Hyppää sisältöön

Puola aikeissa erota naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvasta sopimuksesta – mielenosoittaja: tavoitteena on laillistaa kotiväkivalta

Konservatiiveja häiritsee, että kouluissa opetetaan lapsille sopimuksen perusteella "liberaaleja ajatuksia".

Oikeusministeri Zbigniew Ziobron mielestä perheväkivaltaa torjuvassa sopimuksessa on "haitallista ideologiaa". Kuva: Hubert Mathis / AOP

Puola suunnittelee maan oikeusministerin mukaan eroamista naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi solmitusta Istanbulin sopimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Sopimuksen artiklat koskevat erilaisia väkivallan muotoja aina sukupuolielinten silpomisesta pakkoavioliittoihin ja seksuaalisesta väkivallasta vainoamiseen.

Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta solmittiin vuonna 2011 ja se astui voimaan 2015.

Oikeusministeri Zbigniew Ziobro katsoo sopimuksen sisältävän "haitallisia ideologisia aineksia" ja rikkovan vanhempien oikeuksia.

Hän sanoo esittävänsä maanantaina hallituskumppaneille ryhtymistä toimiin sopimuksesta irtautumiseksi.

Lähellä katolista kirkkoa oleva konservatiivinen hallituspuolue PiS on jo vuosia arvostellut sopimusta "uskonnollisten arvojen loukkaamisesta". Kivenä kengässä on ollut muun muassa se, että sopimuksen perusteella kouluissa opetetaan lapsille "liberaaleja ajatuksia".

Hallituksen silmätikuksi on joutunut myös sopimuksen kohta, jossa painotetaan, ettei väkivaltaa saa perustella uskonnolla.

Eroaikeita vastustavat tuhannet mielenosoittajat protestoivat perjantaina Varsovassa ja muutamilla muilla paikkakunnilla.

– Tavoitteena on laillistaa kotiväkivalta, arvioi hallituksen aikeita mielenosoitusta järjestämässä ollut Magdalena Lempart uutistoimisto Reutersille.

Protesteissa kannettiin kylttejä, joissa luki muun muassa "PiS on naisten helvetti".

Lue myös:

.
.