Joidenkin urheilukellojen toiminta häiriintyi tällä viikolla äkillisesti, ja syynä saattaa olla Garmin-yhtiöön iskenyt kiristyshaittaohjelma

Yhtiö itse ei ole kertonut laajojen teknisten ongelmiensa taustoista julkisuuteen.

tietoturva
Ihmisiä katselemassa Garminin kelloja.
Garmin esitteli kellojaan tapahtumassa Las Vegasissa tammikuussa 2019.Larry W. Smith / EPA

Älylaitteissa, kuten urheilukelloissa, käytettävä Garmin Connect -sovellus lakkasi tällä viikolla äkkiä toimimasta. Häiriön seurauksena esimerkiksi sovellusta käyttänyt lenkkeilijä ei ole enää pystynyt tallentamaan ja seuraamaan suorituksiaan entiseen tapaan.

Häiriön taustalla ovat Sveitsiin rekisteröidyn Garmin-yhtiön vakavat tekniset ongelmat. Satelliittipaikannusta hyödyntävää tekniikkaa valmistava yhtiö tiedotti torstaina, etteivät sen sovellukset ja nettisivut toimi.

Vaikeudet ulottuvat ilmeisesti myös yhtiön tuotantolinjalle Taiwaniin, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiö kertoi myös, ettei sen asiakaspalvelu pysty toistaiseksi vastaamaan puheluihin, sähköposteihin tai muihin viesteihin. Twitter-viestissään Garmin pahoitteli asiaa ja sanoi pyrkivänsä ratkaisemaan tilanteen mahdollisimman pian.

Garmin tarjoaa myös lentoliikenteessä käytettävää flyGarmin-sovellusta. Tämäkin on nyt lakannut toimimasta.

Yhtiö ei ole tiedottanut vakavien ongelmien syistä, mutta yhtiössä työskentelevät nimettömät lähteet ovat kertoneet, että Garmin olisi joutunut kiristyshaittaohjelman uhriksi. Kiristyksestä on uutisoinut muun muassa ZDNet-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Joku olisi siis onnistunut ujuttamaan yhtiön järjestelmiin haittaohjelman, joka on lukinnut järjestelmät ja estää niiden toimimisen kunnes yhtiö maksaa kiristäjille. Tietoturva-asioita käsittelevä uutissivusto Bleeping Computer (siirryt toiseen palveluun) kertoo nimettömän lähteensä vahvistaneen, että kyseessä olisi WastedLocker-haittaohjelma.

Myös uutistoimisto AFP:n haastattelema Emsisoft-yhtiön uhka-analyytikko Brent Callow arvioi, että mitä ilmeisimmin kyse on kiristyshaittaohjelmasta.

Joissakin arvioissa tapahtunut on liitetty venäläistaustaiseen kyberrikollisryhmään Evil Corpiin. Väitteet ovat vahvistamattomia.

Lähteet: AFP