1. yle.fi
  2. Uutiset

Rattijuopumukset ovat tällä viikolla tehosyynissä varsinkin mökkikunnissa

"Viikonloppuyöt ja aamuyön tunnit olivat viime vuonna onnettomuusherkkiä ajankohtia."

liikennejuopumus
Poliisi ja poliisiauto.
Tiina Jutila / Yle

Rattijuopumuksia valvotaan Suomessa alkaneella viikolla tehostetusti. Poliisihallituksen mukaan valvontaa on luvassa varsinkin kesämökkipaikkakunnilla.

Poliisi toteaa, että kesäaikaan rattijuopumusten sekä suurten ylinopeuksien kaltaisten törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrät kasvavat.

– Viime vuonna alkoholionnettomuudet keskittyivät heinä-elokuussa lauantain ja sunnuntain ensitunneille, viikonloppuyöt ja aamuyön tunnit olivat onnettomuusherkkiä ajankohtia, kertoi poliisitarkastaja Kari Onninen tiedotteessa perjantaina.

Viime vuonna kuolemaan johtaneista onnettomuuksista reilu kolmannes tapahtui kesä-elokuussa. Tyypillinen kesäkuukausien onnettomuus, jossa tulee henkilövahinkoja, on suistuminen tieltä kovalla nopeudella taajama-alueen ulkopuolella.

Vastaava valvonta tehtiin myös viime vuonna, jolloin kiinni jäi 115 rattijuoppoa. Puhalluskokeita tehtiin 44 359. Näin ollen keskimäärin joka 386:s puhallutettu paljastui rattijuopoksi, poliisi kertoo.

Rattijuopumusrikokset ovat lisääntyneet viime vuoden alkupuoliskosta. Tammi-kesäkuussa näitä tuli poliisin tietoon 10 265, jossa lisäystä vuodentakaiseen on 1 123 tapausta eli 11 prosenttia. Nousua on ollut etenkin muun huumaavan aineen kuin alkoholin osalta.

Lue myös:

Hämeen poliisi: huumausaineet liittyvät noin puoleen rattijuopumustapauksista

Koronakeväästä vapautuminen on voinut lisätä holtittomuutta liikenteessä: "Lehmät laitumelle -ilmiö on nähtävissä", sanoo liikennepsykologi

Lue seuraavaksi