Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaiset viranomaiset menivät voimakeinoin sisälle Kiinan Houstonin-konsulaattiin

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi perjantaina, että Kiinan konsulaatti Houstonissa oli vakoilukeskus.

Yhdysvaltojen viranomaiset avasivat väkisin Kiinan konsulaatin takaoven Houstonissa Texasissa 24. heinäkuuta. Kuva: Aaron M. Sprecher / EPA

Yhdysvaltalaisten viranomaisten on nähty menevän sisään Kiinan konsulaattiin Houstonissa käyttäen rakennuksen takaovea, kertoo uutistoimisto Reuters.

Samat viranomaiset olivat hetkeä aikaisemmin lukinneet konsulaatin oven riippulukolla toisella puolella rakennusta. Uutistoimisto Reutersin mukaan paikalla olleet toimittajat olivat kysyneet viranomaisilta keitä nämä olivat, mutta vastausta ei kuulunut.

Kaksi virkapukuista Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajaa asettui vartioimaan konsulaatin ovea sen jälkeen, kun muut viranomaiset menivät sisälle.

Reutersin silminnäkijän mukaan konsulaatista tuli ulos henkilökuntaa ja poistui paikalta ajoneuvojen kyydissä, ennen kuin konsulaatin takaovea ryhdyttiin avaamaan väkisin.

Yhdysvallat määräsi aiemmin täällä viikolla Kiinaa sulkemaan Houstonin-konsulaattinsa Texasissa. Kiinalle annettiin aikaa 72 tuntia.

Tunkeutuminen tapahtui perjantaina kello 16 paikalllista aikaa, pian sen jälkeen kun Kiinalle annettu määräaika oli umpeutunut.

Kiina vastasi päätökseen perjantaina määräämällä Yhdysvaltoja sulkemaan konsulaattinsa Chengdussa Kiinassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi aiemmin perjantaina, että Kiinan konsulaatti Houstonissa oli vakoilukeskus.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on jännitteitä entuudestaan koronakriisin, maiden välisen kauppasodan ja pakotteiden vuoksi. Yhdysvallat on myös arvostellut Kiinan toimia Hongkongissa ja pitää Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä laittomina.

Aiheesta lisää:

Yhdysvaltain Pompeo: Suljettavaksi määrätty Kiinan edustusto Houstonissa oli vakoilukeskus

FBI: Etsitty kiinalaistutkija piileskelee Kiinan konsulaatissa San Franciscossa

USA on käskenyt Kiinaa sulkemaan Houstonin-konsulaattinsa Texasissa – Kiina harkitsee vastatoimia ja varoittaa opiskelijoitaan "häirinnästä"

25.7. klo 11.10 Uutista täydennetty tiedolla Yhdysvaltain antamasta määräajasta.