1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuluttajabarometrit

Kuluttajien luottamus kasvoi – odotukset omasta ja valtion taloudesta vahvistuivat

Luottamus on kohonnut nopeasti kesä- ja varsinkin toukokuusta.

Heinäkuussa luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Länsi-Suomessa. Kuvassa asiakkaita kauppakeskus Itiksessä Helsingissä 20. heinäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kuluttajien luottamus on noussut pitkäaikaisen keskiarvonsa yläpuolelle pistearvoon -1,6, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun). Pitkäaikainen keskiarvo on –1,8 pistettä.

Odotukset omasta ja Suomen taloudesta vahvistuivat kesäkuuhun verrattuna. Lisäksi rahankäyttöaikeet kestotavaroihin lisääntyivät. Arvio kuluttajan oman talouden nykytilasta pysyi ennallaan.

Kuluttajien luottamusindikaattori mittaa kuluttajien odotuksia talouskehityksestä seuraavan vuoden aikana. Sitä pidetään yhtenä tarkimmista tulevaa ennakoivista mittareista.

Kuluttajien luottamus on kohonnut vinhaa vauhtia, sillä kesäkuussa se oli –3,9 ja toukokuussa –9,0. Heinäkuun lukema on myös korkeampi kuin vuosi sitten.

Piristymisestä huolimatta kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli heinäkuussa edelleen heikko. Sen sijaan odotus oman talouden lähitulevaisuudesta oli jo melko valoisa.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat heinäkuussa edelleen erinomaiseksi.

Omakohtaista työttömyyden uhkaa kokevat monet

Kuluttajien odotukset yleisen työttömyystilanteen kehityksestä kohenivat heinäkuussa edelleen, mutta odotukset olivat yhä heikohkoja. Omakohtaista työttömyyden uhkaa ilmeni paljon työllisten kuluttajien eli palkansaajien ja yrittäjien keskuudessa, eikä uhka vähentynyt kesäkuuhun verrattuna.

Lainanottoa harkitsi heinäkuussa tavallista useampi kuluttaja, ja ennätyksellisen moni aikoi ostaa asunnon 12 seuraavan kuukauden aikana. Myös kodin peruskorjaamista ja henkilöauton ostoa suunniteltiin taas laajasti.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. heinäkuuta tuhat Suomessa asuvaa henkilöä.

Lue myös:

Kuluttajien luottamus elpyi selvästi koronakeväästä, myös palvelualojen luottamus kohentui

Huhtikuun työllisyysluvut ovat synkkiä, mutta luottamusluvuissa on pilkahduksia paremmasta

Kuluttajien luottamus romahti kaikkien aikojen pohjiin, elinkeinoelämän luottamus 90-luvun laman tasolle