1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Vaasa

Vaasassa ryhdytään tutkimaan alueiden eriytymistä ja Ristinummen kehittämistä

Aineistoja kerätään muun muassa Olympiakorttelissa ja Ristinummella osallistamalla asukkaita.

Jokaisessa kaupungissa on kaupunginosa, jota pidetään epämääräisenä ja vähemmän houkuttelevana. Eikä maine muutu, vaikka asukkaat vaihtuvat ja viihtyvät. Vaasassa tämä maine on Ristinummella. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Vaasassa ryhdytään syksyllä tutkimaan asuntoalueiden eriarvoistumista. Kyse on Vaasan yliopiston hankkeesta, joka on valittu mukaan ympäristöministeriön kansalliseen lähiöohjelmaan.

Aineistoja kerätään muun muassa Olympiakorttelissa ja Ristinummella osallistamalla asukkaita. Ristinummen 18 prosentin työttömyysaste on kaupungin korkein ja puolestaan Vöyrinkaupungin alueella muunkielisten väestöosuus on kaupungin korkein eli 23 prosenttia.

– Lähiö-Inno-hankkeen tarkoituksena on etsiä syvempää ymmärrystä lähiöiden elämästä. Negatiivisen kehityksen kierre katkaistaan tiedolla johtamisella. Asukkaiden näkökulmat valjastetaan osaksi kaupunkikehittämisen välineistöä, hankkeen johtaja, Vaasan yliopiston aluetieteen yliopistonlehtori Ilkka Luoto kertoo.

– Molempien alueiden väestörakenne on muuttunut merkittävästi 2000-luvulla. Alueita voidaan parhaiten kehittää silloin, kun niitä muovaavat kehityksen trendit on tunnistettu ja ymmärretty, pohtii Vaasan kaupungin asuntopäällikkö Jonas Nylén.

Nylénin mukaan myös Vaasan kaupunki on hyväksytty mukaan valtion lähiöohjelmaan Ristinummen lähiökehittämisen suunnitelmalla, joka sisältää konkreettisia toimenpiteitä Ristinummen suuralueen kehittämiseksi vuosina 2020–2022. Toimenpiteet koskevat muun muassa alueen infrastruktuurin, viheralueiden ja palveluverkon kehittämistä.

Lue lisää: Slumminummi, Ristislummi – lähiön maine on ja pysyy