Hyppää sisältöön

Kotkan edustalla seikkailleet pullokuonodelfiinit ovat ilmeisesti lähteneet kotiin – yhteysalus Otavan päällikkö: "Seuraan silmä tarkkana, jos ne tulisivat vielä vastaan"

Pullokuonodelfiinit seikkailivat aiemmin kesällä Suomenlahden itäosissa asti.

Pullonkauladelfiini Kotkassa.
Harvinaisia pullokuonodelfiinejä ui kesäkuussa Kotkan edustalla. Videon kuvasi Taina Inkeroinen.

Kotkan edustalla uiskennelleet delfiinit ovat ilmeisesti lähteneet takaisin omille elinalueilleen Pohjanmerelle ja Brittein saarten ympäristöön.

Viimeisin havainto delfiineistä Kotkassa on viikkojen takaa, kesäkuun alkupuolelta. Tuolloin pullokuonodelfiini havaittiin Kotkan edustalla Suomenlahden itäosassa. Kotkan Haapasaareen matkalla olleet yhteysaluksen matkustajat näkivät, kun kaksi delfiiniä taittoi matkaa vedessä.

Päällikkö Timo Mäkelä yhteysalus Otavalta kertoo, ettei delfiinejä ole sittemmin havaittu.

– Itsekin tutkiskelin nettiä mielenkiinnosta, kun kerta on päässyt itsekin ne näkemään. En tiedä mitä on niille tapahtunut, tai mihin ovat lähteneet jatkamaan matkaa.

Yhteysaluksen miehistö osasi ohjeistaa matkustajia olemaan tarkkana kesäkuussa. Aluksella pidetään edelleen silmää mahdollista havainnoista.

– Seuraan kyllä päivittäin kun ajelen tässä silmä tarkkana, että jos ne tulisivat vielä vastaan, Mäkelä kertoo.

Havaintoja pitkin rannikkoa

Pullokuonodelfiinien lähimmät elinalueet ovat Pohjanmerellä ja Brittein saarten ympäristössä.

Metsähallituksen meribiologi Maiju Lanki kertoi kesäkuussa Ylelle uskovansa, että pullokuonodelfiinit lähtevät kotimatkalle viimeistään, kun meri talven tullen jäätyy.

– Voi olla, että ne viipyvät jonkin aikaa, jos löytävät hyvin ruokaa ja niillä on mukavaa. Mitä todennäköisimmin ne suuntaavat jossain vaiheessa pois, Lanki arveli.

Kotkan edustalla näyttäytyneet delfiinit ovat todennäköisesti samoja, jotka nähtiin toukokuussa Saaristomerellä Kemiönsaaren edustalla ja Loviisan edustalla.

Maailmanlaajuisesti pullokuonodelfiinejä esiintyy lähes kaikilla valtamerillä. Ne viihtyvät yleensä lämpimämmissä vesissä, mutta pärjäävät rasvakerroksensa ansiosta myös viileämmässä vedessä.

– Itämerellä se ei kuulu lajistoon, mutta kuten nyt huomaamme, satunnainen vierailija saattaa olla myös täällä, Lanki sanoi.

.
.