Hyppää sisältöön

Miksi presidentti Trump lähettää sotilasasuisia joukkoja hajottamaan mielenosoituksia? Lue tästä lyhyet vastaukset

Hallinnon mukaan joukot palauttavat järjestystä, vastustajien mielestä kyse on laittomuuksista ja poliitikoinnista.

Portlandiin lähetetyt liittovaltion joukot ottivat kiinni mielenosoittajia 23. heinäkuuta 2020. Kuva: Nathan Howard / AFP

Yhdysvaltain Portlandin kaduilla sotilasasuiset joukot ja mielenosoittajat ovat ottaneet rajusti yhteen viime päivinä.

Liittovaltion lähettämistä joukoista on noussut kova poliittinen kiista, sillä presidentti Donald Trumpin vastustajat pitävät niiden lähettämistä laittomana ja vaarallisena.

Trumpin hallinto on puolustanut päätöstä ja aikoo lähettää liittovaltion joukkoja myös Seattlen kaupunkiin.

Mitä joukkoja Portlandiin on lähetetty?

Kaupungissa partioi rajavartijoista ja muista liittovaltion viranomaisista koottuja joukkoja.

Aseistetut ja sotilaspukuiset liittovaltion joukot ilmestyivät Portlandin kaduille viime viikolla. Joukkojen käyttämissä autoissa ei ollut tunnuksia ja he eivät kertoneet, minkä viranomaisen palveluksessa he toimivat.

Presidentti Trumpin hallinto kertoi muutamaa päivää myöhemmin, että kyseessä oli liittovaltion eri viranomaisista, kuten rajavartijoista, huumepoliisista ja maahanmuuttoviranomaisesta koottuja joukkoja.

Liittovaltion joukot hajottivat joukkoja kyynelkaasun avulla. Kuva: Nathan Howard / AFP

Hallinnon mukaan näiden tehtävänä on suojella Portlandissa sijaitsevaa oikeustaloa ja muita liittovaltion rakennuksia.

Tilanne on poikkeuksellinen, sillä järjestyksen valvonta on Yhdysvalloissa normaalisti osavaltioiden eikä liittovaltion vastuulla.

Miksi Portlandissa on mielenosoituksia?

Kaupungissa on osoitettu mieltä poliisiväkivaltaa vastaan jo lähes kaksi kuukautta.

Maanlaajuiset protestit saivat alkunsa, kun poliisi surmasi afroamerikkalaisen George Floydin pidätystilanteessa Minneapolisissa toukokuun lopussa.

Valtaosa Portlandin mielenosoituksista on ollut rauhallisia, mutta etenkin öisin osa protestoijista on myös hajottanut omaisuutta, sytyttänyt tulipaloja ja ottanut yhteen poliisin kanssa.

Etenkin päivisin mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti. Kuva: Stephen Maturen / AFP

Mielenosoitukset olivat jo kutistumassa muutaman kymmenen mellakoijan kokoontumisiksi, kun liittovaltion joukot ilmaantuivat.

Viime päivinä on jälleen nähty tuhansien ihmisten mielenosoituskulkueita.

Mitä liittovaltion joukot ovat tehneet?

Joukot ovat napanneet mielenosoittajia autoihinsa ja hajottaneet mielenosoituksia kovin ottein.

Liittovaltion joukot ovat levittäneet mielenosoittajien joukkoon kyynelkaasua ja ampuneet tainnutuskranaatteja. Joukkojen tekemien pidätysten laillisuus on kyseenalaistettu.

Väkivaltaa on käytetty myös rauhallisia mielenosoittajia vastaan. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä kyynelkaasua sai kasvoilleen muun muassa Portlandin pormestari Ted Wheeler.

Portlandin pormestari Ted Wheeler sai kyynelkaasua kasvoilleen protesteissa. Mielenosoittajat ovat vaatineet myös hänen eroaan. Kuva: Nathan Howard / AFP

Rajut otteet eivät ole ainutlaatuisia. Myös paikalliset poliisit ovat käyttäneet kyynelkaasua ja väkivaltaa mielenosoittajia vastaan niin Portlandissa kuin muuallakin Yhdysvalloissa.

Miksi joukoista on syntynyt kova kiista?

Vastustajien mielestä joukkojen lähettäminen rikkoo perustuslakia ja on osa Trumpin vaalikampanjaa.

Liittovaltion joukkoja on lähetetty aiemminkin palauttamaan järjestystä mutta yleensä paikallisviranomaisten kutsusta. Nyt sekä Portlandin pormestari että Oregonin kuvernööri Kate Brown pitävät joukkojen läsnäoloa perustuslain vastaisena.

Trumpia vastustavat demokraatit ovat verranneet joukkoja diktatuurien salaisiin poliiseihin. Oregonin senaattorin Ron Wyden kommentoi uutissivusto Voxille, (siirryt toiseen palveluun) että toimintatapa on tuttu fasistisista hallinnoista, ei demokratioista.

Demokraatit uskovat, että Trump kärjistää tilannetta syksyn presidentinvaalien takia. Hän on korostanut puolustavansa lakia ja järjestystä.

Miten Trumpin hallinto perustelee joukkojen lähettämistä?

Hallinnon mukaan kovat otteet ovat tarpeen anarkistisia ääriaineksia vastaan.

Presidentti Donald Trump perusteli Twitterissä, (siirryt toiseen palveluun) että joukot oli lähetettävä, koska paikallisviranomaiset olivat menettäneet kaupungin hallinnan anarkisteille ja provokaattoreille.

Trumpin hallinnon mukaan joukkoja on lähdössä myös Seattleen, jossa mielenosoitukset ovat jatkuneet jo pitkään.

Lisäksi Trump on määrännyt lisää liittovaltion poliiseja Chicagon, Kansas Cityn ja Albuquerquen kaupunkeihin. Näissä kaupungeissa kyse on kuitenkin kasvaneen rikollisuuden torjunnasta yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa.

Onko joukkojen toiminta laillista?

Laillisuus selviää todennäköisesti vasta oikeudenkäynneissä.

Muun muassa Oregonin osavaltio sekä kansalaisoikeusjärjestö ACLU ovat haastaneet liittovaltion oikeuteen, sillä niiden mukaan joukot ovat pidättäneet ihmisiä ilman perusteita.

Mielenosoittajat ovat torjuneet joukkojen ampumia pippurikaasuammuksia sateenvarjojen avulla. Kuva: Nathan Howard / AFP

Myös oikeusministeriö ilmoitti torstaina tutkivansa joukkojen voimankäyttöä. Liittovaltion tuomari on puolestaan kieltänyt joukkoja käyttämästä voimaa toimittajia tai tarkkailijoita vastaan.

Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministerin Chad Wolfin mukaan mitään lakeja ei ole rikottu. Hänen mukaansa ihmisiä on pidätetty vain perustelluista syistä.

Lue myös:

.
.