Terrafamen alkuvuosi nousi lähes voitolliseksi – liikevaihto kasvoi, vaikka metallit halpenivat

Koronavirusrajoitukset eivät ole haitanneet Sotkamon kaivoksen toimintaa, ja hintojen halpenemisen haitatkin on onnistuttu torjumaan.

Terrafame
Terrafamen akkukemikaalitehtaan rakennustyömaa.
Kaivosyhtiö Terrafamen akkukemikaalitehtaan rakentaminen on edennyt suunnitellusti. Arkistokuva.Mari Jäntti / Yle

Sotkamossa toimivan monimetalliyhtiö Terrafamen liiketulos nousi tämän vuoden alkupuoliskolla melkein voitolliseksi. Yhtiön tulos oli 2020 tammi–kesäkuussa 0,6 miljoonaa euroa miinuksella. Viime vuoden vastaavana aikana tappiota tuli 16 miljoonaa euroa.

Kaivosyhtiön liikevaihto kasvoi 22,3 prosenttia 172,6 miljoonaan euroon, koska Terrafame tuotti alkuvuonna metalleja enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Yhtiö onnistui myös suojaamaan metalliensa myyntihintoja maailmanmarkkinahintojen halpenemiselta.

Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoo yhtiön verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun), ettei korona-aika ole vaikuttanut tehtaan operatiiviseen toimintaan.

– Toimitukset jatkuivat normaalisti ja myös akkukemikaalitehtaan rakentaminen on edennyt suunnitellusti.

Lukkaroisen mukaan vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla yhtiön käyttökate kasvoi merkittävästi vuodentakaisesta ja oli 19,1 miljoonaa euroa, mikä on 11,1 prosenttia liikevaihdosta.

Sotkamon kaivoksen päätuotteen eli nikkelin tuotanto kasvoi vuoden takaisesta 13,8 prosenttia ja oli 15 462 tonnia. Myös sinkin tuotanto kasvoi 10,7 prosenttia 29 929 tonniin.

Lukkaroinen kertoo, että yhtiö on keskittynyt ensimmäisten toimintavuosien ajan tuotannon ylösajoon. Tammi–maaliskuussa yhtiö teki uuden nikkelintuotantoennätyksen 8 362 tonnia, mikä on 8,5 prosenttia enemmän kuin aiempi ennätys vuodelta 2018.

Juhannuksen alla Terrafamen toiminta-ajan nikkelintuotanto ylitti 100 000 tonnin rajan. Sinkkiä kaivos on tuottanut samaan aikaan yhteensä 215 000 tonnia.