1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Thaipoimijat saapuvat sittenkin – sotkamolainen marjayrittäjä: "Ei niin iso katastrofi kuin ajateltiin"

Thaimaan hallinnon päätöstä poimijoiden maahantulosta on odotettu jo pitkään.

Thaimaalaisia marjanpoimijoita nähdään Suomen metsissä tänäkin vuonna. Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Thaimaan hallinto sallii thaipoimijoiden saapumisen Suomeen.

Päätöstä odotettiin pitkään, mikä tulee jonkin verran vaikuttaman tämän vuoden marjasatoihin, mutta peli ei ole vielä menetetty.

– Päätös tuli viime metreillä. Jos nyt viisumit saadaan ajoissa, niin päästään vielä mustikalle, ja puolukalla päästään tekemään ihan normaali vuosi, sotkamolaisen marjayritys Arctic International Oy:n toimitusjohtaja Janne Naapanki sanoo.

Arctic International pyrkii saamaan Suomeen muutamia satoja poimijoita ja suomussalmelainen Kiantama Oy noin 450. Nyt pitää nopeasti hakea viisumit, joille Thaimaan hallinto on antanut erityisehtoja liittyen koronavirukseen.

– Onhan ehdot tiukkoja, mutta ei mahdottomia, Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta sanoo.

Thaimaalaisia odotellessa marjayritykset käynnistivät kampanjoita, joissa esimerkiksi hillaa on ostettu suomalaisilta poimijoilta. Tämä on ollut suuri apu luonnonmarjabisnekselle.

– Olemme saaneet nyt jo todella kiitettävästi marjaa. Kiitos kaikille suomalaisille poimijoille, jotka ovat hillasoille lähteneet, Vasunta sanoo.

Myös Naapanki kiittelee suomalaisten aktiivisuutta ja uskoo, että luonnonmarjabisnes voidaan vielä pelastaa tämän vuoden osalta.

– Lakanosto on parhaassa vauhdissa ja yllättävän hyvin on saatu suomalaisilta lakkaa. Että ei niin iso katastrofi kuin ajateltiin, Naapanki kiittelee.