1. yle.fi
  2. Uutiset

Karanteeniin Espanjan-lomalta joutuvat britit suuttuivat hallituksensa poukkoilusta: "Naurettavaa, todennäköisemmin saan viruksen Britanniassa"

Britannian hallitus ilmoitti lauantaina, että kaikki Espanjasta palaavat joutuvat nyt kahdeksi viikoksi karanteeniin.

koronavirus
Britannian lipulla koristeltuun kasvomaskiin sonnustautunut mies.
Teneriffalta Britanniaan sunnuntaina lentänyttä brittituristia odotti kotona 14 vuorokauden koronakaranteeni. Kuvan henkilön nimi ei ole tiedossa.Ramon de la Rocha / EPA

Britannian hallituksen äkillinen suunnanmuutos Espanjassa lomailevia brittejä koskevissa toimissa herättää suuttumusta. Hallitus ilmoitti lauantai-iltana, että Espanjasta palaavat matkailijat joutuvat jatkossa kahdeksi viikoksi karanteeniin koronaviruksen varalta.

Espanjan poistaminen turvallisiksi kohteiksi katsottujen matkailumaiden listalta tapahtui niin äkillisesti, ettei briteille jäänyt aikaa valmistautua muutokseen. Näin lomalla nyt olevat ja lomalle juuri lähdössä olevat eivät ole voineet mitenkään varautua lomaa seuraavaan 14 vuorokauden karanteeniin.

Ilmoitus yllätti myös kaksi Espanjassa parhaillaan lomailevaa Britannian hallituksen ministeriä, jotka joutuvat nyt kotiin palatessaan karanteeniin.

Britannian suurin matkanjärjestäjistä Tui reagoi nopeasti, ja perui kaikki matkansa Manner-Espanjaan elokuun 9. päivään saakka.

Turisteja matkalaukkuineen jonossa lähtötiskin edessä.
Britannian Manchesteriin matkalla olleet ihmiset jonottivat sunnuntaina Kanariansaarten Lanzaroten lentokentällä.Javier Fuentes Figueroa / EPA

Turistit yllättyivät nopeasta muutoksesta

Brittituristit yllättyivät täysin hallituksen nopeasta linjanmuutoksesta, ja ovat sunnuntaina purkaneet tuohtumustaan medioissa.

– Emme olisi matkustaneet, jos olisimme tienneet tällaisen tapahtumiselle olevan edes pieni mahdollisuus, hallituksen toimia massiivisena ylireagointina pitävä Chris Riordan sanoo Sky News -uutiskanavalle (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on naurettavaa. Täällä ei ole juuri ollenkaan tapauksia ja minulla on paljon suurempi todennäköisyys saada se [koronavirus], kun palaan Britanniaan, Menorcalla lomaileva John Snelling päivittelee uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema opettaja Lois Stothard kertoo, ettei hän työnsä vuoksi voi olla karanteenissa kahta viikkoa. Siksi hän ei usko voivansa lähteä tänään sunnuntaina Espanjan-lomalleen.

– Emme saa rahojamme takaisin ja [matkavarauksen] muuttamiseksi yhtiö vaatii kaksinkertaisesti sen, mitä olen jo maksanut. Olen todella pettynyt ja järkyttynyt. Me olimme jo pakanneet ja valmiina lähtöön, poikaystävälleen syntymäpäiväyllätyksen järjestänyt Stothard sanoo.

Osa turisteista on ottanut tilanteen rauhallisemmin. Esimerkiksi tässä Twitter-viestissä todetaan loman Kanariansaarilla olevan kahden viikon karanteenin arvoinen:

Ministeri puolustelee nopeaa suunnanmuutosta

Ulkoministeri Dominic Raab puolusteli sunnuntaina hallituksen toimia Sky Newsin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Raabin mukaan hallitus ymmärtää, että muutoksesta on vaivaa briteille, muttei näe tarvetta pyytää sitä anteeksi.

Hänen mukaansa päätös tehtiin mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun hallitus oli saanut tiedon tartuntojen määrän nopeasta lisääntymisestä Espanjassa perjantaina.

Espanjassa ilmoitettiin perjantaina yli 900 uutta tartuntaa jo toisena peräkkäisenä päivänä.

– Meidän on voitava tehdä nopeita päätöksiä, Raab sanoi ja varoitti matkustusrajoitusten voivan muuttua pikaisesti muidenkin maiden kohdalla.

Lue myös:

Päivittyvä koronauutisseuranta

Britannia määrää Espanjasta saapuvat matkustajat 14 päivän karanteeniin, syynä lisääntyvät koronatartunnat

Lähteekö korona vyörymään uudelleen, kun Eurooppa lomailee? Belgiassa ja Espanjassa torjutaan jo uutta nousua

Koronavirustartunnat jälleen nopeassa kasvussa Espanjassa – Miksi Barcelonasta tuli uusien tartuntojen keskus?

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi