Kotimaan matkailu kukoistaa Kymenlaaksossa – kävijäennätyksiä rikotaan nyt monessa kohteessa

Myös majoituspaikoissa on ollut täyttä.

kotimaanmatkailu
Japansk azalea.
Kymenlaaksossa matkailijoita ovat kiinnostaneet esimerkiksi luontokohteet, kuten Kotkan palkitut puistot ja Arboretum Mustila Yle/Fredrika Sundén

Kotimaan matkailun buumi on näkynyt Kymenlaaksossa tänä kesänä.

Monessa maakunnan kohteessa vierailijoita on ollut huomattavasti tavallista kesää enemmän. Vaikka luvut kävijämääristä ja matkailijoiden käyttämästä rahasta saadaan vasta myöhemmin, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorissa on huomattu vilkastunut matkailu seudulla.

– Majoituspaikoissa on täyttä. Olemme kuulleet yrittäjiltä, että meneillään on hyvä kausi. Kotimaiset matkailijat ovat liikkeellä, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin matkailujohtaja Kati Paasi kertoo.

Esimerkiksi Merikeskus Vellamossa Kotkassa kävijöitä on ollut heinäkuussa puolet normaalia kesää enemmän, ja museokaupan myynti on kasvanut ainakin 70 prosenttia.

– Kävijämäärät ovat nousseet viime vuoteen nähden selvästi, ja kasvu on tietenkin sulkuajan jälkeen tuntuva. Kyllä meillä taitaa olla ennätyskesä sitten Vellamon avautumisen, museokaupan vastaava Anu Hajjar sanoo.

Saaristofregatti St. Nikolain hylyn osista tehty teos
Ruotsinsalmen meritaistelusta kertova näyttely vetää vieraita Vellamoon.Pyry Sarkiola / Yle

Matkailijamäärät ovat nousseet Kotkassa myös Sokos Hotel Seurahuoneella vaikean kevään ja alkukesän jälkeen.

– Erityistä kasvua on tapahtunut lapsiperheiden osalta. Muun muassa Kotkan upeat puistot ovat selkeästi houkutelleet matkailijoita eteläiseen Kymenlaaksoon. Kotka on saanut kevään ja alkukesän aikana paljon myönteistä julkisuutta eri medioissa, ja kaupunki on tänä kesänä ollut muodikas matkailukohde, hotellinjohtaja Olli Järvinen kertoo.

Myös Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla on ollut vilkasta, ja matkailijoita on ollut päivittäin runsaasti liikkeellä eri puolilta Suomea.

Miehikkälän Salpalinja-museossa lippujen myynti on kasvanut puolella viime vuoden heinäkuuhun nähden, ja heinäkuu onkin ollut kaikkien aikojen vilkkain museossa.

Myös Haminassa kaupunginmuseon kausi on käynnistynyt vilkkaana. Spa Hotel Haminassa kysyntää on ollut puolet tavanomaista enemmän.

Vieraita halutaan pääkaupunkiseudulta

Kehittämisyhtiö Cursorissa uskotaan, että seudun saama mediahuomio on houkutellut kotimaan matkailijoita Kymenlaaksoon.

– Olemme tehneet aika paljon kampanjointia medianäkyvyyden kautta. Olemme järjestäneet paljon mediamatkoja, joiden kautta olemme hakeneet tunnettuutta. Koronatilanteen myötä kohdensimme hyvin paljon markkinointia pääkaupunkiseudulle, jossa väkeä asuu enemmän sekä isoihin kotimaan matkailuun liittyviin kampanjoihin, Paasi sanoo.

Markkinoinnin yhtenä tavoitteena on ollut tuoda esille lyhyttä välimatkaa Kotkan ja Helsingin välillä.

– Olemme nostaneet sitä esiin joka puolella, kuten myös erityispiirteitämme ja uutuuksiamme, kuten Merikeskus Vellamon Ruotsinsalmi-näyttelyä. Se on saanut paljon näkyvyyttä, kuten myös Kotkan puistot. Sitä kautta on tullut uusia kohderyhmiä, jotka eivät ehkä ole aiemmin matkustaneet tälle seudulle, tai matkat ovat suuntautuneet ulkomaille, Kati Paasi sanoo.

Vaikka kotimaiset matkailijat ovatkin liikkeellä, rahavirtojen kannalta ulkomaalaiset matkailijat ovat Kati Paasin mukaan tärkeitä.

