Kuluva kesä ollut erinomainen yöpilvien havaitsemiseen – Hämeessä kausi jatkuu elokuun puoliväliin

Yöpilvet ovat myös haitanneet harvinaisen komeetan, Neowisen, havaitsemista.

Valaisevat yöpilvet muodostuvat mesosfäärissä noin 85 kilometrin korkeudessa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Kuluva kesä on ollut erinomainen yöpilvien havaitsemiseen. Muun muassa taivaanvahti.fi-palvelun (siirryt toiseen palveluun) mukaan Etelä-Suomen taivaalla on tänä kesänä voinut havaita näyttäviä yöpilviä.

Valaisevat yöpilvet syntyvät, kun ilmakehään päätyy avaruudesta meteoripölyä, jonka ympärille tiivistyy jäätä, ja nämä jääkiteet heijastavat horisontin alapuolella olevan Auringon valoa.

Ilmatieteen laitos ennustaa Hämeeseen lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi selkeää säätä, joten mahdollisuus yöpilvien havaitsemiseen on olemassa.

Näyttävät yöpilvet ovat saattaneet myös haitata muiden taivaankappaleiden havaitsemista. Suomenkin taivaalla olisi parhaillaan havaittavissa harvinainen vieras, komeetta C/2020 F3 eli tuttavallisemmin Neowise.

Suomen tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry kertoo Facebook-sivuillaan, että moni suomalainen komeettakuvaaja on manannut pohjoisen taivaalla useana yönä loimunneita valaisevia yöpilviä, jotka peittävät hentoisen komeetan taakseen.

Ursa ry:n mukaan Suomen vaalealla yötaivaalla komeetan havaitseminen paljain silmin on erittäin haastavaa. Komeetan löytää sitä paremmin, mitä pimeämpi taivas on. Neowisen voi nähdä vielä kuluvan viikon aikana lähellä Otavan tähtikuviota.