Koronatestauksen kärjessä on Lappi, ja erot Suomen sisällä ovat suuria – testien määrä on kääntynyt jyrkkään nousuun

Lapissa tehdään asukaslukuun nähden eniten testejä: kahdeksankertainen määrä vähiten testaavaan Pohjois-Savoon verrattuna.

koronavirus
näytteenotto covid19 porvoo
Lapin sairaanhoitopiirissä on edellisen kerran todettu koronatartunta heinäkuun toisella viikolla. Infektiolääkäri ei usko, että testimäärien raju nousu johtuu näistä tapauksista. Kuvituskuva drive in -testauksesta. Markku Rantala / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoamista tiedoista selviä, että Lapin sairaanhoitopiirissä tehdään asukaslukuun suhteutettuna eniten koronatestejä koko Suomessa. Toiseksi eniten testejä tehdään Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Viime viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä testeissä kävi 1227 ihmistä, kun alkukesän aikana on testattu kolmisensataa ihmistä viikossa. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä testattiin viime viikolla 547 ihmistä. Luvuissa ovat mukana sekä julkisen että yksityisen puolen testit.

Viimeisimmät koronatartunnat Lapissa ovat Rovaniemeltä heinäkuun toiselta viikolta. Tämän jälkeen testien määrä lähti selkeään nousuun. Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas sanoo, että testimäärien kasvu ei liity pelkästään todettuihin tartuntoihin vaan siihen, että ihmisiä on kannustettu testeihin heti, kun tulee flunssankaltaisia oireita.

Testaaminen on nyrkki koronaa vastaan

Broaksen mukaan hyvä testausaktiivisuus kertoo siitä, että tiedottaminen on onnistunut. Hän hämmästelee koronatestausten suurta alueellista eroa.

– Testaaminen on meidän nyrkki koronaa vastaan. Lapin sairaanhoitopiirissä tehdään asukaslukuun suhteutettuna kahdeksankertainen määrä testejä vähiten testaavaan sairaanhoitopiiriin verrattuna.

Koronatestien määrä on lisääntynyt myös valtakunnallisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salmisen mukaan muutos johtuu arvioiden mukaan siitä, että samaan aikaan tavallinen nuhakuume on yleistynyt.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus