Päivähoito-oikeuden laajennus maksaa Joensuulle vähemmän kuin aiemmin luultiin – päiväkotien lapsimäärä ei kasva odotettuun tahtiin

Subjektiivinen päivähoito-oikeus palaa elokuun alussa.

päivähoito
Lasten reppuja päiväkodin naulakossa.
Koronavirusepidemiakin saattaa vähentää päiväkotien lapsimäärää syksyllä.Sasu Silvala / Yle

Elokuun alussa palautuva subjektiivisen päivähoito-oikeuden paluu maksaa Joensuulle luultua vähemmän. Silloin myös kotona olevien vanhempien lapset pääsevät kokoaikaiseen päivähoitoon.

Joensuun kaupunki selvitti vuonna 2017, että kaupungin menot kasvaisivat noin miljoonalla eurolla ja hoitopaikkoja tulisi noin 70 lisää.

Silloin myös arveltiin, että Joensuuhun tarvittaisiin uusi päiväkoti, jonka rakentaminen maksaisi 3–4 miljoonaa euroa.

Lapsiluvun pieneneminen helpottaa paineita

Uutta päiväkotia ei kuitenkaan tarvita, ja muutkin kustannukset jäävät pienemmäksi kuin aiemmin luultiin.

Hoitopaikkojen lisääntymistä varten ei ole tarvinnut esimerkiksi palkata uutta henkilökuntaa, sanoo Joensuun kaupungin varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Juhani Junnilainen.

– Lasten määrä on pienentynyt. Syntyvät ikäluokat ovat selvästi pienempiä kuin 7–8 vuotta sitten, ja se on selvästi vaikuttanut tilanteeseen. Jos ikäluokat olisivat yhtä isoja kuin ennen, aivan varmasti olisimme joutuneet lisäämään hoitopaikkoja todella paljon.

Junnilaisen mukaan syksyn suunnitelmat ovat vielä poikkeuksellisen auki koronavirustilanteenkin takia.

– Voi olla, että syksyllä edelleen osa lapsista pysyy poissa päivähoidosta, jolloin heti alkusyksystä ei tule senkään vuoksi painetta kasvattaa resursseja.

Lue lisää:

Riittävätkö tilat ja ammattilaiset? Elokuussa päivähoitoon pääsee taas jokainen lapsi – Kuntaliitto: "Kunnat ovat aikamoisessa paineessa"

Päivähoito-oikeuden laajennus maksaisi Joensuussa miljoona euroa