Maastopalot korventavat taas Portugalia – maan keskiosiin ennustetaan maanantaiksi jopa 38 asteen hellettä

Kuumuuden lisäksi voimakas tuuli on vaikeuttanut sammutustöitä.

Portugali
Metsäpalot riehuivat sunnuntaina Oleirosin kunnassa sijaitsevassa Castelo Brancossa.
Metsäpalot riehuivat sunnuntaina Oleirosin kunnassa sijaitsevassa Castelo Brancossa.PAULO CUNHA/ EPA

Portugaliin on julistettu hätätila maassa riehuvien maasto- ja metsäpalojen vuoksi. Yli 850 palomiestä yritti saada sunnuntaina hallintaan paloja Oleirosin kunnassa Portugalin keskiosissa.

Kuumuus ja voimakas tuuli ovat vaikeuttaneet sammutustöitä. Portugalin ilmatieteen laitos ennustaa maanantaiksi pahimmillaan jopa 38 asteen hellelukemia maan keskiosissa sijaitsevaan Castelo Brancoon.

Alueelta oli sunnuntaina evakuoitu useita ihmisiä. Sisäasioista vastaava ministeri Eduardo Cabrita arvioi, että palot saadaan hallintaan alueella todennäköisesti keskiviikkoon mennessä.

Euroopan unionin kriisien torjunnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič ilmoitti Twitterissä seuraavansa huolestuneena Portugalin tilannetta.

– Ajatuksemme ovat kaikkien niiden kohdalla, joita palot koskettavat, kirjoitti Lenarcic.

Nyt riehuvat maastopalot ovat kuitenkin pieniä verrattuna vuoden 2017 kesäkuun maastopaloihin Portugalissa. Tuolloin palot vaativat 66 ihmisen hengen. Yli 250 ihmistä loukkaantui.

EU:n tilastoista käy ilmi, että Portugali kärsii pahiten maasto- ja metsäpaloista koko unionin alueella.

Yksi toistuvien metsäpalojen pääsyistä on maan keskisten alueiden autioituminen. Ihmisten muuttaessa muualle myös metsänhoito maan keskiosissa on jäänyt retuperälle.

Lähteet: Reuters