Hyppää sisältöön

Aktivistit yrittivät estää kaivoksen avaamisen ja saivat matkustuskieltoa – nyt kahdeksan mielenosoittajaa joutuu oikeuteen

Mielenosoittajia syytetään pakottamisrikoksesta, josta voi saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Mielenosoittajat kiipesivät laitteiden päälle kaivosyhtiö Dragon Miningin malmirikastamolla Sastamalassa tammikuussa 2019. Kuva: Yle

Kaivosyhtiö Dragon Miningin vastaisia mielenosoituksia puidaan syksyllä käräjäoikeudessa. Ylen saamien tietojen mukaan kahdeksan henkilöä on syytettynä mielenosoitusten aikaisista tapahtumista.

Mielenosoittajia syytetään rikoksesta, josta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Pääkäsittely Pirkanmaan käräjäoikeudessa on 17. syyskuuta.

Kaivostoimintaa vastustavat aktivistit järjestivät useita mielenosoituksia alkuvuonna 2019. He muun muassa sulkivat Valkeakosken Kaapelinkulman kaivokselle kulkevan tien ja kiipeilivät työkoneiden päälle.

Myös Sastamalan malmirikastamolla mielenosoittajat seisoivat laitteiden päällä ja hidastivat rikastamon toimintaa.

Poliisi määräsi matkustuskieltoja

Kahdeksaa mielenosoittajaa syytetään oikeudessa pakottamisesta. Rikosnimike on sama, johon poliisi vetosi silloin, kun se määräsi osalle mielenosoittajista matkustuskieltoa talvella 2019.

Poliisi kielsi mielenosoittajia liikkumasta alueilla, joissa kaivosyhtiö Dragon Mining toimi.

Kesällä 2019 Yle haastatteli tamperelaista mielenosoittajaa, jota oli rajoitettu liikkumasta muun muassa omalla syntymäpaikkakunnallaan Valkeakoskella.

Poliisi tulkitsi, että mielenosoittajat syyllistyivät pakottamisrikokseen esimerkiksi silloin, kun he pysäyttivät työt kaivoksella kiipeämällä työkoneiden päälle. Rikoslain mukaan pakottamiseen syyllistyy se, ”joka oikeudettomasti väkivallalla tai uhkauksella pakottaa toisen tekemään, sietämään tai tekemättä jättämään jotakin.”

Pakottamisrikoksessa rangaistusasteikko on sakosta enintään kahden vuoden vankeuteen.

Maalikuussa 2019 käräjäoikeus katsoi, että poliisin määräämiin matkustuskieltoihin oli ollut aihetta. Helsinkiläinen mielenosoittaja oli vaatinut käräjäoikeutta kumoamaan matkustuskiellon tai ainakin lieventämään sitä.

Helsinkiläismiehen matkustuskielto koski viittä Pirkanmaan kuntaa. Poliisin mukaan viiden kunnan aluetta koskeva matkustuskielto oli tarpeen, sillä kaivosyhtiöllä on alueella laajasti kuljetuksia.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen piti matkustuskieltoja kovana toimenpiteenä, koska yleensä mielenosoituksiin liittyvästä pakottamisesta selviää sakolla.

Jotta matkustuskieltoa voidaan määrätä, taustalla täytyy olla rikos, josta voidaan tuomita yhden vuoden vankeuteen.

Lue lisää:

Poliisi kielsi Sanni Lainetta menemästä synnyinkuntaansa – kullasta käydään nyt kovaa taistelua, vaikka sitä ei edes pitänyt löytyä Suomesta

"Matkustuskielto ei tosiasiassa estä mitään" – käräjäoikeus pitää Dragon Miningin mielenosoittajan harvinaisen matkustuskiellon ennallaan

Poliisi määräsi matkustuskieltoa kultakaivoksen vastustajille Valkeakoskella