Brittihallituksen uusi keino koronan haittojen estämiseksi: laihduttaminen – "Lapsenvahtivaltiota" kritisoinut Boris Johnson oivalsi asian teho-osaston sängyssä

Kauppojen myyntitapoja aletaan säädellä ja epäterveellisen ruuan mainostaminen parhaaseen katseluaikaan kielletään.

painonhallinta
Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnson lähdössä virka-asunnoltaan.Ben Stansall / AFP

Britannian hallitus käynnistää tänään maanantaina näyttävän kampanjan saadakseen britit harjoittamaan terveellisempiä elintapoja ja pudottamaan painoa.

"Parempi terveys" -kampanjan esikuvana toimii pääministeri Boris Johnson. Vielä viime vuonna hän vastusti kiivaasti terveyskampanjoita ja muuta "ihmisten holhoamista".

Alkuvuonna Johnson sairastui COVID-19-tautiin ja joutui tehohoitoon. Tuolloin hänelle kävi selväksi, että ylipaino on koronasairautta pahentava tekijä. Jos ylipainoisuutta vähennettäisiin, parantaisi se koronaan sairastuneiden ennustetta, mutta kohentaisi samalla myös valtiontaloutta.

– Olen kamppaillut painoni kanssa koko ikäni. Ja kuten monella ihmisellä, se menee ylös ja alas, Johnson kertoi.

Hän kehuu olevansa nyt yli kuusi kiloa laihempi kuin ennen sairaalaan joutumista.

– Kun jouduin teho-osastolle, olin erittäin sairas, olin myös hyvin yli..., no te tiedätte, olin liian lihava, Johnson kertoi ajatuksistaan.

Sääntöjä ja ohjeita

Hallituksen esityksessä yritetään saada epäterveellisen ruuan kulutus laskemaan, kertoo esimerkiksi Independent-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Paljon rasvaa ja sokeria sisältävien elintarvikkeiden mainontaa hillitään. Myyntipisteet kielletään paikoissa, joissa ihmiset liikkuvat eniten, kuten esimerkiksi kauppojen ovilla ja erilaisissa tarkastuspisteissä. "Osta yksi, saat toisen" -tyyppiset kampanjat kielletään.

Televisioissa ja nettijulkaisuissa kielletään epäterveellisen ruuan mainokset ennen klo 21 illalla, eli aikaan, jolloin lapset näkisivät niitä eniten.

Suurten ravintoloiden on merkittävä ruokalistoihinsa annosten sisältämä kalorimäärä.

Lääkäreitä kehotetaan antamaan potilaille ohjeiden sijaan kuntoilumääräyksiä. Lääkäri voi esimerkiksi määrätä ylipainoiselle potilaalle säännöllistä polkupyöräilyä, kertoo Daily Mail -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Britannian liikuntapaikkoja hoitavat yritykset ja yhdistykset ovat ottaneet kantaa hallituksen suunnitelmaan ja huomauttaneet, että liikuntapaikkojen hoitoon kaivattaisiin tukea.

Esimerkiksi uimahalleja ylläpitävä Swim England -yhdistys muistuttaa, että jo ennen koronapandemiaa 40 prosenttia maan uimahalleista oli sulkemisuhan alla vuosikymmenen loppuun mennessä.

Samalla jokainen uimalaitos tuo paikallisyhteisölle keskimäärin 7,2 miljoonan punnan (noin 8 miljoonan euron) hyödyn. Uimalat parantavat sosiaalista yhteenkuuluvuutta, vähentävät rikollisuutta, parantavat koululaisten oppimistuloksia ja antavat terveyshyötyjä.

– Pieni apu valtiolta maksaisi itsensä takaisin kuukausissa. Emme pyydä rahaa mihinkään, mikä vain heitettäisiin pois. Terveyden ja ylipainon hoitaminen altaassa todellakin säästää paljon rahaa, sanoi Independentille Swim England -järjestön toiminnanjohtaja Jane Nickerson.

Lähteet: Reuters

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus