussa 1,8 miljoonaa euroa tappiolla, kun se vuosi sitten oli 16,2 miljoonaa euroa voitollinen. Konsernin liikevaihto supistui 23 prosenttia 182,7 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Jari Latvasen mukaan globaalilla koronapandemialla on ollut merkittävä vaikutus Stockmannin liiketoiminnan kehitykseen, mutta kevään muutos- ja tehostustoimet ovat tuottaneet tulosta. Latvasen mukaan Stockmann laski kustannustasoa merkittävästi lomautuksilla ja säästötoimilla.

– Koronapandemiarajoitteiden purkaminen on lisännyt asiakasvirtoja tavarataloissa ja myymälöissä toukokuun lopulta alkaen. Sekä Stockmannin että Lindexin verkkokaupan kasvu jatkui vahvana myös toisella vuosineljänneksellä, Latvanen kertoo Stockmannin osavuosikatsauksessa (siirryt toiseen palveluun).

Sanoma suhtautuu positiivisesti laskusta huolimatta

Mediakonserni Sanoman tulos heikkeni. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Myös mediakonserni Sanoman tulos heikkeni. Sen operatiivinen liikevoitto laski huhti–kesäkuussa 54 miljoonaan euroon viime vuoden 60 miljoonasta eurosta. Liikevaihto putosi 246 miljoonaan euroon viime vuoden 260 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Susan Duinhovenin mukaan Sanoman alkuvuosi oli hyvä (siirryt toiseen palveluun) koronaviruspandemista huolimatta. Yhtiö arvioi, että pandemialla on merkittäviä vaikutuksia sen liiketoimintaan tänä vuonna, vaikka konsernin tasapainoinen liiketoimintaportfolio lieventääkin pandemian vaikutuksia jonkin verran.

Konecranesilla, Verkkokauppa.comilla ja Tikkurilalla pyyhki hyvin

Konecranes puolestaan kasvatti tulostaan huhti–kesäkuun aikana 42,7 miljoonaan euroon viimevuotisesta 38 miljoonasta eurosta.

Myös maalivalmistaja Tikkurilan kannattavuus parani selvästi vuoden toisella neljänneksellä. Oikaistu liiketulos kasvoi peräti 49,2 prosenttia 34,7 miljoonaan euroon edellisvuoden 23,2 miljoonasta eurosta.

– Kannattavuuden parantumisen taustalla oli ennen kaikkea neljänneksen lopun poikkeuksellisen kova kuluttajamyynti kaikilla Tikkurilan päämarkkina-alueilla, kertoo Tikkurilan toimitusjohtaja Elisa Markula tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Terrafamekaan ei koronasta kärsinyt, vaan sai tammi–kesäkuun aikana puristettu tuloksensa melkein plussalle. Se teki tappiota enää 0,6 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli miinuksella 16,1 miljoonaa euroa.

Huhti–kesäkuussa Terrafamen liiketappio oli runsaat kaksi miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavana aikana tappiota tuli lähes 19 miljoonaa.

Myös Verkkokauppa.comilla pyyhki hyvin keväällä. Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos huhti–kesäkuussa oli 4,8 miljoonaa euroa.

Verkkokauppa.comin vertailukelpoinen liiketulos huhti–kesäkuussa oli 4,8 miljoonaa euroa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Putkijärjestelmiä toimittava Uponor teki huiman 43 prosentin kasvun keväällä. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 36,2 miljoonaa euroa huhti–kesäkuussa, kun se vuotta aiemmin oli 25,3 miljoonaa euroa.

Korjausrakentaja Constikin petrasi menoaan reippaasti. Sen liikevoitto toisella kvartaalilla 2,4 miljoonaa euroa. Viime vuonna samaan aikaan tulos oli vain 0,1 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Nesteen liikevaihto romahti raakaöljyn hinnan mukana, UPM:ssä iso pudotus, Kesko teki koronakeväänä ennätystuloksen – Yle seurasi tulospäivääyritykset koronakriisissä

Stora Enson tulos supistui, SRV pinnisti niukasti plussalle – Yle seurasi tulospäivää

Koneen liikevaihto supistui, Scandicilta synkkiä lukuja, liikevaihto romahti 86 prosenttia – lue Ylen kooste tulospäivästä

Yritykset koronakriisissä: Johtaako paperin jyrkkenevä alamäki tehtaiden sulkemiseen Suomessa? UPM:n Pesonen: "Ei sitä voi poissulkea"

Yritykset koronakriisissä: SRV:n tornitaloon palkattiin hissivahti ja työvuoroja jumpattiin, mutta suomalaiset rakennushankkeet eivät pysähtyneet koronaan

Yritykset koronakriisissä: Kansan lääkehamstraus loppui, vaikutus tuntui lääkealan tuloksissa

Yritykset koronakriisissä: Koneen Ehrnrooth – "Odotimme Kiinan elpymistä, mutta emme odottaneet sen tapahtuvan näin voimakkaasti"