Suomen korkein benjihyppytorni kaatui mereen Helsingin Kaivopuistossa – nosturi saataneen ylös lauantaina, nostotöitä valmistellaan jo tänään

Alueella oli ukkosrintama nosturin kaatuessa perjantaiaamuna. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, aiheuttiko ukkonen onnettomuuden.

onnettomuudet
Kaatunutta benjihyppytornia nostetaan merestä.

Helsingin Kaivopuistossa aloitettiin perjantaina mereen kaatuneen 150-metrisen benjihyppytornin nostotöiden valmistelu. Todennäköisesti puomi puretaan pienempiin osiin vedessä ja tuodaan maihin pala kerrallaan.

Kaatuneen rakennusnosturin benjihyppy-yrittäjille vuokranneen Nostopalvelu J. Helaakosken toimitusjohtaja Tomi Sulonen kertoi perjantaina alkuillasta STT:lle, että nostaminen voi kestää yli viikonlopun.

Nostotöihin osallistuu myös Divecon Oy. Sen toimitusjohtaja Jari Venemies arvioi Ylelle, että nosturi saadaan toivottavasti ylös merestä lauantain aikana.

Nosturia käytetään yleensä rakennustöissä esimerkiksi elementtiasennuksissa ja teollisuuskohteissa. Nosturin puomin katkeaminen hämmästyttää yhtiön toimitusjohtajaa.

– Kyllä tämä oli sataprosenttinen yllätys. Olen aina kaikille sanonut, että ei nämä yleensä itsestään kaadu, nämä on tehty pysymään pystyssä ja kestämään, Sulonen toteaa.

Nosturin arvoa Sulonen ei halua kommentoida, mutta toivoo, että yhtiö saa edes nosturin alaosan vielä takaisin käyttöön.

Yhtiö on aloittanut nosturin korjaamisen vedestä ja jatkaa työtä tarvittaessa vielä huomenna lauantaina.

Hyppytornina tominut nosturi poistetaan merestä kahden muun nosturin avulla.
Hyppytornina tominut nosturi poistetaan merestä kahden muun nosturin avulla. Pauliina Toivanen / Yle

Pelastuslaitos sai hälytyksen tapahtuneesta varttia vaille seitsemän perjantaiaamuna. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

  • Katso Ylen aamun raportti Kaivopuistosta jutun pääkuvaa klikkaamalla. Paikalla oli toimittaja Olli-Pekka Kursi.

– Jostain syystä puomin varsi on pettänyt juuresta, ja sen takia 150-metrinen puomi on kaatunut, onneksi tällä kertaa mereen, kertoi päivystävä palomestari Kari Ursin perjantaiaamuna.

Helsingin poliisi kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että myös poliisi kävi aamulla onnettomuuspaikalla. Poliisin mukaan tapahtunut ei nykyisten tietojen valossa aiheuta viranomaistoimenpiteitä.

Meteorologi: Aamun ukkonen on saattanut vaikuttaa tapaukseen

Puomin varren pettämisen syyt ovat epäselvät. Kaupungin eteläosassa oli ukkosrintama tapahtuma-aikaan, mutta vielä ei tiedetä, onko se aiheuttanut onnettomuuden.

Meteorologi Seija Paasosen mukaan aamun ukkoskuurorypäs on saattanut vaikuttaa tapaukseen.

– Tällaisiin ukkoskuuroihin liittyy voimakkaita tuulia ja puuskia. Voi olla, että yksi syy on ollut nämä voimakkaat puuskat, hän sanoo.

– Varmasti 150 metrin korkeudella puuskat ovat sitäkin kovempia, hän lisää.

"Tällaista ei ole kyllä ennen vastaan tullut"

Benjihyppyjä järjestää Sky Breakers -yhdistys, jonka puheenjohtaja Markku Eklund kuuli tornin kaatumisesta perjantaiaamuna ajaessaan kohti Turkua. – Olihan tämä iso juttu ja piti lähteä ajamaan takaisin. Eihän tämä hyvä näkymä tietenkään ole. Vielä ei ole mitään suunnitelmia tehty jatkon suhteen, sanoo Eklund.

Benjihyppytorni on kaatunut mereen.
Benjihyppytornin siivoaminen merestä on kaluston omistajan tehtävä.Olli-Pekka Kursi / Yle

Eklundin mukaan hän ei ole kohdannut koskaan vastaavaa tilannetta. – Vaikea sanoa tästä kylmiltään, että mikä on saanut kaatumisen aikaan. 30 vuotta on näitä hommia tehty, eikä tällaista ole kyllä ennen vastaan tullut.

Benjihyppytornin siivoaminen merestä on kaluston omistajan tehtävä.

– Ei sitä pystyyn sieltä enää saada. Menee tunteja tai päiviä, että 150-metrinen tikku saadaan merestä ylös. Voi olla, että se täytyy pistää ensin meressä pienempiin osiin, päivystävä palomestari Ursin arvioi perjantaiaamuna Ylelle.

Kukaan ei ole loukkaantunut tapauksessa.

– Eihän Kaivopuistossa siinä kohtaa rakennuksia ole, mutta jos ihmisiä olisi ollut liikkeellä tapahtumapaikalla, joku olisi voinut jäädä alle.

En blå lyftkran vid en gräsbevuxen strand.
Onnettomuus sattui aikaisin perjantaiaamuna. Kukaan ei loukkaantunut tapauksessa.

Avi tutkii, Otkes ei

Onnettomuustutkintakeskus jättää tapauksen tutkimatta, koska benjihyppytornin kaatuminen ei aiheuttanut todellista vaaraa ihmisille.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto sen sijaan aloittaa oman tutkintansa tapahtuneesta.

– Meiltä on käynyt aamulla rakennusalan valvontaan ja nostinlaitteiden turvallisuuteen erikoistunut tarkastaja paikan päällä. Tarkastus on vielä kesken, joten emme lähde esittämään spekulaatioita tapahtuneesta, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun johtaja Eerik Tarnaala sanoo.

Tarnaalan mukaan jotain johtopäätöksiä tapahtuneesta voi saada mahdollisesti jo ensi viikon aikana, mutta viimeistään kuukauden sisään.

Lue myös:

Benjihyppyköysiä ei voi ostaa kaupasta – ne punotaan käsityönä sadoista ohuista kumisuikaleista