Kohun keskelle joutunut hollolalainen nuorisokoti kaipaa kiihkotonta keskustelua lastensuojelusta – johtaja perää lakimuutosta pidemmistä rajoituksista nuorille

Yksikön johtaja Sanna Väisänen kertoo, että yksikössä on tehty muutoksia toimintatapoihin jo lokakuisesta tarkastuksesta lähtien.

nuorisokodit
Lapsi kävelee tiellä nuoli merkin päältä.
Nuorisokoti Jaloverson johtaja Sanna Väisänen kertoo, että yksikössä on jo muutettu toimintatapoja. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Hollolassa sijaitsevan nuorisokoti Jaloverson johtaja Sanna Väisänen toivoo kiihkottomampaa keskustelua lastensuojelusta ja lasten pidempien rangaistusten mahdollistamista lailla.

Nuorisokoti Jaloverso nousi julkisuuteen lasten ja nuorten epäasiallisesta kohtelusta. Eduskunnan oikeusasiamiehen raportissa kerrotaan, että lastensuojeluyksikössä on puututtu lasten ulkonäköön, yksityisyyteen ja itsemäärämisoikeuteen.

Väisänen kertoo, että tarkastus käytiin hyvässä hengessä. Hänen mukaansa yksikkö on käynyt keskustelua aluehallintoviraston ja oikeusasiamiehen kanssa toimintatavoista, ja että he ovat muuttaneet niitä jo viime lokakuisesta tarkastuksesta asti.

Väisänen ihmettelee sitä, millaisia seikkoja media nosti esille raportissa. Esimerkiksi otsikoihin nostettiin yksikön halauskielto, joka mainittiin eduskunnan oikeusasiamiehen raportissa ohi mennen.

– Luimme oikein tarkoituksella raportin uudestaan. Raportissa oli 53 sivua, ja halaamisesta puhuttiin siinä kaksi lausetta. Sitä vähän ihmeteltiin, miksi juuri tällaiset asiat nostetaan lööppeihin.

Väisäsestä yksiköillä on liian vähän mahdollisuuksia vaikuttaa lapsille annettuihin rangaistuksiin. Hän kaipaa lisää kiihkotonta keskustelua nykyisestä laista.

– Lakia pitää muuttaa niin, että tietyille nuorille pystyisi asettamaan esimerkiksi pidempiä rajoituksia. Jos meille tulee nuori, joka on ollut kaksi kuukautta teillä tietämättömillä, ja sitten rajoitetaan liikkumista kolmekymmentä vuorokautta. Se on aika lyhyt aika siihen, että sitten pitäisi pystyä lähtemään kylille.

Lue lisää:

"Aika moni meidän nuorista karkaisi, jos heidät olisi sijoitettu Pohjolakotiin" – Ruotsissa ei ihmetellä Pohjolakodin toimia vaan ennemmin sitä, miksi koulukodissa ei saa olla kunnon kuria