Poikkeuksellisen suuret ihmisjoukot osoittavat jälleen mieltään Venäjän hallitusta vastaan Habarovskissa

Mielenosoitusten taustalla on suositun kuvernöörin Sergei Furgalin pidätys.

Mielenosoitukseen saapui kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka heiluttivat Habarovskin aluepiirin lippuja ja huusivat hallintorakennuksen edessä iskulauseita. Kuva: Aleksandr Jahishev / AFP

Venäjän Kaukoidässä sijaitsevassa Habarovskissa poikkeuksellisen suuri joukko ihmisiä on tullut lauantaina kaduille osoittamaan mieltään Venäjän hallitusta vastaan kuvernööri Sergei Furgalin pidätyksen ja erottamisen vuoksi.

AFP:n toimittajan mukaan mielenosoitukseen saapui kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka heiluttivat Habarovskin aluepiirin lippuja ja huusivat paikallisella Leninin torilla hallintorakennuksen edessä iskulauseita kuten "Vapaus!" ja "Putin, eroa!" maan presidenttiin Vladimir Putiniin viitaten.

- Haluamme, että kuvernöörimme vapautetaan, koska uskomme, että hänet on hyvin todennäköisesti pidätetty laittomasti, sanoi 24-vuotias mielenosoittaja Alina Slepova AFP:lle.

Slepovan mukaan liittovaltion viranomaiset pidättivät Furgalin "omista syistään ajattelematta alueemme etua".

Arviot osallistujien määrästä vaihtelevat paljon. Habarovskin viranomaisten mukaan osallistujia oli noin 6 500, mutta sosiaalisessa mediassa opposition edustajat ovat puhuneet jopa 90 000 osallistujasta. Paikalla olleiden toimittajien mukaan lauantain mielenosoitus on suurin tähänastisista.

Kyseessä ovat suurimmat hallituksenvastaiset mielenosoitukset Venäjällä vuosiin. Ne ovat toimineet kanavana myös muiden ihmisiä suututtavien asioiden ilmaisemiseen.

- Maan keskusosat imevät Kaukoidän tyhjäksi antamatta mitään takaisin, sanoi mielenosoitukseen liittynyt Aleksander Gogolev, 45.

Poliisi on antanut mielenosoittajien kokoontua huolimatta siitä, että julkiset kokoontumiset on kielletty koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Pidätyksellä poliittinen motiivi?

Mielenosoitukset alkoivat, kun aluepiirin suosittu kuvernööri Furgal pidätettiin aiemmin tässä kuussa murhasyytteiden varjolla ja lennätettiin Moskovaan. Furgal on jyrkästi kieltänyt syyllisyytensä.

Furgalia syytetään siitä, että hän olisi määrännyt useita liikemiehiä murhattavaksi vuosina 2004 ja 2005. Kriitikoiden mukaan tapauksen taustalla on poliittinen motiivi, joka juontuu siitä, että Furgal valittiin kuvernööriksi vuonna 2018 ylivoimaisin äänin ohi Putinin tukeman Yhtenäinen Venäjä -puolueen ehdokkaan.

Presidentti Putin erotti Furgalin virallisesti kuvernöörin virasta maanantaina ja nimitti uudeksi kuvernööriksi samaa liberaalidemokraattista puoluetta edustavan Mihail Degtjarevin. Monia asukkaita uusi kuvernööri ei tyydyttänyt, sillä hän ei ole asunut alueella aiemmin.

Instagram-kuvapalveluun lähettämässään videossa Degtjarev viittasi kintaallaan vaatimukselle, joiden mukaan hänen pitäisi erota. Hänen mukaansa mielenosoitukset eivät heijastele useimpien asukkaiden mielipidettä.

Perjantaina Degtjarev sanoi, että ulkopuolisia ihmisiä olisi lentänyt Moskovasta Habarovskiin auttamaan mielenosoitusten organisoinnissa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut, että ulkomaisesta vaikutuksesta ei ole viitteitä, mutta että mielenosoitukset ovat "ravintoa rettelöitsijöille".

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tukee mielenosoittajia ja sanoi aiemmin tällä viikolla, että mielenosoitukset voivat johtaa muutokseen vain maanlaajuisella tuella.

Furgalin puolueen johtaja Vladimir Zhirinovski on vannonut järjestävänsä Furgalille armahduksen presidentiltä, jos hänet tuomitaan syylliseksi.