1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronatestausten määrät selvässä kasvussa – THL: Ei hätää, sen on aiheuttanut nuhakuumeen tuoma huoli

Terveysviranomaisten mukaan mahdollisuuksissa testata tartunta on edelleen eroja eri puolilla maata kansallisista suosituksista huolimatta.

Johtaja Mika Salminen pitää hyvänä sitä, että ihmiset hakeutuvat herkästi koronatestiin. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Koronatestausten määrät ovat lisääntyneet selvästi kesän aikana.

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salmisen mukaan muutos johtuu arvioiden mukaan siitä, että samaan aikaan tavallinen nuhakuume on yleistynyt.

Salminen pitää silti hyvänä sitä, että mahdollisuuksia testaukseen käytetään. Valtakunnallisena ohjeena on, että testaukseen pitää päästä heti jos oireita ilmenee. Salminen antaa keinon, jonka pitäisi viimeistään herättää hakeutumaan testeihin.

– Jos hajuaisti menee, silloin kannattaa hakeutua testiin samantien.

THL:n tietojen mukaan eri puolilla maata on vielä jonkin verran eroja päästä koronatestiin. THL:n Salmisen mukaan jokaisen pitäisi päästä testeisiin lähimpään julkiseen terveyskeskukseen koko Suomessa.

– Terveydenhuollon vastaukseksi ei kelpaa, ettei testeihin pääse. Mitään erityisseuloja testeihin pääsyyn ei pidä rakentaa, Salminen painottaa.

Suomi harkitsee parhaillaan myös uusia keinoja testien tekemiseen. Esimerkkejä on haettu muun muassa Tanskasta, jossa testeihin pääsee helposti niin halutessaan pienemmistäkin oireista.

Johtaja Salminen muistuttaa, että rajoitusten purkamisen seurauksena ja maailman tilanteen takia riski koronan uuteen tulemiseen on todellinen ja siihen varaudutaan muun muassa uudella kännykkään saatavalla koronasovelluksella.

Kuuntele Salmisen haastattelu täältä.

Voit keskustella aiheesta 24.7. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Koronan drive-in-näytteenottopisteitä tulossa lisää Uudellemaalle – testaukseen rekrytoidaan myös kymmeniä uusia työntekijöitä

Maailmalla käydään jo kauppaa lupaavista koronarokotteista – Suomi ei ole tehnyt päätöstä mistään rokotteesta

5 asiaa, jotka Suomi tekee toisin, jos koronan toinen aalto iskee