Kuopiossa saattaa tulla pula hoitopaikoista, kun subjektiivinen päivähoito palaa ja ryhmäkoot pienenevät

Päivähoito-oikeuden laajeneminen ei ole vielä aiheuttanut ruuhkaa päiväkodeissa.

päivähoito
Kuraeteinen.
Ryhmäkoon pieneneminen voi aiheuttaa Kuopiossa tarvetta uusille tiloille ja työntekijöille.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion päiväkodeissa saattaa tulla pulaa tilasta ja hoitopaikoista, kun subjektiivinen päivähoito-oikeus palautuu.

Elokuun alusta lähtien myös kotona olevien vanhempien lapset pääsevät kokoaikaiseen päivähoitoon. Tähän asti kotona olevien vanhempien lapset ovat Kuopiossa voineet olla päivähoidossa enintään 20 tuntia viikossa.

Samalla päivähoidon suurin sallittu ryhmäkoko pienenee. Jatkossa yli kolmevuotiaiden lasten ryhmissä yhtä hoitajaa kohden ryhmässä voi olla 7 lasta, kun ennen heitä voi olla 8.

Kuopion päiväkodeissa on tällä hetkellä vain muutamia vapaita hoitopaikkoja. Toisaalta kokoaikaisen päivähoidon tarve ei ainakaan vielä näytä kasvavan, kertoo aluevastaava päiväkodinjohtaja Tiina Kaartinen.

– Monet vanhemmat ajattelevat, että se 20 tuntia on ihan riittävä.

Sen sijaan ryhmäkoon pieneneminen voi aiheuttaa tarvetta uusille tiloille ja työntekijöille.

– Luulen, että se on merkittävämpi muutos tilojen ja henkilöstön kannalta kuin subjektiivisen päivähoidon palautuminen, Kaartinen arvioi.

Syntyvyys helpottaa painetta

Vaikka juuri nyt tilanne näyttää hyvältä, syksyllä tilanne saattaa olla toinen. Silloin hoitopaikoista saattaa tulla Kuopiossa puutetta. Kaartisen mukaan uusien työntekijöiden rekrytoiminen on osoittautunut usein haasteelliseksi.

Painetta hiukan helpottaa se, että Suomessa syntyvyys on laskenut jyrkästi. Siksi lapsia on nyt päiväkodeissa vähemmän kuin muutama vuosi sitten ja hoitopaikat riittävät paremmin lakimuutoksista huolimatta.

Toisaalta Kaartinen huomauttaa, että Kuopio on muuttovoittokaupunki, jonne muuttaa Kaartisen mukaan paljon lapsiperheitäkin.

Lue lisää:

Päivähoito-oikeuden laajennus maksaa Joensuulle vähemmän kuin aiemmin luultiin – päiväkotien lapsimäärä ei kasva odotettuun tahtiin

Riittävätkö tilat ja ammattilaiset? Elokuussa päivähoitoon pääsee taas jokainen lapsi – Kuntaliitto: "Kunnat ovat aikamoisessa paineessa"