Darfurissa yli 60 ihmistä kuoli satojen hyökätessä paikalliseen kylään, kertoo YK

Hyökkääjät ryöstivät ja polttivat koteja ja tuhosivat osan paikallista toria.

Darfur
Kaksi naista ja pieni lapsi istumassa hiekalla. Takana huovista tehty teltta.
Miljoonat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan Darfurin vuosia kestäneitä väkivaltaisuuksia. Arkistokuva pakolaisleiriltä vuodelta 2016.Olivier Chassot / Unamid / EPA

Sudanin Länsi-Darfurissa on tapettu yli 60 ihmistä tuoreissa väkivaltaisuuksissa. Kuolleiden lisäksi 60 ihmistä haavoittui. YK:n virkailijat kertoivat asiasta sunnuntaina.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston (OCHA) mukaan noin 500 miestä hyökkäsi lauantai-iltapäivänä paikalliseen Masteri-nimiseen kylään. Järjestön lausunnon mukaan hyökkäyksen kohteena olivat masalitit-kansaan kuuluvat ihmiset.

Hyökkääjät ryöstivät ja polttivat koteja ja tuhosivat osan paikallista toria. OCHA:n Khartumin toimisto kertoo, että hyökkäys on uusin useista viime aikojen hyökkäyksistä, joissa muun muassa useita kyliä ja taloja on poltettu ja infrastruktuuria on tuhottu.

Hyökkäyksen jälkeen satoja ihmisiä osoitti mieltään ja vaati maan viranomaisilta suojelua.

Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok ilmoitti sunnuntaina, että maan turvajoukkoja lähetettäisiin alueelle.

"Väkivalta lisää maan sisäistä pakolaisuutta"

Perjantaina 20 pelloilta palaavaa siviiliä tapettiin, kun joukko aseistautuneita miehiä ajoi paikalliseen kylään. Uutistoimisto AFP:lle asiasta kertoi paikallinen silminnäkijä. Hänen mukaansa uhrit olivat palaamassa ensimmäistä kertaa vuosiin pelloiltaan.

Uutistoimiston mukaan viimeaikaisten iskujen uhreina on ollut maata viljeleviä heimoja.

– Väkivallan lisääntyminen Darfurin alueen eri osissa lisää maan sisäistä pakolaisuutta ja vaarantaa viljelykauden, mikä johtaa ihmishenkien ja toimeentulon menetyksiin sekä kasvattaa humanitaarisia tarpeita, OCHA sanoo tiedotteessaan.

Lue myös:

Omar al-Bashir hallitsi Sudania kovin ottein kolme vuosikymmentä – Länsi-Darfurin konflikti toi syytteet kansanmurhasta

Lähteet: AFP