– En uskalla sanoa, että tämä olisi kaikkien aikojen matkailukesä, koska kansainväliset matkailijat puuttuvat. Esimerkiksi viime vuonna he toivat yli puolet meidän matkailutuloistamme. Emme tiedä vielä, onko uusi kotimainen matkailijakunta sellaista, että he olisivat käyttäneet esimerkiksi ostoksiin paljon rahaa.

Järvimaisema Repoveden kansallispuistossa.
Repoveden kansallispuistoon odotetaan uutta kävijäennätystä.Metsähallitus. Käyttöoikeus varmistettava Metsähallituksen viestinnästä erikseen.

Kati Paasin mukaan lomasesongin päätyttyä tarkoituksena on houkutella seudulle viikonloppuvieraita.

– Uskon, että kun ihmiset käyneet täällä ensimmäistä kertaa, heillä on matalampi kynnys tulla uudelleen vaikka pitkäksi viikonlopuksi syksyllä tai talvella. Kyllä me kuitenkin tarvitsemme kansainvälistä matkailua suomessa. Meitä on reilut viisi miljoonaa ihmistä, ja rajallinen määrä rahaa käytössä.

Kansainvälisten matkailijoiden puuttumisen ohella myös Kotkan Meripäivien peruuntuminen heinäkuulta on seudun taloudelle kova isku.

– Hotellit ovat hyvin täynnä, mutta muu Meripäivien tuoma kulutus ja ison tapahtuman kerrannaisvaikutukset jäävät nyt pois, se on selvä. Matkailullisesti olisi tärkeää, että meillä olisi useita tapahtumia ympäri vuoden. Se auttaisi matkailutulon kasvua enemmän kuin yksi iso tapahtuma, Kati Paasi sanoo.

Ensikertalaisia liikkeellä Kouvolassa

Kouvolassa kävijäennätyksiä on tehty esimerkiksi Arboretum Mustilassa Elimäellä ja Tykkimäen vesipuisto Aquaparkissa. Myös Repoveden kansallispuistoon odotetaan tänä vuonna yli 200 000 vierailijaa ja uutta kävijäennätystä.

– Uskon, että Kouvolalla on ollut paljon otettavaa ja annettavaa kotimaan matkailussa tämän vaikean kevään jälkeen. Moni on varmasti käynyt ensimmäistä kertaa Kouvolassa, kehittämispäällikkö Kirsi Vainio Kouvolan seudun kehittämisyhtiö Kinnosta sanoo.

Vainion mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, eletäänkö Kouvolassa nyt matkailun ennätyskesää.

– Toivotaan, että tämä kesä kompensoisi alkuvuotta. Tällä hetkellä meiltä tietysti puuttuvat kansainväliset matkailijat, mutta kotimaisten matkailijoiden odotetaan paikkaavan sitä.

Tavallisesti Kouvolassa yöpyvistä matkailijoista ulkomaalaisia on 12 prosenttia, joten valtaosa kaupungin matkailijoista on tavallisestikin kotimaalaisia.

– Moni käy tänä kesänä ensimmäistä kertaa Kouvolassa, ja se muuttaa mielikuvia kaupungista. Se varmasti palvelee meitä tulevinakin vuosina, Kirsi Vainio sanoo.

Koronapandemia iski pahan aukon kuluvaan matkailukesään, kun Iitin Kymiringille suunnitellut ratamoottoripyöräilyn MotoGP-kisat peruuntuivat. Kirsi Vainion mukaan kisojen vaikutus olisi ollut niin suuri koko eteläisen Suomen alueelle, että vilkastunut kotimaan matkailu ei riittäne korvaamaan kisojen peruuntumisesta aiheutuneita tappioita.

– Tällaiset megatapahtumat ovat jatkossa ihan todella tärkeitä. Uskomme, että MotoGP-kisat järjestetään ensi vuonna, kuten moni muukin tapahtuma. Se luo uskoa tulevaisuuteen, Kirsi Vainio sanoo.

Lue lisää:

Kotimaanmatkalle rynnistävät nyt nuoret aikuiset ja lapsiperheet – lomasuunnitelmat jäävät viime tinkaan, ja maastopyörät viedään käsistä

Suomalaiset paikkaavat jo turistikatoa ja tästä voi alkaa kotimaanmatkailun nousukausi – etenkin nuoret löytäneet Suomi-helmien äärelle

Heinähelle käynnisti todellisen ryntäyksen saaristoon – Yrittäjä yllättyi: "Yhden yön aikana kaikki päivän liput oli varattu"