1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rasismi

Puulaakisarjan jalkapallopeli päättyi rasistiseen törkyyn Kouvolassa – vastustaja erosi sarjasta: "Vastuu täytyy ottaa"

Kouvolan erotuomarikerhossa toivotaan, ettei vastaavaa käytöstä esiintyisi jatkossa katsomossa tai kentälläkään.

Puulaakisarjan peli päättyi epämiellyttävissä tunnelmissa Kouvolassa. Arkistokuva. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Kouvolassa pelattu jalkapallo-ottelu sai perjantaina ikävän lopun, kun katsomosta huudettiin kentälle rasistisia ilmauksia.

– Tänään jouduimme valitettavasti toteamaan, että Kouvolassa rasismi rehottaa edelleen. Niin järkyttävää huutelua jalkapallokentällä sekä katsomossa, että ihan sanattomaksi vetää, kirjoitettiin Kouvolan monikulttuurikeskus Saagan Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa päivityksessä.

Kyseessä oli jalkapallon puulaakisarjan ottelu paikallisten joukkueiden Bar Jokerin ja Kouvolan Lakujen välillä.

Monikulttuurikeskus Saagan Facebook-päivitysten mukaan rasistisia huuteluita esiintyi kentällä koko pelin ajan. Keskuksen mukaan huuteluun syyllistyivät sekä katsojat että vastustajajoukkueen pelaajat.

– Saapuessamme kentälle ennen pelin alkua oli katsomossa jo suuri kannattajajoukko paikalla. Meitä tervehdittiin heti alkuun rasistisella ilmauksella, kommentoi monikulttuurikeskus Saagan hankekoordinaattori Taina Vainio.

Huuteluja koko ottelun ajan

Vainio kertoo istuneensa katsomossa vastustajajoukkueen kannattajajoukon takana, josta hän todisti rasistisia huuteluita koko ottelun ajan.

– Näimme ja kuulimme siinä valitettavan paljon sekä katsomosta että pelaajien taholta. Todella törkeää ja asiatonta kielenkäyttöä joukkueemme pelaajia kohtaan.

Vainio kertoo olevansa pahoillaan siitä, että joukkueen pelaajat sekä heidän perheenjäsenensä joutuivat kuulemaan asiattomia kommentteja.

– Katsomossa oli hyvin nuoria sisaruksia, joihin tämä huutelu myös kohdistui. Kenenkään ei pitäisi joutua kuuntelemaan tuollaista.

Vastuu on kannettava

Pelissä mukana ollut Bar Jokerin yrittäjä ja joukkueenjohtaja Marko Ikonen myöntää tapahtuneen. Hän teki pelin tapahtumien vuoksi joukkueen puolesta päätöksenluopua sarjapaikasta puulaakiliigassa.

Ikonen ilmoitti joukkueen päätöksestä erotuomarikerholle heti lauantaiaamuna.

– Tein päätöksen siitä, että me luovumme sarjapaikasta eli meidän kautemme oli tässä. Jonkinlainen vastuu täytyy ottaa, koska kyseessä sattui olemaan meidän ottelumme ja meidän vastustajallemme huudeltiin.

Ikonen kertoo, ettei kuullut huuteluja pelin aikana, mutta sai tietää niistä jälkikäteen.

– Todella valitettava tapaus. Minulle jäi vahva käsitys, että jotain siellä on huudeltu, ei tällainen nouse tyhjästä. On valitettavaa, että kun nuo ovat vapaita pelejä, niin kuka vaan voi kävellä sinne kentän laidalle huutelemaan.

Ikosen mukaan tuomarin pitäisi puuttua huuteluihin aina välittömästi.

– Joko poistaa katsojia, jos tiedetään kuka on huutanut, tai viimeisenä ratkaisuna voi olla ottelun keskeyttäminen.

Taina Vainio on samoilla linjoilla Ikosen kanssa.

– Siihen pitäisi puuttua heti. Herkästi voi jäädä se käsitys, että kaikki hyväksyvät sen, mitä tapahtuu, jos kukaan ei tee mitään.

Erotuomari selvitti pelin jälkeen

Puulaakisarjaa järjestää Kouvolan erotuomarikerho. Sarjan järjestäjiin kuuluva Simo Mynttinen erotuomarikerhosta kertoo, että on kuullut asiaan liittyen pelin erotuomaria sekä ollut yhteydessä molempien joukkueiden yhteyshenkilöiden kanssa.

– Ottelun erotuomarin mukaan katsomosta on ottelun loppuvaiheilla kuulunut jokin rasistinen huuto. Ottelu on päättynyt hetki tämän jälkeen.

Mynttisen mukaan erotuomari oli mennyt ottelun päätyttyä keskustelemaan sattuneesta katsomoon. Vainio kertoo, että erotuomari oli tullut pelin jälkeen kuulemaan myös pelaajien ajatuksia ja kommentoimaan asiaa.

Otteluissa on Mynttisen mukaan tavallisesti linjana, että epäasiallisesti käyttäytynyt henkilö poistetaan katsomosta ja kenttäalueelta. Tässä tilanteessa tähän ei kuitenkaan ryhdytty, sillä ottelu ehti jo päättyä.

Erotuomarikerho puuttui heti

Kouvolan erotuomarikerho on tiedottanut asiasta molemmille joukkueille ja ottanut aiheeseen kantaa myös tänään julkaistussa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

– Kouvolan erotuomarikerho ei hyväksy minkäänlaista rasistista toimintaa. Emme halua sitä jalkapalloon tai yhteiskuntaamme. Olemme muistuttaneet tänään säännöistämme, jotka ovat olleet jo vuosikymmeniä voimassa, Mynttinen sanoo.

Taina Vainio kertoo, että Kouvolan Lakujen joukkue ei ole kokenut vastaavaa aiemmin viimeisen kahden vuoden aikana. Hän on tyytyväinen siihen, että erotuomarikerho on puuttunut asiaan ja ottanut siihen kantaa julkisesti.

– Huutelijat ovat se äänekäs vähemmistö. Toivoisin sen hiljaisen enemmistön rohkaistuvan enemmän avaamaan suunsa ja puuttumaan rasistisiin tilanteisiin.

Vainio kertoo, että aikoo tehdä sattuneesta myös rikosilmoituksen.

– Jää nähtäväksi, että mitä poliisi sille tekee, mutta rikosilmoitus on tulossa.

Kouvolan Lakut jatkavat Vainion mukaan pelejä normaaliin tapaan.