1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Turkuun saapuvia ruotsalaisturisteja ei voi käännyttää pois matkailukohteista – kaupunki toivoo matkailijoilta vastuullisuutta

Kaupungin mielestä tärkeintä olisi nyt noudattaa annettuja suosituksia turvaväleistä ja hygieniasta.

Turun linna. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Kaikille Ruotsista Suomeen tuleville suositellaan kahden viikon karanteenia, mutta näyttää siltä, että asiassa lipsutaan.

Torstaina Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Tukholmasta saapuu Turkuun päivittäin paljon matkustajia, joilla on lupa tulla Suomeen, ja heitä kiertelee Turussa katselemassa nähtävyyksiä.

Uutisen myötä Turun kaupunki on saanut vastata kysymyksiin ruotsalaismatkailijoista.

– Mikäli Suomeen saapuvalla on lainmukainen oikeus tulla maahan, emme voi estää vierailuja matkailukohteissa, toimialajohtaja Riitta Liuksa Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sanoo kaupungin tiedotteessa.

Tiedotteessa muistutetaan, että koronatilanne on Turussa tällä hetkellä rauhallinen.

Omaa vastuuta korostetaan

Kaupungin toimipisteissä ja kulttuurikohteissa on kävijöiden nähtävillä selkeät vierailuun liittyvät ohjeet. Lisäksi henkilökunta on saanut ohjeistukset siitä, miten koronaepidemiaa matkailijoiden suosimissa kohteissa ehkäistään.

Kaupunki toivoo, että kuntalaiset ja matkailijat huomioivat vallitsevan tilanteen.

– Poikkeusolojen päättymisen myötä olemme tilanteessa, jossa jokaisen tulee omalta osaltaan toimia vastuullisesti ja huomioida epidemian hillitsemiseen liittyvät ohjeet. Huolehdimme, että kohteissa on kävijöille riittävä ja selkeä ohjeistus saatavilla, toimialajohtaja Minna Sartes sanoo.

Lisäohjeistusta saatetaan tarvita

Johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta arvioi perjantaina Ylen ykkösaamussa, että Ruotsista Turkuun saapuvien ymmärtämys karanteeniohjeistuksesta on puutteellista ja siihen tarvitaan mahdollisesti lisäohjeistusta.

Ruotsista voi saapua Suomeen esimerkiksi kaksoiskansalaisuuden, sukulaissuhteiden tai kiinteistön omistuksen perusteella.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Harri Huhtanen kertoo, että jos todettua koronainfektiokontaktia ei ole, ei ruotsalaisturistin vierailuihin matkakohteissa voida puuttua.

– Jos henkilöä ei voida asettaa juridisesti karanteeniin, ei ole kovin paljon mahdollisuuksia puuttua hänen liikkumiseensa.

Turkulaiset suhtautuvat ruotsalaisturisteihin varauksella

Ruotsin kieltä kuulee kaksikielisessä Turussa päivittäin, mutta ruotsalaisia matkailijoita kaupungissa ei oteta vielä kovin avosylin vastaan.

– Ruotsissa valittiin täysin toisenlainen linja, ja mielestäni siten makaa miten petaa. En ainakaan itse toivo, että viruksen leviämisen suhteen otetaan täällä kovin suurta riskiä, Jani Hakonen kommentoi.

Turkulainen Jani Hakonen pitää Ruotsista Suomeen matkustamista koskevia rajoituksia perusteltuina. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Lea Moilanen on samaa mieltä siitä, ettei Ruotsista Suomeen matkustaminen kuulosta vieläkään turvalliselta.

– Maahantulon rajoitusten taustalla on hyvä syy. Vaikka kaikki tuntuu menneen epidemian suhteen vähän liiallisuuksiin, niin ei mikään ole tuulesta temmattua.

Juttuun lisätty kello 14.55 ylilääkäri Harri Huhtasen kommentti.

Juttuun lisätty kello 14.22 turkulaisten kommentteja.