Hyppää sisältöön

Hurrikaani Hanna iski Texasiin – Huomenna vaara kohdistuu Meksikon miljoonakaupunkiin

Tuulenvoimakkuus oli enimmillään yli 40 metriä sekunnissa. Nyt tuuli heikkenee, mutta suuri sademäärä aiheuttaa vahinkoja.

Satelliittikuva hurrikaani Hannasta. Kuva: Nasa / EPA

Hurrikaani Hanna on iskenyt maihin Texasin rannikolla lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa. Hirmumyrsky on aiheuttanut rannikolla rankkasateita, voimakkaita myrskytuulia sekä hengenvaarallisia myrskytulvia. Nyt tuulen voima on kuitenkin alkanut laantua.

Yhdysvaltain hurrikanikeskuksen NHC:n tietojen mukaan tuulenvoimakkuus oli enimmillään yli 40 metriä sekunnissa. NHC:n mukaan mukaan Hanna oli ykköskategorian myrsky eli viisiportaisella asteikolla lievin kategoria. Mantereelle tultuaan Hanna on heikentynyt trooppiseksi myrskyksi.

Texasiin on annettu hirmumyrskyvaroitus ja lisäksi Texasin rannikon asukkaita varoitetaan siitä, että myrskyvuoksi voi nostaa veden nopeasti 1,5 metrin korkeudelle.

Parhaillaan myrsky liikkuu Texasin eteläosan yli kohti sisämaata. Tuhojen kerrotaan rajoittuneen toistaiseksi paikallisiin tulviin ja sähkökatkoihin.

NHC antoi lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa myös tornadovaroituksen Texasin rannikon etelä- ja keskiosiin.

Hurrikaani iski ensimmäisen kerran maihin Padre Islandin saarella noin 53 kilometriä etelään Corpus Christin kaupungista. Paikalliset viranomaiset pyytävät ihmisiä pysymään sisällä myrskun ajan, mutta muistuttavat samalla koronarajoituksista.

Corpus Christin kaupungissa pystytettiin lauantaina barrikadeja valmiiksi siltä varalta, että kaupungin kadut alkavat tulvia. Corpus Christin alueella oli lauantai-iltapäivänä paikallista aikaa yli 17 000 ihmistä ilman sähköä myrskytuulten aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Suuntana Meksikon suurkaupunki

Hanna-myrskyn tuulet heikkenevät vähitellen. Ilmatieteilijät arvioivatkin, että sen aiheuttama uhka tulee valtavasta sademäärästä.

Hanna voi pudottaa enimmillään jopa 46 senttimetriä vettä.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan sen reitille osuu huomenna Meksikon Monterreyn miljoonakaupunki.

Hanna on vuoden 2020 Atlantin valtameren hurrikaanikauden ensimmäinen hirmumyrsky. Lisäksi tällä hetkellä Karibianmerellä liikkuu trooppinen matalapaine Gonzalo, NHC kertoo. Gonzalo kuitenkin liikkuu sunnuntain aikana kaakon suuntaan.

Tyynellämerellä hurrikaani Douglasin vuorostaan odotetaan lähestyvän Havaijia myöhään lauantai-iltana paikallista aikaa. Oahun alueella on annettu hirmumyrskyvaroitus.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi, että hänen hallintonsa seuraa molempien hurrikaanien etenemistä.

Lue myös:

Texasia lähestyvä Hanna-myrsky voimistui hurrikaaniksi