Hyppää sisältöön

Vankien yhdennäköisyys auttoi paossa: Kylmäkosken vankilan työntekijöitä epäillään virkarikoksesta ja toista vankia avunannosta

Vankilan työntekijöiden ei epäillä vapauttaneen väärää henkilöä tahallaan.

Arkistokuva. Kylmäkosken vankila sijaitsee Akaassa Pirkanmaalla. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kylmäkosken vankilan muutamaa työntekijää epäillään virkarikoksesta vankilan historian ensimmäisen vankilapaon takia.

Kylmäkosken vankilasta pakeni pari viikkoa sitten vanki ensimmäisen kerran jälkeen kun vankila aloitti toimintansa vuonna 1993.

Virhe pääsi tapahtumaan, kun vankilasta oli vapautumassa toinen vanki. Karkuri käytti hänen nimeään ja oli samannäköinen kuin vapautumassa oleva vanki, kertoi vankilan johtaja Harri Rämö.

– Yhdennäköisyys on huomattava, mutta siitä huolimatta näin ei olisi saanut käydä, Rämö kertoi.

Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii nyt, syyllistyikö henkilökunta virkarikokseen ja toinen vanki avunantoon. Asian vahvistaa Ylelle rikosylikomisario Jari Kinnunen.

Kinnusen mukaan työntekijöiden ei epäillä tahallaan vapauttaneen väärää vankia. Virkarikostutkinta koskee mahdollista laiminlyöntiä ja selvittää, mikä meni pieleen.

Poliisi otti kiinni seuraavana päivänä

Karannut vanki ei ehtinyt olla kauan pakosalla. Hänestä tehtiin etsintäkuulutus, ja poliisi otti hänet kiinni karkaamisesta seuraavana päivänä.

Vankila vapautti vangin, jonka oli määräkin vapautua. Häntä tutkitaan nyt avunannosta karkaamiseen.

Vuosittain Kylmäkosken vankilasta vapautetaan 400–500 vankia joko tutkintavankeuteen tai rangaistuksen päättymisen jälkeen. Tapaus on harvinainen.

Suomen laissa vangin karkaaminen on rikos, josta voi seurata sakkoja tai vankeutta enintään yksi vuosi.

Lue lisää:

.
.