Poliittisilta nuorisojärjestöiltä tyrmäys SAK:n ajamalle irtisanomisjärjestykselle – Kokoomusnuoret: Esitys epäreilu nuoria kohtaan

Nuorisojärjestöjen mukaan esitetty irtisanomisjärjestys syrjisi nuoria työntekijöitä.

Lomautukset ja irtisanomiset
tarjoilija tekemässä kahvia
Kolmetoista poliittista nuoriso- ja opiskelijajärjestöä on allekirjoittanut kannanoton, joka kritisoi kritisoi SAK:n esittämää irtisanamisjärjestysmallia. AOP

SAK:n tekemä esitys irtisanomisjärjestyksestä kerää krittiikiä poliittisilta opiskelija- ja nuorisojärjestöiltä. Järjestöt julkaisivat keskiviikkona kannanoton (siirryt toiseen palveluun), jossa ne kutsuvat irtisanomisjärjestystä vastuuttomaksi esitykseksi.

Kannanoton allekirjoittaneet järjestöt katsovat, että SAK:n esitys asettaisi nuoret työntekijät eriarvoiseen asemaan suhteessa vanhempiin.

SAK:n irtisanomisjärjestysmallissa irtisanomiseen vaikuttaisivat ammattitaito, työsuhteen kesto, huoltovelvollisuuden määrä ja työnantajan palveluksessa menetetty työkyky. Mallin on tulkittu suojelevan pitkään työssä olleita nuorten kustannuksella.

SAK:n pitkään ajama irtisanomisjärjestys nousi jälleen esille, kun työttömyysputken lopettaminen nousi keskusteluun.

Poliittiset nuorisojärjestöt näkevät esityksessä eriarvoistavana yhden irtisanomisjärjestyksessä esitetyistä kriteereistä: työsuhteen keston.

Lue lisää aiheesta: Kummat pitää irtisanoa ensin: uudet vai vanhat työntekijät? Vai saako työnantaja päättää? Suomessa käydään nyt vääntöä irtisanomisjärjestyksestä

– Vaikka kriteeri ei itsessään ole ikäsidonnainen, nuoret ovat ehtineet olla työelämässä vähemmän aikaa, ja siten irtisanomistilanteessa asettuisivat heikompaan asemaan, kannanoton allekirjoittanut Demarinuorten 1. varapuheenjohtaja Pinja Perholehto toteaa.

Pinja Perholehto
Pinja Perholehto.Sasha Silvala/Yle

Perholehdon mielestä puhe irtisanomisjärjestyksestä ei itsessään ole nuoria syrjivää. Hänestä irtisanomisjärjestyksen kirjaaminen lakiin voisi parhaimmillaan lisätä läpinäkyvyyttä ja selkeyttää irtisanomistilanteita. Demarinuoret ei kuitenkaan ole ajamassa irtisanomisjärjestystä Suomeen.

– Irtisanomisjärjestystä emme vastusta, vaan halutaan puhua siitä, minkälaisin kriteerein järjestelmää rakennetaan, mikäli sellaista halutaan edistää, Perholehto sanoo.

Kokoomusnuoret: Irtisanomisjärjestyksen suunnittelu ei ole nuorille reilua

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula tyrmää kokonaan ajatuksen siitä, että valtiolla olisi osaa irtisanomisjärjestyksen määrittämisessä. Pajulan mukaan irtisanomisissa pitäisi luottaa yrittäjän tietoon ja tehdä ratkaisuja paikallisesti.

– Eihän irtisanominen ole [kenenkään] tavoite, siihen päädytään, jos on aivan pakko. Ei kukaan yrittäjä halua siihen tilanteeseen, Pajula kommentoi.

Irtisanomisjärjestyksen esittäminen aikana, joka on vastavalmistuville ja juuri työelämään siirtyville nuorille muutenkin epävarmaa, on Pajulan mielestä epäreilua nuoria kohtaan.

Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula.
Matias Pajula.

– Työmarkkinat muuttuvat haastavampaan suuntaan ja nuorilla on muutenkin epävarmaa, joten emme todellakaan näe reiluna, että sitä [epävarmuutta] näin vielä lisättäisiin.

Pajula toivoo, että hallituskin ottaisi irtisanomisjärjestysasiaan kantaa.

– Jos tätä jostain syystä kaikista vastusteluista huolimatta aletaan valmistelemaan, olisi se reilua kertoa. Jos tiedetään, että jotain valmistellaan, sitä on paljon helpompi kommentoida.

Keskustanuorten puheenjohtaja: SAK:n ehdotus jäykkä ja joustamaton

Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen kuvailee SAK:n ehdotusta jäykäksi ja joustamattomaksi.

– Sen sijaan, että tehdään tällainen [esitys], meidän pitäisi tarjota nuorille toivoa ja uskoa tulevaisuuteen. Jos malli tulisi voimaan, se vain pahentaisi asiaa. Nuoret ovat ylipäätään heikommassa asemassa työuralle siirtyessään, Markkanen totea.

Irtisanomistilanteissa on Markkasen mukaan kyse kokonaisuuksista, eikä niitä pitäisi hoitaa yksittäisiin kriteereihin, kuten palvelusvuosiin, vedoten. Hän uskoo, että työnantajat ja yritykset osaavat käydä tilanteet läpi.

– Irtisanomiset ovat aina todella karuja. Lähtökohtana pitäisi olla se, millaiset työntekijät ovat yritykselle tärkeitä osaamisensa kannalta.

Keskustanuorten viesti emopuolue keskustalle on, että näin tärkeisiin asioihin toivottaisiin myös puolueen omaa kantaa. Markkanen toivoo, että muutkin puolueet – riippumatta siitä, kuuluvatko ne hallitukseen vai oppositioon – tarjoaisivat keskusteluun omia mallejaan.

– Tämä on todella iso kokonaisuus, kun puhutaan myös ansiosidonnaisen tulevaisuudesta, ja moni nuorisojärjestö, kuten Keskustanuoret, on vahvasti ajanut perustulomallia.

Lue myös:

Lomautus teki restonomiopiskelija Julian, 23, tulevaisuudesta epävarman ja valmistuminen työttömäksi pelottaa – "Nuori on helposti heittopussina"

Yllätys pakkolomille: Koronakriisi näyttää hellittävän odotettua nopeammin, lomautukset putosivat puoleen – mutta taas nuorten asema heikkenee