Yksikään norppa ei ole kuollut heinäkuussa kalastajien pyydyksiin – norpille vaarallisia katiskoja löytynyt kuitenkin ennätysmäärä

Metsähallituksesta arvioidaan, että asiaan on voinut vaikuttaa muun muassa kalastajille epäsuosiollinen sää

saimaannorppa
Saimaannorppa kivellä.
Kari Saastamoinen / Yle

Norpan kannalta heinäkuu on näyttänyt ainakin tietyssä mielessä positiiviselta. Kuukauden kuluessa yksikään saimaannorppa ei ole tähän mennessä kuollut kalastajien pyydyksiin.

Koskela kertoo, että esimerkiksi vuoden 2019 heinäkuun alussa kalaverkkoihin kuoli neljä kuuttia. Siksi tämän vuoden poikkeus on positiivinen tieto.

– Alkukesästähän oli paljon vetoomuksia, että verkkokalastuskiellon päättyessä kalastajat voisivat jättää kalastamatta alueilla, joissa tiedetään liikkuvan kuutteja, Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela pohtii syitä ilmiölle.

– Asiaa saattaa osittain selittää myös, että heinäkuun alun ensimmäiset päivät ja pari ensimmäistä viikonloppua ovat olleet melko huonoja sään puolesta. Voi olla, että moni verkko on jäänyt laittamatta Saimaaseen tästä johtuen ja norpat eivät ole menehtyneet pyydyksiin.

Vaarallisia katiskoja aiempaa enemmän vesillä

Toisaalta tänä vuonna norpalle vaarallisia, kiellettyjä katiskoja on kuitenkin heinäkuun alkuun mennessä löytynyt tarkastuksissa melkein kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Metsähallituksen tarkastetuista 1 205 katiskasta 165 oli laittomia.

– Jos katiskan nielu laajenee 15 senttimetristä, niin norppa pääsee katiskan sisälel ja pahimmassa tapauksessa tukehtuu siihen, saimaanorppatiedottaja Hanne Kosonen Luonnonsuojeluliitosta kertoo.

Tänä vuonna kuolleita norppia on todettu 26, joista 2 on menehtynyt kalapyydyksiin.

– Pääasiallisesti kyse on ollut aikuisista, vanhuuteen kuolleista norpista tai muuten "normaaliin" tapaan menehtyneistä yksilöistä. Mitään hälyttävää ei ole ilmennyt tänä kesänä, Koskela arvioi.

Norppakannan tilannetta luonnehditaan melko tavanomaiseksi. Kannan koko on 408 yksilöä.

Koeaitaukseen ei ole ollut asiakkaita

Metsähallitus pystytti toukokuun lopulla sairastuneiden saimaannorppien hoitoon koeaitauksen.

Savonlinnaan pystytetylle aitaukselle ei ole kuitenkaan ollut paljoa käyttöä.

– Yhtään tapausta ei ole toistaiseksi osunut eteen, jossa aitausta olisi tarvittu.

Koeaitausta ei aiota hylätä, vaan se on olemassa varalla tulevia tilanteita ajatellen.

– Jos tulee huonokuntoinen norppa vastaan, niin meillä on peräkärryssä odottamassa aitaus joka saadaan muutamassa tunnissa pystyyn sinne, missä huonossa kunnossa oleva norppa on. Kun norppa on hoidettu, niin tarkoituksena on vapauttaa se mahdollisimman pian takaisin Saimaaseen tarvittavan hoidon ja lääkityksen jälkeen.

Korjaus 29.07.2020. kello 16.34: Pyydys, johon neljä kuuttia kuoli, muutettu katiskasta kalaverkoksi.