Koronatestejä tehdään yhä päivittäin kymmeniä – tilanne kuitenkin tasapainoinen: "Ei ole suurta nousua, mutta pientä elämistä on koko ajan"

Koronatartuntojen määrä on laskenut keväästä, mutta testejä tehdään edelleen päivittäin kymmeniä.

Keski-Suomi
Kyltti keskussairaalan seinällä opastaa infektio-osastolle.
Koronatilanne on Keski-Suomessa rauhallinen. Arkistokuva Keski-Suomen keskussairaalasta.Jarkko Riikonen / Yle

Keski-Suomen koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Jyväskylän kaupungin terveydenhuollossa tartuntoja on ilmennyt viimeisen parin viikon aikana kolme, ja Keski-Suomen keskussairaalassa ei yhtäkään.

Jyväskylän kaupungin terveydenhuollossa kuluneella viikolla todetut tartuntatapaukset ovat nuoria aikuisia, kaupungin vastaavan lääkärin sijainen, apulaisylilääkäri Jyrki Suikkanen sanoo.

Koronatilanne on kuitenkin kokonaisuudessaan tasapainoinen.

– Ei ole suurta nousua, mutta pientä elämistä on koko ajan. Nythän elokuusta alkaa tulla tällaisia suurempia yleisötapahtumia, joissa varmaan kävijät liikkuvat isoltakin alueelta. Tällöin voi piikkejä alkaa tulla.

Vaikka tapauksia ei ole ilmennyt enää samaan tahtiin kuin keväällä, koronatesteissä käydään edelleen ahkerasti. Testaushenkilökuntaa on ollut sekä kaupungin terveydenhuollossa että Keski-Suomen keskussairaalassa riittävästi.

– Tehdään kymmeniä testejä päivittäin. Testaushenkilökuntaa on ollut riittävästi, eli esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä käyttöönotetulla drive in-testauksella ei ole tarvetta keskussairaalalla, Keski-Suomen keskusssairaalan johtajaylilääkärin sijainen Kai Nyman sanoo.

THL:n mukaan koronatartuntoja on todettu Keski-Suomessa tähän mennessä 139. Jyrki Suikkasen mukaan kaksi kaupungin toteamaa tartuntaa ei jostain syystä ole tilastossa mukana. Niiden myötä Keski-Suomen kokonaistartuntatilanne olisi 141. Vaikka koronatilanne on ollut pitkään rauhallinen, se ei ole kuitenkaan vielä ohi, Suikkanen muistuttaa.

– Kyllä varpaillaan pitää olla ja henkilökohtaisia ohjeita noudattaa yskimisohjeita, käsihygieniaohjeita ja etäisyysohjeita ja olla tarkkana niiden kanssa.