Yhdysvaltojen tautikeskus CDC suosittelee koulujen avaamista

Aikaisemmin CDC korosti varovaisuutta koulujen avaamisen kanssa.

Yhdysvaltojen tautikeskuksen eli CDC:n Chris Redfield Valkoisen talon lehdistöhuoneessa huhtikuussa 2020. Kuva: EPA

Yhdysvaltain tautikeskus CDC on uusinut koulujen avaamista koskevan suosituksensa. Nyt se liputtaa avaamisen puolesta.

Aiemmin CDC korosti erityistä varovaisuutta asiassa.

Tautikeskus ilmoitti uudesta linjauksestaan Twitterissä torstai-iltana paikallista aikaa. Linjamuutoksesta ilmoitettiin muutama viikko sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump oli tätä pyytänyt.

– On erittäin tärkeää kansanterveytemme kannalta avata koulut tänä syksynä, sanoi Trumpin nimittämä CDC:n johtaja Robert Redfield BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

CDC kuitenkin huomautti, että koulujen avaaminen ei ole järkevää, jos virus leviää paikallisesti. Samalla se muistutti turvaväleistä ja kasvomaskeista.

Monin paikoin pahenevan koronatilanteen takia joukko kaupunkeja on kertonut koulujensa avautuvan virtuaalisesti. Tällaisia kaupunkeja ovat muun muassa Houston ja Los Angeles.

Joissakin kaupungeissa, kuten New Yorkissa, on valittu hybridimalli.

Myös Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci pitää koulujen avaamista tärkeänä, Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Fauci painottaa alueellisten tartuntamäärien huomioon ottamista, kun päätöksiä eri koulujen avaamisesta ollaan tekemässä.

Faucin mukaan alhaisten tartuntamäärien alueilla koulut voidaan paikoitellen avata ilman erityistoimia. Korkean levinneisyyden alueella koulut voivat joutua tekemään suuria toimenpiteitä oppilaiden terveyden suojelemiseksi, kuten hybridimallin käyttämistä tai aikataulutusta muokkaamalla, Fauci toteaa.

Lisäksi Fauci kertoi Washington Postin haastattelussa, että CDC:n ohjeistus koulujen avaamiseksi on järkevä.

Lue myös: