Lue tästä koronapäivitykset 21.7.–9.8.

koronavirus

9.8. klo 20.04 Britanniassa yli tuhat tartuntaa vuorokaudessa

Britanniassa on kirjattu yli tuhat koronavirustartuntaa vuorokauden aikana ensimmäistä kertaa kesäkuun lopun jälkeen.

Virallisten tilastojen mukaan sunnuntaina rekisteröitiin 1 062 tartuntaa viimeisen 24 tunnin ajalta.

Koronatartuntojen määrä alkoi nousta uudelleen sen jälkeen, kun Britannia alkoi kesäkuun puolivälissä poistaa viruksen leviämisen takia asetettuja rajoituksia.

Britanniassa on rekisteröity runsaat 46 500 koronaan liittyvää kuolemantapausta. Luku on Euroopan korkein.

Lähde: AP

9.8. klo 17.15 USA:ssa yhteensä yli viisi miljoonaa koronatartuntaa

Yhdysvalloissa on rekisteröity koronaviruspandemian aikana yhteensä jo yli viisi miljoonaa tartuntaa, Johns Hopkins -yliopiston tilasto kertoo.

Viiden miljoonan tartunnan raja ylittyi sunnuntaiaamuna.

Johns Hopkins -yliopiston mukaan Yhdysvalloissa on kirjattu tähän mennessä runsaat 162 400 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

USA:ssa on rekisteröity maailman eniten koronatartuntoja sekä tautiin liittyviä kuolemantapauksia.

Lähde: AFP

9.8. klo 16.00 HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen neuvoo, miten toimia erilaisissa tilanteessa koronan välttämiseksi

Suomessa lomat alkavat olla lopuillaan, ja koululaiset palaavat kouluihin ensi viikosta lähtien.

Arkeen paluuseen tuo lisähaasteensa koronaviruksen mahdollinen toinen aalto, joka on esimerkiksi HUS:n toimitusjohtajan mukaan Suomessa jo meneillään. Moni arkinen tilanne vaatii pähkäilyä: miten minä voisin toimia niin, että koronavirus ei pääsisi leviämään?

Yle listasi kuusi erilaista tilannetta, joiden varalle neuvot antaa HUS:n infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen. Lue tästä Järvisen neuvot.

9.8. klo 14.30 Pahentunut koronatilanne peruu elokuun tapahtumia

Kun koronatilanne on taas kiristynyt, tapahtumia on alettu perua.

RH-entertainment kertoi sunnuntaina, että se on perunut Jyväskylässä järjestettävän Rock In The City -festivaalin. Saman kohtalon koki yrityksen toinen tapahtuma Porvoo soi.

Kajaanissa on puolestaan peruttu Crazy drivers stuntshow -tapahtuma(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Tapahtumien oli tarkoitus olla ensi viikonloppuna.

9.8. klo 13.05 Australian toiseksi väkirikkaimmassa osavaltiossa ennätysmäärä koronakuolemia

Australiassa Victorian osavaltiossa on viimeisen vuorokauden aikana kuollut 17 ihmistä koronavirukseen, maan terveysviranomaiset tiedottivat sunnuntaina.

Reilun viiden miljoonan asukkaan Victoria on Australian toiseksi väkirikkain osavaltio ja maata koettelevan toisen korona-aallon keskus.

Viimeisen viikon aikana osavaltiossa on todettu päivittäin noin 400–500 uutta koronatartuntaa. Viktorian vieressä sijaitseva Uusi Etelä-Walesin osavaltio raportoi sunnuntaina kymmenestä uudesta tartunnasta.

Muualla Australiassa uusia koronatapauksia tai kuolemia ei ole havaittu.

Lähde: Reuters

9.8. klo 11.55 Uusia tartuntoja Suomessa 16 – katso oman kuntasi tuore tilanne

THL kertoo, että Suomessa on 16 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan tartuntoja on maassamme todettu nyt 7584.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

9.8 klo 8.55 Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen

Noin 70 prosenttia suomalaisista ottaisi koronarokotteen, jos se tulee saataville ja sitä suositellaan, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) huhti–toukokuussa toteuttamista koronavirukseen liittyvistä kyselytutkimuksista.

Toistaiseksi on epävarmaa, kuinka suuri rokotetaso vaadittaisiin, jotta koronavirusta vastaan saataisiin laumasuoja. 40–50 prosentin kattavuudella tartuntaketjuja saataisiin kuitenkin jo katkaistua, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Ainakin Yhdysvalloissa on herännyt kyselyiden perusteella huoli siitä, että koronarokotteen kattavuus jäisi liian matalaksi. Suomessa vastaavasta ilmiöstä ei vaikuta olevan huolta.

Lähde: STT

9.8. klo 8.50 Uudessa-Seelannissa ei uusia tartuntoja sataan päivään

Uusi-Seelanti saavutti sunnuntaina merkittävän rajapaalun koronaviruksen vastaisessa taistelussa: Maassa ei ole todettu yhtään uutta tartuntaa sataan päivään.

Uudessa-Seelannissa on edelleen 23 aktiivista koronatartuntaa, mutta ne kaikki on havaittu maahan pyrkivillä ihmisillä. Nämä potilaat on toimitettu raja-asemilta hoitoloihin eristykseen.

Tapausmäärien laskettua myös koronarajoituksista on luovuttu ja Uuden-Seelannin asukkaat pystyvätkin nyt nauttimaan lähestulkoon samanlaisesta arkielämästä kuin ennen pandemiaa. Maassa ei ole tarvitse noudattaa turvavälejä ja ihmiset voivat vapaasti täyttää urheilu- ja kulttuuritapahtumien lehterit.

Ainoastaan rajat ylittävää liikkumista rajoitetaan. Kaikki Uuteen-Seelantiin saapuvat joutuvat viettämään 14 päivää karanteenissa.

Lähde: AFP

9.8. klo 8.31 Rakennusalan sokea piste on työntekijöiden yhteismajoitus

Rakennusalalla torjutaan koronaa monin tavoin, mutta sokeaksi pisteeksi on jäänyt työntekijöiden yhteismajoitus.

Työehtosopimuksen mukaan huoneessa saisi majoittua vain yksi henkilö. Käytännössä yhteisasuminen on yleistä etenkin ulkomailta tuleville tilapäisille työntekijöille.

Rakennusalan majoitusolot nousivat puheenaiheeksi, kun kesäkuun lopussa uutisoitiin pääkaupunkiseudulla tartuntaryppäästä, jossa 12 työntekijällä todettiin koronavirustartunta.

9.8 klo 8.27 Koronapandemia pisti kansainväliset adoptiot jäihin

Suomessa ainakin 27 perheen adoptiolapsen hakumatkat ovat jäissä, kertovat kansainvälisiä adoptioita järjestävät Pelastakaa Lapset ry ja Interpedia.

Pohjanmaalla asuvien Petterssonien matka Etelä-Afrikkaan noutamaan kaksivuotiasta Lizahia kotiin oli myös vaarassa epäonnistua aivan viime hetkiin saakka.

9.8. klo 8.24 Hoitojonoja puretaan pitkään koronakevään jäljiltä

Kevään aikana koronan takia syntyneiden hoitojonojen purkaminen saattaa viedä jopa kaksi vuotta.

Näin arvioi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Jonoja on syntynyt erityisesti kiireettömiin hoitoihin, kuten silmäleikkauksiin, sillä leikkaussalien henkilökuntaa siirrettiin kevään aikana työskentelemään teho-osastoille.

Sairaanhoitopiireissä jonojen purkuun on jo ryhdytty ja purkua on tarkoitus tehostaa entisestään, kun henkilökunta palaa lomiltaan. Tehokas jonojen purkaminen vaatisi kuitenkin enemmän henkilökuntaa. Katso kartasta oman sairaanhoitopiirisi tilanne.

9.8. klo 7.00 Kiinassa vähän uusia koronatartuntoja

Kiinassa on todettu viimeisen vuorokauden aikana 23 uutta koronavirustartuntaa, maan terveysviranomaiset kertoivat sunnuntaina.

Päivää aikaisemmin raportoitiin 31 uutta COVID-19-tapausta.

Tänään rekisteröidyistä tartunnoista 15 oli saatu paikallisesti ja kahdeksan oli peräisin ulkomailta, terveysviranomaiset kertoivat lausunnossaan.

Manner-Kiinassa on tähän mennessä todettu yhteensä 84 619 koronavirustartuntaa ja 4 634 kuolemantapausta.

Lähde: Reuters

9.8. klo 3.20 Meksikossa vahvistettu lähes 6 500 uutta koronatartuntaa

Meksikossa on vahvistettu lauantaina 6 495 uutta koronatartuntaa sekä 695 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, maan terveysministeriö kertoo.

Meksikossa on vahvistettu kaikkiaan 475 902 koronatartuntaa sekä 52 006 koronaviruksen seurauksena kuollutta.

Maan hallitus on toistuvasti sanonut, että maan todelliset koronalukemat ovat todennäköisesti vahvistettua suuremmat. Meksikon vahvistetut koronaluvut ovat kolmanneksi suurimmat maailmassa. Edellä ovat Yhdysvallat ja Brasilia.

Lähde: Reuters

9.8. klo 1.48 Korona leviää Viron Tartossa, alkoholinmyynti kiellettiin yöaikaan

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet kasvuun viime päivinä Viron toiseksi suurimmassa kaupungissa, Tartossa.

Viron poliisi on kieltänyt alkoholin myynnin yöaikaan Tartossa, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun). Ravintoloita, baareja ja yökerhoja koskeva kielto asetettiin perjantaina.

Anniskelu on kielletty ilta-yhdentoista ja aamu-kuuden välillä. Rajoituksilla pyritään vähentämään kävijöiden määrää anniskelupaikoissa ja sitä kautta kontakteja ja altistumista.

Paikallisviranomaiset seuraavat rajoituksen noudattamista yhteistyössä poliisin kanssa ja kestoa arvioidaan vähintään kerran viikossa.

Lähde: ERR, Verkkouutiset

9.8. klo 1.39 Brasiliassa yli 3 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 100 000 kuollutta

Brasiliassa on vahvistettu yli 100 000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta sekä yli 3 miljoonaa koronatartuntaa, maan terveysministeriö kertoi lauantaina.

Brasiliassa on määrällisesti toiseksi eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa. Brasiliaa enemmän tartuntoja ja kuolemia on vain Yhdysvalloissa.

Brasilian korkein oikeus julisti neljän päivän ja maan kongressi kolmen päivän pituisen maansurun kuolleiden muistoksi. Molemmat instituutiot ovat arvostelleet Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa koronapandemian huonosta hoitamisesta.

Lähde: Reuters

8.8. klo 23.38 THL: Töihin tai kouluun ei voi mennä, jos palaa matkustusrajoitusmaasta

Hallitus on linjannut, ettei vapaajanmatkustus ulkomaille ole suositeltavaa niitä maita lukuun ottamatta, joista matkustusrajoitukset on purettu.

Suomen kansalaiset saavat kuitenkin palata kotimaahansa mistä tahansa maasta.

– Hinta siitä, että palataan esimerkiksi kakkosasunnolta Suomeen on oltava tässä tapauksessa sitten valmiina maksamaan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Salmisen mukaan on osoittautunut, että ihmiset ovat suosituksista välittämättä matkusteneet alueille, joissa epidemiatilanne on huomattavasti Suomea huonompi ja viitanneet kintaalla omaehtoiselle karanteenille.

– Karanteenisääntöjä on jouduttu tiukentamaan nyt siten, että matkustusrajoitusmaista palattaessa on pysyttävä kokonaan kotona ja sovittava asiasta työnantajan kanssa.

Lue koko juttu täältä.

8.8. klo 23.34 Pohjois-Makedoniasta Turkuun saapuvan koneen matkustajat ohjataan koronatesteihin

Turun lentoasemalle laskeutui lauantai-iltana kello 21 jälkeen Pohjois-Makedonian Skopjesta kone, jonka 150 matkustajalle annetaan ohjeistusta koronaviruksen varalta.

Matkustajille annetaan neuvontaa ja ohjeistusta muun muassa karanteenista ja heidät ohjataan tarvittaessa testeihin. Osa matkustajista voidaan testata jo kentällä, loput ohjataan testaukseen muualle.

– Oireelliset testataan ja kaikille tarjotaan mahdollisuutta päästä testiin, summaa valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä Ylelle.

Turun kaupungin talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama kertoo, että koronatesti ei ole pakollinen, mutta siitä kieltäytyvät matkustajat määrätään karanteeniin. Käytännössä henkilö saa karanteenipäätöksen ja hänen tilaa valvotaan päivittäin.

Lue koko juttu täältä.

8.8. klo 22.01 Tanskalainen lihajätti sulki suuren teurastamon koronatartuntojen takia

Tanskalainen sianlihaa tuottava yhtiö Danish Crown ilmoitti lauantaina, että se on sulkenut suuren teurastamonsa Ringstedissä, koska 144 työntekijällä oli testeissä todettu koronatartunta.

Kööpenhaminan lähettyvillä sijaitsevassa teurastamossa on yhteensä lähes 900 työntekijää. Yhtiön mukaan kaikkien teurastamon työntekijöiden täytyy jäädä karanteeniin.

Danish Crown on yksi Tanskan suurimmista vientiyrityksistä.

Lähde: AFP

8.8. klo 19.55 Korkeakouluissa odotetaan THL:n kasvomaskisuositusta

Korkeakoulujen syyslukukausi alkaa pääosin syyskuun alussa, ja ensimmäisen vuoden opiskelijat aloittavat opintonsa jo aiemmin. Syksyn opetusta pohditaan yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa parhaillaan. Kuinka järjestää opetus? Suositellako kasvomaskien käyttöä?

Pääkaupunkiseudulla toimivassa Metropolia-ammattikorkeakoulussa on jo päätetty, että kasvomaskeja käytetään tilanteissa, joissa opetus on järjestettävä kampuksella ja turvavälejä ei voida lähiopetuksessa noudattaa.

Moni asia on kuitenkin edelleen auki opiskelijamäärältään Suomen suurimmassa ammattikorkeakoulussa. Kuten se, kuka maskit maksaa.

8.8. klo 19.50 Korona varjostaa kuntavaaliehdokkaiden hakua

Koronakevät heijastelee puolueiden valmistautumiseen ensi kevään kuntavaaleihin.

Torikohtaamisia ja yleisötapahtumia on voitu järjestää tavallista vähemmän ja vaihtoehtoisia tapoja ihmisten lähestymiseen on täytynyt etsiä.

Ehdokkaita on kuitenkin löydettävä. Kuntavaaleissa ehdokasmäärillä on suuri vaikutus puolueen menestykseen.

8.8. klo 18.39 Pariisiin tulee maskipakko vilkkaille ulkoalueille

Pariisin viranomaiset ilmoittivat lauantaina, että ensi maanantaista alkaen kaupungissa astuu voimaan kasvosuojuksen käyttöpakko vilkkaissa ulkotiloissa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Maskipakko ei koske alle 11-vuotiaita lapsia. Viranomaiset ilmoittavat erikseen, millä alueilla kasvosuojusta täytyy käyttää.

Ranskan Rivieralla sijaitseva Saint-Tropez otti jo lauantaina käyttöön maskipakon ulkotiloissa.

Saint-Tropezin poliisi jakoi tänään ilmaisia kasvosuojuksia vierailijoille. Maanantaista alkaen ilman maskia liikkumisesta voi saada 135 euron sakon kaupungissa. Maskipakko ei koske alle 11-vuotiaita lapsia.

Ranska on jo aiemmin määrännyt kasvosuojaimen käytön pakolliseksi julkisissa sisätiloissa koko maan alueella.

Ranskan viranomaiset kertoivat perjantaina, että tällä viikolla maassa oli rekisteröity yhteensä yli 9 300 koronatartuntaa.

Lähde: AP, Reuters

8.8. klo 16.55 Britanniassa terveydenhuollon työntekijät vaativat lisää palkkaa

Britanniassa sadat terveydenhuollon työntekijät osoittivat mieltään lauantaina eri kaupungeissa. He vaativat tuntuvia palkankorotuksia korvaukseksi työstään koronaviruspandemian aikana.

Lontoossa mielenosoittajat marssivat pääministeri Boris Johnsonin virka-asunnon Downing Street 10:n porteille.

Sairaanhoitajat, hoitoavustajat ja nuoremmat lääkärit ovat vihaisia siitä, että heitä ei huomioitu suunnitelmissa antaa inflaatiotason ylittävä palkankorotus lähes miljoonalle julkisen sektorin työntekijälle.

Lähde: AP

8.8. klo 16.00 Lapin keskussairaalan ylilääkäri: Kasvomaskit käyttöön ruuhkabusseissa ja tiukennus karanteeniohjeisiin

Merkittävä osa uusista koronavirustartunnoista on lähtöisin ulkomaanreissuilta, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas.

Matkailijat ovat lipsuneet ohjeistetusta 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

– Tässä on nyt samantyyppinen tilanne kuin silloin helmikuussa. Tauti alkaa tulla ulkoapäin ja uhkana on epidemiatilanne, jos tauti pääsee kehittymään, Broas sanoo.

Korkean koronariskin maista tulevien ihmisten asettamista viranomaisen päätöksellä karanteeniin tulisi Broaksen mukaan pohtia.

Hänen mukaansa jokaisen tulisi nyt kantaa vastuuta ja kysyä itseltään, onko ulkomaanmatka välttämätöntä tehdä.

Tiukemman karanteenin ohella Broas peräänkuuluttaa kasvomaskisuositusta jo tuttujen hygienia- ja turvaväliohjeistusten lisäksi. Kasvomaskien käyttäminen olisi suositeltavaa ruuhkaisissa julkisissa kulkuvälineissä liikuttaessa sekä esimerkiksi yleisötapahtumissa.

8.8. klo 14.30 Viisi perusasiaa, joilla välttää koronan tarttumista

Koronavirustartunnat ovat jälleen nousseet Suomessa, ja joidenkin asiantuntijoiden mukaan toinen aalto on jo alkanut. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Juha Tuomisen mukaan koronaviruksen toinen aalto on täällä.

1. Pese kätesi. Vedellä ja saippualla, 20 sekuntia. Käsidesin käyttö auttaa myös, mutta säännöllinen saippuapesu on parempi.

Ärsyttääkö hokeminen käsien pesemisestä? Näin sanoo tiede saippuasta ja käsidesistä

2. Pidä turvaväli. Jonottaessa, julkisilla paikoilla: vältä lähikontaktia. Pysyttele metrin, parin päässä muista.

3. Vältä väkijoukkoja.

4. Pysy poissa baareista. Sovi tapaamiset ulos ja pysyttele poissa paikoista, missä ihmiset parveilevat.

5. Käytä kasvomaskia. Kasvomaskin jatkuva ja oikeanlainen käyttö hidastaa viruksen leviämistä. Käytä maskia silloin kun et pysty pitämään turvaväliä, esimerkiksi joukkoliikenteessä.

8.8. klo 14.25 Indonesiassa yli 2 200 uutta tartuntaa

Indonesiassa on rekisteröity 2 277 uutta koronatartuntaa ja 65 uutta virukseen liittyvää kuolemaa viimeisen vuorokauden aikana.

Maan terveysministeriön mukaan maassa on tähän mennessä kirjattu yhteensä noin 123 500 tartuntaa ja 5 658 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Lähde: Reuters

8.8. klo 14.08 Puolassa jälleen uusi päiväkohtainen tartuntaennätys

Puolassa on rekisteröity vuorokaudessa 843 uutta koronatartuntaa, mikä on uusi vuorokausikohtainen ennätys, kertoo Puolan terveysministeriö.

Kyseessä on jo seitsemäs päiväkohtainen tartuntaennätys viimeisen kahden viikon aikana Puolassa.

Yhteensä maassa on rekisteröity runsaat 51 000 tartuntaa ja 1 800 koronaan liittyvää kuolemaa.

Lähde: Reuters

8.8. klo 13.05 Tšekissä eniten uusia tartuntoja sitten huhtikuun

Tšekissä on todettu viimeisen vuorokauden aikana 323 uutta koronatartuntaa, maan terveysministeriö tiedotti lauantaina.

Kyseessä on suurin päiväkohtainen lisäys uusia tapauksia sitten huhtikuun alun.

Keski-Euroopassa sijaitsevassa 10,7 miljoonan asukkaan maassa on vahvistettu yhteensä 18 060 koronatartuntaa ja 389 tautiin liittyvää kuolemantapausta.

Tšekin terveysviranomaisten mukaan piikki tartuntojen määrissä johtuu paikallisista tartuntaryppäistä.

Tällä hetkellä Tšekissä on sairaalahoidossa 116 ihmistä. Tämä on merkittävästi vähemmän kuin keväällä, jolloin sairaalahoitoa tarvitse enimmillään yli 400 COVID-19-potilasta.

Lähde: Reuters

8.8. klo 12.58 Kaksi kolmasosaa Bukarestin-lennoilla olleista meni koronatestiin

Helsinki-Vantaan lentokentällä kokeiltiin eilen perjantaina ulkomailta saapuvien koronatestausta. Romanian Bukarestista saapuneista runsaasta sadasta matkustajasta kaikkiaan 60 meni koronavirustestiin.

Asian vahvistaa Ylelle valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Tulokkaan mukaan osa matkustajista kieltäytyi testistä, koska heidät oli jo testattu muualla muutama päivä aiemmin. Tulokas sanoo, että testin ottaneiden määrä ei ollut pettymys.

Tulokas kuitenkin pitää testin menneiden määrää pienenä suhteessa koneen matkustajien määrään.

– Haluamme, että kaikki kävisivät testissä, Tulokas sanoo.

8.8. klo 11.57 Päiväkotien koronalinjasta päänvaivaa lapsiperheille

Päiväkotien koronalinjaukset hämmentävät monia lapsiperheitä. Nuhaisia lapsia lähetetään kotiin ja testeihin matalalla kynnyksellä. Laaja testaaminen on nykyisen koronan torjuntastrategian mukaista, mutta perheille aiheutuu paljon turhia poissaoloja erityisesti niillä alueilla, joilla testeihin pääsyä joutuu jonottamaan.

Testeihin pääsy vaihtelee eri puolilla Suomea, esimerkiksi Tampereella jonot testeihin on pitkiä.

8.8. klo 11.53 Suomessa 14 uutta koronatartuntaa

THL kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa on 14 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on Suomessa nyt 7568.

Suomessa on kuollut koronavirukseen 331 ihmistä. THL raportoi kuolemantapauksista maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

8.8. klo 11.10 Venäjällä yli 5 200 uutta koronatartuntaa

Venäjällä on todettu 5 212 uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana, maan terveysviranomaiset tiedottivat lauantaina.

Venäjällä on raportoitu yhteensä 882 347 COVID-19-tartuntaa, mikä on neljänneksi eniten maailmassa Intian, Brasilian ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Viimeisen vuorokauden aikana Venäjällä on kuollut 129 ihmistä koronavirukseen. Tämä nostaa kaikkien kuolleiden määrän 14 854:ään.

Lähde: Reuters

8.8. klo 7.05 Koronatartuntojen määrä Saksassa jatkaa tasaista kasvua

Saksassa on todettu viimeisen vuorokauden aikana 1 222 uutta koronavirustartuntaa, Robert Koch -instituutti tiedotti lauantaina.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia kirjattiin yhdeksän.

Koronapandemian aikana tartunnan on Saksassa saanut yhteensä 215 336 ihmistä, joista 9 195 on menehtynyt.

Lähde: Reuters

8.8. klo 4.54 Brasiliassa jo lähes 100 000 koronakuolemaa

Brasiliassa on todettu yhteensä yli 2,9 miljoonaa koronavirustartuntaa, ja virukseen liittyviä kuolleita maassa on kaikkiaan 99 572.

Viimeisen vuorokauden aikana maassa on todettu 50 230 uutta koronatartuntaa ja 1 079 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, maan terveysministeriö kertoi perjantaina.

Brasiliassa on Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi eniten koronatartuntoja ja koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia koko maailmassa.

Lähde: Reuters, AP

8.8. klo 4.01 Meksikossa noin 6 700 uutta koronatartuntaa

Meksikossa on vahvistettu perjantaina 6 717 uutta koronatartuntaa sekä 794 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, maan terveysministeriö kertoo.

Meksikossa on vahvistettu kaikkiaan 469 407 koronatartuntaa sekä 51 311 koronaviruksen seurauksena kuollutta.

Maan hallitus on toistuvasti sanonut, että maan todelliset koronalukemat ovat todennäköisesti vahvistettua suuremmat. Meksikon terveyministeriö tiedotti perjantaina, että pandemia tulee pitkittymään maassa viruksen laajan levinneisyyden vuoksi.

Lähde: Reuters, AP

8.8. klo 2.03 Yhdysvalloissa neljä kuollut juotuaan käsihuuhdetta

Toukokuun ja kesäkuun aikana Yhdysvalloissa on vahvistettu 15 tapausta, jossa metanolia sisältävän käsien desinfiointihuuhteen juominen on aiheuttanut metanolimyrkytyksen, terveysviranomaiset kertoivat Yhdysvalloissa tällä viikolla.

Uhreista neljän kerrotaan kuolleen ja kolmella muulla on todettu näköongelmia myrkytyksen seurauksena, Yhdysvaltain tautikeskus CDC kertoo. Tapaukset on raportoitu Arizonan ja Uuden Meksikon osavaltioissa.

Lue koko juttu tästä.

7.8. klo 22.40 Norjassa suositellaan välttämään kaikkea ulkomaanmatkailua

Norja suosittelee kansalaisiaan välttämään kaikkea ulkomaanmatkailua, kertoo Guardian (siirryt toiseen palveluun). Suositus koskee myös maita, joissa koronatartuntoja on vähemmän kuin Norjassa.

Terveysministeri Bent Høien mukaan uhrauksia tarvitaan, jotta koulut voivat pysyä auki. Päivityksistä rajoitustoimiin kerrottiin tiedotustilaisuudessa perjantaina. Lauantaista alkaen ravintolat eivät esimerkiksi saa tarjoilla alkoholia puolenyön jälkeen, ja tapahtumien kokoontumisrajoitus pidetään 200 hengessä.

Koronatartunnat ovat olleet Norjassa viime aikoina nousussa.

STT-NTB

7.8. klo 22.05 AFP: Latinalaisessa Amerikassa eniten koronakuolemia

Latinalaisen Amerikan ja Karibian alue ohitti perjantaina Euroopan koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrässä. Alueella on nyt kirjattu maailman eniten koronakuolemia.

Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla oli illalla klo 20 Suomen aikaa rekisteröity yhteensä 213 120 koronaan liittyvää kuolemaa. Se on 460 tapausta enemmän kuin Euroopassa.

AFP:n laskelmat perustuvat eri maiden virallisiin tilastoihin.

Lähde: AFP

7.8. klo 21.40 THL pohtii Tanskan mallia väestön testauksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tutkii, voitaisiinko Suomessa ottaa käyttöön koronaepidemian hallinnassa Tanskassa käytössä oleva väestötestausmalli.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan Tanskan mallia tutkitaan parhaillaan aktiivisesti ja keskusteluja eri toimijoiden kanssa käydään.

Tanskan väestötestausmalli perustuu kahteen linjaan: ensimmäinen on terveydenhuollon linja, jossa koronaoireita saanut pääsee testiin lääkärin lähetteen kautta. Toinen linja koostuu 17 eri näytteenottopisteestä ympäri Tanskaa. Pisteelle voi mennä koronatestiin, vaikka olisi oireeton, mutta arvelee altistuneensa viruksel

7.8. klo 19.40 Puolueet palauttaisivat etätyöt ja osa sulkisi yökerhot, jos koronatilanne pahenee – maskipakko epäilyttää

Lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat valmiit ottamaan etätyösuosituksen uudelleen käyttöön, jos koronatilanne sitä vaatii.

Tämä selvisi, kun Yle kysyi koronan mahdolliseen toiseen aaltoon varautumisesta eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajilta.

Käänne olisi nopea, sillä hallituksen laaja etätyösuositus päättyi vasta viime viikolla.

Myös ravintoloiden anniskelun tiukentaminen uudelleen saa kannatusta. Laaja ymmärrys on lisäksi sille, että suomalaiset käyttäisivät kasvomaskeja ainakin suurten kaupunkien joukkoliikenteessä.

Sen sijaan eduskuntaryhmien puheenjohtajat suhtautuvat nihkeästi siihen, että kansalaiset voitaisiin pakottaa maskien käyttöön kuten osassa Eurooppaa on tehty.

7.8. klo 19.35 Kymmeniä suomalaisia altistunut koronavirukselle Viron-matkalla

Kymmeniä suomalaisia on altistunut koronavirukselle Virossa järjestetyssä yksityistilaisuudessa, kertoo THL. Suurin osa altistuneista on palannut Suomeen. Osallistujiin on oltu yhteydessä ja valtaosa heistä on asetettu varotoimena karanteeniin.

Yksityistilaisuus pidettiin THL:n mukaan Virossa 31.7.–2.8. Kahdella mukana olleella helsinkiläisellä on todettu koronavirustartunta. Heillä oli jo tilaisuuden aikana virukseen viittaavia oireita, ja heidät vietiin sairaalaan Tallinnaan.

Laivayhtiöillä 2.-3. elokuuta Virosta palanneita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan.

7.8. klo 19.30 Rajoitusten höllentäminen on antanut nuorille aikuisille luvan mennä ja se näkyy nyt tartunnoissa

Kesän uusista koronavirustapauksista suurin osa on tullut 20–49-vuotiailta aikuisilta. Viime viikolla tämän ikäryhmän osuus positiivisista testituloksista oli noin 80 prosenttia.

Yökerhot ovat erityinen riski tällä hetkellä, sanoo asiantuntija.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan viime viikontartuntojen lähteistä tunnistetaan alle puolet. Ruotsalaisesta se on huolestuttavaa, ja tilannetta tulee nyt tarkkaan seurata.

Matkustusrajoitusten höllennysten jälkeen ulkomailla tartunnan saaneiden määrä on selvästi noussut.

7.8. klo 19.20 Bukarestista Helsinkiin tänään saapuvan lennon matkustajat ohjataan suoraan koronatestiin

Helsinki-Vantaan lentoasemalle Romanian Bukarestista perjantaina illalla noin kello 20.30 saapuvalla Blue Air-yhtiön lennolla olevat hiukan yli sata matkustajaa ohjataan suoraan koronavirusteihin.

– Testaamiseen liittyy silti vapaaehtoisuus, pakko ei ole testeihin mennä, se vaatisi päätöksen avilta. Suositus on kuitenkin hyvin vahva, sanoo valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tulokkaan mukaan maan hallitus on edellyttänyt koronavirustartuntojen kuriin saamiseksi tehostettuja toimenpiteitä.

– Tämä siis poikkeaa täysin siitä, miten on aiemmin toimittu, Tulokas kertoo.

7.8. klo 16.15 Terveysjätit haluavat mukaan koronatestaukseen lentokentällä

Terveysalan suuryritykset Mehiläinen ja Terveystalo haluavat mukaan lentoasemalla tapahtuvaan koronatestaustoimintaan.

Yksityiset terveysjätit kertovat, että niillä olisi annettavaa erityisesti siinä tapauksessa, jos testaaminen laajenisi koskemaan suurempaa joukkoa matkustajista.

Tällä hetkellä Helsinki-Vantaalla testataan vain saapuvista matkustajista oireiset ja altistumista epäilevät. Esimerkiksi useilla Aasian lentokentillä testataan kaikki maahan saapuvat lentomatkustajat.

7.8. klo 16.10 HUS uskoo, että ensi viikon alussa koronatestauksessa ollaan jo päästy hyvään tilanteeseen

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi, että testausruuhka saadaan puretuksi pääkaupunkiseudulla ensi viikon aikana.

Koronatestiin pääsyä on joutunut viikonlopusta lähtien odottamaan Helsingissä ja Espoossa jopa kaksi vuorokautta. Tavoitteeksi kaupungit ovat asettaneet, että asiakas pääsee testiin 24 tunnin sisällä yhteydenotosta.

HUS saattaa vähentää tilapäisesti muuta näytteenottotoimintaa, koska henkilökuntaa joudutaan siirtämään koronatestaukseen.

7.8. klo 15.55 Turun lentoasemalle terveyspiste koronaviruksen varalta – Balkanin alueelle matkustaneilla useita tartuntoja

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri pilotoivat yhteistyössä viikonlopusta alkaen terveysneuvontapisteen toimintaa Turun lentoasemalla. Matkustajia ohjeistetaan jatkohoitoon ja karanteeniin liittyvissä asioissa sekä ohjataan tarvittaessa koronatestaukseen.

Matkustajista testataan ne, joilla on koronavirukseen liittyviä oireita tai jotka epäilevät saaneensa tartunnan. Toiminnasta rakennetaan pysyvä malli, joka ulotetaan myöhemmin myös Turun satamaan.

Turun alueella on todettu heinäkuusta lähtien useita koronavirustartuntoja henkilöillä, jotka ovat matkustaneet Välimeren Balkanin alueella esimerkiksi Albanian, Serbian ja Pohjois-Makedonian alueella. Tartuntoihin on liittynyt myös perheen sisäisiä jatkotartuntoja.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden kohdalla maahantulon rajoituksia ei ole

7.8. klo 15.43 Norja kieltää anniskelun ensi yöstä alkaen

Norjan terveysministeri kertoi, että baareissa ja ravintoloissa anniskelu loppuu keskiyöllä. Asiasta kertoo Reuters. Norjassa suositellaan myös, etteiivät kansalaiset matkustelisi. Kasvomaskin käyttösuositusta harkitaan 14. elokuuta alkaen.

7.8. klo 14.55 Outokummun liiketulos putosi pandemian vuoksi

Teräsyhtiö Outokummun oikaistu liiketulos putosi huhti-kesäkuussa 16 miljoonaa euroa tappiolliseksi, kun se viime vuonna samaan aikaan oli 33 miljoonaa euroa voitollinen. Liikevaihto putosi 1,4 miljardiin viime vuoden huhti-kesäkuun 1,7 miljardista eurosta.

Yhtiön mukaan tuloksen heikkenemisen syynä oli koronaviruspandemian aiheuttama maailmanlaajuinen kysynnän heikkeneminen. Ruostumattoman teräksen toimitukset laskivat huhti-kesäkuussa 10 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

7.8. klo 14.50 Alokkaiden virtuaaliset valatilaisuudet ovat aiheuttaneet pettymyksiä – komendantti: "Osa vanhemmista ei ole meinannut uskoa sitä"

Koronatilanteen vuoksi kaikissa Suomen varuskunnissa alokkaiden valat järjestetään virtuaalisesti, jolloin läheiset näkevät ne esimerkiksi kotonaan.

Videolla näytettävä vala ei kuitenkaan miellytä kaikkia.

Varushenkilön suorittama vala on Kainuun prikaatin komendantti mukaan tärkeä, juhlava ja tunteellinen tapahtuma, jota .

Virtuaalisuus mahdollistaa kuitenkin läheisen varushenkilön näkemisen priimapaikalta.

7.8. klo 14.22 Marseilleen maskipakko huomisesta alkaen

Etelä-Ranskassa sijaitsevassa Marseillessa astuu huomenna voimaan kasvosuojapakko kertoo Reuters. Marseille on Ranskan toiseksi suurin kaupunki.

7.8. klo 14.00 Suomessa ei uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia

Suomessa ei ole todettu uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 331 ihmistä.

Sairaalahoidossa on viruksen vuoksi 3 ihmistä. Määrä on vähentynyt kolmella keskiviikosta, jolloin sairaalahoidossa olevien määrä kerrottiin viimeksi. Tehohoidossa ei ole yhtäkään potilasta.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän kolmesti viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

7.8. klo 12.52 Koronatestaus on ruuhkautunut monin paikoin Suomessa

Koronavirusta testataan Suomessa nyt enemmän kuin koskaan. Monilla alueilla testauskapasiteetti alkaa lähestyä rajojaan, ja testiin pääsyä ja tulosta joutuu odottamaan useita päiviä.

Pahimmillaan voi mennä lähes viikko, ennen kuin oireileva saa tietää, ovatko oireet koronaviruksen aiheuttamia.

Koronatestaus on ruuhkautunut ainakin pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla, Hämeessä, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Näillä alueilla testiin pääsyä joutuu pahimmassa tapauksessa odottamaan useita päiviä.

7.8. klo 12.44 Turku suosittelee suojamaskien käyttöä joukkoliikenteessä koulujen alkaessa

Turku suosittelee kaikille joukkoliikenteen matkustajille maskien käyttöä. Kaupungin tiedotteessa todetaan, että ruuhka-aikoina busseissa voi olla täyttä, eikä turvavälejä ole mahdollista noudattaa.

Kaupunki kertoo päivittävänsä ohjeistusta, jos kansallisia suosituksia tulee.

– Jokainen meistä voi vaikuttaa suuresti siihen, miten epidemia nyt leviää vai saadaanko se yhdessä pidettyä hallinnassa, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

7.8. klo 12.38 Marjanpoimijat saapuvat lähipäivinä Thaimaasta – koronatesti tehdään lähteissä, karanteeni palatessa

Ensimmäiset thaimaalaiset marjanpoimijat saapuvat Kainuuseen viikonlopun ja alkuviikon aikana. Asian vahvistavat sekä Kiantama Oy että Marjex-markkinointinimellä toimiva Arctic International Oy. Asiasta kertoi ensimmäisenä Lännen Media (siirryt toiseen palveluun).

Suomen päässä poimijoille ei järjestetä karanteenia, mutta Thaimaahan palatessaan he ovat kahden viikon karanteenissa.

Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo, että poimijoille järjestetään koronavirustesti lähtömaassa.

7.8. klo 12.18 Tänään alkaa Maailman maskiviikko – kansainvälinen some-tempaus kannustaa maskin käyttöön

Kymmenet kansainväliset järjestöt ja yhtiöt ovat julistaneet alkaneeksi Maailman maskiviikon aikavälille 7.-14.8 (siirryt toiseen palveluun). Tarkoituksena on lisätä maskien käyttöä ympäri maailmaa.

Ihmisiä, järjestöjä ja yrityksiä kannustetaan tempauksella ottamaan osaa maskien käyttöön aikana, jolloin pandemian toinen aalto lähestyy ja tartuntojen määrä kasvaa.

Sosiaalisessa mediassa kampanjaan voi osallistua aihetunnisteilla #WorldMaskWeek ja #WearAMask.

7.8. klo 12.13 Tutkimus: Koronakevät kuormitti opettajia ja oppilaita – puolet yläkoululaisista koki oppineensa vähemmän kuin normaalisti

Suurin osa opettajista koki koronakevään työmäärän normaalia suuremmaksi. Oppilaiden kokemukset etäopetuksesta vaihtelevat: osalle etäopetus tuntui sopivan hyvin, osa ei kokenut oppivansa yhtä paljon kuin lähiopetuksessa.

Tiedot käyvät ilmi Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkimuksesta, jossa selvitetään kevään poikkeusolojen vaikutusta koulunkäyntiin, opetukseen ja hyvinvointiin. Tutkimuksesta julkaistiin tänään ensitietoja.

Osa koululaisista arvioi, että etäopetus sopii heille hyvin, ja he kokivat oppivansa kotona tehokkaammin kuin koulussa. Silti lähes puolet yläkoululaisista arvioi oppineensa etäopetuksen aikana vähemmän kuin tavallisesti. Samaa mieltä oli kolmannes alakoululaisista.

7.8. klo 11.59 Espoolaisessa päiväkodissa ja hoivapalveluyrityksessä kymmeniä koronavirusaltistumisia

Espoon kaupunki tiedottaa, että espoolaisessa päiväkodissa ja kotihoitopalveluja tarjoavassa hoivayrityksessä on todettu koronavirustartuntoja.

Päiväkodissa ollut koronaan sairastunut henkilö on asetettu eristykseen. Virukselle altistuneet 50 henkilöä on asetettu karanteeniin. Altistuneet ovat lapsia ja henkilökunnan jäseniä.

Kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen sairastunut henkilö on asetettu eristykseen ja virukselle altistuneet työntekijät asetettu kotikaranteeniin.

Tartuntatautiyksikön mukaan hoivayrityksen asiakkaat eivät ole altistuneet, mutta heidän terveydentilaansa seurataan varmuuden vuoksi erityisen tarkasti.

7.8. klo 11.54 Suomessa 22 uutta tartuntaa – katso kuntakohtaiset tartuntatiedot

Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Varmistettuja tapauksia on tähän mennessä raportoitu 7 554.

Alla olevasta grafiikasta voit katsoa, miten uudet tartunnat jakautuvat kuntakohtaisesti. THL ei julkaise tietoja kunnista, joissa tartuntoja on todettu vähemmän kuin viisi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

7.8. klo 10.37 Vaasassa uusi koronatartunta – Sairastunut matkusti Turkista Helsinkiin ja sieltä junalla pohjoiseen

Vaasassa on todettu uusi koronavirustartunta. Nyt todetun tartunnan saanut on matkustanut Turkista lentokoneella Helsinkiin lauantaina 1.8. Sairastunut on VR:n mukaan matkustanut sunnuntaina 2.8. Helsingistä kello 13.24 Ylivieskaan lähteneellä IC37-junavuorolla.

Vaasasta on tänään tehty kyseisestä tapauksesta ilmoitus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, joka ryhtyy tarvittaviin toimiin sairastuneen henkilön kanssamatkustajien tavoittamiseksi.

Vaasan kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Heikki Kaukorannan mukaan tartunnan saanut on sairastunut Turkissa ja matkustanut sieltä kotiin.

7.8. klo 9.05 Viron yleisradio: norjalaisen rahtilaivan kyydissä 12 koronatartunnan saanutta – alus saapui Uuteenkaupunkiin klo 13 iltapäivällä

Virosta saapui Uuteenkaupunkiin tänään iltapäivällä rahtialus, jonka kyydissä on 12 koronavirukseen sairastunutta miehistön jäsentä. Laivalla on yhteensä 21 miehistön jäsentä, joista 14 on sairastunut. Kaksi sairastunutta jäi Viroon hoitoon.

Yara Suomen lehdistötiedotteen mukaan yksi laivan henkilökunnasta toimitetaan maissa lääkärin tutkimuksiin ambulanssilla. Muu henkilökunta ei poistu laivasta.

Yara Suomen toimitusjohtaja Tommi Hevonoja on kertonut STT:lle, että rahdin purkutoiminta hoidetaan siten, että laivaan ei mene Yaran henkilökunnasta kuin yksi henkilö, joka on suojattu suojavälineillä tartuntavaaran välttämiseksi. Laiva jatkaa matkaansa heti purun päätyttyä.

Kerroimme aiemmin, että miehistö olisi jäämässä karanteeniin Uuteenkaupunkiin. Yaralta saadun tiedon mukaan miehistö jatkaa matkaa laivan mukana. Miehistön koronatestit tehtiin Virossa. Sairastuneet ovat hyvässä kunnossa.

Juttua päivitetty klo 7.46, klo 9.05 ja klo 13.34 Klo 7.46 lisätty tieto siitä, että miehistö ei jää Suomeen, vaan matkaa laivan mukana. Klo 9.05 lisätty tietoa rahdin purkamisesta ja sairaalaan toimitettavasta miehistön jäsenestä. Klo 13.34 lisätty, että alus on rantautunut.

Juttua korjattu 9.21. Jutussa kerrottiin aiemmin STT:n tietojen pohjalta, että alus olisi jo saapunut maihin. Marinetraffic-sivuston mukaan alus on ankkuroitunut Isokarin luoteispuolelle.

7.8. klo 8.41 Suomessa aletaan tutkia, voiko odottavan äidin lievä korona vaikuttaa vauvan terveyteen

Suomessa aletaan tutkia, voiko odottavan äidin lieväoireisella tai kokonaan oireettomalla koronavirustartunnalla olla vaikutusta syntyvän vauvan terveyteen.

Tutkimusta lähtee vetämään Oulun yliopistollinen sairaala. Työ alkaa näillä näkymin elokuun lopussa. Tutkimukseen on tarkoitus saada mukaan tuhansia synnyttäjiä ja vauvoja.

Oulun yliopistollisen sairaalan lasten infektiolääkäri ja Oulun yliopiston dosentti Terhi Tapiaisen mukaan koronavirukset eivät ole tyypillisesti tarttuneet sikiöön kohdussa. Uudella viruksella on kuitenkin sen verran erityispiirteitä, että asian tutkiminen on tärkeää.

7.8. klo 7.50 Fauci: Perhettäni on häiriköity niin, että olen palkannut turvamiehiä

Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kertoo saaneena lukuisia tappouhkauksia (siirryt toiseen palveluun) työnsä vuoksi. Myös hänen aikuisia tyttäriään on häiriköity.

Tämän vuoksi Fauci kertoo palkanneensa turvamiehiä suojelemaan perhettään.

– Kunpa perheeni ei tarvitsisi kestää tällaista. En olisi villeimmissäkään kuvitelmissani uskonut, että ihmiset vastustaisivat terveysohjeita niin voimakkaasti, että alkavat uhkailla meitä, Fauci sanoo CNN:lle.

Koronakriisin vakavuutta painottanut Fauci on ollut useaan otteeseen napit vastakkain presidentti Donald Trumpin ja tämän tukijoiden kanssa.

7.8. klo 7.45 Intiassa yli 2 miljoonaa koronatartuntaa

Intiassa raportoitiin perjantaina päiväkohtainen ennätysharppaus koronatartunnoissa: 62 538 uutta tartuntaa johtaa siihen, että kahden miljoonan tartunnan rajapyykki maassa on ylittynyt.

Tartunnat lisääntyvät etenkin maaseudulla, jossa terveydenhoitopalvelut ovat heikolla tasolla.

Intiaa enemmän tartuntoja on Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

Lähde: Reuters

7.8. klo 7.12 Kuinka paljon kasvomaskien käyttö voi tulla sinulle maksamaan? Selvitä eri vaihtoehtoja Ylen laskurilla

Suositus niin sanottujen kansanmaskien käyttämisestä on tarkoitus julkistaa viikon kuluttua osana valmisteilla olevaa tiekarttaa koronaviruksen torjunnan jatkotoimista. Asiasta kerrottiin koronatilannekatsauksessa torstaina iltapäivällä.

Ylen laskurilla voit selvittää kotitaloutesi kustannukset maskien käytöstä olettaen, että suositus koskee maskin käyttöä paikoissa, joissa turvavälin pitäminen on vaikeaa.

7.8. klo 3.54 Yhdysvalloissa yli 2 000 koronakuolemaa vuorokaudessa

Yhdysvalloissa on vahvistettu viimeisen vuorokauden ajalta 2 060 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Luvut on tarkistettu ja päivitetty varhain parjantaiaamuna.

Edellisen kerran Yhdysvalloissa vahvistettiin vuorokauden aikana yli 2 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa toukokuun 7. päivä.

Yhteensä Yhdysvalloissa on vahvistettu 159 990 koronakuolemaa. Viimeisen vuorokauden aikana vahvistettiin yli 58 000 uutta koronatartuntaa. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on todettu Yhdysvalloissa reilut 4,8 miljoonaa, mikä on määrällisesti eniten koko maailmassa.

Lähde: AFP

7.8. klo 3.25 Meksikossa yhteensä jo yli 50 000 koronakuolemaa

Meksikossa koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on jo yli 50 000, Meksikon terveysministeriö kertoo. Torstaina maassa vahvistettiin 6 590 uutta koronatartuntaa sekä 819 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Meksikossa on kaikkiaan 462 690 koronatartuntaa sekä 50 517 koronan seurauksena kuollutta.

Maan hallitus on toistuvasti sanonut, että maan todelliset koronalukemat ovat todennäköisesti vahvistettua suuremmat.

Lähde: Reuters, AFP

7.8. klo 1.45 Afrikan mantereella vahvistettu yli miljoona koronatartuntaa

Koronatartuntojen määrä on ylittänyt yli miljoonan tapauksen rajapyykin Afrikan mantereen maissa, uutistoimisto AFP:n laskelmat kertovat.

Yli puolet tapauksista eli 538 184 koronatartuntaa on todettu Etelä-Afrikassa, jossa todettiin torstain aikana yli 8 000 uutta tartuntaa. Etelä-Afrikan tartuntaluvut ovat viidenneksi korkeimmat maailmassa Yhdysvaltojen, Brasilian, Intian ja Venäjän jälkeen.

Egyptissä on vahvistettu noin 95 000 tartuntaa ja Nigeriassa noin 45 000 tartuntaa.

Lähde: AFP

Korjaus klo 8.32. Poistettu virheellinen tieto, jonka mukaan Etelä-Afrikassa olisi todettu torstaina 9 604 koronakuolemaa. Kyseessä on maan kokonaiskuolleisuusluku.

7.8. klo 1.26 Brasiliassa yli 53 000 uutta koronatartuntaa, Bolsonaro antoi määräyksen rahoituksen järjestämisestä koronarokotteen ostamiseksi

Brasiliassa on todettu yhteensä yli 2,9 miljoonaa koronavirustartuntaa, ja virukseen liittyviä kuolleita maassa on kaikkiaan 98 493.

Viimeisen 24 tunnin aikana maassa on todettu 53 139 uutta koronatartuntaa ja 1 154 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, maan terveysministeriö kertoi torstaina.

Brasilian presdientti Jair Bolsonaro antoi torstaina määräyksen, että maan on haalittava kasaan noin 300 miljoonaa euroa koronarokotteen ostamista varten. Bolsonaron mukaan rokotetta on myös tarkoitus valmistaa Brasiliassa.

Maan virkaatekevä terveysministeri Eduardo Pazuello sanoo, että Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan kehittämä rokote vaikuttaa tällä hetkellä lupaavimmalta.

Lähde: Reuters

6.8. klo 22.48 Yhdysvallat ottaa käyttöön maakohtaiset matkustusrajoitukset

Yhdysvallat poisti torstaina varoituksen välttää kaikkea ulkomaanmatkailua koronaviruspandemian vuoksi. Ulkoministeriön mukaan tilannetta arvioidaan tästä lähtien maakohtaisesti.

– Koska turvallisuustilanne paranee joissakin maissa ja mahdollisesti huononee toisissa, palaamme aikaisempaan järjestelyyn, ministeriön tiedotteessa sanottiin.

Suurelle osalle maista suositellaan edelleen varotoimia. Euroopan unionista Yhdysvaltoihin halajaville rajat pysyvät suurimmaksi osaksi edelleen kiinni.

Niin ikään useimpien yhdysvaltalaisten matkustaminen Eurooppaan on edelleen mahdotonta.

Donald Trumpin hallinto pyrkii palaamaan normaaliin toimintaan, vaikka maassa on enemmän koronaviruksen aiheuttamia kuolemia kuin missään muualla maailmassa.

STT

6.8. klo 19.00 Norjan pääministeri: koronarajoituksia ei voida höllentää enempää

Norjan pääministeri Erna Solberg on todennut, ettei Norja voi enää jatkaa koronarajoitusten höllentämistä. Syynä on viime päivinä lisääntyneet koronatartunnat. Solbergin mukaan joitakin jo poistettuja rajoituksia voidaan joutua ottamaan käyttöön uudelleen.

Toimien tarkoituksena on estää aiemmin tänä vuonna tapahtunut laajamittainen yhteiskunnan sulkeminen.

Norja tiukensi torstaina myös karanteenimääräyksiään. Ranskasta, Sveitsistä ja Tsekistä maahan tulevat matkailijat joutuvat 10 päivän karanteeniin saavuttuaan Norjaan.

Norjassa on todettu yhteensä noin 9400 tartuntaa. Viimeisen vuorokauden aikana tartunnat nousivat 12 tapauksella.

Lähde: Reuters

6.8. klo 16.30 Helsingin pormestari Vapaavuori: Länsisatamaan ja ydinkeskustaan uudet koronatestauspisteet

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren juuri päättyneessä infossa käsiteltiin Helsingin koronatilanteesta ja toimenpiteistä.

Vapaavuoren mukaan Helsingin Länsisatamaan ja ydinkeskustaan tulee lähiaikoina uudet koronatestauspisteet.

– Pitää huolehtia, ettei kriisivalmius herpaannu. Erilaiset massakohtaamiset lisääntyvät, lomilta palataan töihin ja kouluihin, joukkoliikenteen käyttö lisääntyy ja siirrytään enemmän sisätiloihin. Etätyösuositusten loppuessa ihmiset liikkuvat enemmän, Vapaavuori luetteli vaaran paikkoja.

6.8. klo 15.10 AFP: Al-Holissa on raportoitu ensimmäiset koronatartunnat

Koillis-Syyrian al-Holin leirissä on raportoitu ensimmäiset koronavirustartunnat, kertoo uutistoimisto AFP.

Uutistoimiston haastatteleman YK:n edustajan David Swansonin mukaan tartunnat on todettu kolmella terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä.

Leirissä asuvat henkilöt ovat voineet altistua virukselle vieraillessaan klinikoilla. Tartuntaketjujen jäljittäminen on aloitettu.

Koronaviruksen leviämistä alkeellisissa telttaleireissä on pelätty jo kuukausien ajan. Al-Holin leirissä on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka on koottu leiriin terroristijärjestö Isisin entisiltä alueilta.

Leiriä hallinnoi kurdit. Kurdien hallinnoimilla alueella on varmistettu AFP:n mukaan yhteensä 54 tartuntaa.

Lähde: AFP

6.8. klo 13.39 Hallitus rajoittaa uudestaan maahantuloa kolmesta maasta

Hallitus päätti tänään istunnossaan ottaa sisärajavalvonnan uudestaan käyttöön Suomen ja Alankomaiden sekä Suomen ja Belgian välisessä liikenteessä. Sen lisäksi ulkorajaliikenteen rajoitukset palautetaan Andorrasta Suomeen saapuvaan liikenteeseen.

Valtioneuvosto kertoo tiedotteessaan, että rajoitukset tulevat voimaan maanantaina 10.8.

Tiedotteessa todetaan, että Ruotsin tautitilanne on kehittynyt myönteiseen suuntaan. Hallitus sitoutuu tarkistamaan maahantulorajoituksia seuraavan käsittelyn yhteydessä.

Jos epidemiatilanne sen sallii, sisärajatarkastukset Suomen ja Ruotsin väliltä voidaan poistaa joko osittain tai kokonaan.

6.8. klo 11.53 Suomessa todettu 20 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu eilisen jälkeen 20 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on todettu tähän mennessä yhteensä 7 532.

Uusia tartuntoja on todettu Espoossa kuusi ja Helsingissä kolme. Kaksi uutta tapausta on sekä Kirkkonummella että Torniossa. Vantaalla, Turussa, Kaarinassa, Jyväskylässä, Kiuruvedellä, Hämeenlinnassa ja Vaasassa on kussakin yksi uusi tartunta.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät uudet kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän pääasiassa kolmesti viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

6.8. klo 11.50 Puolassa koronavirus leviää kiihtyvään tahtiin

Puolassa on vahvistettu vuorokauden aikana 726 uutta koronatartuntaa, kertoo Puolan terveysministeriö. Kyseessä on tähän mennessä suurin määrä vuorokaudessa rekisteröityjä uusia tartuntoja.

Viime viikosta lähtien Puolassa on jo viitenä päivänä kirjattu uusi ennätysmäärä tartuntoja.

Puolan terveysministeriön mukaan maassa on tähän mennessä rekisteröity yhteensä 49 515 tartuntaa ja 1 774 koronaan liittyvää kuolemaa.

Lähde: Reuters

6.8. klo 10.37 Linnanmäellä ei ole havaittu uusia koronatartuntoja

Linnanmäen huvipuistossa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Linnanmäellä vieraili sunnuntaina 26.7. seurue, jolla todettiin muutamia päiviä myöhemmin koronatartunta.

Kyseisenä altistuspäivänä Linnanmäellä oli enimmillään 5 500 asiakasta ja oletetun altistumisajan lopulla kello 18 noin 3 000 asiakasta, kertoo toimitusjohtaja Pia Adlivankin tiedotteessa.

6.8. klo 10.29 Matkailu tuonut tartuntoja etenkin Ruotsista ja Balkanilta, tartuttavuusluku noussut yli yhden

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi tänään koronavirustilannekatsauksessa, että syksyn tiekarttaa on alettu työstää. Siitä tehdään kolme versiota, joita noudatetaan eri tautitilanteissa. Tiekartta ohjaa rajoitustoimenpiteitä syksyllä.

Varhilan mukaan erityisesti testaus- ja jäljityskapasiteettia pitää nostaa, jos tautitilanne muuttuu. Luotettavien pikatestien käyttöönotoa selvitetään. Myös karanteenisäännöksiä pitää tiukentaa.

Terveysturvallisuuden valvontaa rajoilla lisätään matkailusta tulleiden tartuntojen vuoksi. Ulkomailta tulleet tartunnat ovat pääosin Ruotsista ja Balkanin maista, Varhila kertoo. Matkailuun tuskin tulee hetkeen höllennyksiä, sillä tautitapaukset ovat lisääntyneet maailmalla.

Yle seurasi tilannekatsausta tässä jutussa.

Juttua korjattu 6.8.2020 klo 10.54. Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti Baltian maista, vaikka kyse oli Balkanin maista.

6.8. klo 9.21 Koronatapaus kuntokeskuksessa kauppakeskus Triplassa Helsingissä

Kauppakeskus Triplassa sijaitsevassa kuntokeskuksessa on ilmennyt vahvistettu koronatapaus.

Koronavirukselle on voinut altitua Fitness24Seven-kuntosalilla keskiviikkona 29.7. klo 14–15 välisenä aikana. Yritys on ollut yhteydessä kyseisenä ajankohtana kuntokeskuksessa olleisiin asiakkaisiin.

Kuntokeskuksen tiedotteen mukaan altistumisen kesto ja merkittävyys eivät ole niin suuria, että kyseisiä henkilöitä laitettaisiin karanteeniin.

6.8. klo 9.15 Ministeriö ja THL päivittävät koronavirustilannetta – katso suorana klo 9.40 alkaen

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valottavat torstaina koronavirustilannetta Suomessa ja maailmalla. Viranomaisilta odotetaan myös lisätietoa maskisuosituksen etenemisestä.

Lähetystä seurataan suorana tässä jutussa. Lisäksi suoraa lähetystä voi seurata TV1:ssä ja Radio Suomessa. Erikoislähetys alkaa klo 9.40 ja tiedotustilaisuuden osuus klo 10.

6.8. klo 8.53 Intiassa ennätysmäärä koronaan liittyviä kuolemia vuorokaudessa

Intia on rekisteröinyt viimeisen vuorokauden aikana 904 koronavirustautiin liittyvää kuolemaa. Kyseessä on tähän mennessä suurin määrä vuorokaudessa kirjattuja tautiin liittyviä kuolemantapauksia.

Intian terveysministeriön mukaan maassa on tähän mennessä rekisteröity 40 699 koronaan liittyvää kuolemaa. Niistä noin 20 000 on kirjattu viimeisen 30 vuorokauden sisällä.

Maassa vahvistettiin viimeisen vuorokauden aikana runsaat 56 000 uutta koronatartuntaa.

Lähde: AP

6.8. klo 8.05 Melbournessa alkoi uusi tiukka koronasulku

Australian toiseksi suurimmassa kaupungissa Melbournessa alkoi torstaina kuusi viikkoa kestävä tiukka sulku koronaviruksen leviämisen katkaisemiseksi. Sulun aikana suurin osa kaupoista ja yrityksistä on suljettu.

Viiden miljoonan asukkaan Melbourne on Victorian osavaltion pääkaupunki. Viimeisen vuorokauden aikana Victoriassa on rekisteröity 471 uutta koronatartuntaa ja kahdeksan virustautiin liittyvää kuolemaa.

Victorian osavaltion pääministeri Daniel Andrews kehotti melbournelaisia pysymään rauhallisina ja välttämään paniikinomaista hamstrausta ruokakaupoissa.

Australiassa on tähän mennessä rekisteröity yhteensä noin 20 000 koronatartuntaa ja 255 tautiin liittyvää kuolemaa. Tartunnoista yli 13 000 on kirjattu Victorian osavaltiossa.

Lähde: Reuters

6.8. klo 7.43 Katsommeko syksyllä taidetta maski kasvoilla? Ateneumin johtaja: “Emme voi pakottaa ihmisiä käyttämään niitä”

Teatterit, museot, elokuvateatterit sekä Kansallisooppera- ja baletti odottavat Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) linjausta kasvomaskien käytöstä julkisissa tiloissa. Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi kertoo, että talossa suhtaudutaan maskeihin todella myönteisesti.

– Tällä hetkellä jo työntekijämme, jotka joutuvat olemaan lähikontaktissa työnsä puolesta, käyttävät kasvomaskeja tai -visiiriä.

Ateneumin taidemuseossa kasvomaskeja ei tällä hetkellä näy juuri muilla kuin museon työntekijöillä. Museonjohtaja Marja Sakarin mukaan työntekijät ovat voineet käyttää kasvomaskeja tai -visiirejä.

– Emme voi velvoittaa asiakkaitamme käyttämään maskeja. Niiden käyttö on tällä hetkellä sellainen omantunnon asia, Sakarin lisää.

6.8. klo 6.57 Pelko koronan toisesta aallosta ei näy päiväkodeissa

Moni lapsi on palannut tällä viikolla päiväkotiin, kun lähes kaikki hoitopaikat ovat auenneet kesätauon jälkeen.

Ylen tekemän haastattelukierroksen perusteella kymmenen suurimman kaupungin päiväkoteihin on palattu aikaisempien syksyjen tapaan. Lapsia ei ole ainakaan merkittävissä määrin jätetty kotiin koronan toisen aallon pelossa.

Eppävarmuuttakin on silti ilmassa. Osasta kaupungeista kerrotaan, että uusia hoitopaikkahakemuksia on jätetty paljon ehdollisena. Osassa syynä on koronatilanne, mutta moni myös odottaa tieto työ- tai opiskelupaikan järjestymisestä.

6.8. klo 6.05 Yhdysvalloissa noin 1 400 uutta koronakuolemaa

Yhdysvalloissa on raportoitu viimeisen vuorokauden ajalta 1 399 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Luvut on tarkistettu ja päivitetty varhain torstaiaamuna.

Yhteensä maassa on vahvistettu 158 171 koronakuolemaa. Uusia tartuntoja vahvistettiin viimeisen vuorokauden ajalta 57 540. Yhteensä koronavirustartuntoja on todettu Yhdysvalloissa reilut 4,8 miljoonaa, mikä on määrällisesti eniten koko maailmassa.

STT

6.8. klo 5.55 Skotlanti määräsi Aberdeeniin uusia rajoituksia tartuntaryppään takia

Skotlannin viranomaiset määräsivät keskiviikkona Aberdeenin baarit, kahvilat ja ravintolat sulkemaan ovensa, koska kaupungissa oli rekisteröity 54 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntarypäs jäljitettiin yhteen tiettyyn baarin.

Viranomaiset suosittivat, että vierailijoiden tulee välttää matkustamista noin 229 000 asukkaan kaupunkiin. Aberdeenin asukkaita kehotettiin välttämään liikkumista yli kahdeksan kilometrin päähän kotoaan ilman painavaa syytä.

Myös vieraileminen ihmisten kodeissa kiellettiin. Uudet säännöt ovat voimassa viikon ja niitä voidaan jatkaa, jos tilanne vaatii.

Lähde: AP

6.8. klo 5.30 Saksassa yli tuhat uutta tartuntaa vuorokaudessa

Saksassa on rekisteröity viimeisen vuorokauden aikana 1 045 uutta koronavirustartuntaa, kertoi tautitilannetta seuraava Robert Koch -instituutti varhain torstaiaamuna. Yhteensä tartuntoja on nyt kirjattu runsaat 213 000.

Koronavirustautiin liittyvät kuolemat nousivat seitsemällä tapauksella. Yhteensä tautiin liittyen on kuollut 9 175 ihmistä Saksassa.

Lähde: Reuters

6.8. klo 3.58 Floridassa todettu yli puoli miljoonaa koronavirustartuntaa

Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa on todettu yli puoli miljoonaa koronavirustartuntaa, osavaltion terveysviranomaiset kertovat.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu osavaltiossa yli 7 600.

21 miljoonan asukkaan Floridassa on eniten tartuntoja Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltion jälkeen. Kaliforniassa on lähes kaksinkertainen määrä asukkaita.

Koko maassa on vahvistettu yli 4,8 miljoonaa tartuntaa sekä lähes 158 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

STT-AFP

5.8. klo 22.10 HUS:n toimitusjohtaja: Koronan toinen aalto on jo täällä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Juha Tuomisen mukaan koronaviruksen toinen aalto on jo alkanut Suomessa.

– Se käynnistyi heinäkuun ensimmäisen viikon jälkeen. Siihen asti tartunnat laskivat tasaisesti, ja sen jälkeen tartunnat ovat tasaisesti nousseet, Tuominen sanoi keskiviikkoillan A-studiossa.

Tuomisen mukaan tartuntojen lisääntyminen liittyy ihmisten liikkumisen lisääntymiseen. Hän pitää kehitystä huolestuttavana ja ennakoi, että tartuntamäärien kasvu jatkuu, jos muutosta ihmisten käyttäytymisessä ei tapahdu.

5.8. klo 21.45 Ranskassa koronatartuntojen määrä jyrkässä kasvussa

Ranskassa on viimeisen vuorokauden aikana todettu 1 695 uutta koronatartuntaa, uutistoimisto Reuters raportoi.

Tapausten määrä on noussut merkittävästi tiistaista, jolloin todettiin 1 039 uutta tartuntaa.

Ranskan terveysministeriön mukaan maassa on viimeisen vuorokauden aikana todettu yhdeksän koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Ranskassa yhteensä 30 305 ihmistä on menehtynyt koronavirukseen.

Lähde: Reuters

5.8. klo 20.05 Ministeri Kiuru vieraana tänään A-studiossa

Koronan uhka nostaa jälleen päätään Suomessa. A-studiossa tänään koronan toiseen aaltoon varautumisesta sekä koronatoimista keskustelemassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sekä HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Voit seurata A-studiota Areenan kautta tästä kello 21.05 alkaen.

5.8. klo 19.15 Espanjassa 1 772 uutta tartuntaa – eniten sitten kesäkuun

Espanjan terveysviranomaiset ilmoittivat keskiviikkona 1 772 uudesta koronatapauksesta viimeisen vuorokauden aikana.

Kyseessä on suurin päiväkohtainen määrä uusia tartuntoja sitten kesäkuun, jolloin koronarajoituksia alettiin Espanjassa höllentää.

Espanjassa on tähän mennessä todettu yhteensä 305 767 COVID-19-tartuntaa ja 28 499 virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Lähde: Reuters

5.8. klo 18.40 New Yorkiin johtaville liikenneväylille perustetaan tarkistuspisteitä – halutaan muistuttaa tulijoita karanteenista

New Yorkin aikoo pystyttää tarkistuspisteitä kaupunkiin johtaville pääväylille.

Tarkistuspisteillä kaupunki haluaa muistuttaa tietyistä osavaltioista tulevia matkailijoita siitä, että New Yorkin osavaltio vaatii heiltä kahden viikon karanteenia.

Tällä hetkellä New Yorkin osavaltio karanteenisäännöt koskevat 35:sta eri osavaltiosta tulevia matkailijoita.

– Näistä osavaltioista tuleville annetaan tietoa karanteenista ja muistutetaan, että se on pakollinen, ei vapaaehtoinen, New Yorkin pormestari Bill de Blasio kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pormestari lisäsi, että jossain tapauksessa karanteenin rikkominen voi johtaa jopa 10 000 dollarin sakkorangaistukseen.

Lähde: Reuters

5.8. klo 17.35 Presidentti Sauli Niinistö varoittaa koronan toisesta aallosta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi keskiviikkona Facebook- päivityksen (siirryt toiseen palveluun), jossa varoittaa koronan toisesta aallosta.

– Korona tekee toista kierrosta. Tunnemme pirulaisen, tieto auttaa tekemään tarvittavia päätöksiä ja hyvin toiminut terveydenhuoltomme on valmistautunut uuteen aaltoon, Niinistö kirjoittaa päivityksessään.

Presidentti myös kannustaa ihmisiä edelleen käyttäytymään koronarajoitusten mukaisesti.

– Mutta entä kunkin oma käyttäytyminen? Jaksammeko taas rajoittaa olemistamme ja pitää koko ajan mielissämme, mikä on itselle ja muille turvallista. Jaksamme, sillä hellittäminen tuo vain turvattomuutta, Niinistö toteaa.

5.8. klo 16.49 Amsterdam ja Rotterdam määräsivät maskipakon vilkkaille kaduille

Alankomaiden kaksi suurinta kaupunkia Amsterdam ja Rotterdam ottivat keskiviikkona käyttöön maskipakon vilkkailla kaduilla koronatartuntojen lisääntymisen takia.

Rotterdamin poliisin mukaan joukko ihmisiä järjesti kaupungin keskustassa mielenosoituksen, jossa vastustettiin uutta sääntöä.

Amsterdamissa kasvosuojuksen käyttö on nyt pakollista toreilla, ostoskaduilla ja punaisten lyhtyjen alueella. Monet ihmiset eivät silti keskiviikkona käyttäneet maskeja, vaikka uusista säännöistä kertovia kylttejä oli aseteltu näkyville paikoille.

Amsterdamin terveysviranomaisten mukaan viimeisen viikon aikana testatuista henkilöistä noin viidellä prosentilla todettiin koronatartunta. Edeltävällä viikolla kahdella prosentilla testatuista tulos oli positiivinen.

Tartuntojen määrä kääntyi nousuun Alankomaissa sen jälkeen, kun rajoituksia purettiin 1. heinäkuuta.

Tähän mennessä maassa on rekisteröity 6 150 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Lähde: AP

5.8. klo 16.08 Maailman terveysjärjestö vaatii nuoria välttämään juhlimista

Nuorten pitää hillitä biletyshalujaan uusien koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Koronarajoituksiin kyllästyneet nuoret ovat edesauttaneet viruksen leviämistä monissa maissa kokoontumalla muun muassa juhlimaan ja grillaamaan.

Esimerkiksi Sveitsin Genevessä, jossa WHO:n päämaja sijaitsee, yökerhot jouduttiin sulkemaan viime viikolla, koska suuri osa viime aikojen uusista tartunnoista oli jäljitetty klubeille.

WHO:n terveysuhkaohjelman johtajan Mike Ryanin mukaan nuorten pitää ymmärtää, että myös heillä on vastuu. Siksi heidän tulisi harkita tarkkaan juhliin osallistumista.

Ryanin mukaan nuoret ovat usein haluttomia paljastamaan ystäviensä henkilöllisyyttä kontaktien jäljittäjille. Ryan korostaa, että tietojen antaminen on tarpeellista viruksen pysäyttämiseksi.

Nuoret sairastuvat epätodennäköisemmin koronavirustaudin vakavaan muotoon kuin heidän vanhempansa tai isovanhempansa. Siitä huolimatta WHO:n tilastojen mukaan 15-24-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista on kolminkertaistunut viimeisen viiden kuukauden aikana.

WHO varoittaa, että myös taudin lievällä muodolla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia potilaan terveyteen.

Lähde: Reuters

5.8. klo 15.51 Ministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) kertoo neuvottelevansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo LVM:n tiedotteessa, että pääosin hygieniasta ja välimatkoista on pidetty kiinni, mutta jotkut juna- ja bussivuorot ovat olleet liian ruuhkaisia.

Jos liikennöitsijät eivät voi taata riittäviä välimatkoja, ne voivat asettaa kasvojen suojauksen ehdoksi matkustukselle. Tiedotteen mukaan Finnair edellyttää matkustajilta jo maskien käyttöä, ja Helsingin seudun liikenne HSL suunnittelee vastaavaa.

LVM on jo aiemmin kertonut olevansa valmis ehdottamaan tartuntatautilakiin joukkoliikennettä koskevaa pykälää.

STT

5.8. klo 15.07 Ministeri Pekosen mukaan hallituksen etätyösuositus vaatii päivittämistä

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan etätyösuositusta on tarkasteltava uudelleen.

Pekonen tviittasi keskiviikkona pyytäneensä tänään etätyösuosituksen päivittämistä, ja sen mahdollista palauttamista koronatilanteen vuoksi.

5.8. klo 15.00 Koronavirus jatkaa leviämistä Vietnamissa – 41 uutta tartuntaa

Vietnamissa on todettu viimeisen vuorokauden aikana 41 uutta koronavirustartuntaa, maan terveysviranomaiset kertoivat keskiviikkona.

Yhteensä maassa on vahvistettu 713 tartuntaa ja kahdeksan kuolemantapausta.

Yhtä tapausta lukuun ottamatta kaikki uuden tartunnat ovat yhteydessä Da Nangin kaupunkiin, josta on tullut Vietnamin koronaepidemian keskus.

Kymmenen päivää sitten Da Nangissa raportoitiin ensimmäiset paikallisesti levinneet koronatartunnat kolmeen kuukauteen. Se jälkeen maan sisäisiä tartuntoja on havaittu ainakin kymmenellä muulla paikkakunnalla.

Lähde: Reuters

5.8. klo 13.22 Suomessa todettu 29 uutta tartuntaa eikä yhtään uutta kuolemantapausta

Suomessa on todettu eilisen jälkeen 29 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yhteensä tartuntoja on raportoitu Suomessa 7 512.

Uusia kuolemantapauksia ei keskiviikkona raportoitu. Sairaalahoidossa on kuusi ihmistä, joista kukaan ei tällä hetkellä ole tehohoidossa. Yhteensä Suomessa on todettu 331 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät uudet kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän pääasiassa kolmesti viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

5.8. klo 13.18 Koronatestaus ruuhkautunut Pirkanmaalla

Koronatestaus on ruuhkautunut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Testiin pääsyä voi joutua odottelemaan 2–3 päivää.

– Heinäkuun aikana näytteenotolle pyrkijöiden määrä on lisääntynyt koko ajan. Nyt tilanne on akutisoitunut, ja kun samaan aikaan on ollut lomakausi, se on vaikeuttanut kapasiteetin lisäämistä, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Janne Laine.

Testauskapasiteetti on viime päivinä ja viikkoina kuormittunut muuallakin Suomessa. Koronavirustapauksia on alkanut ilmetä uudelleen eri puolilla Suomea. Muun muassa Varsinais-Suomessa on todettu neljä koronavirustapausta viimeisen vuorokauden aikana.

Turun yliopistollisen sairaalan vastaavan ylilääkärin Esa Rintalan mukaan tartunnoille on yhteistä se, että ne linkittyvät ulkomaanmatkaan. Rintala kertoo että ongelmaksi näyttää myös muodostuneen voimassa olevien karanteenisääntöjen noudattaminen.

5.8. klo 8.58 Maailmassa jo yli 700 000 koronakuolemaa

Keskiviikkona ylittyi synkkä rajapyykki, kun maailmassa on raportoitu yli 700 000 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa. Asia ilmenee uutistoimisto Reutersin tuoreimmasta laskelmasta.

Eniten koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin kuolleita on Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Intiassa ja Meksikossa.

Lue lisää aiheesta täältä.

5.8. klo 7.08 Kertakäyttömaskien kappalehinnat pyörivät yhden euron paikkeilla

Yhden kertakäyttöisen maskien hinnaksi muodostuu noin euro, kun pestävän kangasmaskin hinnat vaihtelevat alle kymmenestä eurosta lähtien materiaalien mukaan, kertovat Kesko, S-ryhmä ja Yliopiston Apteekki STT:lle.

Pienin kertakäyttömaskien pakkauskoko on 10 kappaletta ja suurin tällä hetkellä 50 kappaletta. Päivittäin tarvittava maskien määrä vaihtelee paljon sen mukaan, tarvitseeko ihminen suojamaskia työpaikalla ollessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on luvannut kertoa torstaina lisää maskiasiasta mutta suositusta maskien käytöstä ei ole vielä tuolloin odotettavissa.

Lähde: STT

5.8. klo 4.31 Yhdysvalloissa 1 302 uutta kuolemantapausta

Yhdysvalloissa on todettu 1 302 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta vuorokauden aikana, selviää Johns Hopkinsin yliopiston tietokannasta. Uusia virustapauksia todettiin 53 847 kappaletta.

Yhdysvalloissa on nyt yhteensä todettu 4 765 170 koronavirustapausta ja 156 668 kuolemantapausta.

Lähde: AFP

5.8. klo 3.13 Bolsonaron kabinetissa kahdeksas koronavirustapaus

Jo kahdeksas Brasilian presidentin Jair Bolsonaron kabinetin jäsen on saanut koronavirustartunnan, kertoi maan hallitus tiistaina. Presidentin sihteeri Jorge Oliveira on työskennellyt eristyksessä diagnoosinsa jälkeen. Bolsonaron kabinetissa työskentelee yhteensä 23 ministeriä.

Myös presidentti Bolsonaro ja hänen vaimonsa Michelle on todettu positiivisiksi koronavirustesteissä. Jair Bolsonaro on jatkanut virallisia tapaamisia sen jälkeen, kun hänet todettiin oireettomaksi heinäkuun 25. päivä.

Brasiliassa on todettu yhteensä yli 2,8 miljoonaa koronavirustapausta, kuolleita on 94 665. Viimeisen 24 tunnin aikana maassa on todettu 51 603 uutta tapausta ja 1 154 kuolintapausta, maan terveysministeriö kertoi tiistaina.

Lähde: Reuters

4.8. klo 20.22 Työnantajien maskikäytänteet eroavat suuresti

VR:n työntekijät joutuvat kustantamaan omat suojamaskinsa, koska THL ei ole antanut niiden käytöstä virallista suositusta. Sen sijaan esimerkiksi eristeratkaisuja tuottava Paroc otti maskipakon käyttöön jo huhtikuussa. Moni työnantaja odottaa nyt THL:n suositusta ja tekee sitten ratkaisuja sen suhteen, kenen vastuulle maskien ostaminen tulee ja miten niitä töissä käytetään.

Voit lukea aiheesta lisää täältä.

4.8. klo 18.13 THL päivitti koulunkäynnin suositukset, Li Andersson vetoaa kuntia luopumaan opetusalan lomautuksista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suosituksensa lähiopetuksen järjestämisestä päiväkodeissa ja kouluissa. Päiväkotiryhmien sekoittamista tai niiden yhdistelemistä tulisi THL:n mukaan välttää. Myös alakouluissa opetusryhmät tulisi pitää erillään koko päivän ajan.

Samaan aikaan kun koulujen alku lähestyy kunnat suunnittelevat opettajien ja varhaiskasvatuksen työntekijöiden lomautuksia.

– Esitän vakavan vetoomuksen kuntapäättäjille, että nyt priorisoitaisiin lasten ja nuorten asemaa ja oikeutta opetukseen, opetusministeri Li Andersson toteaa Ylen haastattelussa.

Opetusministerin mukaan kunta ei voi samaan aikaan lomauttaa opettajiaan ja päivähoidon työntekijöitä ja saada koronasulun takia annettua lisärahoitusta.

Hallitus on myöntänyt perusopetukseen 70 miljoonaa euroa ja varhaiskasvatukseen 14 miljoonaa euroa lisätukea.

4.8. klo 17.08 Le Monde: Pariisi haluaa maskit pakollisiksi tietyille ulkoalueille

Pariisi haluaa tehdä kasvosuojaimen käyttämisestä pakollista tietyillä kaupungin ulkoilma-alueilla, kertoo Le Monde -lehti uutistoimisto Reutersin mukaan. Tarkoituksena on estää uusi piikki tartunnoissa.

Ranskan hallitus antoi viime perjantaina paikallisille viranomaisille valtuudet määrätä maskien käyttämisestä julkisilla paikoilla.

Le Monden mukaan maskipakko voisi tulla tietyille Pariisin ostoskaduille, Seinen rannoille, puistoihin ja puutarhoihin, markkinoille ja kaikille sellaisille alueille, jossa ihmiset joutuvat jonottamaan.

Lähde: Reuters

4.8. klo 16.03 Tanskan valtion epidemiologi: yhteiskuntaa ei vielä pitäisi avata enempää

Tanskan valtion epidemiologi totesi tiistaina, ettei Tanskan kannattaisi edetä yhteiskunnan avaamisessa koronavirustilanteen vuoksi. Asiasta on kertonut tanskalainen media Ingenioeren uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tanskassa hallitus ja parlamentti aloittavat tässä kuussa keskustelut esimerkiksi yökerhojen avaamisesta. Epidemiologi Kare Molbak pitää rajoitusten höllentämistä huonona ideana.

Se on jotain, mitä en voi suositella terveydenhuollon näkökulmasta, Molbak sanoi Reutersin mukaan.

Todetut koronavirustartunnat ovat olleet viime viikkoina Tanskassa nousussa.

Lähde: Reuters

4.8. klo 14.47 THL antaa maskisuosituksesta lisätietoa torstaina

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo, että kasvomaskien käyttöä koskevasta suosituksesta annetaan lisätietoa torstaina. Tuolloin kerrotaan maskisuosituksen etenemisestä, mutta vielä ei tiedetä, annetaanko uusittu suositus tuolloin. Aiemmin Yle kertoi virheellisesti, että torstaina tulee uusi suositus.

Vielä sunnuntaina Tervahauta lupasi tietoa maskisuosituksesta jo tämän viikon maanantaina (siirryt toiseen palveluun).

Tervahaudan mukaan koronavirukseen liittyvästä maskisuosituksesta kertominen on viivästynyt, koska suosituksen sisältö vaatii vielä hiomista.

THL on Tervahaudan mukaan valmistellut maskisuositusta yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Juttua korjattu 4.8. klo 16.08: Kerroimme aiemmin virheellisesti, että maskisuositus annetaan torstaina. THL kertoo torstaina maskisuosituksen etenemisestä.

4.8. klo 14.33 Kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti tänään kahdesta uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta.

Tällä hetkellä koronavirukseen on Suomessa kuollut yhteensä 331 henkilöä.

Aikaisemmin THL tiedotti päivittävänsä tiedot kuolleista maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, mutta poikkeuksellisesti se julkaisi tietoja myös tänään.

4.8. klo 12.15 Ranskassa tutkijat odottavat toista aaltoa syksyllä tai talvella

Ranskalaisten tutkijoiden mukaan maa kohtaa koronapandemian toisen aallon suurella todennäköisyyydellä syksyllä tai talvella. Tautitapaukset ovat lisääntyneet maassa viime viikkoina.

Tieteellisen komitean arvio julkaistiin maan terveysministeriön verkkosivuilla. Tutkijoiden mukaan Ranskan tilanne on tällä hetkellä hallinnassa, mutta kesän aikana lisääntyneet tartunnat tekevät tilanteesta arveluttavan.

Tutkijat korostavat, että tautitilanteen kehittyminen riippuu ihmisten käyttäytymisestä.

Lähde: Reuters

4.8. klo 12.09 Puolassa jälleen ennätysmäärä koronatartuntoja

Puolassa ilmoitettiin jälleen ennätys uusien koronatartuntojen päivittäismäärässä. Tartuntoja kirjattiin kuluneen vuorokauden aikana 680, ja kuolemia kuusia kappaletta. Tartuntapiikin taustalla ovat kaivosmiesten parissa sekä joukkotapahtumien yhteydessä tapahtuneet tartunnat.

Puola on harkitsemassa koronatoimien tiukentamista. Näihin kuuluisi muun muassa pakolliset testit Puolaan saapuville sekä tietyistä maista tulevien ihmisten asettaminen karanteeniin.

Puolassa tartunnan on saanut yhteensä 48 149 ihmistä. Kuolemantapauksia on 1 738.

Lähde: Reuters

4.8. klo 12.01 Suomessa 17 uutta koronatartuntaa

Suomessa on todettu vuorokauden aikana 17 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tartuntoja on nyt yhteensä 7 483.

Eniten tartuntoja on Uudellamaalla, kaikkiaan 5 454. Kaupungeista eniten tartuntoja on Helsingissä (2 793). Vantaalla on todettu 919 tartuntaa ja Espoossa 856 tartuntaa.

Turussa on todettu 218 tartuntaa ja Tampereella 142 tartuntaa.

Maanantaihin mennessä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia oli raportoitu 329. Sairaalahoidossa oli maanantaina yhdeksän potilasta, joista yksikään ei tehohoidossa.

Sairaanhoitopiirit ilmoittavat sairaalahoidossa olevien potilaiden ja koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvien kuolemantapausten lukumäärän maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähde: STT

4.8. klo 11.55 Saksassa on meneillään jo koronan toinen aalto, arvioi lääkäriliiton johtaja

Saksassa on jo meneillään koronaviruksen toinen aalto, kertoo Saksan lääkäriliiton puheenjohtaja Susanne Johna Augsburger Allgemeine -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun) Johnan kuvailee aaltoa “loivaksi” ja kertoo, että Saksan sairaalat ovat varautuneet aaltoon.

Johnan mukaan moni kaipaa jo normaaliarjen pariin, vaikka koronatilanne elää yhä. Saksalaiset ovat uhmanneet koronasääntöjä, minkä myötä tautitilanne maassa on huonontunut. Päivittäiset vahvistetut tautitapaukset ovat olleet nousussa viime viikkoina. Johna varoitti, että välinpitämättömyys koronan suhteen uhkaa tuhota Saksan aiemman edistyksen viruksen taltuttamisessa.

Saksassa koronan aiheuttamaan tautiin on kuollut vähemmän ihmisiä kuin esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa. Kuolleita Saksassa on reilu 9100. Maa on vahvistanut yli 211 000 tartuntaa.

Lähde: Reuters

4.8. klo 9.07 Moni kunta lomauttaa syksystä myös opettajia osittain koronan takia

Peruskoulut avataan ensi viikosta alkaen ennennäkemättömässä tilanteessa. Koronan toista aaltoa jännitetään. Samaan aikaan kuntien talous on aikaisempaa ahtaammalla johtuen myös koronasta.

Talousvaikeuksien takia moni kunta on ajoittanut henkilöstönsä lomautuksia syksyyn ja osittain myös opettajiin. Sekä työnantaja- että työntekijäpuolen tietojen mukaan noin puolet kunnista on kaavailemassa lomautuksia taloustilanteensa helpottamiseksi.

Kunnista 16 on ajoittamassa lomautuksia syksyyn. Reilut joka kymmenes kunta on lomauttamassa myös opettajia.

oppilaita ja liitutaulu
Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen sekä Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Hannu Freund Ylen aamun haastattelussa.

4.8. klo 5.46 Australian Victoriassa 3 000 euron sakko ulkona liikkumisesta tartunnan saaneena

Australian toiseksi suurimmassa osavaltiossa Victoriassa otetaan käyttöön noin 3 000 euron uhkasakko ulkona liikkumisesta koronatartunnan saaneena. Tiistaista lähtien sakon joutuu maksamaan karanteenin rikkomisesta, jos tartunta on itsellä todettu.

Osavaltion pääministerin Daniel Andrewsin mukaan sakottamiselle on tarvetta, koska viranomaisten tekemissä kotitarkastuksissa on selvinnyt, että kolmannes tartunnan saaneista ei olekaan ollut kotonaan.

Viime päivinä Victoriassa on otettu käyttöön yöllinen ulkonaliikkumiskielto, tiukempia liikkumisrajoituksia ja yritysten sulkemista koronaviruksen taltuttamiseksi.

Lähde: Reuters

4.8. klo 4.21 Tartuntatautiasiantuntija Fauci puolustaa Birxin tulkintaa USA:n koronatilanteesta Trumpin hyökkäyksen jälkeen

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci yhtyy hallinnon virustorjuntaryhmän johtajan Deborah Birxin tulkintaan maan koronatilanteesta, kertoo uutiskanava CNN.

Birx sai presidentti Donald Trumpin tulistumaan Twitterissä, kun hän arvioi sunnuntaina, että Yhdysvallat on siirtynyt koronaviruspandemian uuteen vaiheeseen. Birx kertoi viruksen levinneen poikkeuksellisen laajasti.

Faucin mukaan Birx viittasi leviämiseen yhteisöiden sisällä, mitä tapahtuu jossain osavaltioissa. Tilannetta on Faucin mukaan tavallista vaikeampi rajoittaa näissä tapauksissa, koska osa taudinlevittäjistä on oireettomia.

STT

4.8. klo 4.11 Yhdysvalloissa noin 46 000 uutta koronatartuntaa

Yhdysvalloissa vahvistettiin vuorokauden aikana 46 321 uutta koronavirustartuntaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston laskelmista.

Maanantaina tartuntojen määrä oli edelleen laskussa sunnuntaihin verrattuna, kun viime viikolla tapausten määrä ylitti 60 000 tartunnan rajan viitenä päivänä peräkkäin.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia maassa todettiin maanantaina 532.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa. Maassa on varmistettu yli 4,7 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu 155 366 koronakuolemaa.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom kertoi maanantaina, että koronatartunnat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä ovat laskussa.

Lähde: AFP, Reuters

4.8. klo 0.58 Brasiliassa yli 16 000 uutta koronatartuntaa

Brasiliassa on vahvistettu 16 641 uutta koronatartuntaa, maan terveysministeriö kertoi maanantaina. Maassa vahvistettiin myös 561 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Kaikkiaan Brasiliassa on todettu yli 2,7 miljoonaa koronatartuntaa sen jälkeen, kun koronapandemia alkoi. Maassa on lisäksi vahvistettu yhteensä 94 665 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Brasiliassa on todettu koronatartuntoja ja koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia toiseksi eniten maailmassa heti Yhdysvaltojen jälkeen.

Lähde: Reuters

3.8. klo 21.53 Länsiväylä: Espoolaisessa hoivakodissa koronatartunta

Espoossa on todettu koronavirustartunta kaupungin omassa hoivakodissa, uutisoi Länsiväylä maanantaina. Asiasta kertoi lehdelle Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

– Kaikki hoivakodin asukkaat testataan, jos ei ole jo testattu. Sitten ei tarvitse arpoa, onko oireita vai eikö ole, Metso sanoi.

Espoon kaupunki kertoi viime viikolla koronavirusaltistuksesta päiväkodissa. Altistuksen myötä viitisentoista ihmistä asetettiin karanteeniin, Länsiväylä kertoi.

Perusturvajohtaja Metso sanoi Länsiväylälle, että ainakaan vielä maanantaina päiväkodin lapsilla ja henkilökunnalla ei ollut todettu jatkotartuntoja.

Suomessa on varmistunut nyt yhteensä 7 466 koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos maanantaina. Koronaan liittyviä kuolemia Suomessa on todettu 329 kappaletta.

STT

3.8. klo 21.37 Britanniassa koronavirustapausten määrä jatkaa kasvuaan

Britannian terveysviranomaiset vahvistivat maanantaina 938 uutta koronavirustartuntaa.

Kyseessä on toiseksi suurin päiväkohtainen luku sitten kesäkuun. Korkein keskikesän piikki raportoitiin Britanniassa viime keskiviikkona, jolloin 995 ihmisen todettiin saaneen tartunnan. Tämä oli suurin päiväkohtainen lisäys sitten kesäkuun 16. päivän.

Britanniassa on tähän mennessä todettu yhteensä 305 623 koronavirustartuntaa.

Lähde: Reuters

3.8. klo 18:00 Portugalissa ei vuorokauteen yhtään koronasta johtuvaa kuolemaa – ensimmäinen kerta sitten maaliskuun

Portugalissa ei raportoitu maanantaina yhtään uutta koronaviruksesta johtuvaa kuolemantapausta, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Kyseessä on ensimmäinen päivä sitten maaliskuun puolivälin, kun maassa on säästytty koronaan liittyviltä kuolonuhreilta. Myös uusia tartuntoja raportoitiin vähinten kolmeen kuukauteen.

– Viime ajat ovat olleet kovin vaikeita. Olemme hyvin onnellisia, että näin on nyt käynyt, maan terveysministeri Antonio Sales kertoi tänään lehdistötilaisuudessa.

Portugalissa on viimeisen vuorokauden aikana vahvistettu 106 uutta koronatartuntaa, mikä nostaa kokonaismäärän 51 569:ään.

Koronapandemiaan on kuollut Portugalissa yhteensä 1 738 ihmistä.

Portugalissa koronatartunnat ovat kesän aikana keskittyneet maan pääkaupungin Lissabonin ympäristöön. Monet EU-maat, mukaan luettuna Suomi, Irlanti ja Belgia, suosittelevat välttämään Portugaliin matkustamista.

Lähde: Reuters

3.8. klo 17.45 Maskihamstraus on alkanut

Terveyden ja hyvinvoinnin ilmoitti sunnuntaina, että tulee alkuviikon aikana suosittamaan kasvomaskin käyttöä julkisissa tiloissa ja julkisessa liikenteessä.

Maskikeskustelu näkyy nyt myös entisestään lisääntyneeenä kysyntänä kauppojen hyllyillä.

– Kyllä on lähtenyt viime viikolla nousuun. Meille tulee myös paljon kysymyksiä näistä suojaimista. Maskien saatavuus on tällä hetkellä hyvä, sanoo Yliopiston Apteekki -ketjun farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas.

Myös S-ryhmän ja Keskon mukaan kasvomaskien myynti on vilkastunut viime päivinä.

3.8. klo 17.08 Reuters: Kaksi kolmesta britistä, saksalaisesta ja skandinaavista tyrmää kyselyssä maskilomailun

Monet peruisivat mieluummin lomamatkansa, jos sen ehtona on koronatesti tai maskipakko kohteessa tai karanteeni kotiin palatessa. Näin kertoo uutistoimisto Reutersin uutisoima YouGov-turkimusyhtiön kysely, jossa kysyttiin mielipiteitä Ranskassa, Saksassa, Britanniassa, Ruotsissa ja Tanskassa

Ranskalaisista puolet ei halunnut matkustaa paikkaan, jossa on pidettävä kasvomaskia ulkona. Muista jopa kaksi kolmasosaa peruisi varaamansa matkan, jos kohteessa tulisi voimaan maskipakko.

Lähes kaikkialla Espanjassa määrättiin maskipakko heinäkuun aikana myös ulkona. Myös Ranskan lomakohteissa on annettu paikoin vastaavia määräyksiä.

Karanteeni matkalta palatessa oli vielä ikävämpi seuraus erityisesti tanskalaisille, ruotsalaisille ja saksalaisille, joista yli 80 prosenttia peruisi varatun matkan, jos sitä seuraisi kahden viikon karanteeni.

Lähteet: Reuters, AFP

3.8. klo 17.15 Kuinka maskeja käytetään oikein?

THL aikoo tiettävästi lähiaikoina suosittaa, että julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa käytettäisiin maskia.

Suojamaskeja on erilaisia, joista toiset estävät viruksen leviämistä paremmin kuin toiset. Yle kokosi tähän juttuun maskityyppien erot ja tiedot siitä, kuinka niitä käytetään oikein.

3.8. klo 17.05 Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronavirukselle

Helsingin kaupunki kertoo tiedotteessaan, että Linnanmäen huvipuistossa on sunnuntaina 26.7. noin kello 15-18 vieraillut seurue, joka on altistanut muita vieraita virukselle.

Linnanmäki pyrkii olemaan yhteydessä niihin henkilöihin, jotka olivat varanneet kyseiselle päivälle lipun Linnanmäen varausjärjestelmän kautta. Linnanmäellä kyseisenä aikana vierailleita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan erityisen hyvin ja hakeutumaan testiin nopeasti, mikäli oireita ilmenee.

– Olemme tällä kaudella omaehtoisesti rajoittaneet kävijäkapasiteettia noin puoleen normaalista. Seuraamme kävijämääriä reaaliajassa ja koko kauden olemme pystyneet pitämään yhtäaikaiset kävijät alle 7 000 kävijässä, Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin kertoo.

Lue aiheesta lisää tästä jutusta.

3.8. kello 15.10 Tanskassa pulaa kasvosuojista – tilanteen odotetaan paranevan lähipäivinä

Tanskassa kasvomaskit ovat loppuneet joistain apteekeista ja kaupoista, maan yleisradioyhtiö DR raportoi. (siirryt toiseen palveluun)

Saatavuuden odotetaan kuitenkin lähipäivinä parantuvat, sillä Tanskaan on parhaillaan matkalla lisää kasvosuojia.

Maskeja on tilattu Kiinasta, kertoo Dansk Industri -työnantajajärjestön johtaja Lars Frelle-Petersen.

Kasvosuojien kysyntä kasvoi Tanskassa sen jälkeen, kun maan terveysviranomaiset antoivat perjantaina suosituksen, jonka mukaan maskeja tulisi käyttää ruuhka-aikaan julkisessa liikenteessä.

Lähde: DR

3.8. klo 13.54 Suomessa ei ole todettu uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia

Suomessa ei ole todettu uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu kaikkiaan 329.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on yhteensä yhdeksän henkilöä. Sairaalahoidossa on yksi henkilö enemmän kuin viime viikon perjantaina, jolloin THL viimeksi kertoi hoidossa olevien ihmisten määrän. Tehohoidossa ei ole koronaviruksen vuoksi yhtäkään ihmistä.

3.8. klo 13.48 Norjalaisvarustamo keskeyttää risteilyt koronatartuntojen jälkeen

Norjalainen Hurtigruten-varustamo peruu kaikki risteilynsä toistaiseksi. Päätös on seurausta yhdellä varustamon aluksista todetuista koronatartunnoista.

Norjassa on todettu ainakin 40 tartuntaa m/s Roald Amundsen -laivan miehistöllä ja matkustajilla. Hurtigrutenin johtaja Daniel Skjeldam kertoi maanantaina tiedotteessa, että alustavien arvioiden mukaan yhtiön sisäiset käytännöt olivat pettäneet.

Hurtigrutenin laivat kulkevat pitkin Norjan rannikkoa pysähdelleen useissa satamissa, ja kymmeniä kuntia on varoitettu mahdollisista tartunnoista.

Lähteet: Reuters, AP

3.8. klo 12.03 BBC: Iran vääristelee koronatilastojaan – kuolleita jopa kolminkertainen määrä

Koronavirukseen aiheuttamaan tautiin kuolleiden henkilöiden määrä Iranissa on todellisuudessa jopa kolminkertainen hallinnon ilmoittamiin lukuihin verrattuna. Asiaa on tutkinut Britannian yleisradioyhtiö BBC, (siirryt toiseen palveluun) jolle hallinnon salassa pidettyjä tilastoja on vuodettu.

Iranin virallisten lukujen mukaan maassa on yhteensä noin 310 000 tartuntaa ja 17 200 kuollutta.

BBC:n saamien tietojen mukaan tartuntojen todellinen määrä voi olla jopa kaksinkertainan ja kuolleiden määrä kolminkertainen. Pahimmat tilanteet ovat olleet pääkaupunki Teheranissa ja Qomissa, joka on suosittu pyhiinvaelluskohde.

BBC:n mukaan syitä tartuntojen peittelylle voivat olla esimerkiksi se, että epidemia alkoi levitä maassa kevään parlamenttivaalien aikaan eikä maan johto halunnut vaalien vaarantuvan. Tilanne Iranissa on ollut kireä sen jälkeen, kun Yhdysvallat tappoi iskussa kenraali Qassem Suleimanin ja Iran ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen tuhoisin seurauksin.

Iranin hallinto on itsekin varoittanut, että koronatapaukset ovat nousussa maan provinsseissa. Terveysministeriö ilmoitti varmistaneensa 2685 uutta tartuntaa ja 208 uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta viimeisen vuorokauden aikana. Kyseessä on ennätysmäärä päiväkohtaisia tapauksia viimeisen kuukauden aikana.

Lähteet: Reuters, AFP

3.8. klo 11.53 Suomessa on todettu 13 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 13 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on todettu tähän mennessä yhteensä 7 466.

3.8. klo 11.09 Melbournen karanteeni kiristyy

Australian Melbournessa asukkaat on määrätty pysymään kodeissa entistä tiukemmin koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Seuraavan kuuden viikon ajan Melbournessa on öisin ulkonaliikkumiskielto.

Päiväsaikaankin kotoa saa poistua vain välttämättömistä syistä. Ihmisiä on myös kielletty liikkumasta viittä kilometriä kauemmas kodistaan. Määräysten rikkomisesta uhkaa yli tuhannen euron sakko.

Lisäksi muun muassa kaikki muut kuin välttämättöminä pidetyt liikkeet joutuvat sulkemaan, ja esimerkiksi häät on kielletty.

Australiassa on todettu yhteensä yli 18 000 koronatartunaa, ja yli 220 ihmisen on kerrottu kuolleen. Tapauksista valtaosa on Melbournen kaupungissa.

Lue täältä, mitä kerroimme viime viikolla Melbournen uudesta korona-aallosta.

Lähteet: AFP, Reuters

3.8. klo 9.33 Tallink Silja lopettaa risteilyjen myynnin Tukholmassa

Varustamoyhtiö Tallink Silja lopettaa risteilylippujen myynnin Tukholmassa Turku–Tukholma väliä seilaavalle Baltic Princess -alukselle. Risteilylle ei siis toistaiseksi ole mahdollista lähteä Tukholmasta.

Päätös perustuu koronaviruksen aiheuttamiin edelleen jatkuviin matkustusrajoituksiin Suomen ja Ruotsin välillä. Reittimatkoja Tukholmasta Turkuun ja takaisin on kuitenkin edelleen mahdollista varata, jos matkustaja on ennen matkaa varmistanut oikeuden matkustaa maiden välillä.

3.8. klo 9.06 Valkoisen talon koronajohtaja: USA siirtymässä pandemian "uuteen vaiheeseen"

Valkoisen talon koronanvastaisia toimia koordinoiva Deborah Birx sanoo, että Yhdysvallat on siirtymässä pandemian "uuteen vaiheeseen", jota kuvastaa viruksen levinneisyys laajalle alueelle.

– Tilanne nyt on erilainen kuin maalis-huhtikuussa. Virus on levinnyt erittäin laajalle, sekä maaseudulla että kaupungeissa, Birx sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Lue lisää aiheesta täältä.

3.8. klo 8.20 Intia höllentää rajoituksia – sisäministeri sairaalaan

Intian sisäministeri Amit Shah on joutunut sairaalahoitoon koronatartunnan vuoksi. 55-vuotias Shah on ensimmäinen Intian hallituksen ministeri, joka on saanut positiivisen koronatestituloksen.

Intia höllentää ensi viikolla jälleen koronarajoituksia. Maa aikoo avata kuntosalit ja joogaopetustilat elokuun 5. päivästä lähtien. Samalla on määrä poistaa myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Muun muassa elokuvateatterit, uimahallit, teatterit, baarit ja kokoontumistilat pysyvät suljettuina. Myös metrolinjat ovat edelleen seisahduksissa.

Maan hallitus kertoi sunnuntaina, että ulkomailta saapuvat matkustajat voivat hakea seitsemän päivän pakollisen laitoskaranteenin ohittamista, mikäli heillä on esittää saapuessaan negatiivinen koronatesti. Heidän täytyy olla tästä huolimatta 14 päivää kotikaranteenissa.

Intiassa on määrällisesti kolmanneksi eniten koronavirustartuntoja koko maailmassa. Väkilukuun suhteutettuna 1,38 miljardin asukkaan Intiassa on kuitenkin sekä tartuntoja että koronakuolemia suhteessa monia muita maita vähemmän.

Lähde: STT

3.8. klo 8.08 Koronapandemia koetteli rajusti vaate- ja kenkäkauppaa

Koronapandemia kohteli kovalla kädellä vaate- ja kenkäkauppaa viime keväänä, sillä alan liikkeiden liikevaihdosta katosi maalis-toukokuussa yli puolet, kertoo Kaupan liitto.

Samaan aikaan optikkojen liikevaihdosta hävisi lähes puolet, kultasepänliikkeiltä vajaa kolmasosa ja kirjakaupoilta neljäsosa.

Koronapandemia jakoi vähittäiskaupan alat jyrkästi voittajiin ja häviäjiin, sillä päivittäistavarakaupassa, kodintekniikassa ja rautakaupassa mitattiin keväällä komeita kasvulukuja.

Päivittäistavarakauppa kasvoi tammi-toukokuussa 6,5 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna, kodintekniikka 8,2 prosenttia ja rautakauppa 9,2 prosenttia.

Yksi kevään suurista menestyjistä oli kukkien, kasvien ja puutarha-alan erikoiskauppa, jonka liikevaihto kasvoi tammi-toukokuussa 9,7 prosenttia. Toukokuussa puutarhaliikkeiden myynti kasvoi peräti 24 prosenttia viimevuotisesta.

Lähde: STT

3.8. klo 7.51 THL: Koronasovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina

Koronasovelluksen koekäyttö alkaa huomenna 4. elokuuta. THL kertoo asiasta tiedotteessa.

Sovelluksen koekäyttäjät ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin työntekijöitä. Heitä on yhteensä muutamia kymmeniä. Koekäyttöön osallistuvat myös sovelluksen kehittäjä Solita, Kela, SoteDigi ja THL.

Koekäytössä on kaksi vaihetta. Tällä viikolla koekäyttäjät asentavat sovelluksen puhelimiinsa. Tämän jälken puhelin alkaa havainnoida käyttäjän lähikontakteja.

Toisella viikolla koekäyttö laajenee ammattilaisten käyttöliittymään. Sen avulla sairastuneelle toimitetaan koodi, jolla tämä voi varoittaa muita sovelluksen käyttäjiä mahdollisesta altistumisesta.

Koronasovelluksen avulla ihmiset voivat vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen sekä suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus myös nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjä.

Koronasovellus on määrä ottaa varsinaiseen käyttöön syyskuussa.

3.8. klo 7.47 Koronatartuntoja maailmanlaajuisesti jo yli 18 miljoonaa

Maailmalla on varmistettu jo yli 18 miljoonaa koronavirustartuntaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta (siirryt toiseen palveluun). Yliopiston seurannassa synkkä rajapyykki ylittyi Suomen aikaa maanantaina aikaisin aamulla.

Määrällisesti eniten tartuntoja on Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Yhdysvalloissa on varmistettu reilusti yli 4,6 miljoonaa tartuntaa ja Brasiliassakin yli 2,7 miljoonaa. Näiden lisäksi miljoonan tartunnan raja on ylittynyt myös Intiassa, jossa tartuntoja on varmistesttu yli 1,7 miljoonaa.

Johns Hopkinsin mukaan maailmalla on kirjattu tähän mennessä yhteensä lähes 688 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Lähde: STT

3.8. klo 7.44 CNN: Manilaan tulossa uusia tiukkoja rajoituksia – Filippiineillä yli 100 000 tartuntaa

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte ilmoitti sunnuntaina määräävänsä uusia kiristettyjä koronavirusrajoituksia pääkaupunki Manilaan, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Uudet rajoitukset tulevat voimaan keskiyöllä tiistaina Manilassa sekä Lagunan, Caviten, Rizalin ja Bulacanin maakunnissa. Niiden mukaan muun muassa alle 21-vuotiaiden ja yli 60-vuotiaiden tulee pysyä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kotona.

Filippiinien terveysministeriö kertoi sunnuntaina yli 5 000 uudesta tartunnasta, minkä jälkeen tartuntoja on varmistettu yhteensä 103 185. Maassa on kirjattu yli 2 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Lähde: STT

3.8. klo 7.42 Yhdysvalloissa yli 47 500 uutta koronavirustartuntaa

Yhdysvalloissa varmistettiin edellisten 24 tunnin ajalta yli 47 500 uutta koronavirustartuntaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta (siirryt toiseen palveluun), jonka luvut on tarkistettu Suomen aikaa maanantaina aamuyöstä.

Sunnuntaina tartuntojen määrä notkahti hieman alaspäin, kun edellisten viiden päivän aikana tapausten määrä ylitti joka päivä 60 000 tartunnan rajan. Sunnuntaisin on usein kirjattu viikon alhaisin tartuntalukema. Asiaa on selitetty esimerkiksi tilastoinnin viiveillä.

Uusia koronaan liittyviä kuolemia maassa kirjattiin edellisen vuorokauden ajalta 515.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa. Maassa on varmistettu yli 4,6 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu noin 155 000 koronakuolemaa.

Lähde: STT

3.8. klo 6.14 Ainakin 40 saanut tartunnan norjalaisella risteilyaluksella

Ainakin 40 norjalaisen risteilyalus M/S Roald Amundsenin kyydissä ollutta ihmistä on saanut koronavirustartunnan.

Kun alus saapui perjantaina Huippuvuorilta Tromssan satamaan, uutisoitiin, että neljällä laivan henkilökunnan jäsenellä oli todettu tartunta.

Sittemmin aluksen 158 hengen suuruiselle miehistölle tehdyt testit ovat osoittaneet 32 virustartuntaa aiemmin ilmoitettujen lisäksi. Tähän mennessä myös neljällä matkustajalla on todettu tartunta.

Lue lisää aiheesta täältä.

3.8. klo 5.16 Kosovon pääministerillä koronatarunta

Kosovon pääministerillä on todettu koronavirustartunta. Hän kertoi tartunnasta myöhään sunnuntaina Facebookissa ja sanoi asettuvansa eristyksiin seuraavien kahden viikon ajaksi. Hän kertoo jatkavansa eristyksen aikana tehtäviensä hoitoa kotonaan.

Kesäkuussa pääministerin tehtävään astuneen Hotin mukaan hänellä ei ole lievän yskän lisäksi muita merkkejä taudista.

Tartuntojen määrä on ollut kesän aikana kasvussa Kosovossa, muun Balkanin alueen tavoin.

Noin 1,8 miljoonan asukkaan maassa on varmistettu lähes 9 000 koronatartuntaa ja kirjattu noin 250 koronaan liittyvää kuolemaa.

Lähde: STT

3.8. klo 2.57 Matkustajat pääsevät tarvittaessa koronavirustestiin Helsinki-Vantaalla tästä päivästä lähtien

Matkustajat voivat tarvittaessa päästä koronavirustestiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla tästä aamusta lähtien. Heille on tarjolla myös terveysneuvontaa, kertoo Vantaan kaupunki.

Lentoaseman neuvontapisteellä arvioidaan, onko matkustajan syytä mennä koronavirustestiin. Matkailijat saavat myös ohjeita jatkohoidosta, testituloksen ilmoittamisesta sekä positiivisen testituloksen tullessa jatkotoimista.

Kaikkia matkustajia ei testata. Vantaan kaupungin mukaan testaukseen valikoituvat he, jotka epäilevät saaneensa koronavirustartunnan tai joilla on koronavirukseen viittaavia oireita.

Koronan varalta testatut matkustajat sekä he, jotka tulevat sellaisista maista, joista tuleville suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia, eivät saa poistua lentokentältä julkisilla kulkuneuvoilla.

Lentoaseman terveysneuvontapiste sijaitsee Finavian infopisteen läheisyydessä, ja koronatestaus tehdään lentoaseman ison lähtöhallin yläkerrassa sijaitsevassa kongressitilassa.

Lähde: STT

2.8. klo 18.05 Irlanti harkitsee ei-välttämättömän matkustamisen rajoittamista

Irlanti harkitsee uusia rajoituksia ei-välttämättömään matkustamiseen koronavirustartuntojen lisäännyttyä jälleen viime päivinä Irlannissa ja muualla Euroopassa, terveysministeri Stephen Donnelly sanoi.

Irlanti kehottaa jo nyt välttämään kaikkea ei-välttämätöntä matkustamista ulkomaille. Maahan saapuvien on eristäydyttävä kahdeksi viikoksi. Määräys ei koske epidemiatilanteeltaan hyvinä pidetyistä maista saapuvia.

Irlanti ei vaadi maahan saapuvilta koronatestejä eikä se ole kieltänyt kansainvälisiä lentoja. Terveysministerin mukaan lentokentillä ollaan kuitenkin ottamassa käyttöön satunnaistestausta. Lisäksi muita rajoituksisa harkitaan, hän kertoi.

Lähde: Reuters

2.8. klo 17.52 Oma työ jäi, kun Suomi julistettiin poikkeustilaan – hoitajat kertovat, kuinka he siirtyivät tappavan taudin tehohoitajiksi pikahälytyksellä

Kaksi hoitajaa kertoo Ylen haastattelussa, kuinka he siirtyivät pikahälytyksellä tehohoitajiksi ja koronaviruksen keskipisteeseen.

Hoitohenkilökunnalla ei ollut valinnanvaraa, kun vaarallinen virus valtasi maan. Joidenkin oli siirryttävä toisiin tehtäviin, jotta maa selviäisi katastrofista ilman terveydenhoitokapasiteetin romahtamista.

Viruksen keskipisteessä tauti oli jatkuvasti läsnä ja huoli omasta sairastumisesta sekä läheisten tartuttamisesta mielessä.

Lue lisää hoitajien kokemuksista tästä.

2.8. klo 17.51 Iranissa raportoitu korkeimmat tartuntamäärät kuukauteen

Iranissa on raportoitu korkein vuorokautinen tartuntamäärä sitten heinäkuun alun. Iran varoitti, että epidemia vaikuttaa olevan jälleen yltymässä.

Iranissa on ollut Lähi-idän vaikein epidemiatilanne helmikuusta saakka. Epidemia helpotti hieman huhti-toukokuussa, mutta kesäkuun lopusta alkaen tartuntamäärät ovat jälleen nousseet voimakkaasti.

Kuluneen vuorokauden aikana Iranissa on todettu yli 2 600 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan Iranissa on todettu tähän mennessä yli 309 000 tartuntaa. Iran kertoi myös 208 ihmisen kuolleen koronavirukseen liittyen. Kaikkiaan Iranissa on kuollut tähän mennessä yli 17 000 ihmistä.

Lähde: AFP

2.8. klo 17.42 Moskovan puolimaratonilla juostiin koronaohjeita noudattaen

Moskovan puolimaraton kokosi sunnuntaina yli 9 500 osallistujaa. Osallistujilta mitattiin ruumiinlämpö ennen lähtöä ja heitä pyydettiin pitämään turvavälit juostessaan. Juoksijoilla oli lähtöalueella yllään kasvomaskit ja käsineitä.

Kilpaa oli lykätty toukokuulta, jolloin Moskovassa oli voimassa liikkumisrajoitukset koronaviruksen vuoksi.

Venäjän urheiluministerin mukaan maratonin järjestäminen oli osoitus Venäjän menestyksestä koronaviruksen nujertamisessa. Venäjällä on kerrottu yli 5 400 uudesta tartunnasta kuluneen vuorokauden aikana. Tartunnoista yli 660 on todettu Moskovassa. Kaikkiaan Venäjällä on todettu tartuntoja tähän mennessä yli 850 000. Kuolleita on kaikkiaan 14 128.

Lähde: Reuters

2.8. klo 17.31 Kymmeniä poliiseja loukkaantui rajoituksia vastustavassa mielenosoituksessa Berliinissä

Ainakin 45 poliisia on loukkaantunut koronarajoitusten vastustajien mielenosoituksessa Berliinissä, kertovat Saksan viranomaiset. Neljä poliisia sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Lauantain mielenosoituksessa pidätettiin 133 ihmistä. Pidätysten yleisimmät syyt olivat häiriköinti ja poliisien väkivaltainen vastustaminen. Berliiniin oli kokoontunut noin 20 000 protestoijaa.

Suurin osa oli ilman maskeja eikä piitannut turvaväleistä. Mielenosoittajia hillitsemään oli komennettu liki 1 100 poliisia.

Terveysministeri Jens Spahn muistutti, että vaikka mielenosoitukset ovat sallittuja koronan aikanakin, säännöistä on pidettävä kiinni.

Lähteet: STT, AFP

2.8. klo 17.17 THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa – päätös on luvassa jo alkuviikosta

THL aikoo suosittaa, että Suomeen tulisi maskisuositus julkisiin tiloihin ja julkiseen liikenteeseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi asiasta Ylelle tänään.

– Kyllä, se on hyvin mahdollista, että se tulee. Tästä tullaan keskustelemaan alkuviikosta heti, Salminen sanoo.

Lue tästä jutusta, mitä uusia keinoja koronan toisen aallon nujertamiseksi kannattaisi THL:n mukaan harkita.

2.8. klo 14.47 Intiassa liki 55 000 uutta tartuntaa, myös sisäministerillä tartunta

Intian viranomaisten mukaan maassa on todettu liki 55 000 uutta koronavirustartuntaa. Määrä on hieman pienempi kuin edellisenä päivänä, jolloin uusia tartuntoja vahvistettiin yli 57 000. Kaikkiaan Intiassa on todettu tähän mennessä noin 1,75 miljoonaa tartuntaa.

Viranomaisten mukaan suurkaupungit Delhi ja Mumbai vaikuttavat ohittaneen tartuntahuipun.

Intian sisäministerillä Amit Shahilla on todettu koronavirustartunta ja hän on sairaalahoidossa. Asiasta kertoi Shah itse Twitter-viestissään. Shah kehotti kaikkia hänet viime päivinä tavanneita käymään koronatestissä ja pysyttelemään karanteenissa.

Lähteet: AP, Reuters

2.8. klo 12.14 Filippiineillä 100 000 tartunnan raja rikki

Filippiineillä on todettu yhteensä yli 100 000 koronavirustartuntaa, kertoo uutistoimisto AP.

Maan terveydenhuollossa työskentelevät ovat esittäneet huolensa, että Filippiinit on häviämässä taistelun COVID-19-tautia vastaan.

Johns Hopkins -yliopiston tietojen mukaan tartuntatapauksista miltei 60 000 on todettu maassa viimeisen kuukauden aikana. Viimeisen viikon aikana uusia koronatartuntoja on todettu maassa miltei 20 000.

Filippiineillä on todettu alueen maista eniten tartuntoja Indonesian jälkeen.

Lähteet: AP, Reuters

Terveystyöntekijät pukeutuvat suojavarusteisiin.
Philippiiniläiset terveystyöntekijät pukeutuivat suojavarusteisiin ennen työvuoronsa alkamista Quezonissa.Mark R. Cristino / EPA

2.8. klo 12.00 Suomessa on todettu 10 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 10 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tartuntoja on nyt yhteensä 7 453.

2.8. klo 11.25 Latinalaisessa Amerikassa yli 200 000 koronakuolemaa

Latinalaisessa Amerikassa COVID-19-tautiin liittyvien kuolemien määrä on ylittänyt 200 000. Asia käy ilmi uutistoimisto Reutersin laskelmista.

Tartuntamäärät ovat nousseet alueella monin paikoin. Esimerkiksi Meksikossa ja Brasiliassa on raportoitu nousua niin tartuntamäärien kuin COVID-19-tautiin liittyvien kuolemantapausten suhteen.

Esimerkiksi Brasilia kertoi kuluvalla viikolla uudesta suurimmasta päiväkohtaisesta kuolintapausten määrästä, 1 595. Lauantaina raportoituja kuolemantapauksia oli maassa 1 088.

Lähde: Reuters

Koronavirukseen kuolleiden omaiset vierailevat hautausmaalla Meksikossa.
Koronavirukseen kuolleiden omaiset vierailivat hautausmaalla Meksikon Valle de Chalcossa tiistaina.Alfredo Estrella / AFP

2.8. klo 9.29 Yhdysvalloissa yli 60 000 uutta koronatartuntaa viidettä päivää peräkkäin

Yhdysvalloissa on todettu yli 61 000 uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana. Johns Hopkins -yliopiston mukaan kyseessä oli jo viides perättäinen päivä, kun uusia tartuntoja todettiin yli 60 000.

Koronaan liittyviä kuolemantapauksia kirjattiin vuorokaudessa 1 051.

Yhdysvalloissa on vahvistettu tähän mennessä jo yli 4,6 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 154 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Lähteet: AFP, STT

2.8. klo 9.02 Melbourneen ulkonaliikkumiskielto tautitilanteen hillitsemiseksi

Australiassa Victorian osavaltio ottaa käyttöön uusia rajoitustoimia koronavirustilanteen hillitsemiseksi. Melbournen suurkaupungissa otetaan käyttöön yöllinen ulkonaliikkumiskielto. The Sydney Morning Herald -sanomalehden mukaan ulkonaliikkumiskielto tulee voimaan sunnuntai-iltana paikallista aikaa.

Rajoitustoimet kestävät paikallisviranomaisten mukaan kuusi viikkoa eli syyskuun puolivälin tietämille, kertoo uutistoimisto Reuters.

Rajoitustoimet ovat eri laajuisia eri puolilla Victorian osavaltiota. Ulkonaliikkumiskiellon lisäksi Melbournessa rajoitetaan myös ihmisten muuta liikkumista. Seuraavien viikkojen aikana alueen asukkaat saavat liikkua kodeistaan enimmillään viiden kilometrin päähän.

Osavaltiossa on todettu vuorokauden aikana 671 uutta koronavirustartuntaa.

Voit lukea tästä jutusta tarkemmin Australian koronatilanteesta.

Lähteet: Reuters, AP

2.8. klo 6.50 Rajoituksia puretaan hiljalleen – asiantuntijat uskovat tartuntaryppäiden lisääntyvän

Asiantuntijat muistuttavat varotoimien tärkeydestä, kun lisää koronarajoituksia puretaan. Käsienpesu, käsidesin käyttö, yskimishygienia ja turvavälien ylläpitäminen ovat asiantuntijoiden mukaan nyt todella tärkeitä.

Viikonlopusta lähtien yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat sisätiloissakin erityisjärjestelyin sallittuja. Myös etätyösuositus päättyi.

Epidemiologian professori Pekka Nuortin mukaan tartuntaryppäiden lisääntyminen on todennäköistä. Riskiin vaikuttaa Nuortin mukaan paljon se, millaisia käytäntöjä ihmisiä kokoavissa paikoissa on ja miten niissä käyttäydytään.

2.8. klo 6.42 Saudiviranomaiset: Pyhiinvaeltajien keskuudessa ei ole tavattu yhtään tartuntaa

Saudi-Arabiassa muslimien hadž-pyhiinvaellukseen osallistuneiden keskuudessa ei ole toistaiseksi tavattu yhtään koronavirustartuntaa, sanoivat maan terveysviranomaiset lauantaina.

Koronaviruspandemiaa hillitsemään pyrkivä Saudi-Arabia rajoitti tänä vuonna pyhiinvaellusta rajusti. Tavallisesti noin 2,5 miljoonaa ihmistä keräävään pyhiinvaellukseen sai osallistua vain joitakin tuhansia ihmisiä.

Pyhiinvaeltajat osallistuivat hadž-pyhiinvaellukseen Mekassa 31. heinäkuuta 2020.
Kasvomaskien käyttö on ollut pyhiinvaelluksen aikana pakollista. Kuva Mekasta 31. heinäkuuta 2020. Epa

Pyhiinvaellukselle pääsivät vain Saudi-Arabian kansalaiset ja ulkomaalaiset, jotka oleskelivat maassa jo valmiiksi. Ennen Mekkaan pääsyä osallistujat olivat karanteenissa ja heille tehtiin koronatestit. Pakollisia ovat olleet myös turvaetäisyydet ja kasvomaskit.

Tiistaina alkanut tapahtuma päättyy tänään sunnuntaina.

Saudi-Arabiassa on todettu yhteensä noin 278 000 koronavirustartuntaa, mikä on korkein luku arabimaissa.

Lähteet: AFP, STT

2.8. klo 1.35 WHO: Pandemia kestänee vielä pitkään, valtioissa havaittavissa "torjuntaväsymystä"

Maailman on syytä varautua siihen, että koronaviruspandemia pitkittyy, arvioi Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäkomitea lauantaina. Se pitää virukseen aiheuttamaa uhkaa edelleen hyvin korkeana.

Hätäkomitea myös varoitti niin sanotusta torjuntaväsymyksestä, kun erilaiset rajoitustoimet heikentävät valtioiden taloutta. Se vaati WHO:lta yksityiskohtaista ohjeistusta siitä, miten maiden tulisi virusta torjua.

WHO julisti koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi lähes tasan kuusi kuukautta sitten. Tuolloin tammikuun lopussa Kiinan ulkopuolella oli todettu vasta noin sata koronavirustartuntaa. Nyt tartuntoja on maailmanlaajuisesti tilastoitu jo yli 17,7 miljoonaa, kertoo yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. (siirryt toiseen palveluun)

STT, AFP

Terveystyöntekijä asettelee hengityssuojainta kasvoilleen Meksikossa.
Terveystyöntekijä kiersi ovelta ovelle testaamassa koronavirukselle mahdollisesti altistuneita henkilöitä Mexico Cityssä kesäkuussa.Pedro Pardo / AFP

2.8. klo 1.28 Trump hyökkäsi taas Faucia vastaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyökännyt jälleen Twitterissä maan johtavaa tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucia vastaan.

Kongressin kuultavana olleen Faucin mukaan Yhdysvalloissa tautitilanne pahenee Eurooppaan verrattuna, koska Euroopassa yhteiskunnat suljettiin keväällä lähes kokonaan, toisin kuin Yhdysvalloissa.

Presidentti Trumpin mukaan Faucin perustelut ovat väärät ja tautitapauksia on paljon, koska maassa tehdään enemmän testejä kuin missään muussa maassa.

2.8. klo 0.45 Etelä-Afrikassa yli puoli miljoonaa ihmistä on saanut tartunnan

Etelä-Afrikassa on nyt tilastoitu yhteensä yli puoli miljoonaa koronavirustartuntaa. Maan terveysministeri kertoi asiasta lauantaina.

Maassa on virukseen liittyen kuollut yli 8 000 ihmistä. Paikalliset tutkijat ovat kuitenkin havainneet merkittävän nousun luonnollisissa kuolemissa viime viikkoina. Tämän uskotaan viittaavan siihen, että virukseen liittyviä kuolemia olisi tiedettyä enemmän.

Afrikan mantereella Etelä-Afrikassa on havaittu eniten koronavirustartuntoja. Testeihin pääsy ja testauskapasiteetti vaihtelevat maittain.

STT, AFP

Lapset jonottavat ruoka-apua Johannesburgissa.
Kasvomaskeilla suojautuneet lapset jonottivat ruoka-apua Johannesburgissa 18. heinäkuuta. Etelä-Afrikassa on nyt tilastoitu yhteensä yli puoli miljoonaa koronavirustartuntaa. Marco Longari / AFP

1.8. klo 21.22 Yhdysvalloissa ei vielä sopua uudesta koronatukipaketista

Yhdysvalloissa neuvottelut uudesta koronatukipaketista jatkuvat maanantaina. Kongressin demokraatit eivät ole vielä lähellä sopua Valkoisen talon kanssa uudesta tukipaketista, kertoivat molemmat osapuolet lauantaina.

Demokraattien vähemmistöjohtaja Chuck Schumer kertoi lauantain kokouksen olleen kuitenkin aiempia tuottoisampi. Myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin kuvasi edistystä tapahtuneen. Neuvotteluissa on keskusteltu muun muassa ylimääräisistä liittovaltion avustuksista koronaviruskriisin vuoksi työttömäksi jääneille.

Demokraatit ovat kuvanneet haluavansa laajemman paketin, kun taas valtiovarainministeriö haluaa keskittyä neuvotteluissa ensisijaisesti lyhyen aikavälin apuun. Presidentti Trumpin hallinto hyväksyy ylimääräisten työttömyysetuuksien jatkamisen, mutta se ei kannata demokraattien vaatimuksia avun lisäämisestä osavaltio- ja paikallishallinnoille, ruoka-avun lisäämistä tai tukea vuokralaisille ja asuntovelallisille.

Lähde: Reuters, AP

1.8. klo 21.13 Turussa ja Naantalissa päästiin festivaalitunnelmiin, mutta koronarajoituksin – katso tästä kuvat

Turun Aura Festin kahden päivän liput myytiin nopeasti loppuuun. Erikoisjärjestelyjä on ollut paljon.

Yleisöä Aura Festissä on 4000 henkeä molempina päivinä. Aura Festin promoottori Tommi Mäen mukaan ulkoilmafestivaalivieraiden turvallisuus voidaan taata tässä mittakaavassa. Hänen mukaansa erilaisia turvajärjestelyjä on tehty runsaasti. Ne liittyvät paljolti väljyyden luomiseen.

Voit katsoa tästä jutusta tunnelmia festivaaleilta.

1.8. klo 19.57 Ranska alkaa testata riskialueilta tulevia matkailijoita

Ranska alkaa testata matkailijoita, jotka tulevat riskialueiksi nimetyistä maista. Ranskan listalla on 16 valtiota, joissa on vaikea epidemiatilanne. Näistä maista tulevat matkailijat joutuvat tekemään pakollisen koronatestin saapuessaan Ranskaan lentokentiltä tai satamien kautta.

Testiltä voi vain välttyä, jos matkailijalla on esittää todistus aiemmasta negatiivisesta testituloksesta. Testi ei saa olla yli kolme vuorokautta vanha. Positiivisen testituloksen saavat joutuvat kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Ranska ei salli avointa matkailua riskialueiksi nimetyistä valtioista, kuten Yhdysvallat ja Brasilia. Testaaminen koskee siten lähinnä niitä Ranskan kansalaisia, jotka asuvat näissä maissa tai näiden maiden Ranskassa pysyvästi oleskelevia kansalaisia. Ranskassa tartuntamäärät ovat olleet nousussa. Ranskan hallitus asetti äskettäin maskipakon kaikkiin julkisiin tiloihin.

Lähde: AP

1.8. klo 16.57 Norjassa risteilyaluksella yli 30 tartuntaa

Norjassa on kerrottu uusista vahvistetuista tartunnoissa Huippuvuorilta saapuneen risteilyaluksen miehistön jäsenillä. 33:lla miehistön jäsenellä on tähän mennessä todettu koronatartunta, Hurtigruten-yhtiö kertoi. Yhtiön alus M/S Roald Amundsenilla saapui Huippuvuorilta Tromssaan varhain perjantaiaamuna.

Negatiivisen testituloksen sai 120 miehistön jäsentä. Viidelle tehdään uusintatesti. Aluksella oli kaikkiaan 158-henkinen miehistö.

Aluksella eristettiin ensin neljä miehistön jäsentä, koska he voivat huonosti laivalla. Oireet eivät kuitenkaan yhtiön mukaan viitanneet koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Lisäksi aluksella oli 180 matkustajaa. Noin 60 ihmistä on nyt karanteenissa Tromssassa. Norjan terveysviranomaiset ovat kehottaneet kaikkia laivalla olleita pysyttelemään karanteenissa.

Norjassa on todettu tähän mennessä kaikkiaan runsaat 9 200 koronavirustartuntaa. Kaikkiaan Norjassa on kuollut 256 ihmistä koronavirukseen liittyen.

Lähteet: AFP

1.8. klo 16.21 Berliinissä tuhannet marssivat koronarajoituksia vastaan

Tuhannet ihmiset marssivat Berliinin keskustassa koronarajoituksia vastaan. Mielenosoittajien mielestä rajoitukset loukkaavat perusoikeuksia ja -vapauksia. Poliisin mukaan mielenilmaukseen osallistui noin 15 000 ihmistä. Heidän joukossaan oli äärimmäisen yksilönvapauden kannattajia, rokotekriittisiä ja muita koronarajoituksiin epäillen suhtautuvia. Paikalla oli myös äärioikeiston ryhmittymä.

Saksassa on tähän mennessä todettu runsaat 210 000 koronavirustartuntaa. Kaikkiaan alle 10 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen liittyen. Tartuntamäärät ovat alkaneet jälleen nousta Saksassa.

Valtaosa saksalaisista noudattaa kehotuksia käyttää kasvomaskia kaupoissa asioitaessa ja julkisessa liikenteessä. Lisäksi pahimmilta tartunta-alueilta tulevat lomamatkailijat joutuvat pakolliseen koronatestiin.

Harvalla mielenosoittajista oli kasvomaski. Vastustajien mielestä rajoitukset aiheuttavat suuria taloudellisia ja sosiaalisia vahinkoja. Lisäksi heidän mielestään avointa keskustelua vaihtoehdoista tukahdutetaan.

Lähteet: Reuters, AP

Tekstiä korjattu 1.8. klo 17.09: Saksassa koronavirukseen on kuollut alle 10 000 ihmistä, ei alle 1 000.

Mielenosoitus Berliinissä.
Mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina Berliinissä vastustamaan koronarajoituksia.John Macdougall / AFP

1.8. klo 14.56 Venäjä aikoo aloittaa koronarokotukset lokakuussa

Venäjän terveysministeriö valmistelee joukkorokotuksia koronavirusta vastaan, ja ne on tarkoitus aloittaa lokakuussa, kertoivat venäläiset uutistoimistot. Terveysministeri Mihail Murashkon mukaan moskovalainen Gamaleja-instituutti on saanut kehittämänsä rokotteen kliiniset kokeet päätökseen, ja rokotetta ollaan parhaillaan rekisteröimässä.

Murashkon mukaan ensimmäisenä rokotteen saavat lääkärit ja opettajat, jonka jälkeen alkaisi laajempi rokotuskampanja.

Länsimaisissa viestimissä on kyselty, asettaako Venäjä kansallisen arvovaltansa tieteen ja turvallisuuden edelle kiirehtiessään rokottamista. Venäjällä menestystä rokotekehityksessä on verrattu julkisuudessa Neuvostoliiton vuonna 1957 lähettämään Sputnik 1 -satelliittiin, joka oli maailman ensimmäinen satelliitti.

Venäjä kertoi lauantaina 95 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Kaikkiaan Venäjällä on menehtynyt yli 14 000 ihmistä koronavirukseen liittyen. Uusia tartuntoja raportoitiin lauantaina yli 5 400. Kaikkiaan Venäjällä on todettu yli 845 000 koronavirustartuntaa.

Lähde: Reuters

1.8. klo 14.43 Puolassa ennätysmäärä tartuntoja jo kolmena päivänä peräkkäin

Puolassa on kerrottu ennätyskorkeasta määrästä tartuntoja jo kolmantena päivänä peräkkäin. Terveysministeriö kertoi lauantaina 658 uudesta tartunnasta vuorokaudessa.

Tartunnoista yli 200 oli todettu Etelä-Puolan kaivosalueella, jossa on todettu tartuntakeskittymä kaivostyöntekijöiden keskuudessa. Puolan hiilikaivoksilla työolosuhteet ovat terveysviranomaisten mukaan sellaiset, että turvavälien pitäminen on vaikeaa.

Viisi ihmistä on kuollut koronavirukseen liittyen, ministeriö kertoi. Kaikkiaan Puolassa on vahvistettu tähän mennessä yli 46 000 koronavirustartuntaa. Kuolleita on ollut tähän mennessä 1 721. Puolassa on keskusteltu rajoitusten kiristämisestä uudelleen, jos tartuntatilanne pahenee.

Lähde: Reuters

1.8. klo 12.09 Suomessa 11 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 11 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tartuntoja on nyt yhteensä 7 443.

Sairaanhoitopiirit ilmoittavat sairaalahoidossa olevien potilaiden ja koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvien kuolemantapausten lukumäärän maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Tautiin liittyviä kuolemia on viime perjantaihin mennessä raportoitu Suomessa 329. Sairaalahoidossa on kahdeksan ihmistä, eikä heistä yksikään ole tehohoidossa.

Koronaviruksen testausta Meilahden Kolmiosairaalan drive in -näytteenottopisteessä Helsingissä.
Koronaviruksen testausta Meilahden Kolmiosairaalan drive in -näytteenottopisteessä Helsingissä perjantaina. Markku Ulander / Lehtikuva

1.8. klo 12.07 Filippiineillä yksittäisten tartuntojen vuorokausiennätys

Filippiineillä on vahvistettu lähes 5 000 tartuntaa vuorokaudessa. Kyseessä on korkein tartuntojen lukema yhdessä vuorokaudessa.

Kaikkiaan Filippiineillä on terveysministeriön mukaan yli 98 000 tartuntaa. Kuolemantapauksia on 2 039, alueen valtioista eniten Indonesian jälkeen.

Lähde: Reuters

1.8. klo 11.07 Uskonlahkon johtaja pidätettiin Etelä-Koreassa, syytetään koronatilanteen peittelemisestä

Etelä-Koreassa on pidätetty 88-vuotias uskonnollinen johtaja, jota syytettään johtamansa lahkon koronavirustartuntojen peittelystä. Lee Man-hee on eteläkorealaisen Shincheonjin Jeesuksen kirkko, todistuksen ilmestysmajan temppeli -nimisen uskonlahkon johtaja.

Leen syytetään muun muassa antaneen viranomaisille väärennettyjä luetteloita uskonlahkon jäsenistä. Uutistoimistojen mukaan yli 5 000 Etelä-Korean koronavirustapausta on yhdistettävissä lahkoon.

Kaikkiaan Etelä-Koreassa on todettu John Hopkins -yliopiston tietojen mukaan reilu 14 000 koronatartuntatapausta.

Lähteet: AP, Reuters

1.8. klo 10.25 Japanin Okinawaan julistettiin hätätila

Japanissa on julistettu hätätila Okinawan saarelle koronavirustartuntojen määrän noustua alueella. Suositun turistikohteen asukkaita on pyydetty pysyttelemään kotona kahden viikon ajan.

Ihmisiä on pyydetty välttämään tarpeetonta ulkoilua sen jälkeen, kun saarella vahvistettiin perjantaina 71 uutta tartuntaa. Uudet tartunnat nostivat tautitapausten kokonaismäärän lähelle neljääsataa.

Viranomaisten mukaan sairaalat ovat ylikuormittuneita tilanteesta.

Suurin osa Okinawan tartunnoista on todettu saarella olevilla yhdysvaltalaissotilailla, joiden keskuudessa on vahvistettu 248 tartuntaa.

Okinawan saarella elää arviolta 1,4 miljoonaa asukasta.

Lähteet: AFP, Reuters, STT

1.8. kello 9.54 Pirkanmaalla uusi tartunta ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon

Pirkanmaalla on todettu yksi uusi koronavirustartunta ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon, Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoo Twitterissä.

Tartunta on Taysin mukaan saatu ulkomailta. Jäljityksen perusteella henkilö ei ole altistanut muita ihmisiä enää Suomeen saavuttuaan.

Osa Taysissa tällä viikolla testatuista ihmisistä on joutunut odottamaan testitulostaan useamman päivän laboratorion teknisen ongelman vuoksi. Analytiikka toimii Taysin mukaan jälleen normaalisti.

Edellisen kerran Pirkanmaalla todettiin uusi koronatartunta heinäkuun 11. päivänä.

Lähde: STT

1.8. klo 9.37 Etiopiassa koronapandemia pantiin aborttien syyksi

Monissa Afrikan maissa koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti on valjastettu konservatiivien viestintään. Esimerkiksi Etiopiassa koronapandemia pantiin aborttien syyksi.

Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta.

1.8. klo 8.30 Suomalainen koronarokote testeihin

Suomessa kehitetty koronarokote etenee lähipäivinä eläinkokeisiin. Tulokset määräävät, milloin ja missä laajuudessa rokotetta aletaan testata ihmisillä.

Tutkimusta johtavan Helsingin yliopiston virologian professorin Kalle Sakselan mukaan rokote voisi olla käytössä ensi vuoden syksynä.

Kansainvälisillä lääkejäteillä on puolen vuoden etumatka, mutta Saksela korostaa, että ei niilläkään valmista ole ja matkaan voi tulla vielä monta mutkaa.

Suomi selvittää kuitenkin myös parhaillaan, mihin kansainvälisten rokotevalmistajien jonoihin kannattaa lähteä. Päätöksiä asiasta saataneen elokuun aikana.

1.8. klo 3.58 Yhdysvalloissa noin 69 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Yhdysvalloissa raportoitiin viimeisen vuorokauden aikana 1 442 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston tilastoista.

Kyseessä on nejäs peräkkäinen päivä, kun maassa on vuorokaudessa vahvistettu yli 1 200 koronaviruksen seurauksena kuollutta. Kaikkiaan Yhdysvalloissa on kuollut 153 268 ihmistä koronaviruksen seurauksena.

Yhdysvalloissa todettiin perjantaina noin 69 000 uutta koronatartuntaa, joten kaikkiaan maassa on vahvistettu yli 4,5 miljoonaa koronatartuntaa.

Yhdysvalloissa on tilastoitu maailmanlaajuisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Toiseksi eniten tartuntoja ja kuolemia on vahvistettu Brasiliassa.

Lähde: AFP

Faneista tehtyjä pahvikuvia yleisönä pesäpallo-ottelussa Atlantassa, Georgiassa keskiviikkona.
Faneista tehtyjä pahvikuvia yleisönä baseball-ottelussa Yhdysvaltain Atlantassa keskiviikkona.Todd Kirkland / AFP

1.8. klo 3.35 Meksikossa todettu lähes 8 500 uutta koronatartuntaa, nousi kuolinluvuissa kolmanneksi

Meksikossa on todettu 8 458 uutta koronatartuntaa, maan terveysministeriö kertoi perjantaina. Kyseessä on korkein päiväkohtainen lukema uusia tartuntoja, joka on tähän mennessä vahvistettu Meksikossa. Lisäksi maassa on vahvistettu 688 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Terveydenhuollon ammattilainen hoitaa COVID-19-potilasta sairaalassa Mexico Cityssa 21. heinäkuuta 2020.
Koronavirustartuntojen määrä on nousussa Meksikossa. Terveydenhuollon ammattilainen hoitaa COVID-19-tautiin sairastunutta sairaalassa Mexico Cityssa 21. heinäkuuta 2020. Sashenka Gutierrez / EPA

Meksikossa on todettu kaikkiaan 424 637 koronatartuntaa sekä 46 688 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Uutistoimisto Reutersin laskelmien mukaan Meksikossa on kuollut ihmisiä koronaviruksen seurauksena kolmanneksi eniten maailmassa.

Maan hallitus on sanonut, että tartunnan saaneita on todellisuudessa enemmän kuin on vahvistettu.

Lähde: Reuters

1.8. klo 2.03 Yhdysvalloissa pidetyllä kesäleirillä lähes puolet sai koronatartunnan

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa pidetty kesäleiri on osoittautunut viruslingoksi, sillä lähes puolet leirille tulleista lapsista ja henkilökunnasta sai koronavirustartunnan, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus CDC.

Leirin 597 osallistujasta ja henkilökunnasta tartunta todettiin 260:llä. Todellisten tartuntamäärien arvellaan olevan jopa suurempia, sillä vain reilut puolet leiriläisistä tulivat testatuiksi.

Leirin järjestäjät jättivät noudattamatta CDC:n suositusta, jonka mukaan kaikkien kesäleireille saapuvien tulisi käyttää kasvomaskia. Maskeja edellytettiin vain henkilökunnalta.

STT-AFP

1.8. klo 0.49 Brasiliassa todettu yli 52 000 uutta koronatartuntaa

Brasiliassa on todettu vuorokauden aikana 52 383 uutta koronatartuntaa, maan terveysministeriö kertoi perjantaina. Vuorokauden aikana maassa on vahvistettu myös 1 212 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Kaikkiaan Brasiliassa on todettu yli 2,6 miljoonaa koronatartuntaa sen jälkeen, kun koronapandemia alkoi. Maassa on lisäksi vahvistettu yhteensä 92 475 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Brasiliassa on todettu koronatartuntoja ja koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia toiseksi eniten maailmassa heti Yhdysvaltojen jälkeen.

Lähde: Reuters

31.7. klo 22.01 Kreikka laajentaa maskipakkoa

Kreikan hallitus aikoo laajentaa maskivaatimuksia, koska koronavirustartunnat ovat jälleen kiihtyneet maassa. Kreikka aikoo ulottaa maskipakon kaikkiin julkisiin sisätiloihin ja maskia on käytettävä myös ulkona silloin kun riittävää etäisyyttä muihin on vaikea pitää.

Kreikka kertoi perjantaina 78 uudesta koronavirustartunnasta. Kyseessä on korkein vuorokaudessa todettu tartuntamäärä kahteen kuukauteen. Kreikassa on todettu tähän mennessä kaikkiaan runsaat 4 400 koronavirustartuntaa. Kuolleita on ollut 202.

Kreikassa määrättiin maskipakko kauppoihin 10 päivää sitten. Aiemmin tällä viikolla maskipakkoa laajennettiin myös muunlaisiin sisätiloihin. Lisäksi maskeja on käytettä julkisissa kulkuvälineissä. Viranomaiset myös kieltävät vierailut vanhainkodeissa ja sairaaloissa ainakin elokuun puoliväliin.

Lähde: Reuters, AFP

31.7. klo 21.03 Ranskassa jälleen yli 1 300 uutta tartuntaa

Ranskassa on todettu yli 1 300 uutta tartuntaa vuorokaudessa. Kyseessä on jo kolmas vuorokausi peräkkäin, kun uusien tartuntojen määrä nousee yli 1 300:n.

Kaikkiaan Ranskassa on todettu tähän mennessä lähes 188 000 koronavirustartuntaa.

Ranskassa on terveysministeriön mukaan tehohoidossa nyt 371 ihmistä koronavirukseen liittyen. Kuluneen vuorokauden aikana 11 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kaikkiaan Ranskassa kuolleita on yhteensä yli 30 000.

Lähteet: Reuters

31.7. klo 20.05 EU sopi koronarokotekaupoista lääkejätti Sanofin kanssa

EU on sopinut ranskalaisen lääkejätin Sanofin kanssa mahdollisen koronavirusrokotteen hankkimisesta. Euroopan komissio teki sopimuksen 300 miljoonan rokoteannoksen hankkimisesta.

Komission mukaan EU:n 27 jäsenmaata voivat hankkia rokotetta heti, kun se on todettu turvalliseksi ja toimivaksi. Sanofi kehittelee rokotetta yhdessä brittiläisen GlaxoSmithKline-yhtiön kanssa.

Lähteet: STT, AFP

31.7. klo 18.34 Espanjassa yli 1 500 uutta tartuntaa

Espanjassa on todettu yli 1 500 uutta koronavirustartuntaa, terveysministeriö kertoi. Kyseessä on suurin ilmoitettu tapausmäärä vuorokaudessa sen jälkeen kun Espanja poisti liikkumisrajoitukset kesäkuussa.

Espanja on kertonut kolmena päivänä peräkkäin yli tuhannesta uudesta tartunnasta.

Espanjassa on viranomaisten mukaan todettu kaikkiaan yli 288 000 koronavirustartuntaa.

Lähde: Reuters

31.7. klo 18.26 HS: Helsinkiläisessä päiväkoti Pikkuprinssissä 20 ihmistä karanteeniin koronavirukselle altistumisen vuoksi

Helsinkiläisessä päiväkoti Pikkuprinssissä on todettu korona-altistuminen, . Lehden mukaan 14 päiväkodin lasta ja kuusi henkilökuntaan kuuluvaa on asetettu karanteeniin.

31.7. klo 18.25 Norjalaisaluksella todettu koronatartuntoja

Kolmella miehistön jäsenellä on todettu positiivinen koronavirustartunta norjalaisen Hurtigruten-yhtiön laivalla. Loput aluksella olevat 160 miehistön jäsentä testataan ja he ovat karanteenissa laivassa. Laiva on Tromssan satamassa.

Laivalla olleet noin 200 matkustajaa on määrätty karanteeniin. Voit lukea aiheesta lisää

31.7. klo 16.37 Katso suorana: Yhdysvaltain korona-asiantuntija Anthony Fauci todistaa kongressissa

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija on paraikaa kongressin kuultavana. Ennakkotietojen mukaan Fauci aikoo varoittaa kuulemisessa, että koronavirusepidemia kestää vielä pitkään.

Voit seurata Faucin todistusta suorana Ylen verkkosivuilta.

31.7. klo 16.33 Tanska suosittaa kasvomaskeja julkisissa kulkuvälineissä

Tanskan terveysvirasto suosittaa kasvomaskin käyttöä julkisissa kulkuvälineissä, jos turvavälin pitäminen ei onnistu. Julkisissa kulkuvälineissä liikkuvia kehotetaan kantamaan kasvomaskia mukanaan ja laittamaan sen päälleen, jos turvavälin pitäminen on vaikeaa, terveysviraston johtaja Søren Brostrøm .

Viranomaiset varautuvat siihen, että julkiset kulkuvälineet voivat ruuhkautua yhä useamman alkaessa jälleen käyttää niitä lomilta palattaessa ja turvavälien pitäminen vaikeutuu. Aiemmin tällä viikolla viranomaiset vielä arvioivat, että maskit eivät olleet tarpeen Tanskan tautitilanteessa. Brostrøm sanoi perjantaina, että viruksen leviäminen on yhä matalalla tasolla Tanskassa.

Tanska kertoi perjantaina 69 uudesta koronavirustartunnasta. Kaikkiaan Tanskassa on todettu tähän mennessä runsaat 14000 tartuntaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on 615.

Lähde: AFP

31.7. klo 16.17 Espoolaisessa päiväkodissa 15 ihmistä karanteeniin korona-altistuksen vuoksi

Espoolaisen päiväkodin tiloissa olleella henkilöllä on todettu koronavirus. Sairastunut on eristetty ja 15 ihmistä on asetettu karanteeniin, Tartunta on yksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todetuista uusista tartunnoista.

Kaupungin mukaan virukselle altistui noin kymmenen päiväkodissa ollutta ihmistä. Lukuun sisältyy sekä lapsia että henkilökuntaa. Tämän lisäksi muutamia heidän lähipiiriinsä kuuluvia on asetettu karanteeniin, kerrotaan tiedotteessa.

Koronavirukselle altistuneiden lasten vanhempiin on oltu yhteydessä. Päiväkodin toiminta jatkuu normaalisti, koska muilla lapsilla ja työntekijöillä ei katsota olevan tartuntariskiä. Espoon kaupunki kertoo tiedotteessa, että päiväkodissa on käytössä tehostetut varotoimet.

31.7. klo 15.54 Saksa varoittaa matkustamasta Espanjan tartunta-alueille

Saksan ulkoministeriö on antanut matkustusvaroituksen kolmelle Pohjois-Espanjan tartunta-alueelle: Kataloniaan, Navarraan ja Aragoniaan. Koronavirustartunnat ovat kiihtyneet näillä alueilla.

Saksan infektiotautien Robert Koch -instituutti on lisännyt alueet listalleen korkean tartuntariskin alueista.

Saksa myös määrää kaikki näiltä alueilta palaavat 14 päivän karanteeniin. Karanteenilta voi välttyä vain, jos palaaja käy koronavirustestissa ja tulos on negatiivinen.

Lähde: AFP

31.7. klo 15.37 Berliinissä viikonloppuna mielenosoituksia rajoituksia vastaan

Berliiniin odotetaan tuhansia mielenosoittajia viikonloppuna vastustamaan koronarajoituksia. kaupunkiin on suunniteltu kymmeniä pieniä mielenilmauksia. Paikalle odotetaan mielenosoittajia hyvin erilaisista ryhmistä: äärivasemmistosta, äärioikeistosta, rokotevastaisia ja salaliittoteorioihin uskovia.

Viranomaiset ovat kehottaneet mielenosoittajia pitämään huolta turvaväleistä ja käyttämään kasvosuojia. Saksassa rajoituksia on purettu tartuntamäärien laskettua.

Yksi ryhmittymä on ehdottanut tunkeutumista parlamenttitaloon, mutta ajatus ei ole saanut kannatusta. Mielenosoittajat vaativat Saksaan muun muassa ennenaikaisia parlamenttivaaleja.

31.7. klo 15.27 Pääministeri Marin muistuttaa Twitterissä: riski koronaviruksen uudelleen kiihtymiseen on olemassa

Pääministeri (sd.) muistuttaa Twitterissä, että riski koronaviruksen uudelleen kiihtymiseen on olemassa ja jokaisen on huomioitava tämä omassa elämässään.

Marinin mukaan rajoituksia voidaan ottaa uudelleen käyttöön, jos tautitilanne Suomessa pahenee.

– Niiden inhimillinen ja taloudellinen hinta on kuitenkin kova. Eli muistetaan pitää hygieniasta huolta ja turvavälit erityisesti tuntemattomien ihmisten kanssa asioidessa, hän kirjoittaa.

31.7. klo 14.57 Pääministeri Boris Johnson lykkää rajoitusten purkua Englannissa

Englannissa siirretään koronarajoitusten purkua ainakin kahdella viikolla, Britannian pääministeri kertoo.

– Olen todella, todella pahoillani tästä, mutta emme vain voi ottaa nyt riskejä, Johnson sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Koronavirustapaukset ovat olleet jälleen kasvussa Britanniassa ensimmäistä kertaa sitten toukokuun.

Rajoituksia oli tarkoitus purkaa elokuun alussa. Nyt päätettiin, että purkamista pohditaan uudelleen kahden viikon kuluttua.

Johnson ilmoitti myös uusista määräyksistä. Kasvomaskien käyttö on vastedes pakollista julkisten liikennevälineiden ohella myös museoissa, gallerioissa, elokuvateattereissa sekä kirkoissa ja muissa pyhäköissä.

Jo aiemmin ilmoitettiin, että Pohjois-Englannissa otetaan käyttöön ankarampia rajoitustoimenpiteitä epidemian voimistumisen takia.

Lähteet: Reuters, AP

31.7. klo 14.30 THL: Ei uusia koronaan liittyviä kuolemia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu tähän mennessä 329. Uusia tautiin liittyviä kuolemantapauksia ei ole siis raportoitu. Edellisen kerran kuolemista kerrottiin keskiviikkona.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan ihmistä, joista yksikään ei ole tehohoidossa, kertoo THL.

THL päivittää sairaalahoidossa olevien määrän ja koronaan liittyvät kuolemantapaukset kolmesti viikosssa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaina.

31.7. klo 13.59 Hongkong lykkää aluevaalejaan vuodella, perusteluna koronavirustartunnat

Hongkong lykkää syyskuulle suunniteltuja aluevaalejaan vuodella, hallintojohtaja kertoo. Lamin mukaan tarkoituksena on suojella ihmisten terveyttä koronavirustapausten lisäännyttyä.

Hallintoa vastustavat lainsäätäjät epäilivät jo ennen ilmoitusta, että hallinto aikoo käyttää pahenevaa koronavirustilannetta tekosyynä vaalien siirtämiseen. Oppositio oli toivonut vaalivoittoa kiistellyn turvallisuuslain säätämisen jälkeen.

Hongkongissa on varmistettu yli 3 100 koronvirustapausta, joista puolet on havaittu heinäkuussa. Itsehallintoalue on kiristänyt turvavälisääntöjä, rajoittanut julkiset kokoontumiset kahden hengen suuruisiksi ja kieltänyt ruokailun ravintoloissa kello kuuden jälkeen.

Lue lisää:Hongkong lykkää aluevaaleja vuodella koronatartuntojen takia – opposition mielestä epidemia on tekosyy

31.7. klo 12.02 Italian talous romahti huhti–kesäkuussa

Italian bruttokansantuote supistui 12,4 prosentilla toisella vuosineljänneksellä eli huhti–kesäkuussa, Italian tilastoviranomainen kertoi. Maan talous on nyt virallisesti taantumassa.

Talous romahti koronavirusepidemian ja sen vuoksi asetettujen koronavirusrajoitusten takia.

Lähde: AFP

31.7. klo 12.00 Suomessa todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on perjantaina todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa THL.

Tähän mennessä todettuja tartuntoja on vahvistettu yhteensä 7432.

31.7. klo 10.25 THL:n selvitys: Lieväoireinen koronatartunnan saanut lapsi ei aiheuttanut jatkotartuntoja kuten aikuinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Helsingin kaupunki selvittivät kahdessa helsinkiläisessä koulussa todettujen koronatartuntojen altistus- ja jatkotartuntojen määrää.

Selvityksessä testattiin sekä koronatartunnalle altistuneita koululaisia että koulujen henkilökuntaa

31.7. klo 10.18 Suomalaisen tutkijaryhmän mukaan kasvomaiskeista olisi merkittävää hyötyä

Suomalainen tutkijaryhmä pitää kasvomaskien hyötyjä koronaviruksen torjunnassa merkittävinä.

Tutkijaryhmä kritisoi ministeriön tilaamaa selvitystä siitä, ettei aineistoa yhdistetty laskennallisesti, eli sille ei tehty meta-analyysiä. Tutkijaryhmän tulosten mukaan maski alensi käyttäjiensä sairastumisriskiä kolmannekselle.

31.7. klo 10.14 Espanjan talous romahti 18,5 prosenttia huhti–kesäkuussa

Espanjan talous on vajonnut koronaviruspandemian takia syvään taantumaan. Maan bruttokansantuote romahti 18,5 prosenttia alaspäin toisella vuosineljänneksellä huhti- kesäkuussa. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä talouden lasku oli 5,2 prosenttia, kertoo Espanjan tilastokeskus.

Espanja on yksi pahimmin koronaviruspandemiasta kärsineistä maista Euroopassa.

AFP

31.7. klo 9.01 Ranskan talous romahti ennätysmäisesti

Ranskan talous on romahtanut toisella vuosineljänneksellä koronaviruspandemian takia. Bruttokansantuote supistui huhti–kesäkuussa 13,8 prosenttia.

Ranskan talous supistui jo viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ennen koronakriisiä. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä BKT kutistui Ranskan tilastokeskuksen mukaan 5,9 prosenttia.

Eilen kerrottiin, että Saksan BKT supistui toisella vuosineljännekselä 10,1 prosenttia.

AFP, AP

31.7. klo 6.40 Kaikki vähänkään oireilevat tulisi testata, mutta silti ulkopaikkakuntalaisia käännytetään koronatesteistä

Osa kunnista on jättänyt ulkopaikkakuntalaisia ja ulkomaalaisia testaamatta,

– Lähtökohta on, että testeihin pitäisi päästä siellä, missä oireet ilmaantuvat, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri sanoo.

Riski kasvaa moninkertaiseksi, jos oireinen henkilö passitetaan kotipaikkakunnalleen koronatestiin, sillä matkalla on useita mahdollisuuksia, joissa muut voivat altistua koronavirukselle tai sairastunut ei jaksa enää oireiden pahentuessa hakeutua testiin.

31.7. klo 6.11 Rajoituksia tiukennettiin osassa Pohjois-Englantia – vierailut kodeissa kiellettiin

Koronatilanteen pahenemisen takia vierailut kodeissa on kielletty Manchesterin metropolialueella ja osassa itäistä Lancashireä ja Länsi-Yorkshirea. Rajoitukset vaikuttavat yli neljän miljoonan ihmisen elämään.

Britannian terveysministeri ilmoitti rajotusten kiristämisestä myöhään illalla. Hancockin mukaan tautitilanne on huonontunut alueilla paljolti siksi, koska ihmiset eivät ole noudattaneet turvavälejä.

Työväenpuolue arvosteli tuoreeltaan Hancockin ilmoitusta epäselväksi. Rajoituksia höllennettiin Britanniassa neljä viikkoa sitten, jolloin vierailut kodeissa sallittiin ensimmäistä kertaa maaliskuun lopun jälkeen.

AFP

31.7. klo 4.31 Yhdysvalloissa lähes 1 400 uutta koronakuolemaa

Yhdysvalloissa raportoitiin viimeisen vuorokauden aikana 1 379 uutta covid-19-tautiin liittyvää kuolemantapausta, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston tilastoista.

Kyseessä on kolmas peräkkäinen päivä, kun maassa on vuorokaudessa vahvistettu yli 1 200 koronaviruksen seurauksena kuollutta. Kaikkiaan Yhdysvalloissa on kuollut 151 826 ihmistä koronaviruksen seurauksena.

Yhdysvalloissa todettiin torstaina 72 238 uutta koronatartuntaa, joten kaikkiaan maassa on vahvistettu lähes 4,5 miljoonaa koronatartuntaa.

Vielä keväällä virus jylläsi erityisesti New Yorkissa, mutta Kalifornia ja Florida ovat nyt menneet New Yorkin ohi tartuntamäärissä. Torstaina esimerkiksi yksistään Floridassa todettiin 253 koronaviruksen seurauksena kuollutta.

Yhdysvalloissa on tilastoitu maailmanlaajuisesti määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Toisiksi eniten tartuntoja ja kuolemia on vahvistettu Brasiliassa.

Lähde: AFP

31.7. klo 3.37 Meksikossa lähes 8 000 uutta koronatartuntaa

Meksikossa on todettu 7 730 uutta koronatartuntaa, maan terveysministeriö kertoi torstaina. Lisäksi maassa on vahvistettu 639 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Meksikossa on todettu kaikkiaan 416 179 koronatartuntaa sekä 46 000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Maan hallitus on sanonut, että tartunnan saaneita on todellisuudessa enemmän kuin on vahvistettu.

Lähde: Reuters

31.7. klo 1.34 Brasiliassa lähes 58 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Brasiliassa on todettu vuorokauden aikana 57 837 uutta koronatartuntaa, maan terveysministeriö kertoi torstaina. Vuorokauden aikana maassa on vahvistettu myös 1 129 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Kaikkiaan Brasiliassa on todettu yli 2,6 miljoonaa koronatartuntaa sen jälkeen, kun koronapandemia alkoi. Maassa on lisäksi vahvistettu yhteensä 91 263 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Lähde: Reuters

31.7. klo 1.26 Yhdysvalloissa aiotaan mainostaa koronarokotteen hyötyjä näkyvästi

Yhdysvaltain hallinto aikoo edistää koronarokotteen näkyvyyttä huomattavalla mainoskampanjalla marraskuuhun mennessä, presidentti hallinnon edustaja kertoi lehdistötilaisuudessa torstaina.

Maan viranomaisviestintä aikoo nostaa koronarokotteen hyödyt näkyvästi esille, jos toimiva rokote saadaan suunnitellusti jakeluun vuoden loppuun mennessä.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset vahvistavat, että lääkeyritykset Pfizer ja Moderna ovat aloittaneet koronarokotteen ihmiskokeet Yhdysvalloissa. Ensimmäisen päivän aikana useampi sata ihmistä sai rokotteen.

Lue koko juttu .

Lähteet: Reuters, AP

30.7. klo 22.51 Brasilian presidentin vaimolla koronavirustartunta

Brasilian presidentin vaimolla Michelle Bolsonarolla, 38, on todettu koronavirustartunta, kertoivat viranomaiset torstaina. Presidentti Jair Bolsonaro ehti jo parantua omasta koronatartunnastaan ja palasi töihin viikonloppuna.

Presidentinkanslian mukaan Michelle Bolsonaro voi hyvin ja noudattaa presidentin lääkäriryhmän ohjeita.

Presidentti Bolsonaroa on arvosteltu koronakriisin surkeasta hoidosta. Brasiliassa on rekisteröity toiseksi eniten koronatartuntoja ja viruskuolemia Yhdysvaltain jälkeen.

Bolsonaro on vähätellyt koronavirusta ja sanonut laajojen eristystoimien olevan tuhoisia maan taloudelle.

Bolsonarojen lisäksi ainakin viidellä Bolsonaron hallituksen ministerillä on todettu koronavirustartunta.

STT

30.7. klo 22.18 Tanska sallii matkustuksen kaikkialta Ruotsista

Tanska on purkanut matkustusrajoituksensa Ruotsista, yleisradioyhtiö SVT kertoo.

Aiemmin Tanska salli maahantulon vain tietyiltä Ruotsin alueilta. Tanska vapauttaa matkustamisen alueilta, joilla koronavirusta on havaittu alle 20 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Tanskan ulkoministeriö kehottaa edelleen erityiseen varovaisuuteen Ruotsissa.

Norja on puolestaan kehottanut välttämään matkustusta Belgiaan ja edellyttää kymmenen päivän karanteenia Belgiasta saapuville. Belgian koronavirustapausten määrät ovat nousseet viime viikkoina.

Lähde: AP

30.7. klo 18.51 Espanjassa eniten uusia tartuntoja rajoitusten purun jälkeen

Espanjan terveysministeriö on ilmoittanut 1 229 uudesta varmistetusta koronavirustartunnasta. Määrä on suurin vuorokaudessa ilmoitettu tapausmäärä sen jälkeen, kun Espanja purki liikkumisrajoituset 21. kesäkuuta.

Yhteensä Espanjassa on varmistettu 285 430 koronavirustapausta.

Lähde: Reuters

30.7. klo 18.57 Yhdysvaltain talous sukelsi ennätyksellisesti huhti-kesäkuussa

Yhdysvaltain talous romahti 32,9 prosenttia toisella vuosineljänneksellä eli huhti–kesäkuussa vuositasolle muutettuna, Yhdysvaltain kauppaministeriö kertoo.

Lukua ei voi suoraan verrata muiden kehittyneiden maiden ilmoittamiin talouslukuihin, sillä se on vuositasolle muutettu eli kertoo, kuinka paljon talous pienisi vuodessa huhti–kesäkuun supistumisvauhdilla.

Verrattuna vuoden 2019 huhti–kesäkuuhun talous supistui 9,5 prosenttia. Romahdus on suurin toisen maailmansodan jälkeisenä aikana.

Lue lisää: Virallinen arvio: Yhdysvaltain talous romahti ennätyksellisen paljon huhti–kesäkuussa

30.7. klo 18.27 HUSin diagnostiikkajohtaja epäilee lentomatkustajien olevan epärehellisiä koronaoireistaan

Lentokentällä aloitetaan lähipäivinä maahan saapuvien matkustajien koronavirustestaus. Viranomaiset ohjaavat testiin henkilöt, joilla on taudin oireita tai jotka epäilevät altistuneensa tartunnalle.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on huolestunut erityisesti siitä, kuinka rehellisesti ihmiset ilmoittavat oireistaan. Lentokentällä ohjataan koronatestiin ainoastaan matkustajan itsenäisesti täyttämän oirekyselyn perusteella.

Voit lukea aiheesta lisää tästä jutusta.

30.7. klo 18.23 Maahantulorajoitukset uhkaavat jälleen kiristyä

Koronavirustapausten lisääntyminen uhkaa muuttaa useita maita koskevia maahantulorajoituksia useista Schengen-maista, jotka ovat tällä hetkellä vapautettuna rajoituksista.

Pahin tilanne on maahantulorajoituksista vapautetussa Belgiassa, jossa uusien sairaustapausten määrä on noussut 31,8 henkilöön 100 000 asukasta kohti. Suomi pitää raja-arvona ensisijaisesti kahdeksaa henkilöä ja harkinnanvaraisesti kymmentä henkilöä.

Suomen raja-arvot ylittävät myös Malta (22,7 tapausta) ja Hollanti (13,7 tapausta). Tanska on rajatapaus 9,3 tartunnan saaneella.

Rajoituksia tarkastellaan seuraavan kerran ensi viikolla.

STT

30.7. klo 18.08 Kiuruvedellä kärsineessä hoivakodissa ei tartuntoja sitten toukokuun

Pohjois-Savossa Kiuruveden Kallionsydän-hoivakodissa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja toukokuun jälkeen, kertoo Ylä-Savon sote-kuntayhtymä.

Kallionsydämessä oli vakava koronavirusepidemia keväällä. Ainakin 12 hoivakodin asukasta kuoli koronavirukseen kevään aikana.

Poliisi tutkii hoivakodin koronakuolemia muun muassa useina kuolemantuottamuksina.

STT

30.7. klo 14.19 Ruotsi suosittelee etätöitä vielä syksylläkin

Ruotsissa ei kiirehditä työpaikoille paluuta ainakaan vielä. Muun muassa Ruotsin televisio SVT kertoo (siirryt toiseen palveluun), että kansanterveysviraston mukaan etätöitä kannattaa jatkaa vielä syksylläkin.

– Suosittelemme edelleen, että syksyllä töitä tehdään kotoa käsin, jos mahdollista, sanoi valtionepidemiologi Anders Tegnell yhdessä sosiaaliministeri Lena Hallengrenin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Ruotsin kansanterveysvirasto antoi keväällä suosituksen etätyöskentelystä. Suomessa hallituksen etätyösuositus päättyy kuun vaihteessa. Ylen teettämän kyselyn perusteella suurin osa suomalaisista haluaa palata jo työpaikoille.

30.7. klo 13.11 Saksan taloudessa tilastohistorian kovin pudotus

Euroopan suurin talous koki odotettuakin suuremman kolauksen toisella neljänneksellä. Saksan tilastoviranomaisen Destatisin mukaan Saksan bruttokansantuote supistui huhti-kesäkuussa 10,1 prosenttia.

Pudotus on suurin tilaston historiassa, joka ulottuu vuoteen 1970.

Saksa heilahti taantumaan jo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, sillä bkt supistui hieman jo viime vuoden puolella.

Saksan työministeriö puolestaan kertoi torstaina, että työttömyys on yllättäen vähentynyt heinäkuussa. Työttömyysasteeksi lasketaan 6,4 prosenttia. Ministeriön mukaan saksalainen käytäntö työajan lyhennyksestä on ehkäissyt työttömyyden kasvua.

Lähteet: Reuters, AP

30.7. klo 12.53 Puolassa tartuntamäärät entistä kovemmassa nousussa

Puolassa on raportoitu toistaiseksi suurin päiväkohtainen määrä koronatartuntoja. Maan terveysministeriön mukaan Puolassa todettiin vuorokauden aikana 615 uutta tartuntaa. 15 ihmisen kerrottiin kuolleen.

Vajaan 40 miljoonan asukkaan Puolassa on vahvistettu yhteensä runsaat 45 000 tartuntaa ja hieman yli 1 700 koronakuolemaa.

Euroopassa on monin paikoin pelätty toista aaltoa, Puolassa korona on kuitenkin edennyt melko tasaista tahtia keväästä lähtien. Tartuntoja on eniten pääkaupunki Varsovassa ja sen ympäristössä sekä erityisesti etelän kaivosalueilla.

Puola on yksi EU-maista, jota koskevasta sisärajavalvonnasta Suomi ei ole vielä luopunut.

Lähde: Reuters

30.7. klo 11.55 Suomessa yhdeksän uutta koronatartuntaa

Suomessa on torstaina todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL.

Tällä hetkellä Suomessa on varmennettu 7 423 koronaan liittyvää tautitapausta.

30.7. klo 11.50 Epidemiatilanne Suomessa yhä vakaa

Uusia koronavirusinfektioita ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin viime viikon kuluessa 51 kappaletta. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan määrä on samalla tasolla kuin kesäkuun lopussa.

Viranomaiset pitävät valtakunnallista epidemiatilannetta vakaana, ja positiivisten infektiotapausten osuus otetuista näytteistä on pysynyt pienenä.

30.7. klo 11.07 Australiassa ennätysmäärä koronatartuntoja

Australiassa on raportoitu ennätysmäärä uusia koronatartuntoja ja -kuolemia.

Uusia tautitapauksia oli torstaina 723 ja uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia 13. Suurin osa uusista tartunnoista oli Victorian osavaltiossa.

Australia vaikutti onnistuneen tukahduttamaan viruksen, mutta toinen aalto alkoi Victoriassa kesäkuussa. Tuolloin osavaltion suurimmassa kaupungissa Melbournessa jouduttiin ottamaan takaisin käyttöön rajoitustoimet.

Yhteensä Australiassa on vahvistettu yli 16 000 tartuntaa. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 189 ihmistä.

AP

30.7. klo 8.10 Enemmistö maista ottanut käyttöön maskisuosituksia tai -pakkoja

Kasvomaskien käyttöä ajavan globaalin kansalaisryhmän Masks4Allin mukaan yli 130 maata joko suosittelee tai määrää käyttämään maskeja ainakin joissain tilanteissa.

Lukemaan on laskettu mukaan myös ne maat, joissa maskin käyttö ei ole pakollista, mutta väestö käyttää niitä tilastojen mukaan silti laajasti.

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat harvoja maailman maita, joissa ei ole käytössä minkäänlaista suositusta tavallisten kansalaisten maskien käytöstä.

Pohjoismaiden lisäksi suositusta ei ole esimerkiksi Uudessa-Seelannissa ja Valko-Venäjällä.

STT

30.7. klo 6.55 Ylen kyselyn mukaan suurin osa haluaisi jo palata etätöistä takaisin työpaikalle

Suurin osa etänä työskennelleistä suomalaisista kaipaa jo takaisin työpaikalle. Tämä käy ilmi Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Lähes 60 prosenttia vastanneista olisi valmis palaamaan takaisin työpaikalle töihin, mutta 23 prosenttia ei halaisi palata koronatilanteen vuoksi. 56 prosenttia kyselyyn vastanneista oli myös kiinnostunut tekemään jatkossa enemmänkin töitä etänä.

30.7. klo 6.08 Brasilia avasi rajansa ulkomaalaisille lentomatkustajille

Koronatilanteen pahenemisesta huolimatta Brasilia on avannut rajansa ulkomaalaisille lentomatkustajille.

Brasilian maa- ja merirajat pysyvät edelleen suljettuna ulkomaalaisilta ainakin kuukauden ajan. Lentomatkustajilta Brasilia sulki rajansa maaliskuun lopussa. Koronapandemian takia Brasilian turismiteollisuuden arvioidaan menettäneen noin 20 miljardia euroa.

Brasilian koronavirustilanne on maailman toiseksi huonoin Yhdysvaltojen jälkeen. Brasiliassa koronatartuntoja on vahvistettu yli 2,5 miljoonaa ja koronan aiheuttamaan tautiin on kuollut 90 000 ihmistä. Keskiviikkona Brasiliassa vahvistettiin ennätysmäärä eli lähes 70 000 uutta tartuntaa.

AFP

30.7. klo 4.22 Italia jatkaa koronaviruspoikkeustilaa lokakuun puoliväliin

Vierailijoita maskeissaan Uffizin galleriassa Firenzessä heinäkuussa.
Vierailijoita maskeissaan Uffizin galleriassa Italian Firenzessä heinäkuussa.AOP

Italia jatkaa maan poikkeustilaa koronaviruksen leviämisen takia lokakuun puoliväliin. CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan maan hallitus tiedotti asiasta aikaisin torstaiaamuna.

Keskiviikkona Italian pääministeri Giuseppe Conte puolusti poikkeustilan jatkamista, sillä virus leviää yhä maassa, kirjoittaa italialainen uutistoimisto Ansa. Aiemmin oppositio oli syyttänyt hallitusta vallan väärinkäytöstä. Italian poikkeustila alkoi tammikuun lopussa.

Italia on yksi koronaviruksen pahiten kurittamista maista. Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Italiassa yli 246 000 ihmistä on saanut tartunnan.

STT, AFP

30.7. klo 1.15 Yhdysvalloissa yli 150 000 on kuollut koronavirukseen liittyen

Hoitaja teki merkintöjä koronapotilaan huoneen ikkunaan kalifornialaisessa sairaalassa 28. heinäkuuta.
Hoitaja teki merkintöjä koronapotilaan huoneen ikkunaan kalifornialaisessa sairaalassa 28. heinäkuuta.Mario Tama / AFP

Yhdysvalloissa on todettu yhteensä yli 150 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta.

Virustartuntoja on vahvistettu maassa lähes 4,4 miljoonaa. Vielä keväällä virus jylläsi erityisesti New Yorkissa, mutta Kalifornia ja Florida ovat nyt menneet New Yorkin ohi tartuntamäärissä.

Yhdysvalloissa on tilastoitu maailmanlaajuisesti määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Toisiksi eniten tartuntoja ja kuolemia on vahvistettu Brasiliassa.

STT

29.7. klo 23.44 Rokotetutkimuskeskuksen johtaja luottavainen rokotteiden suhteen

Maailmalla käy kova kilpailu koronarokotteen kehittämisestä. Pitkälle testatuista rokotteista pisimmällä on Oxfordin yliopiston kehittämä valmiste.

Suomen Rokotetutkimuskeskuksen johtaja arvioi A-studiossa, että vireillä olevat koronarokotehankkeet näyttävät hyvin lupaavilta. Lue koko juttu

29.7. klo 23:04 Seitsemän vauvaa syntyi kuolleena Zimbabwessa yhden yön aikana – sairaanhoitohenkilökunta lakkoilee suojavarusteiden puutteen vuoksi

Zimbabwelaisessa Hararen keskussairaalassa syntyi kaikkiaan seitsemän vauvaa kuolleena maanantain ja tiistain välisenä yönä. Sairaalan äitiysosasto on joutunut ylityöllistetyksi ja kriittinen apu on hidasta, koska sairaanhoitohenkilökunta lakkoilee puutteellisen koronavirusavun vuoksi. Zimbabwen sairaalat kärsivät pahasta koronavirukselta suojautumiseen liittyvien varusteiden pulasta.

Kaksi sairaalan lääkäriä , että sairaalassa tehtiin maanantain ja tiistain välisenä yönä kahdeksan keisarinleikkausta. Vain yksi vauva jäi näistä henkiin.

Zimbabwen terveysministeri sai aiemmin kesällä potkut ja syytteen korruptiosta maassa ilmenneen skandaalin vuoksi. Hänen väitetään olleen ohjaamassa useiden kymmenien miljoonien dollarien varustekauppoja, jossa koronaviruselta suojautumiseen käytettäviä varusteita on hankittu tarkoituksellisesti ylihintaan.

Lähde: BBC

29.7. klo 22.18 Ranskassa eniten uusia tartuntoja yli kuukauteen

Ranskan terveysviranomaiset ovat kertoneet 1 392 uudesta varmistetusta koronavirustartunnasta. Kyseessä on suurin vuorokaudessa ilmoitettu tartuntamäärä yli kuukauteen.

Ranska kertoi myös 15 uudesta kuolemantapauksesta. Viime viikolla ilmoitettiin päivittäin keskimäärin yhdeksästä kuolemantapausta.

Yhteensä Ranskassa on varmistettu 185 196 koronavirustapausta, ja viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 30 238 ihmistä.

Lähde: Reuters

29.7 klo 18.15 Suomi aloittaa maahan saapuvien lentomatkustajien koronavirustestaukset lähipäivinä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla aloitetaan lähipäivinä maahansaapuvien matkustajien koronavirustestaus. Ylen saamien tietojen mukaan toiminta saattaa käynnistyä jo tulevana viikonloppuna, mutta viimeistään ensi viikolla.

Vantaan kaupungin, terveysviranomaisten (STM, THL, HUS) ja Finavian yhteisenä tavoitteena on torjua tautia aktiivisesti jo rajalla eli tunnistaa lentomatkailijoiden joukosta tartunnankantajat, ja siten estää taudin leviäminen muualle maahan.

Finavia jakaa saapuville matkustajille kentällä koronavirusta koskevaa neuvontamateriaalia. Se tarkoittaa käytännössä muun muassa oirekyselyä.

Voit lukea lisää testauksesta tästä jutusta.

29.7 klo 17.45 Sosiaali- ja terveysministeriössä ei valmisteilla muutosta kasvomaskilinjaukseen

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö sanoo Ylelle, ettei ministeriössä juuri nyt valmistella muutosta hallituksen kasvomaskilinjaukseen.

Hallitus linjasi kesäkuun alussa, ettei se anna suositusta kasvomaskien käytöstä Suomessa.

– Toki valtioneuvosto jätti varauman omaan päätökseensä, että mikäli tilanne muuttuu, niin sitä (linjausta) tarkastellaan uudelleen. Ja näin varmasti tehdään. Tässä seurataan hyvin tarkkaan, mihin suuntaan tautitilanne kehittyy Suomessa, Varhila kertoo.

Keskustelu kasvomaskeista on ottanut jälleen vauhtia alkuviikosta. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi tiistaina Ylen aamun haastattelussa, että käyttösuosituksia mietitään aktiivisesti.

Varhilan mukaan suosituksen päivittämisestä ei ole kuitenkaan käyty keskustelua ministeriön ja THL:n välillä.

Lue lisää asiasta täältä.

29.7. klo 16.17 Mitä kasvomaskien käytöstä ajatellaan Suomessa? Katso aikajanalta

Keskustelu kansalaisten käyttöön tarkoitetuista maskeista ja niiden hyödyistä etenkin joukkoliikenteessä tai ruuhkaisissa sisätiloissa on käynyt vilkkaana koronavirusepidemian alusta alkaen. Kokosimme kansanmaskeista käydyn keskustelun aikajanaan, jota voit tarkastella tästä jutusta.

29.7. klo 16.14 Ruotsissa 28 uutta koronakuolemaa

Ruotsissa on keskiviikkona kirjattu rekisteriin 28 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertovat maan kansanterveysviranomaiset.

Ruotsissa on todettu koronavirukseen liittyviä kuolemia kaikkiaan 5 730. Uusia koronavirustartuntoja todettiin keskiviikkona 288.

Ruotsissa on nyt kaikkiaan yli 79 000 varmistettua koronatartuntaa.

STT

29.7 klo 16.07 Toimenpiteet koronan hillitsemiseksi jatkuvat varusmieskoulutuksessa

Varusmieskoulutuksen sopeuttamistoimenpiteet jatkuvat toistaiseksi epävarman koronatilanteen vuoksi,

Päätöksellä turvataan asevelvollisten turvallinen palvelus ja koulutus tulevien kuukausien aikana.

Kuuden viikon alokasjakson jälkeen koulutus- ja vapaajaksottelussa siirrytään rytmiin, jossa koulutettavat osastot ovat kukin vuorollaan neljä viikkoa palveluksessa ja kaksi viikkoa vapaalla.

Suurimman tartuntariskin Puolustusvoimissa aiheuttavat kontaktit palveluksen ulkopuolelle. Ulkomaan lomareissut ovat Suomessa asuvilta varusmiehiltä kiellettyjä.

Tartunnat varusmiesten välillä ovat olleet harvinaisia.

Joitain vapaisiin ja vierailuihin liittyviä rajoituksia kuitenkin lievennetään: Koulutushaarajaksosta lähtien varusmiehille on mahdollista perustelluista syistä myöntää muun muassa ilta- ja yövapaita.

Läheisillä on koulutushaarajaksosta lähtien mahdollisuus tavata varusmiehiä sotilaskodeissa.

Vierailumahdollisuuden järjestämisessä otetaan huomioon, että varusmiesosastot eivät vierailujen johdosta sekoitu. Sotilasvalat ja -vakuutukset joudutaan toteuttamaan ilman vieraita.

29.7 klo 15:17 Suomessa ei todettu uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia

Suomessa ei ole aiheuttamia kuolemantapauksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa yhteensä 329 ihmistä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä potilasta, mikä on yksi vähemmän kuin menneenä maanantaina. Tehohoidossa ei ole yhtään potilasta.

THL kertoi tänään kymmenestä uudesta laboratoriovarmennetusta koronavirustartunnasta. Kaikkiaan Suomessa on nyt raportoitu 7414 tartuntaa.

29.7 klo 14.39 Ravintola Amarillon asiakkaalla todettiin koronavirus Kotkassa

Kotkan Amarillossaasioineella henkilöllä on todettu koronainfektio. Hän oli ravintolassa kello 23–01 välisenä aikana. Asiakas on saattanut levittää tartuntaa myös muille.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote on ollut yhteydessä sairastuneen seurueeseen ja sen välittömässä lähipiirissä oleviin ihmisiin.

Paikalla oli samaan aikaan noin 200 asiakasta ja toistakymmentä työntekijää.

29.7. klo 14.20 WHO: Nuoret ovat Euroopan tartuntapiikkien takana

WHO:n mukaan yleistyneet koronavirustartunnat nuorten keskuudessa saattavat olla maanosan tuoreiden tartuntapiikkien taustalla.

WHO:n Euroopan aluejohtaja sanoi , että viranomaisten pitäisi kommunikoida paremmin nuorison kanssa.

Paikalliset tartuntapiikit ovat Klugen mukaan seurausta ihmisten käyttäytymisen muuttumisesta. Kluge kertoo WHO:n saaneen raportteja, joiden perusteella nuorten osuus tartunnan saaneista on ollut korkea.

29.7. klo 14.15 Käsidesiin liittyvät soitot Myrkytystietokeskukseen ovat lisääntyneet koronan seurauksena

Myrkytystietokeskukseen on tullut viime vuosina noin 400–500 desinfiointiaineita koskevaa puhelua vuodessa. on tullut huhti–heinäkuun välisenä aikana noin 90 kuukaudessa.

Käsidesi voi aiheuttaa kehoon joutuessaan vatsanväänteitä ja pahaa oloa. Pienestä määrästä käsidesiä ei yleensä aiheudu aikuiselle merkittävää haittaa.

– Pienen lapsen ei sen sijaan tarvitse nauttia sitä kovin montaa millilitraa, vaan jo yksi reipas kulaus riittää aiheuttamaan humalan, HUS Myrkytystietokeskuksen osastolääkäri kertoo.

29.7. klo 12.29 Lääkärit eri mieltä maskisuosituksen hyödyistä

Muiden sairaanhoitopiirien ylilääkärit eivät lämpene HUSin ehdotukselle kansallisesta maskisuosituksesta. eri sairaanhoitopiireistä.

– En ole yleisen maskisuosituksen antamisen kannalla, koska siitä saatava hyöty on kyllä epävarma, sanoo esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektioyksikön apulaisylilääkäri .

29.7. klo 11.56 Suomessa kymmenen uutta koronatartuntaa

THL (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)kertoo kymmenestä uudesta laboratoriovarmennetusta koronavirustartunnasta. Kaikkiaan Suomessa on nyt raportoitu 7414 tartuntaa.

Eniten tartuntoja on edelleen Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

29.7. klo 11.14 Kysely: Selvä enemmistö suomalaisista hyväksyy EU-maiden elvytysrahaston yhteisvastuun

Kaksi kolmesta suomalaisesta ja siihen liittyvän yhteisvastuun veloista, käy ilmi , Hufvudstadsbladetin ja Verkkouutisten teettämästä kyselystä.

Kaksi viidesosaa vastaajista pitää rahastosta maksettavia avustuksia ja yhteisvastuuta välttämättömänä pahana, jonka kuitenkin voi hyväksyä. Noin neljännes vastaajista taas ajattelee elvytysrahaston olevan oikea ja tarpeellinen ratkaisu.

Joka neljäs oli sitä mieltä, että EU-maiden viime viikolla sopima 750 miljardin euron elvytysrahasto on huono ratkaisu, joka pitäisi hylätä. Kymmenesosa vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Miehet ovat selvästi naisia kriittisempiä elvytysrahastoa ja yhteisvastuuta kohtaan.

29.7. klo 9.57 Näin virus leviää eri puolilla Eurooppaa

Euroopassa koronavirus leviää tällä hetkellä erityisesti Balkanilla ja myös esimerkiksi Belgiassa. Kaikkiaan Euroopassa on todettu yli 3,3 miljoonaa koronavirustartuntaa, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston tilastoista.

Katso tilanne tämän jutun kartoista ja grafiikoista.

29.7. klo 7.39 Toistaiseksi tiukimmat rajoitukset voimaan Hongkongissa – hallintojohtaja: sairaalat vaarassa romahtaa

Hongkongissa otettiin keskiviikkona käyttöön entistä tiukemmat rajoitukset koronaviruksen torjumiseksi. Uusien sääntöjen mukaan muun muassa yli kahden ihmisen kokoontumiset ovat kiellettyjä, ja kasvomaskeja on käytettävä aina kodin ulkopuolella. Sääntöjä rikkovia uhkaa satojen eurojen sakko.

Hongkongin hallintojohtaja varoitti keskiviikkona, että kaupungin sairaalat romahtavat paineen alla, jos tartunnat leviävät laajalti kaupungissa. Lam toivoi hongkongilaisten pysyttelevän niin paljon kotona kuin mahdollista.

7,5 miljoonan asukkaan Hongkongissa on todettu heinäkuun aikana kiihtyvällä tahdilla yli tuhat koronavirustartuntaa. Yhteensä kaupungissa on todettu pandemian aikana noin 2 880 koronatartuntaa eli heinäkuun saldo on lähes 40 prosenttia koko määrästä. Toistaiseksi 22 ihmisen on kerrottu kuolleen.

Lähteet: AFP, Reuters

29.7. klo 7.13 Intialaistutkimus: Jopa yli puolet Mumbain slummien asukkaista saanut koronatartunnan

Intian Mumbaissa yli puolet slummeissa asuvista on jossain vaiheessa saanut koronavirustartunnan, arvioi kaupungin teettämä tutkimus.

Tiistaina julkistetun selvityksen tulokset herättävät kysymyksiä siitä, kuinka paikkansapitäviä Intian viralliset koronatilastot ovat. Asiantuntijat ovat jo aiemmin arvioineet, että testauskapasiteetin puutteiden takia maassa on todennäköisesti enemmän tartuntoja kuin on raportoitu.

Selvityksessä etsittiin viruksen vasta-aineita yli 6 900 sattumanvaraisesti valitun kaupunkilaisen näytteistä. Slummeissa asuvista 57 prosentilla oli vasta-aineita ja muualla asuvista 16 prosentilla.

Tutkimuksen mukaan tulokset viittaisivat siihen, että suurin osa tartunnoista olisi oireettomia ja että viruskuolleisuus on todennäköisesti alhainen.

Noin 20 miljoonan asukkaan Mumbain väestöstä noin 40 prosenttia asuu slummeissa. Kaupungissa on vahvistettu yli 110 000 tartuntaa ja 6 000 virukseen liittyvää kuolemaa.

Intian pääkaupungissa Delhissä tehdyn tutkimuksen mukaan kaupungin asukkaista lähes neljännes olisi saanut tartunnan.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Intiassa on vahvistettu yli 1,4 miljoonaa virustartuntaa ja yli 33 000 virukseen liittyvää kuolemaa.

Lähde: STT–AFP

29.7. klo 6.33 Valtaosa suomalaisista sopeutuisi uusiin koronarajoituksiin

Ylen kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista, noin 62 prosenttia, uskoisi sopeutuvansa mahdollisen toisen aallon tuomiin uusiin koronarajoituksiin jopa paremmin kuin keväällä.

Noin kolmannes kansasta eli 32 prosenttia sanoo, että pystyisi sopeutumaan rajoituksiin jälleen syksyn koittaessa, mutta se tuntuisi vaikealta. Hieman suurempi osa miehistä kuin naisista oli sitä mieltä, että rajoitukset eivät paljoa elämää hankaloittaisi.

29.7. klo 6.23 CNN: Venäjä aikoo hyväksyä ensimmäisenä maana koronarokotteen jo vajaan kahden viikon kuluttua

Venäjä kertoo aikovansa hyväksyä ensimmäisenä maana maailmassa koronarokotteen. Yhdysvaltalaisen uutiskanava rokote olisi valmis hyväksyttäväksi jo vajaan kahden viikon kuluessa.

Rokotteen turvallisuudesta tai tehosta ei ole kuitenkaan tietoa, kertoo CNN. Moni on esittänyt myös huolensa siitä, että rokotteen testaaminen ihmisillä olisi ollut puutteellista.

Rokotetta on kehittänyt valtiojohtoinen Gamaleya-instituutti Moskovassa.

Venäläisviranomaiset kertoivat CNN:lle, että heidän tähtäimenään on ilmoittaa uuden rokotteen hyväkymisestä 10. päivä elokuuta tai mahdollisesti jo aikaisemmin. Rokotetta on tarkoitus jakaa aluksi terveydenhuollon työntekijöille.

Venäjä kertoi rokotehankkeestaan heinäkuun puolivälissä.

29.7. klo 4.34 USA:n koronakuolemaluvut nousussa

Yhdysvalloissa raportoitiin viimeisen vuorokauden aikana lähes 1 600 uutta covid-19 -tautiin liittyvää kuolemantapausta. Kyseessä on korkein kuolinlukumäärä 2,5 kuukauteen, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston tilastoista.

Kaikkiaan uusia tartuntoja vahvistettiin Yhdysvalloissa yli 60 000 viimeisen vuorokauden aikana.

AFP

29.7. klo 3.31 Yökerhojen avautuminen ei vielä näy tartuntamäärissä

Ravintoloita ja yökerhoja koskevien koronarajoitusten purku ei näy vielä tartuntamäärissä

Osa ravintoloiden aukioloaikoja, anniskeluaikoja ja asiakasmääriä koskevista rajoituksista purettiin 13. heinäkuuta. Samalla yökerhot saivat avata jälleen ovensa.

Rajoitusten purku ei näy vielä tartuntamäärissä, sillä koronaviruksen itämisaika on kaksi viikkoa, kerrotaan sairaanhoitopiireistä.

Jutussa kerrotaan myös, että koronavirustartuntojen jäljittämisessä on alueellisia eroja.

Lue koko juttu täältä.

29.7. klo 2.55 Trump ylisti jälleen hydroksiklorokiinia

Yhdysvalloissa presidentti on puolustanut Twitterissä maanantaina jakamaansa koronavirusvideota, jonka palvelu sittemmin poisti sen sisältämien valheellisten väittämien vuoksi.

Videolla esiintyvät esittäytyivät lääkäreiksi, CNN kertoo. He esimerkiksi väittivät kasvomaskien ja liikkumisrajoitusten olevan tarpeettomia koronapandemian torjumisessa.

Päivittäisessä koronakatsauksessaan presidentti jatkoi lisäksi hydroksiklorokiinin ylistämistä lääkkeenä covid-19-taudin hoitamisessa.

Lue koko juttu täältä.

29.7. klo 1.40 Saudi-Arabiassa alkaa koronaviruksen vuoksi tiukasti rajoitettu hajj-pyhiinvaellus – osallistujia sallitaan enintään 10 000

Muslimien hajj-pyhiinvaellus alkaa tänään Mekkassa Saudi-Arabiassa. Tapahtumaan saa osallistua tänä vuonna enintään 10 000 Saudi-Arabiassa tällä hetkellä oleskelevaa ihmistä, tapahtumaa järjestävät viranomaiset kertovat. Osallistujien täytyy olla alle 65-vuotiaita, joilla ei ole kroonisia sairauksia.

Tavallisesti hajjiin osallistuu noin 2,5 miljoonaa pyhiinvaeltajaa kaikkialta maailmasta. Koronaviruspandemian kanssa painiva Saudi-Arabia asetti Mekkaan saapuneita pyhiinvaeltajia karanteeniin ennen ankarasti rajoitetun hajjin alkamista. Lue muslimien pyhiinvaelluksen poikkeustilanteesta lisää .

28.7. klo 20.45 Espanjasta tänään Suomeen saapuneille suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia – katso saapujien mietteitä lentokentällä

Finnairin lento Malagasta saapui illansuussa Helsinkiin. Ylen haastattelemat lomalaiset suunnittelivat matkan jälkeen etätöitä tai mökillä oloa.

Espanja kuuluu maihin, joiden rajalta Suomi ei ole vielä poistanut rajatarkastuksia. Finnair lentää yhä säännöllisesti Malagaan.

Haastateltavina Miikka Koivisto, Pekka Heino ja Erja Siljamo, joka oli työmatkalla. Kristiina Tolkki haastatteli.

Finnair lentää yhä säännöllisesti Malagaan. Suomeen Espanjasta saapuvat matkailijat olivat jo pohtineet etukäteen, miten he viettävät kahden viikon omaehtosien karanteenin. Haastateltavina Miikka Koivisto, Pekka Heino ja Erja Siljamo, joka oli työmatkalla.

28.7. klo 20.31 Madeiralle maskipakko

Kasvomaskien käyttö on elokuun alusta lähtien pakollista Portugaliin kuuluvalla Madeiran saarella.

Kasvosuojuksia on käytettävä Madeiralla kaikilla julkisilla paikoilla. Madeira on ensimmäinen Portugalin alue, jossa otetaan käyttöön maskipakko.

Madeiralla on onnistuttu ehkäisemään viruksen leviäminen varsin tehokkaasti. Saarella on todettu 105 koronatartuntaa.

Reuters

28.7. klo 19.10 Lohjalaisella rippikoululeirillä koronatartunta ja 37 altistunutta

Kansan Raamattuseuran Vivamon rippikoululeirillä Lohjalla on todettu koronavirustartunta. Kaikkiaan 37 henkilöä rippileirillä olevista nuorista ja sen henkilökunnasta on altistunut koronavirukselle ajalla 22.–28.7.2020, Vivamon verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan.

Tiedotteen mukaan kaikki altistuneet henkilöt on tunnistettu. Heitä on useasta kunnasta eri puolilta Suomea. Altistumisesta johtuvia sairastumisia ei ole toistaiseksi tiedossa.

Tilanteen vuoksi rippikoululeiri on keskeytetty. Varotoimenpiteenä Vivamossa samaan aikaan menossa ollut toinen rippikoululeiri on myös keskeytetty.

HUS epidemiologia on antanut ohjeet, että altistunut rippikouluryhmä määrätään karanteeniin, joka kestää 14 vrk altistumispäivästä 28.7.2020 laskien eli 11.8.2020 saakka.

28.7. klo 18.20 Valko-Venäjän Lukašenka kertoo sairastaneensa oireettoman koronan

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on ilmoittanut sairastaneensa oireettoman koronaviruksen. 65-vuotias presidentti kertoi parantuneensa oireettomasta koronasta.

Lukašenka on suhtautunut koronavirukseen vähättelevästi, eikä Valko-Venäjällä ole ryhdytty samanlaisiin rajoitustoimiin viruksen leviämisen estämiseksi kuin muissa maissa.

Valko-Venäjällä on vahvistettu reilut 67 000 koronavirustartuntaa. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut maassa 543 ihmistä.

Reuters

28.7 klo 18.06 Matkailijat voivat joutua odottamaan jopa kaksi kuukautta rahojaan takaisin koronan takia peruutetusta reissusta

Koronan aiheuttamat matkojen peruuntumiset ja niiden maksujen palautukset ovat tällä hetkellä yleisin yhteydenottosyy Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (KKV), kertoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Matkapakettien osalta yhteydenottoja rahojen palauttamisesta on tullut koko korona-aikana noin 1 360.

Suurimmalla osalla yrityksistä tilanne palautusten suhteen on Väänäsen mukaan hyvä, mutta osalla aikarajat ovat venyneet liian pitkiksi.

Normaalioloissa rahapalautusten aikarajaksi on määritelty laissa kaksi viikkoa. Koronan luomassa poikkeuksellisessa tilanteessa voidaan Väänäsen mukaan hyväksyä useampien viikkojen, mutta ei kuukausien kestoa palautusten käsittelyssä.

Lähde: STT

28.7. klo 16.18 Ruotsissa 99 uutta tartuntaa ja kaksi kuolemaa – infektioprofessorilta tiukkaa kritiikkiä strategialle

Ruotsin koronakäyrä näyttää jatkavan laskuaan. Kansanterveysvirasto kertoi tiistaina 99 uudesta tartunnasta ja kahdesta uudesta kuolemantapauksesta. Ruotsissa on nyt tilastoitu 5702 koronakuolemaa.

Ruotsin television SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoi pitävänsä lupaavana, että Ruotsi on päässyt näin alhaisiin lukuihin. Tegnell uskoo, että matkustus Ruotsin ja muiden maiden välillä palaa pian yhä lähemmäs normaalia. Kasvomaskien käyttöönottoa Tegnell sanoi Ruotsin harkitsevan tarpeen vaatiessa.

Ruotsissa on tiistaina uutisoitu laajasti tartuntatautien professori Björn Olsenin näkemyksistä. Ruotsin koronastrategiaa aiemminkin kritisoinut Olsen arvosteli radio-ohjelmassa jyrkästi Ruotsin kansanterveysvirastoa ja muun muassa kehui Suomen toimia.

Lue tarkemmin Olsenin puheista täältä.

SVT:n mukaan valtionepidemiologi Tegnell ei halunnut tiistaina kansanterveysviraston tiedotustilaisuudessa kommentoida Olsenin näkemyksiä.

28.7. klo 16.10 Turismissa menetetty 273 miljardia euroa

Koronaviruksen takia turismin alalla menetettiin alkuvuonna 320 miljardia dollaria eli noin 273 miljardia euroa, arvioi YK:n alainen Maailman turismijärjestö UNWTO (siirryt toiseen palveluun).

Menetys on kolme kertaa suurempi kuin vuoden 2009 talouskriisin aikaan. Toukokuussa ulkomaisten turistien määrä väheni viime vuodesta 98 prosenttia.

UNWTO:n mukaan turismin romahtaminen uhkaa viedä miljoonia työpaikkoja. Euroopassa Schengen-alueella matkailussa on ollut pientä elpymistä. UNWTO julkaisi ensimmäisen kattavan selvityksensä koronapandemian vaikutuksesta turismiin.

AFP

28.7 klo 15.38 EKP kehottaa pankkeja välttämään osinkojen maksua vuoden loppuun asti

Euroopan keskuspankki kehottaa pankkeja välttämään osinkojen maksua vuoden loppuun saakka koronapandemian aiheuttaman epävarmuuden takia.

Kehotuksellaan EKP pyrkii varmistamaan, että pankeilla on riittävät taloudelliset puskurit koronapandemian aiheuttamista vaikeuksista selviytymiseen.

Myös Finanssivalvonta suosittelee, että sen valvonnassa olevat luottolaitokset eivät maksa osinkoa tai muuta voitonjakoa tämän vuoden loppuun saakka.

Keskuspankki on jo aiemmin kehottanut pankkeja välttämään osingonmaksua lokakuun alkuun asti.

Osingonjaon ohella EKP kehottaa pankkeja pidättäytymään osakkeidensa takaisinostoista, mikä on yksi osakkeenomistajien palkitsemisen muoto.

EKP:n mukaan se aikoo tarkastella koronasuosituksiaan uudelleen vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Lähde: STT

28.7. klo 14.52 WHO: Korona leviää yhtä hyvin kesällä ja talvella

Vuodenaikojen vaihtelu ei näytä vaikuttavan uuden koronaviruksen leviämiseen, sanoi Maailman terveysjärjestö (WHO) tiistaina.

WHO:n edustaja Margaret Harris sanoi järjestön tiedotustilaisuudessa, että Covid-19-virus käyttäytyy eri tavalla kuin aiemmat hengitystieinfektiot, joiden leviäminen vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Harrisin mukaan uusi koronavirus tarttuu lähikontaktissa säässä kuin säässä.

Harris huomautti, että pahiten juuri nyt koronasta kärsivissä maissa on eri vuodenajat: Yhdysvalloissa kesä ja Brasiliassa talvi.

Harris myös varoitti ajattelemasta koronaviruksen etenevän erillisinä aaltoina. Harrisin mukaan pandemia on “yksi iso aalto”.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

28.7. klo 14.23 Tanska Suomen linjoilla maskeissa: “Tietysti arvioimme”

Tanskassakaan viranomaiset eivät näe vielä syytä kasvomaskien käyttöön yleisillä paikoilla. Tanskan terveyshallituksen johtaja Søren Brostrøm sanoo Tanskan radiolle (siirryt toiseen palveluun), ettei maskeilla ole tällä hetkellä merkitystä, koska Tanskassa on vähän tartuntoja.

– Mutta jatkossa sillä voi olla merkitystä, kun olemme lähekkäin julkisessa liikenteessä tai muualla. Tietysti arvioimme asiaa, Brostrøm toteaa.

Tanskan radion mukaan useat asiantuntijat ovat viime aikoina julkisuudessa arvioineet, että Tanskassakin aletaan jatkossa käyttää kasvomaskeja esimerkiksi julkisessa liikenteessä tai kaupoissa. Heinäkuun aikana uusien tartuntojen määrä on noussut, ja tartuntoja on todettu vuorokausitasolla jälleen kymmeniä.

Suomen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi tiistaina Ylen haastattelussa, että kasvomaskisuositusta harkitaan Suomessa.

28.7. klo 13.41 Madrid tiukentaa määräyksiä: Maskipakko kaikkialla ja terassille vain 10 ihmistä

Espanjan pääkaupungissa Madridissa torjutaan koronatartuntoja taas entistä tiukemmin säännöin. Aluejohtaja Isabel Diaz Ayuso sanoi tiistaina, että kaupungissa on käytettävä kasvomaskeja kaikkialla julkisilla paikoilla, vaikka turvavälin pitäminen olisi mahdollista.

Lisäksi Madridissa baarien on suljettava ovensa jatkossa viimeistään kello yhdeltä aamuyöllä, ja ravintoloiden terasseilla saa oleskella korkeintaan kymmenen ihmistä. Aluehallinto suosittelee myös, että yksityisasunnoissa kokoontuisi korkeintaan kymmenen ihmistä.

Myös Kreikka kertoi tiistaina laajentavansa kasvomaskien käyttövelvollisuutta. Toistaiseksi Kreikassa maskeja on täytynyt käyttää kaupoissa ja julkisessa liikenteessä.

Lähteet: Reuters, RTVE

28.7. klo 13.15 Iranin koronakuolemat ennätyslukemiin

Iranissa on kirjattu vuorokauden aikana ennätysmäärä koronakuolemia. Maan terveysministeriö kertoi tiistaina, että kuluneen vuorokauden aikana raportoitiin 235 koronavirukseen liittynyttä kuolemantapausta.

Iranissa on tällä hetkellä todettu maailman 10:nneksi eniten koronavirustartuntoja, lähes 300 000. Kuolleiden määräksi on kerrottu 16 147.

Lähteet: AFP, Reuters

28.7. klo 12.08 Saksan terveysviranomainen: Tartunnat tasaisessa kasvussa, syynä huolettomuus

Saksan terveysviranomainen Robert Koch -instituutti pitää maan koronatilannetta huolestuttavana. RKI:n mukaan tartunnat ovat lisääntyneet tasaisesti eri puolilla Saksaa, koska ihmiset elävät huolettomammin kuin aiemmin.

Saksassa kerrottiin tiistaina 633 uudesta tartunnasta eli määrä lähes kaksinkertaistui edellisvuorokaudesta. RKI:n mukaan määrässä näkyy kontaktien lisääntyminen juhlissa ja työpaikoilla.

Saksassa valmistellaan parhaillaan pakollisia koronatestejä riskialueilta saapuville matkustajille. RKI:n mukaan valtaosa Saksan uusista tartunnoista on kuitenkin saatu maan sisällä.

Saksan ulkoministeriö puolestaan kehottaa välttämään vapaa-ajanmatkoja Koillis-Espanjaan Katalonian, Aragónin ja Navarran alueille, joilla on viime viikkoina paitsi todettu paljon uusia koronatartuntoja myös asetettu liikkumisrajoituksia.

Lähteet: Reuters, ARD

28.7. klo 12.00 THL: Suomessa todettu kuusi uutta tartuntaa

Suomessa on todettu kuusi uutta varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on todettu Suomessa yhteensä 7 404.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 329 ihmistä. THL kertoi eilen maanantaina, että koronaviruksen takia sairaalahoidossa on viisi ihmistä. Tehohoidossa ei ollut maanantaina yhtään potilasta.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvistä kuolemista sekä sairaala- ja tehohoidossa olevista potilaista seuraavan kerran huomenna keskiviikkona.

28.7. klo 11.30 Iltalehti: Finnair peruu elokuun lennot Kroatiaan ja Turkkiin

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että Finnair on perunut elokuun lennot Kroatian Splitiin ja Dubrovnikiin sekä Turkin Antalyaan.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan lentoyhtiö peruu myös syyskuun lentonsa Espanjan pääkaupunki Madridiin ja Barcelonaan.

– Tällä hetkellä Finnair lentää Turkkiin Gazipasaan kerran viikossa, kertoo Laura Varja Finnairin viestinnästä Iltalehdelle.

Varja kertoo, että liikenneohjelmaa päivitetään viikoittain.

Eilen maanantaina kerrottiin pakettimatkojen peruuntumisesta eri maihin.

28.7. klo 8.47 Maskien käyttöönotto harkinnassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveys- ja turvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo, että hengitysmaskien käyttöönottamista mietitään nyt aktiivisesti.

– Vielä tilanne ei ole sellainen, että olisi kohtuullista vaatia kaikissa tilanteissa maskin käyttöä. Asia tulee todennäköisesti ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun ihmiset alkavat suuremmissa määrin palata lomilta, ja tietysti silloin, jos epidemiatilanne muuttuu radikaalisti, Salminen sanoi Ylen aamussa.

Samalla hän muistutti, ettei koronaepidemia ole ohi.

– Suositukset on yhä tarpeen ottaa vakavasti koskien esimerkiksi etäisyyttä ja käsihygieniaa.

28.7. klo 7.36 Yhdysvaltain republikaanit ehdottavat uutta biljoonan dollarin elvytyspakettia

Yhdysvaltain senaatin republikaanit ovat julkistaneet ehdotuksen uudesta biljoonan dollarin eli noin 850 miljardin euron elvytyspaketista. Tarkoituksena on jatkaa koronakriisistä kärsivän Yhdysvaltain talouden pelastamista.

Ehdotus on laadittu yhdessä presidentti Donald Trumpin hallinnon kanssa.

Republikaanit ovat aloittaneet neuvottelut demokraattipuolueen kanssa, sillä paketti tarvitsee demokraattien hallitseman edustajainhuoneen hyväksynnän. Neuvotteluista odotetaan vaikeita.

Paketilla on kiire, sillä miljoonien yhdysvaltalaisten työttömyyskorvaukset ovat katkolla tämän viikon lopussa.

Demokraattipuolueen edustajat ilmoittivat tuoreeltaan, että ehdotettu paketti on täysin riittämätön eikä leikkauksia työttömyyskorvauksiin voi hyväksyä. Osa republikaanisenaattoreista taas pitää pakettia liian suurena.

Lue lisää: Yhdysvaltain republikaanit ehdottavat uutta biljoonan dollarin elvytyspakettia, demokraattien mielestä summa ei riitä pelastamaan taloutta

28.7. klo 6.54 Elokuussa saa jälleen järjestää suuren tapahtuman sisätiloissa, syksy silti järjestäjille vaikea

Yli 500 hengen tapahtumat sallitaan sisätiloissa jälleen elokuun alusta alkaen, mutta tapahtumajärjestäjille syksyn tilanne on yhä kinkkinen.

Elo- ja syyskuu ovat suurten tapahtumien osalta vielä melko hiljaisia, kertoo messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Juha Rahko. Tapahtumia alkaa olla enemmän lokakuusta lähtien, jolloin rajoitukset olisi tarkoitus purkaa lopullisesti tautitilanteen salliessa.

Rajoitustoimien asettamisen ja purkamisen ripeä aikataulu on tapahtuma-alalle haasteellinen, koska muutoksiin ei pystytä reagoimaan kovin nopeasti.

Lähde: STT

28.7. klo 4.55 Yli 900 naista ja tyttöä on kadonnut Perussa pandemian alkamisen jälkeen

Yli 900 naista ja tyttöä on ilmoitettu kadonneeksi koronaviruspandemian alkamisen jälkeen, kertovat paikalliset viranomaiset.

Koronarajoitusten ja karanteenimääräysten takia kadonneiksi ilmoitettujen 915 naisen ja tytön pelätään kuolleen perheväkivaltaan. Heistä 70 prosenttia on alaikäisiä, kertoo Perun oikeusasiamies.

Oikeusasiamiehen naisten oikeuksien toimiston johtaja Eliana Revollar kertoo, että luku on 16. maaliskuuta ja 30. kesäkuuta väliseltä ajalta, kun maassa oli määräykset pysyä sisätiloissa.

Perussa on entuudestaan vakava perheväkivaltaongelma. Ennen pandemiaa Perussa katosi viisi naista päivässä. Nyt luku on noussut kahdeksaan kadonneeseen naiseen päivässä.

Lähde: AFP

28.7. klo 3.03 Muslimien pyhiinvaellus alkaa kera koronarajoitusten – Mekkaan pääsevien määrää supistettu kovalla kädellä

Muslimien pyhiinvaellus Saudi-Arabiassa sijaitsevaan Mekkaan alkaa koronarajoitusten puitteissa. Yleensä Mekkaan matkustaa yli kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa, mutta nyt määrä on rajoitettu 10 000:een.

Lisäksi Saudi-Arabia on kertonut aiemmin, että tänä vuonna pyhiinvaellukselle voivat osallistua ainoastaan jo maassa oleskelevat. Myös ulkomaalaiset voivat osallistua, mutta heidän on täytynyt jo oleskella Saudi-Arabiassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta Saudi-Arabian modernin historian aikana, kun ulkomailta tulevat eivät voi osallistua pyhiinvaellukseen eli hajjiin.

STT-AFP

28.7. klo 2.15 Nolanin odotettu tieteiselokuva Tenet sai uuden julkaisupäivän elokuun lopulle

Ohjaaja Christopher Nolanin odotettu tieteisseikkailu Tenet on jälleen saanut uuden ensi-iltapäivän. Elokuvastudio Warner Bros kertoi maanantaina, että elokuvan kansainvälinen julkaisupäivä on 26. elokuuta.

Tenetin julkaisupäivän siirtely on yksi merkki vaikeuksista, joita koronaviruskriisi on aiheuttanut elokuva-alalle ja elokuvateattereille. Elokuvan julkaisupäivää on pandemian takia siirretty jo neljä kertaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Alkuperäinen ensi-iltapäivä oli heinäkuun puolivälissä, ja Tenetistä odotettiin globaalisti yhtä kesän yleisömenestyksistä.

Viihdeuutissivusto Dark Horizons kertoo, että myös Suomessa Tenetin ensi-illan on määrä olla 26. elokuuta.

STT-AFP

28.7. klo 2.02 Korona voi lisätä vakavasti alikasvuisten lasten määrää miljoonilla

Jopa 6,7 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta on vaarassa jäädä vakavasti alikasvuisiksi koronapandemian takia, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef. Järjestön pääjohtajan Henrietta Foren mukaan lapsiperheköyhyys on lisääntynyt ja ruokaturva heikentynyt pandemian aikana.

Unicef kertoo tiedotteessa, että jo viime vuonna ennen koronapandemiaa 47 miljoonaa lasta kärsi alikasvuisuudesta. Ilman pikaista toimintaa näiden lasten määrä maailmassa voi nousta 54 miljoonaan tämän vuoden aikana.

Alikasvuisuus on hengenvaarallinen aliravitsemuksen muoto, jossa lapsi jää liian laihaksi ja heikoksi. Lue koko juttu täältä.

STT

28.7. klo 1.03 Husin apulaisylilääkäri varoittaa koronan toisesta aallosta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen pitää koronan toisen aallon iskemistä Suomeen näillä näkymin todennäköisenä, jos varotoimenpiteitä ei noudateta.

Ruotsalaisen mukaan koronarajoituksia puretaan liian nopeasti.

– Me palataan nyt samaan tilanteeseen kuin ennen pandemiaa, eli ihmisiä on yhtä paljon liikkeellä kuin helmikuussa, ja se on riski, koska pandemia ei ole vielä ohi, Ruotsalainen totesi A-studiossa maanantaina.

Lue koko juttu täältä.

28.7. klo 00.21 Koronaviruskuolemia on vahvistettu yli 650 000

Koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä on ylittänyt maailmanlaajuisesti 650 000:n rajapyykin. Koronaan liittyviä kuolemia oli vahvistettu maanantai-iltaan mennessä koko maailmassa yhteensä 650 157, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta (siirryt toiseen palveluun).

Uutistoimisto AFP:n mukaan lähes kolmannes kuolemista on todettu Euroopassa. Eniten kuolonuhreja on vahvistettu Yhdysvalloissa, missä koronaan liittyviä kuolemia on ollut yli 147 000.

Koronavirustartuntoja on todettu maailmanlaajuisesti lähes 16,4 miljoonaa. Näistä suurin osa, miltei 4,3 miljoonaa tartuntaa on todettu Yhdysvalloissa.

27.7. klo 23.11 Trumpin turvallisuusneuvonantajalla on koronatartunta

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajalla Robert O'Brienilla on todettu koronatartunta.

Valkoinen talo kertoo positiivisesta testituloksesta tiedotteessa. Tiedotteen mukaan O'Brienilla on lieviä oireita ja hän on eristyksessä. Hänen kerrotaan tekevän töitään turvallisesta paikasta.

Valkoisen talon mukaan presidentti ja varapresidentti eivät ole altistuneet.

STT

27.7. klo 19.41 Espanjassa yhä runsaasti uusia tartuntoja

Espanjassa on todettu viikonlopun aikana tuhansia uusia tartuntoja. Maan terveysviranomainen kertoi maanantaina, että perjantain jälkeen tartuntoja on todettu yli 6 000. Viranomaiset eivät tiedota tartunnoista viikonlopun aikana. Lukuun kerrotaan sisältyvän tuloksia vasta-ainetesteistä sellaisilta, jotka ovat saattaneet jo parantua.

Vuorokausitasolla leviämisvauhti ei näyttäisi kiihtyneen. Maanantaina edellisvuorokauden lukemaksi kerrottiin 855, kun vastaava luku oli perjantaina lähes 930.

Espanjan yleisradioyhtiön RTVE:n mukaan tartunnat ovat lisääntyneet erityisesti Kataloniassa ja muualla Koillis-Espanjassa. Nousu on jatkunut nyt parisen viikkoa, ja sairaalahoitoon joutuneiden määrä on kasvanut.

Kuolemien määrä ei ole ainakaan vielä lähtenyt nousuun. Viranomaiset tiedottivat maanantaina kuudesta uudesta koronakuolemasta.

Lähde: Reuters

27.7. klo 19.28 Miksi koronatilanne on pysynyt Suomessa yllättävän vakaana ja millä keinoin voimme hillitä toista aaltoa?

Epidemia on pysynyt kotimaassa kesän aikana rauhallisena, mutta maailman kokemukset aaltoilevasta tautitilanteesta ja uudelleen määrätyistä rajoituksista kytevät suomalaisten takaraivossa.

Ylen jutussa kolme asiantuntijaa vastaa neljään kysymykseen koronan toisesta aallosta ja siitä, miten siihen varaudutaan.

27.7. klo 18.48 Saksaan “riskialueilta” saapuville tulossa pakolliset koronatestit

Saksa aikoo velvoittaa maahan niin sanotuilta riskialueilta saapuvat ottamaan koronavirustestin, kertoo muun muassa maan yleisradioyhtiö ARD (siirryt toiseen palveluun). Saksan terveysministeri Jens Spahn kertoi asiasta maanantai-iltana.

Testeihin velvoittava määräys on tiettävästi tulossa voimaan jo ensi viikolla. Testit ovat matkustajille maksuttomia. Jo viikonloppuna useilla Saksan lentokentillä alettiin tarjota vapaaehtoisia testejä. Tavoitteena on ehkäistä koronatartuntojen leviäminen muista maista Saksaan.

Saksan hallitus laatii terveysviranomaisten kanssa listan korkean koronariskin alueista. ARD:n mukaan kriittinen raja olisi 50 uutta koronatartuntaa 100 000:tta asukasta kohti edeltävän viikon aikana.

27.7. klo 18.32 Keniassa raju nousu tartunnoissa – alkoholin anniskelu kielletään ja öinen ulkonaliikkumiskielto jatkuu

Keniassa torjutaan koronaviruksen uhkaa alkoholirajoituksilla. Kenian presidentti Uhuru Kenyatta kertoi maanantaina, että hallitus määrää 30 päivän ajaksi maan baarit suljettaviksi ja ravintoloihin anniskelukiellon koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Kenyattan mukaan tartunnat ovat lisääntyneet erityisesti nuorilla ihmisillä, jotka viettävät aikaa "alkoholia anniskelevissa paikoissa". Nuorten taas pelätään tartuttavan virusta vanhempiin.

Lisäksi maanlaajuinen ulkonaliikkumiskielto yöaikaan jatkuu Keniassa saman ajan. Kiellon oli alun perin tarkoitus päättyä ensi viikolla. Kansainvälisiä lentoja on ollut Keniassa tarkoitus jatkaa elokuun alusta lähtien.

Kenian terveysministeriö kertoi sunnuntaina suurimmasta päiväkohtaisesta tartuntamäärästä toistaiseksi. Keniassa raportoitiin 960 uutta tartuntaa. Yhteensä Keniassa on todettu lähes 18 000 koronatartuntaa, ja 285 ihmisen on kerrottu kuolleen.

Lähteet: Reuters, AFP

27.7. klo 17.48 Belgia rajoittaa taas kokoontumista ja yleisötapahtumia

Belgiassa tiukennetaan taas koronarajoituksia nousussa olevien tartuntamäärien vuoksi. Belgian hallitus kertoi maanantaina, että keskiviikosta alkaen on sallittua tavata korkeintaan viittä ihmistä oman talouden ulkopuolelta. Tällä hetkellä maksimimäärä on 15.

Lisäksi yleisötapahtumiin saa osallistua jatkossa puolet vähemmän ihmisiä kuin nyt: sisällä 100 ja ulkona 200. Kaikkien on noudatettava turvavälejä ja käytettävä kasvomaskeja. Häiden tapaisiin yksityistilaisuuksiin saa osallistua kymmenen ihmistä.

Belgiassa on jo parin viikon ajan todettu parisataa uutta koronatartuntaa päivittäin. Suuri osa uusista tartunnoista on Antwerpenin kaupungissa ja sen ympäristössä.

Lähteet: AFP, Reuters

27.7. klo 16.41 Baijerissa huolestuttiin vihannestilan koronaryppäästä, kausityöläisille pakolliset testit, ehkä lentomatkailijoillekin?

Saksassa Baijerin osavaltiossa halutaan velvoittaa lomaltapalaajat ottamaan koronatesti. Osavaltion pääministeri Markus Söder sanoi maanantaina, että koska koronatartuntoja ei voida kokonaan ehkäistä, ne pitää pyrkiä pysäyttämään mahdollisimman aikaisin.

Söderin mukaan Baijerissa pystytetään testauspisteet Münchenin ja Nürnbergin rautatieasemille sekä keskeisille moottoritiereiteille. Niillä kuten osavaltion lentokentiltä löytyvillä testauspisteillä voi nyt saada vapaaehtoisen testin.

Pääministeri Söderin mukaan osavaltiolla on valmius pakkotesteihin, jos Saksan hallituksesta näytetään vihreää valoa. Perjantaina osavaltiot sopivat, että riskialueilta Saksaan saapuville tarjotaan vapaaehtoista koronatestiä. Saksan hallitus selvittää, onko testiin pakottaminen lainmukaista.

Lomakauden lisäksi Baijerissa huolta herättävät suurtilojen koronariskit. Münchenin koillispuolella Mammingissa sijaitsevalla tilalla on viime päivinä todettu ainakin 174 koronavirustartuntaa kausityöläisillä. Tilalla on yhteensä noin 500 pääosin ulkomaista kausityöläistä, jotka on määrätty karanteeniin.

Pääministeri Söderin mukaan Baijerissa testataan nyt kaikki kausityöläiset koronaviruksen varalta. Lisäksi maatilojen valvontaa lisätään ja niille koronamääräysten rikkomisesta annettavia sakkoja korotetaan.

Lähteet: AFP, Reuters

27.7. klo 14.33 Belgiassa huolestuttava tartunta-aalto

Belgiassa on havaittu huolestuttava, nopea nousu koronavirustartuntojen määrässä, varoittivat maan terveysviranomaiset maanantaina. Uusista tartunnoista lähes puolet on todettu Antwerpenin kaupungin lähistöllä.

Viimeisen viikon aikana Belgiassa on todettu 1 952 uutta tapausta, mikä on yli 70 prosenttia enemmän kuin edellisviikolla.

Guardianin mukaan hallituksen odotetaan kiristävän rajoitustoimia tartunta-aallon torjumiseksi.

The Guardian, STT

27.7. klo 13.20 THL: Suomessa ei ole raportoitu uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia

Suomessa ei ole raportoitu uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemantapauksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa yhteensä 329 ihmistä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi potilasta, mikä on yksi enemmän kuin viime perjantaina. Tehohoidossa ei ole yhtään potilasta.

27.7. klo 12.30 Brittihallitus aloittaa ylipainon vastaisen kampanjan

Britannian hallitus käynnistää tänään maanantaina näyttävän kampanjan saadakseen britit harjoittamaan terveellisempiä elintapoja ja pudottamaan painoa. Ylipainon on todettu olevan koronaviruksen oireita pahentava tekijä.

"Parempi terveys" -kampanjan esikuvana toimii pääministeri Boris Johnson, joka oivalsi ylipainon merkityksen jouduttuaan koronasairauden takia sairaalan teho-osastolle.

Reuters

27.7. klo 11.52 THL: Suomessa todettu viisi uutta tartuntaa

Suomessa on todettu viisi uutta varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on todettu yhteensä 7 398.

THL kertoo myöhemmin tänään mahdollisista uusista viruksen aiheuttamista kuolemista sekä sairaalahoidossa olevista potilaista.

27.7. klo 11.51 Korona-ajan turistikato toi Välimeren kilpikonnille hengähdystauon

Korona-ajan turistikato on helpottanut Välimeren valekarettikilpikonnien elämää. Kilpikonnilla onkin nyt ennätysmäärä pesiä Turkissa.

Tästä jutusta pääset katsomaan, miltä suojeltujen kilpikonnien pesiminen näyttää Etelä-Turkissa.

27.7. klo 10.50 Uusia koronatoimia käyttöön Hongkongissa

Hongkong ottaa käyttöön uusia toimia koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Hongkongissa raportoitiin maanantaina 145 uutta koronavirustartuntaa. Kyse on uudesta päiväkohtaisesta ennätyksestä.

Kiinan erityishallintoalueella kielletään muun muassa yli kahden ihmisen kokoontumiset sekä syöminen sisällä ravintoloissa. Määräykset tulevat voimaan keskiviikkona.

Lisäksi kasvomaskin käytöstä tulee pakollista kaikilla julkisilla paikoilla. Kasvomaskia on käytettävä myös ulkona sijaitsevilla julkisilla paikoilla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yli 2 600 ihmisen on raportoitu sairastuneen COVID-19-tautiin Hongkongissa. Sairastuneista 20 on kuollut COVID-19-taudin seurauksena.

Lähteet: AFP, Reuters

27.7. klo 10.32 Ministeriö ei aloita uusia kriisikuntamenettelyjä koronan vuoksi – suunnitteilla parin vuoden lykkäys

Valtiovarainministeriö suunnittelee koronakriisin vuoksi lykkäystä, joka estäisi väliaikaisesti kuntien joutumista kriisikuntamenettelyyn. Tämän ansiosta jopa toistakymmentä kuntaa voi lähivuosina välttää menettelyyn joutumisen.

Neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen ministeriön kunta- ja aluehallinto-osastolta kertoo STT:lle, että ministeriö linjaa asiasta tarkemmin oletettavasti elokuun aikana.

Lappalaisen mukaan linjauksen muotoilu ei ole vielä tiedossa, mutta hän arvioi, että kunnat saavat kriisimenettelyyn joutumiselle kahden vuoden lykkäyksen.

Lähde: STT

27.7. klo 10.10 HUS:n diagnostiiikkajohtaja huolissaan tulevaisuudesta

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo Twitterissä, että HUSissa havaittiin 25 uutta koronavirustartuntaa ajanjaksolla 21.–26.7. Sitä edeltävällä viikolla luku oli 14. Lehtonen on huolissaan siitä, minkälainen tilanne on elokuun lopussa.

27.7. klo 9.17 Kuluttajat katsovat positiivisesti tulevaisuuteen

Kuluttajien luottamus on noussut pitkäaikaisen keskiarvonsa yläpuolelle pistearvoon -1,6, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun). Pitkäaikainen keskiarvo on –1,8 pistettä.

Odotukset omasta ja Suomen taloudesta vahvistuivat kesäkuuhun verrattuna. Lisäksi rahankäyttöaikeet kestotavaroihin lisääntyivät. Arvio kuluttajan oman talouden nykytilasta pysyi ennallaan.

Kuluttajien luottamusindikaattori mittaa kuluttajien odotuksia talouskehityksestä seuraavan vuoden aikana. Sitä pidetään yhtenä tarkimmista tulevaa ennakoivista mittareista.

Kuluttajien luottamus on kohonnut vinhaa vauhtia, sillä kesäkuussa se oli –3,9 ja toukokuussa –9,0. Heinäkuun lukema on myös korkeampi kuin vuosi sitten.

27.7. klo 8.00 Vietnam evakuoi kymmeniätuhansia turisteja

Vietnam evakuoi arviolta 80 000 turistia Da Nangin satamakaupungista koronatilanteen heikkenemisen takia. Suurin osa evakuoiduista ihmisistä on paikallisia turisteja.

Evakuointitoimet kestävät vähintään neljä päivää, viranomaiset arvioivat.

Vietnamissa on palattu korkean hälytystason tilaan sen jälkeen, kun viranomaiset vahvistivat viikonloppuna tartuntatapauksia suosituissa turistikohteissa Da Nangissa.

Lähde: Reuters

27.7. klo 7.15 Kiinassa eniten tartuntoja sitten huhtikuun

Kiinassa raportoitiin maanantaina 61 uutta koronavirustartuntaa. Kyseessä on korkein päiväkohtainen tartuntamäärä maassa sitten huhtikuun.

Kiinassa on todettu tartuntoja kolmella eri alueella, mikä on herättänyt huolta mahdollisesta uudesta tartunta-aallosta.

Suurin osa tartunnoista on todettu Xinjiangin alueella, kertoo maan kansallinen terveyskomissio. Lisäksi tartuntatapauksia on todettu Liaoningin alueella sekä Jilinin alueella lähellä Pohjois-Korean rajaseutua.

Kiinassa on raportoitu viimeksi näin korkea määrä tartuntoja 14. huhtikuuta. Silloin maassa raportoitiin 89 uutta koronavirustartuntaa.

Lähde: AFP

27.7. klo 6.10 Siirtyminen lomalta töihin voi olla nyt tavallista vaikeampaa

Töihinpaluu loman jälkeen voi tavallisenakin kesänä tuntua hankalalta. Tänä vuonna koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ja etätyö tuovat siihen oman lisänsä.

Edessä ei olekaan siistimpien vaatteiden etsiminen ja työkavereiden tapaaminen, vaan lomaltapaluu tarkoittaa monelle keittiön pöydän ääreen tai kotisohvalle asettumista kannettavan tietokoneen kanssa.

Osalle etätyö sopii hyvin, mutta sillä, ettei tapaa työkavereita kasvokkain, voi olla myös kielteisiä vaikutuksia, sanoo työpsykologi Liisa Uusitalo-Arola.

– Ihmiset alkavat kokea, että he alkavat irtautua työyhteisöstä. Kaikki tarvitsemme jonkun yhteisön tukea ja työyhteisö on aikuiselle ihmiselle tärkeä osa elämää. Kun yhteys sinne hapertuu, niin ihminen on paljon raskaammin omillaan.

27.7. klo 6.07 Korona heijastuu suomalaisten uniin

Koronaan liittyvistä painajaisunista on saatu arvokasta tietoa Turun yliopiston tutkimuksessa. Noin 300 vastaajaa kirjasi talteen 1 500 unta.

Väitöskirjatukija Ville Loukola on tyytyväinen siihen, että tutkimusaineistoa saatiin niin paljon.

– Tutkimukseen pystyi vastaamaan nimettömänä. Näin varmistettiin, että henkilö kertoo varmasti unistaan todenmukaisesti. Oletamme, että korona on lisännyt tauteihin ja sairauksiin liittyviä uhkaunia.

Tutkimustulosten analysointi on vasta alkamassa, mutta Loukolan mukaan materiaali on lupaavaa.

27.7. klo 5.40 Victorian osavaltiossa jälleen uusi koronatapausten päiväkohtainen ennätys

Australian toiseksi väkirikkaimmassa osavaltiossa Victoriassa on raportoitu maanantaina 532 uutta koronavirustartuntaa. Kyseessä on osavaltion uusi koronatapausten päiväkohtainen ennätys. Edellinen ennätys, 484 tapausta, raportoitiin viime viikolla.

Osavaltiossa 10 ihmistä kuoli COVID-19-taudin seurauksena sunnuntaina. Tässäkin tapauksessa kyseessä oli suurin päiväkohtainen ennätys.

Melbournen suurkaupunkiin määrättiin heinäkuun alkupuolella osittainen ulkonaliikkumiskielto kuuden viikon ajaksi. Osavaltio varoittaa, että nykyisessä tilanteessa ulkonaliikkumiskieltoa saatetaan jatkaa. Voit lukea lisää Melbournen koronatilanteesta tästä jutusta.

Lähde: Reuters

27.7. klo 3.13 Kanadassa erityisesti alle 39-vuotiaat ovat saaneet tartunnan

Kanadassa uusia koronatartuntoja on todettu erityisesti alle 39-vuotiailla. Asiasta kertovat maan terveysviranomaiset.

Kanadan kansanterveysviraston johtava asiantuntija Theresa Tam kertoi, että yli 60 prosenttia viimeaikaisista uusista tartunnoista on todettu alle 39-vuotiailla.

Tam huomautti, että sairastuneista nuorista aikuisista noin kolmasosa oli sairaalahoidossa.

Kanadassa on viime aikoina todettu yli 480 uutta tartuntaa päivittäin.

Noin 37 miljoonan asukkaan maassa on yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan (siirryt toiseen palveluun) mukaan todettu yli 115 000 koronavirustartuntaa.

STT, AFP

27.7. klo 0.52 Sisärajavalvonnan muutokset astuvat voimaan

Suomi palauttaa tänään sisärajavalvonnan Suomen ja Itävallan, Slovenian sekä Sveitsin väliseen liikenteeseen.

Koronavirustapaukset ovat näissä maissa kääntyneet kasvuun edellisen arvioinnin jälkeen. Valtioneuvosto päätti asiasta torstaina.

Lue koko juttu täältä.

26.7. klo 21.43 Latinalaisen Amerikan tartuntamäärä ohitti Yhdysvaltain ja Kanadan tartunnat

Latinalaisessa Amerikassa sijaitsevien maiden yhteenlasketut koronavirustartunnat ovat ensimmäistä kertää ylittäneet Yhdysvaltain ja Kanadan yhteenlasketun tartuntaluvun.

Uutistoimisto Reutersin laskelman mukaan Latinalaisessa Amerikassa on havaittu yhteensä 4 327 160 tartuntaa. Yhdysvalloissa ja Kanadassa havaittuja tartuntoja on yhteensä 4 308 495.

Yksittäisistä Etelä- ja Pohjois-Amerikan maista Yhdysvallat on edelleen pahinta virusaluetta sekä tartuntojen että kuolemantapausten määrällä mitattuna. Maassa on raportoitu yli 4,2 miljoonaa tartuntaa ja noin 146 000 kuolemantapausta.

Toiseksi pahin alue on Brasilia, jossa tartuntoja on ilmoitettu olevan 2,4 miljoonaa ja kuolemantapauksia lähes 87 000.

Tartuntoja on paljon myös Meksikossa, Perussa ja Chilessä.

Lähde: Reuters

26.7. klo 21.30 Italiassa sakotettu maskimääräyksen laiminlyöneitä yrityksiä

Italiassa kasvojen peittämättä jättäminen voi tulla poikkeuksellisen kalliiksi Etelä-Italian Campanian alueella liikkuville.

Paikallinen media kertoi sunnuntaina, että kolme yritystä Campaniassa sijaitsevassa Salernon kaupungissa oli saanut tuhannen euron sakot maskimääräysten laiminlyömisestä. Edellä mainittujen yritysten joukossa oli ainakin yksi baari ja yksi kampaamo.

Campanian alueella perjantaina annettu tiukka maskimääräys vaatii kansalaisia käyttämään kasvomaskia ollessaan sisätiloissa, kuten julkisissa rakennuksissa, ruokakaupoissa, baareissa, ravintoloissa sekä julkisessa liikenteessä.

Campanian aluehallinnon johtajan Vincenzo De Lucan mukaan alueen asukkaiden ei tule olla siinä uskossa, että ongelma olisi ratkennut.

Lähteet: AFP, STT

26.7. klo 19.28 Suomen Tui ja Tjäreborg eivät lennä Espanjaan kesän aikana

Matkatoimisto Tui kertoi aiemmin sunnuntaina keskeyttävänsä välittömästi matkansa Britanniasta Espanjan mannermaalle.

Suomen Tui ei viestintäpäällikkö Laura Aaltosen mukaan lennä Suomesta Espanjaan kesän aikana. Yhtiö seuraa hänen mukaansa tarkasti viranomaisten ohjeistusta kohteiden turvallisuudesta. Myöskään Tjäreborg ei tuotepäällikkö Jessica Virtasen mukaan järjestä lomamatkoja Espanjaan.

– Seuraavat lomalennot Espanjaan on suunniteltu järjestettäväksi lokakuussa Kanariansaarille, Virtanen kertoo.

Päätökset kuluvan kesän kohteista tehtiin Virtasen mukaan heinäkuun alkupuolella.

– Silloin teimme päätöksen, että loppukesästä emme enää järjestä lentoja muualle kuin Rodokselle, Kreetalle ja elokuun lopusta alkaen Kyprokselle, Virtanen sanoo.

TUI myy Aaltosen mukaan lomamatkoja Kanariansaarille lokakuulle, mutta yhtiö seuraa viranomaisten ohjeistusta myös niiden osalta. Suurista suomalaisista matkanjärjestäjistä Aurinkomatkat tarjoaa sivuillaan edelleen lomamatkoja Espanjaan. Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa vahvistaa, että Aurinkomatkoilla on elokuusta alkaen myynnissä matkoja Malagaan sekä syyskuusta eteenpäin Mallorcalle.

Jos asiakkaat ovat varanneet matkoja maihin, joihin matkustusrajoitukset ovat yhä voimassa, he saavat kuluitta perua matkansa tai muuttaa sen toiseen ajankohtaan tai kohteeseen. Kousan mukaan asiakas tekee loppupeleissä itse päätöksen, haluaako lähteä matkaan mahdollisista rajoituksista huolimatta.

Lähde: STT

26.7. klo 18.47 Lehti: Espanjan kuolinluvut saattavat olla huomattavasti raportoitua suuremmat

Espanjan koronavirustartuntaan liittyvien kuolemantapausten määrä voi olla lähes 60 prosenttia virallisesti ilmoitettua lukua suurempi, kirjoittaa El País -lehti (siirryt toiseen palveluun). Viralliseen kuolinlukuun on otettu mukaan vain ne tapaukset, joissa tartunta on todettu testillä.

Lehti on selvityksessään laskenut mukaan myös ne tapaukset, joissa koronavirusta on vahvat syyt epäillä. El País huomauttaa, että varsinkin pandemian alkuvaiheessa testejä tehtiin vähän.

Tämän laskelman perusteella lehti päätyy siihen, että koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on ollut Espanjassa yhteensä 44 868. Näin ollen Espanja olisi Britannian jälkeen pahimmin koronasta kärsinyt maa Euroopassa.

Espanjan terveysministeriö painottaa noudattavansa kansainvälistä käytäntöä kuolinluvuista raportoidessaan.

Lähde: Reuters

26.7. klo 17.50 Pakistanin virustilanne on helpottanut, mutta uskonnollisen juhlan pelätään tuovan muutoksen

Pakistanissa koronavirukseen liittyvien uusien kuolemien määrä on laskenut 80 prosenttia aiemmasta tilanteesta. Asiasta kertoi sunnuntaina hallinnon lääketieteen asiantuntija Zafar Mirza.

Lauantaina uusia kuolemia ilmoitettiin 24, kun kesäkuussa päivittäisiä kuolemia oli jopa 150.

Vaikka tilanne on mennyt parempaan suuntaan, voi maata Mirzan mukaan odottaa uusi tartuntapiikki heinäkuun lopussa vietettävän muslimeille merkittävän Id al-Adha -juhlan jälkeen. Juhlaan kuuluu usein esimerkiksi lampaan tai naudan teurastaminen, jonka jälkeen liha jaetaan naapurustolle, sukulaisille ja köyhille.

Mirza ohjeisti sunnuntaina pakistanilaisia siihen, etteivät he rynnisi eläintoreille, vaan ostaisivat uhrieläimet netin kautta.

Toukokuussa paastokuukausi ramadanin päättymisen kunniaksi järjestettyjen juhlien tiimellyksessä monet ihmiset jättivät turvavälit huomiotta ja lähtivät toreille. Tämä edesauttoi sitä, että tartuntamäärät lähtivät kasvuun ympäri Pakistania.

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Pakistanissa oli sunnuntaihin mennessä varmistettu yhteensä yli 273 000 koronavirustartuntaa ja yli 5 800 koronakuolemaa.

Joidenkin tarkkailijoiden mukaan viralliset luvut eivät kuitenkaan tarjoa todellista kuvaa maan koronatilanteesta. Monet ihmiset suhtautuvat testaamiseen vastentahtoisesti ja testausten kokonaismäärä on kaiken kaikkiaan matala.

Lähteet: AFP, STT

26.7. klo 17.09 Koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt 16 miljoonan rajan

Koronavirustartuntoja on raportoitu maailmassa nyt jo yli 16 miljoonaa. Viimeisten kolmen vuorokauden aikana uusia tapauksia on ilmoitettu joka päivä yli 280 000 kappaletta.

Kuolleiden määrä lähestyy jo 650 000 tapauksen rajaa. Kuolemantapauksista noin kolmannes on raportoitu Euroopassa.

Taudista parantuneita on Johns Hopkinsin yliopiston lukujen perusteella lähes 9,3 miljoonaa. Euroopassa parantuneita on runsaat kaksi miljoonaa.

26.7. klo 15.45 Karanteeniin Espanjan-lomalta joutuvat britit suuttuivat hallituksensa poukkoilusta

Britannian hallituksen lauantai-iltainen ilmoitus kaikkien Espanjasta palaavien joutumisesta kahdeksi viikoksi karanteeniin herättää suuttumusta. Voit lukea brittien reaktioista tästä artikkelista.

26.7. klo 15.29 Tuloskausi puolivälissä: "Eiväthän ne hyviä ole, mutta odotukset olivat vielä matalampia" – Pörssi toipunut koronaromahduksesta odotettua paremmin

Monet pörssiyhtiöt näyttävät kestäneen koronakurimusta paremmin kuin aiemmin arveltiin. Kevään jyrkän pudotuksen jälkeen Helsingin pörssi on noussut kohti koronaa edeltäviä lukemia. Erittäin merkittävä syy on talouden voimakas elvytys. Valtavien summien avulla Euroopan keskuspankki, valtiot ja EU ovat pitäneet pidemmän laman uhkaa loitolla. Elvytyksen lisäksi sijoittajat ovat löytäneet optimismia koronaviruksen torjunnan tuloksista.

Vaikka pörssikäyrät näyttävät toipuneen, kaikki toimialat ja yritykset eivät ole lähelläkään sitä, eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto muistuttaa. Hyvä esimerkki on matkailuala.

Lue koko juttu täältä.

26.7. klo 14.04 Koronarajoitusten helpottaminen Ruotsin ja Norjan rajalla sai ensin liikkeelle ostajat ja sitten varkaat

Norjan päätös sallia vapaa matkustaminen osaan Ruotsia aiheutti Ruotsin Värmlannissa lauantaina asiakasryntäyksen kauppoihin. Erityisesti asiakkaita riitti viinakaupassa Årjängissä, josta raportoitiin jopa 300 metrin pituisesta jonosta norjalaisten lähdettyä ostoksille heti rajoituksen helpottamisen jälkeen.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Årjängin viinakauppaan saapuivat norjalaisten tuomien rahojen perässä varkaat, uutisoi muun muassa Dagens Nyheter -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Poliisin mukaan myymälään tunkeutui ainakin kaksi naamioitunutta varasta, jotka turhaan pyrkivät murtamaan kassakaapin.

Poliisin mukaan viime aikoina pienten paikkakuntien viinakauppoihin on tehty yhteensä kahdeksan murtoa.

26.7. klo 13.49 Tui-matkatoimisto keskeyttää matkat Britanniasta Espanjan mannermaalle

Matkatoimisto Tui keskeyttää välittömästi matkansa Britanniasta Espanjan mannermaalle. Syynä päätökseen on Britannian määräys asettaa kaikki Espanjasta palaavat matkailijat karanteeniin.

Päätös on voimassa 9. elokuuta saakka.

Kanarian saarille ja Baleaareille matkoja järjestetään edelleen.

Reuters

26.7. klo 11.58 Suomessa viisi uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on sunnuntaina todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tähän mennessä tartuntoja on todettu yhteensä 7393.

26.7. klo 9.35 Britannia asettaa Espanjasta tulevat karanteeniin

Britannia on määrännyt Espanjasta palaavat matkustajat kahden viikon omatoimiseen karanteeniin.

Maan ulkoministeriö kehotti lisäksi välttämään tarpeetonta matkustamista Manner-Espanjaan. Matkustusrajoitus ei koske Kanariansaaria eikä Baleaareja, mutta karanteenimääräys on voimassa myös näiltä saarilta saapuville matkustajille.

Syynä karanteenimääräykseen ovat Espanjassa merkittävään nousuun kääntyneet koronavirustartunnat. BBC:n mukaan maassa todettiin perjantaina yli 900 uutta tartuntaa. Maan terveysviranomaiset ovat pitäneet yhtenä viruksen leviämisen syynä uudelleen alkanutta yöelämää.

BBC

26.7. klo 4.38 Yhdysvalloissa noin 68 000 koronatartuntaa vuorokaudessa

Yhdysvalloissa on todettu 68 212 koronatartuntaa vuorokauden. Lisäksi maassa todettiin 1 067 koronavirukseen liittyvää kuolemaa vuorokaudessa, Johns Hopkins -yliopiston seurannasta selviää.

Kyseessä on jo viides päivä peräkkäin, kun kuolemantapauksien määrä oli yli tuhat kuollutta vuorokaudessa.

Yhdysvalloissa on vahvistettu yhteensä yli 4,1 miljoonaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu Yhdysvalloissa kaikkiaan reilut 146 000.

Tartunnat ovat olleet nousussa erityisesti Yhdysvaltojen etelä- ja länsiosissa sijaitsevissa osavaltioissa. Texas, Kalifornia, Alabama ja Florida ovat kokeneet ennätyskorkeita lukemia päivittäisten uusien tartuntojen osalta.

Lähde: AFP

26.7. klo 3.27 Meksikossa noin 6 700 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Meksikon terveysviranomaiset vahvistivat lauantaina 6 751 uutta koronavirustartuntaa sekä 729 uutta koronavirukseen liitettyä kuolemantapausta vuorokauden aikana.

Yhteensä maassa on todettu 385 036 tartuntaa ja 43 374 kuolemantapausta.

Meksikon hallitus on sanonut, että todelliset tartuntaluvut ovat todennäköisesti paljon suurempia kuin mitä tähän mennessä on ilmoitettu.

Lähde: Reuters

26.7. klo 2.29 Britannia määrää Espanjasta saapuvat matkustajat 2 viikon karanteeniin

Britannia on määrännyt Espanjasta palaavat matkustajat kahden viikon omatoimiseen karanteeniin, kertoo muun muassa yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan määräys tulee voimaan vuorokauden vaihtuessa lauantaista sunnuntaiksi.

Maan ulkoministeriö kehotti lisäksi välttämään tarpeetonta matkustamista Manner-Espanjaan.

Syynä karanteenimääräykseen ovat Espanjassa merkittävään nousuun kääntyneet koronavirustartunnat. BBC:n mukaan maassa todettiin perjantaina yli 900 uutta tartuntaa. Maan terveysviranomaiset ovat pitäneet yhtenä viruksen leviämisen syytä uudelleen alkanutta yöelämää.

Yhteensä Espanjassa on todettu pandemian aikana noin 272 000 tartuntaa. Yli 28 000 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

STT

26.7. klo 1.44 Pohjois-Korea kertoi maan ensimmäisestä koronaepäilystä

Pohjois-Korea kertoi sunnuntaina ensimmäisestä mahdollisesta koronatartunnasta sulkeutuneessa maassa.

Valtionmedia KCNA kertoi epäillystä koronatartunnasta henkilöllä, joka luvattoman rajanylityksen jälkeen palasi Pohjois-Koreaan heinäkuun 19. päivänä.

Epäilyn seurauksena Kaesongin rajakaupunki eristettiin maan johtajan Kim Jong-unin mukaan perjantaina. Kim kokosi kabinettinsa hätäkokoukseen lauantaina.

Pohjois-Korea ei ole aikaisemmin tunnustanut, että koronavirus olisi levinnyt maahan, tai että maassa olisi todettu yhtään covid-19-tautiin sairastunutta. Maa on pitänyt rajansa suljettuna maailmanlaajuisen koronapandemian ajan.

Lähteet: AFP, Reuters, STT

26.7. klo 0.47 Brasiliassa yli 51 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Brasilian terveysministeriö raportoi lauantaina 51 147 uudesta koronavirustartunnasta sekä 1 211 uudesta tautiin liittyvästä kuolemantapauksesta viimeisen vuorokauden aikana.

Yhteensä maassa on todettu yli 2,39 miljoonaa tartuntaa ja 86 449 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Brasiliassa on kirjattu koronavirukseen liittyviä tartuntoja ja kuolemia on toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltain jälkeen.

Lähde: Reuters

25.7. klo 23.43 Israelissa osoitettiin mieltä hallituksen koronapolitiikan vuoksi, maassa ylittyi 60 000 tartunnan raja

Israelissa tuhannet mielenosoittajat vaativat lauantaina pääministeri Benjamin Netanjahun eroa. Mielenosoittajat muun muassa Jerusalemissa ja Tel Avivissa olivat tyytymättömiä siihen, miten Netanjahun hallitus on suoriutunut koronapandemian hoitamisesta Israelissa.

Maan päiväkohtaiset uusien koronatartuntojen määrät ovat olleet viime viikkoina noin tuhat tartuntaa päivässä. Israelissa on kaikkiaan vahvistettu yli 60 000 koronatartuntaa ja 455 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Israel oli ensimmäisiä maita, joissa otettiin käyttöön liikkumisrajoituksia koronaviruksen lähdettyä leviämään. Sittemmin rajoituksia purettiin taloudellisin perustein ja uusien tartuntojen määrät lähtivät nousuun.

Lue koko juttu täältä.

25.7. klo 22.12 Rion uudenvuodenjuhlat on peruttu

Brasilian Rio de Janeiro on ilmoittanut peruvansa suositut uudenvuodenjuhlansa koronaviruksen vuoksi. Copacabanan ranta-alueelle kokoontuu perinteisesti jopa miljoonayleisö.

Tänä vuonna väentungosta ei kuitenkaan haluta.

Aiemmin tällä viikolla Skotlannin Edinburgh ilmoitti peruvansa oman suositun vuodenvaihdejuhlansa viruksen vuoksi.

Lähde: AFP

25.7. klo 22.00 Koronarajoituksen helpottaminen sai norjalaiset ryntäämään Ruotsiin ostoksille

Norjan päätös sallia vapaa matkustaminen osaan Ruotsia sai monet norjalaiset ryntäämään tänään ostoksille naapurimaahan. Koronarajoitusten vuoksi tavallisesti vilkas rajakauppa on ollut seisahduksissa Värmlannissa.

Viime yönä puolenyön aikaan tätä aluetta koskeva rajoitus kuitenkin purettiin, ja tulos näkyi heti aamulla. Kun ruotslainen viinakauppa Årjängissä aamulla avasi ovensa, odotti ulkona noin 300 metrin asiakasjono, uutisoi Aftonbladet-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Myös paikallisessa ruokakaupassa havaittiin lauantaina norjalaisten tulo ostoksille.

25.7. klo 17.05 Jäitkö työttömäksi koronan takia? Tunnemyrskystä voi selvitä, vaikka pahalta tuntuukin – Poimi Ylen jutusta asiantuntijoiden 6 vinkkiä

Kukaan nuori tuskin osasi tulevaisuuden suunnitelmia tehdessään varautua siihen, mitä kevät ja kesä toisivat todella tullessaan.

Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys nimittäin lähes kaksinkertaistui keväällä, kertovat työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsaukset. Kelan tilastojen mukaan erityisesti nuorten naisten osuus sekä perustoimeentulotuen että työttömyysturvan saajina on kasvanut koronavirustilanteen seurauksena.

Irtisanomisen tai lomautuksen myötä moni nuori on täysin uudessa tilanteessa, joka saattaa pelottaa, hävettää ja turhauttaa. Yle kysyi psykologi ja psykoterapeutti Soili Poijulalta sekä Mieli ry:n asiantuntija Outi Mäkiseltä, kuinka työttömyyden aiheuttamasta tunnemyrskystä voi selvitä.

25.7. klo 15.48 Brasilian Bolsonaron koronavirustesti negatiivinen

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro näyttää parantuneen koronavirustartunnasta. Bolsonaro kertoi tänään lauantaina Facebook-päivityksessä tuoreimman virustestin antaneen negatiivisen tuloksen.

Kyseinen testi oli neljäs sen jälkeen, kun hän 7. heinäkuuta kertoi saaneensa tartunnan. Aiemmat kolme virustestiä ovat antaneet positiivisen tuloksen. Viimeisin niistä keskiviikkona.

Bolsonaro ei kertonut milloin neljäs testi tehtiin.

Lähde: AP

25.7. klo 14.55 Englantilaiset pääsevät taas kuntosalille kuukausien tauon jälkeen

Sisäliikuntatilat, kuten kuntosalit ja uima-altaat, ovat avautuneet tänään lauantaina Englannissa ensimmäistä kertaa maaliskuussa alkaneen koronasulun jälkeen. Pohjois-Irlannissa sisäliikuntatilat avattiin jo aiemmin tässä kuussa, mutta Skotlannissa ja Walesissa ne ovat edelleen kiinni.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi kuntosalien on rajattava sisälle päästettävien ja ohjattuun liikuntaan osallistuvien määriä sekä huolehdittava hyvästä ilmanvaihdosta.

Britannian hallitus on lausunut julki tavoitteen, että britit kohottaisivat kuntoaan mahdollisen tulevan virusaallon varalta.

Lähde: AP

25.7. klo 14.13 Koronavirus iski niin miljoonakaupunkiin kuin slummiinkin

Koronaviruspandemia ei säästä köyhää slummia sen paremmin kuin varakasta miljoonakaupunkiakaan. Lue miltä tilanne näyttää viruksen leviämistä pelkäävässä eteläafrikkalaisessa slummissa ja turisteista tyhjentyneessä New Yorkissa.

25.7. klo 14.05 Lentokoneellinen matkustajia vältti karanteeniin joutumisen minuuteilla Norjassa

SAS-lentoyhtiön lennolla Espanjan Alicantesta Norjan Osloon laskettiin myöhään eilen minuutteja poikkeuksellisen tarkasti. Syynä tähän oli se, että Norja alkoi keskiyöllä vaatia Espanjasta saapuvilta kymmenen päivän karanteenia.

Alicantesta saapuvan lennon oli aikataulun mukaan määrä laskeutua vasta puolenyön jälkeen, joten koneen 160 matkustajaa olisivat joutuneet karanteeniin.

SAS tiedotti jo perjantai-iltana lentäjien yrittävän ehtiä perille etuajassa. Yritys onnistui, ja kone oli perillä Oslossa yhdeksän minuuttia ennen keskiyötä, uutisoi VG-lehti (siirryt toiseen palveluun).

25.7. klo 12.04 THL: Suomessa kahdeksan uutta tartuntaa

Suomessa on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yhteensä tartuntoja on todettu nyt 7 388.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän kolmesti viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Perjantain tietojen mukaan Suomessa sairaalahoidossa on neljä ihmistä. Yksikään heistä ei ole tehohoidossa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu Suomessa tähän mennessä yhteensä 329.

Lähde: STT

25.7. klo 12.00 Eilen ennätysmäärä tartuntoja

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan eilen perjantaina havaittiin enemmän koronavirustartuntoja kuin koskaan pandemian aikana. Tartuntoja tilastoitiin yhteensä 284 196.

Koronapandemia aiheutti eilen myös lähes ennätysmäärän kuolemantapauksia.

25.7. klo 4.59 Yhdysvalloissa yli 70 000 koronatartuntaa jo toista vuorokautta peräkkäin

Yhdysvalloissa on raportoitu yli 70 000 koronatartuntaa toista vuorokautta peräkkäin. Lisäksi maassa todettiin yli tuhat koronavirukseen liittyvää kuolemaa vuorokaudessa jo neljättä päivää peräkkäin. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Yhdysvalloissa on vahvistettu yhteensä yli 4,1 miljoonaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu Yhdysvalloissa kaikkiaan reilut 145 000.

Tartunnat ovat olleet nousussa erityisesti Yhdysvaltojen etelä- ja länsiosissa sijaitsevissa osavaltioissa. Texas, Kalifornia, Alabama ja Florida ovat kokeneet ennätyskorkeita lukemia päivittäisten uusien tartuntojen osalta.

Lähde: AFP

25.7. klo 3.35 Meksikossa yli 7 500 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Meksikon terveysviranomaiset vahvistivat perjantaina 7 573 uutta koronavirustartuntaa sekä 737 uutta koronavirukseen liitettyä kuolemantapausta vuorokauden aikana.

Yhteensä maassa on todettu 378 285 tartuntaa ja 42 645 kuolemantapausta.

Meksikon hallituksen mukaan todelliset tartuntaluvut ovat todennäköisesti paljon suurempia kuin mitä tähän mennessä on ilmoitettu.

Lähde: Reuters

25.7. klo 3.23 Brasiliassa yli 55 000 koronatartuntaa vuorokaudessa

Brasilian terveysministeriö vahvisti perjantaina 55 891 uutta koronavirustartuntaa sekä 1 156 uutta tautiin liitettyä kuolemaa vuorokauden aikana.

Yhteensä maassa on todettu yli 2,3 miljoonaa tartuntaa ja 85 238 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Brasiliassa on kirjattu koronavirukseen liittyviä tartuntoja ja kuolemia on toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltain jälkeen.

Lähde: Reuters

24.7. klo 22.34 USA:n tautikeskus CDC suosittelee koulujen avaamista

Yhdysvaltain tautikeskus CDC on uusinut koulujen avaamista koskevan suosituksensa. Nyt se liputtaa avaamisen puolesta.

Aiemmin CDC korosti erityistä varovaisuutta asiassa.

Tautikeskus ilmoitti uudesta linjauksestaan Twitterissä torstai-iltana paikallista aikaa. Linjamuutoksesta ilmoitettiin muutama viikko sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump oli tätä pyytänyt.

– On erittäin tärkeää kansanterveytemme kannalta avata koulut tänä syksynä, sanoi Trumpin nimittämä CDC:n johtaja Robert Redfield BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

CDC kuitenkin huomautti, että koulujen avaaminen ei ole järkevää, jos virus leviää paikallisesti. Samalla se muistutti turvaväleistä ja kasvomaskeista.

Lue koko juttu täältä.

STT

24.7. klo 21.04 SAS:n Espanjan-lennolla jännitetään joutuvatko matkustajat karanteeniin

Espanjan Alicantesta Osloon lentävässä SAS:n koneessa jännitetään saapumisaikaa tavallista enemmän, kertoo VG-lehti (siirryt toiseen palveluun). Lennon pitäisi aikataulun mukaan olla perillä Oslossa ensi yönä klo 00.10.

Lentäjät yrittävät kuitenkin saapua perille etuajassa, sillä matkustajien joutuminen kymmeneksi päiväksi karanteeniin on kiinni minuuteista.

Norjassa astuu vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi voimaan määräys, että Espanjasta saapuvat joutuvat koronaviruksen varalta kymmeneksi vuorokaudeksi karanteniin. Karanteenin välttämiseksi koneen pitäisi laskeutua ennen keskiyötä.

24.7. klo 20.30 Sairaanhoitaja meni töihin koronaoireista huolimatta, useita sairastui ruotsalaissairaalassa

Sairaalassa Ruotsin Västeråsissa on todettu henkilökunnalla jo ainakin kuusi koronavirustartuntaa sen jälkeen, kun sairaanhoitaja meni töihin selvistä oireista huolimatta.

Aftonbladet-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyseista hoitajaa odottavat nyt tarkemmin määrittelemättömät seuraukset. Koronavirustartuntaa levittänyt hoitaja on työskennellyt sairaalan päivystyksessä.

Sairastuneita saattaa löytyä vielä lisää, sillä moni odottaa testituloksiaan. Tartunnan leviäminen paljastui alkuviikosta.

24.7. klo 20.05 WHO huolissaan virustartuntojen uudesta noususta Euroopassa

Maailman terveysjärjestö WHO on ilmaissut huolensa virustartuntojen määrän lähdöstä uuteen kasvuun Euroopassa. WHO:n mukaan viimeisten kahden viikon aikana tartuntamäärissä on näkynyt nousua.

Euroopan maat tasapainottelevat parhaillaan viruksen leviämisen rajoittamisen ja talouksiensa avaamisen kanssa.

Joka viides maailmanlaajuisesti pandemian aikana havaituista yli 15 miljoonasta tartunnasta on todettu Euroopassa. Pandemian vaatimista yli 630 000 kuolleesta kolmasosa on raportoitu Euroopassa.

Lähde: AFP

24.7. klo 19.45 Hollywood-tähti Mel Gibson paljastaa sairastuneensa keväällä

Näyttelijä Mel Gibsonin edustaja kertoi tänään perjantaina julkisuuteen, että Hollywood-tähti sairastui keväällä koronaviruksen seurauksena. Hän vietti huhtikuussa viikon sairaalahoidossa Los Angelesissa COVID-19-taudin vuoksi.

64-vuotiaan Gibsonin kerrotaan toipuneen täysin.

Aiemmin Hollywood-julkkiksista sairastumisestaan on kertonut muun muassa näyttelijä Tom Hanks.

Lähde: AP

24.7. klo 19.15 103-vuotias mies toipui COVID-19-taudista

Koronaviruksen seurauksena COVID-19-tautiin sairastunut 103-vuotias pakistanilainen mies on toipunut. Kyseessä on yksi vanhimmista taudista toipuneista potilaista maailmassa.

Omaiset olivat hyvin huolissaan Aziz Abdul Alimin selviytymisestä, mutta tätä itseä sairaus ei huolettanut. Potilaan kerrotaan todenneen, että hän on ehtinyt kokea elämänsä aikana jo niin paljon kaikenlaista, ettei häntä enää pelota.

Aiemmin maailmalla on uutisoitu (siirryt toiseen palveluun) muun muassa 113-vuotiaan espanjalaisnaisen Maria Branyasin toipumisesta.

Lähde: Reuters

24.7. klo 18.05 Finnairin Topi Manner: Irtisanomisia tuskin vältetään, yhtiö on 2–3 vuoden ajan aiempaa pienempi lentoyhtiö

Koronaviruspandemia pysäytti Finnairin toiminnan jokseenkin kokonaan toisella vuosineljänneksellä. Liiketappio oli ennakoidusti 174 miljoonaa euroa. Edellisvuonna samaan aikaan liiketulos oli 47,2 miljoonaa euroa plussalla. Toipuminen on hidasta.

– Heinäkuussa on lennetty noin 25 prosenttia niistä lennoista, jotka lennettiin vuosi sitten heinäkuussa. Syyskussa kasvatetaan lentojen määrä 50 prosenttiin viime vuoden syyskuun lennoista, kertoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Manner ennakoi, että matkustajamäärät palaavat vuoden 2019 tasolle 2–3 vuodessa.

Lue tästä koko juttu aiheesta.

24.7. klo 18.00 Tanskan pääministerin epäillään perustelleen koulujen sulkemista vääristellen

Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin epäillään kertoneen julkisuuteen perusteettomia väitteitä terveysviranomaisten antamasta suosituksesta. Tanska päätti maaliskuussa ottaa käyttöön tiukat rajoitukset koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Frederiksen perusteli tuolloin päätöstä koulujen ja päiväkotien sulkemisesta terveysviranomaisten suosituksella. Sittemmin on käynyt ilmi, että kaksi johtavaa terveysviranomaista oli vain tunteja ennen pääministerin ilmoitusta torjunut koulujen sulkemisen.

BT-lehden (siirryt toiseen palveluun) haltuunsa saaman sähköpostiviestin perusteella Tanskan Kasanterveyslaitoksen johtaja Søren Brostrøm kirjoitti pääministerille, ettei koulujen ja päiväkotien sulkemiselle ole perusteita. Hän oli ennen viestiään konsultoinut SSI-tutkimusinstituutin asiantuntijaa Kåre Mølbakia, joka oli samaa mieltä.

Tanskan mediassa on jo aiemmin noussut epäilyksiä pääministerin perusteluiden paikkansapitävyydestä. BT:n haltuunsa saama sähköpostiviesti on ensimmäinen kirjallinen todiste tästä.

Frederiksen toistaa BT:lle kantansa, jonka mukaan hän on päätöksiä tehtäessä kuunnellut laajaa asiantuntijajoukkoa.

24.7. klo 17.24 Ranska tiukentaa koronavalvontaa rajoillaan

Ranska tiukentaa rajavalvontaansa, jotta koronavirus ei alkaisi uudelleen levitä. Pääministeri Jean Castexin mukaan Ranskaan saapuvilta 16 korkean riskin maan asukkailta vaaditaan jatkossa COVID-19-testi.

Ranskan hallitus aikoo myös neuvotella Espanjan kanssa, jotta maiden välinen liikenne olisi mahdollisimman vähäistä.

Hallitus myös ohjeistaa kansalaisia olemaan matkustamatta Espanjan Katalonian alueelle toistaiseksi.

Reuters

24.7. klo 16.57 Norja tinkii koronarajoituksesta, jotta Tom Cruise voi kuvata Mission Impossiblea

Yhdysvaltalaiset eivät voi tällä hetkellä matkustaa vapaasti Norjaan koronavirusrajoitusten vuoksi. Norja on kuitenkin päättänyt tehdä poikkeuksen yhdysvaltalaisen näyttelijän Tom Cruisen ja tämän filmiryhmän kohdalla, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Cruise ryhmineen päästetään elokuussa maahan, jotta nämä voivat kuvata Mission Impossible -elokuvasarjan uutta osaa. Kulttuuriministeri Abid Rajan mukaan elokuvantekijöiden edellytetään noudattavan Norjassa viruksen torjumiseksi asetettuja vaatimuksia.

Maahan saapuva Cruise ja muut ryhmän jäsenet testataan kaksi kertaa 48 tunnin aikana, ennen kuin heidän sallitaan aloittaa työnsä.

Cruise oli henkilökohtaisesti yhteydessä kulttuuriministeriin luvan saadakseen. Ministeri kuitenkin vakuuttaa NRK:lle, että maahan voidaan päästää muitakin elokuvantekijöitä kuin Cruise.

24.7. klo 15.28 Ruotsissa 21 uutta koronaviruksesta johtuvaa kuolemantapausta

Ruotsin Kansanterveysviranomaisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) maassa on todettu 21 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Yhteensä Ruotsissa on pandemian aikana kuollut viruksen seurauksena 5 697 ihmistä.

Kuolleista miehiä on 3 112 ja naisia 2 585. Tehohoitoa koronapandemian aikana tarvinneista potilaista miehiä on lähes kaksinkertainen määrä naisiin verrattuna. Yhteensä tehohoitoa on viruksen vuoksi tarvinnut viime kuukausina 2 504 ihmistä.

Uusia tartuntoja on nyt todettu 234. Yhteensä tartuntoja on pandemian aikana havaittu 78 997.

Voit lukea tarkemmin Ruotsin koronavirustilanteesta tästä artikkelista.

24.7. klo 15.15 Vietnam torjuu ennakolta pandemioita kieltämällä villieläinkaupan

Vietnam on kieltänyt villieläinten kaupan. Kiellon tavoitteena on vähentää uusien pandemioiden riskiä. Lue asiasta lisää täältä.

24.7. klo 15.14 Koronapandemia on siirtänyt tapahtumat sisätiloista ulkosalle

Eri puolilla maailmaa on siirretty tavallisesti sisätiloissa järjestettäviä aktiviteetteja ulos. Tästä artikkelista voit katsoa, miten vaikkapa koulunkäynti ja jumalanpalvelus sujuvat paljaan taivaan alla.

24.7. klo 15.10 Tuhansien pelaajien Helsinki Cup -turnauksesta ei tullut viruslinkoa

Vajaat kaksi viikkoa sitten päättyneestä Suomen suurimmasta junioreiden jalkapalloturnauksesta Helsinki Cupista ei tullut viruslinkoa. Järjestäjien tietoon ei ole tullut yhtään tartuntaa, altistusta tai edes jäljitystä.

Koronaviruksen itämisaika on 1–14 päivään, mutta keskimäärin se on viisi päivää. Oireet alkavat 97,5 prosentissa tapauksista 11,5 päivän sisällä tartunnasta. Tänään on kulunut 13 päivää turnauksen päättymisestä.

Täysin varmoja viruksettomasta tapahtumasta ei siis voida vielä olla, mutta näyttää vahvasti siltä, että laajoja tartuntaketjuja ei lähtenyt leviämiään ympäri Suomea.

24.7. klo 15.05 Venäjä aloittaa taas kansainväliset lennot muutamiin kohteisiin

Venäjä aikoo aloittaa uudelleen maaliskuun lopussa keskeytetyt kansainväliset lennot. Elokuun ensimmäisestä päivästä alkaen Pietarista, Moskovasta ja Donin Rostovista voi lentää kolmeen maahan.

Kohteet ovat Lontoo, Istanbul, Ankara ja Tansaniaan kuuluvat Sansibarin saaret.

Lentojen jatkamisesta kertoneen pääministeri Mihail Mišustinin mukaan päätös mahdollistaa myös maailmalla olevien venäläisten kotiinpaluun.

Varapääministeri Tatjana Golikovan mukaan elokuun 10. päivästä lähtien lentokohteiden listalle tulee lisää Turkin paikkakuntia. Golikova perustelee lentoreittien avaamista sillä, että tartuntamäärät olisivat Venäjällä laskussa.

Maassa on virallisen ilmoituksen mukaan havaittu yhteensä 800 849 tartuntaa ja 13 046 kuolemantapausta.

Lähteet: Tass, Reuters

24.7. klo 14.32 Omaiset alkaneet uhmata hoivakotien ja vanhusten yksiköiden sääntöjä – näin esimerkiksi Etelä-Karjalassa

Osa vanhusten asumis- ja hoivayksiköissä vierailevista omaisista ei noudata koronavirusohjeita. Välinpitämättömyys on lisääntynyt esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten hyvinvointiasemien yhteydessä olevilla vuodeosastoilla ja asumisen yksiköissä.

Omaisia on voinut saapua vierailulle useamman hengen potilashuoneeseen ennalta sopimatta. Vierailut ovat venyneet pitkiksi, eivätkä vierailijat ole käyttäneet käsihuuhdetta. Omaiset ovat myös saattaneet kuljeskella yhteisissä tiloissa, vaikka heitä on ohjeistettu kutsumaan hoitajat paikalle, jos heillä on jotain kysyttävää.

Säännöistä lipsumista on tapahtunut myös muualla maassa. Esperi Caresta ja Attendosta kerrotaan, että vanhusten omaiset ovat pääsääntöisesti suhtautuneet rajoituksiin ymmärtäväisesti sekä noudattaneet ohjeistusta, mutta joissakin hoivakodeissa ohjeistusta on kyseenalaistettu.

24.7. klo 13.58 Yksi uusi koronakuolema Suomessa

Suomessa on todettu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu Suomessa tähän mennessä yhteensä 329.

Suomessa on nyt sairaalassa neljä ihmistä koronaviruksen vuoksi. Yksikään heistä ei ole tehohoidossa.

Lähde: STT

24.7. klo 13.12 Ennuste: Pohjoismaat kurovat ensi vuonna kiinni talouspudostustaan

Ruotsin ja Norjan taloudet romahtavat koronakriisin takia enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen, arvioivat uutistoimisto Reutersin haastattelemat talousasiantuntijat. Ruotsin bruttokansantuotteen lasku on 5,0 prosenttia ja Norjan 4,5 prosenttia. Myös Tanskan pudotus on suuri, 4,3 prosenttia.

Asiantuntijat ennustavat, että kaikki kolme maata pääsevät vahvaan kasvuun ensi vuonna. Ennusteiden mukaan Ruotsin kasvu on 3,9 prosenttia, Norjan 4,0 ja Tanskan 3,8 prosenttia.

Asiantuntijat huomauttavat tosin, että työllisyys ei kohene samaa tahtia muun taloustoiminnan kanssa. Pohjoismaat ovat myös riippuvaisia ulkomaankaupasta, joten kasvu on pitkälti riippuvaista viennin kasvusta ja kauppakumppaneiden toipumisesta.

Reuters

24.7. klo 12.00 Suomessa kahdeksan uutta tartuntaa

Suomessa on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Suomessa on vahvistettu nyt 7 380 koronatapausta.

Koronavirukseen on kuollut Suomessa 328 henkilöä. THL tiedottaa mahdollisista virukseen kuolleista myöhemmin tänään.

24.7. klo 10.30 Korona näyttää nostaneen kuolleisuutta Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa kuolleisuus on ollut viime viikoilla lähes 60 prosenttia suurempi kuin odotettiin. Tämän pelätään johtuvan siitä, että koronavirukseen liittyviä kuolemia on paljon tiedettyä enemmän. Vastaavasti virustartuntoja epäillään olevan runsaasti enemmän kuin viralliset tilastot osoittavat.

Samaan aikaan maan terveysministeriö ilmoitti, että koronaan liittyviä kuolemia kirjattiin yhdessä päivässä 572. Todellisen uhrimäärän pelätään olevan vielä pahempi.

– Viikoittaiset kuolematiedot ovat paljastaneet valtavan ristiriidan maan vahvistettujen koronakuolemien ja luonnollisten kuolemien ylijäämän välillä, sanoi Etelä-Afrikan lääketieteellinen tutkimusneuvosto Samrcin raportin kirjoittanut professori Debbie Bradshaw.

Toukokuun alun ja heinäkuun puolivälin välillä ilmoitettiin Etelä-Afrikassa 17 000 kuolemantapausta enemmän kuin oli odotettu.

Virallisten tietojen mukaan Etelä-Afrikassa on kuollut koronavirukseen liittyvistä syistä tähän mennessä vajaat 6 000 ihmistä. Tartuntoja on todettu noin 395 000.

Etelä-Afrikka asetti tiukat koronarajoitukset yhteiskunnalle maaliskuun lopulla. Nopeasti kasvava köyhyys ja työttömyys pakottivat hallituksen kuitenkin poistamaan rajoitukset kauan ennen pandemian huippua.

STT

24.7. klo 9.33 Finnairilla ja Stockmannilla todella vaikea kevät

Isot suomalaiset pörssiyhtiöt julkaisevat tänään huhti-kesäkuun tuloksiaan. Muun muassa Finnair on kertonut tuloksestaan, joka painui 175 miljoonaa euroa tappiolle. Liikevaihto romahti 90 prosenttia. Stockmann kärsi myös kevään epidemiasta, mutta verkkokauppa on jatkanut kasvuaan.

Voit seurata tulospäivää tästä jutusta.

24.7. klo 6.55 Suomalaisia seilaa Tallinnaan vain kolmannes tavallisesta virrasta

Suomalaisten turistimatkat Viroon jäivät kesäkuussa noin kolmannekseen viime vuoden vastaavasta ajasta, selviää Tallinnan sataman tilastoista.

Heinäkuussa suomalaisturistien määrä on ollut kasvussa, mutta Viroon matkustetaan silti huomattavasti vähemmän kuin tavallisena kesänä, kerrotaan paikallisesta matkailun edistämiskeskuksesta STT:lle.

Suomalaiset ovat voineet matkustaa Viroon kesäkuun alusta lähtien. Kesäkuun puolivälissä luovuttiin myös karanteenisuosituksesta Suomeen palatessa.

STT

24.7. klo 4.23 USA:ssa yli tuhat koronakuolemaa päivässä jo 3. vuorokautta peräkkäin

Yhdysvalloissa on raportoitu yli tuhat koronakuolemaa vuorokaudessa jo kolmatta päivää peräkkäin. Koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt Yhdysvalloissa jo neljän miljoonan rajapyykin. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston (siirryt toiseen palveluun) seurannasta.

Tartunnat ovat olleet nousussa erityisesti maan etelä- ja länsiosissa sijaitsevissa osavaltioissa. Texas, Kalifornia, Alabama, Idaho ja Florida raportoivat tuoreeltaan ennätyskorkeita lukemia päivittäisten uusien tartuntojen osalta.

Kaikkiaan covid-19-tautiin liittymiä kuolemantapauksia on vahvistettu Yhdysvalloissa reilut 144 000.

24.7. klo 2.32 Trump perui republikaanien puoluekokouksen Floridan-tilaisuuden pahentuneen epidemiatilanteen vuoksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on peruuttanut republikaanien elokuuksi suunnitellun puoluekokouksen Floridan-tilaisuuden Jacksonvillessa. Koronatartuntojen määrä on kääntynyt rajuun nousuun osavaltiossa viime aikoina.

Trump kertoi Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa, että nyt ei ole oikea aika kokouksen järjestämiselle viitaten Floridan pahenevaan epidemiatilanteeseen.

Republikaanien kansalliskomitea RNC oli jo aiemmin ilmoittanut, että se rajoittaa ihmisten määrää puoluekokouksessa koronaepidemian vuoksi. Lue koko juttu täältä.

24.7. klo 1.26 Englannissa voimaan maskipakko kaupoissa ja supermarketeissa

Englannissa ei ole enää tästä päivästä lähtien asiaa kauppoihin ja supermarketteihin ilman kasvomaskia. Britannian hallitus päätti asiasta puolitoista viikkoa sitten.

Hallitus sanoi tuolloin lausunnossaan, että kasvojen peittäminen sisätiloissa auttaa estämään koronaviruksen leviämistä.

Maskimääräyksen noudattamista valvoo poliisi, ja maskittomuudesta voi saada sadan punnan (noin 110 euron) sakon.

Maskipakko on ollut voimassa julkisessa liikenteessä kesäkuun puolivälistä lähtien.

Skotlannissa on ollut jo pari viikkoa maskipakko kaupoissa.

Ranskassa on tämän viikon maanantaista lähtien täytynyt käyttää kasvomaskia kaikissa julkisissa sisätiloissa, muun muassa kaupoissa, supermarketeissa ja pankeissa. Ilman maskia näissä tiloissa kuljeskelevalle voidaan antaa 135 euron sakko.

Maskipakko on yleistynyt muuallakin maailmalla. Useassa maassa annetaan niin ikään sakkoja, jos julkisilla paikoilla tai julkisessa liikenteessä kulkee ilman kasvomaskia.

STT, AFP

23.7. klo 22.13 Etelä-Afrikka sulkee taas koulut

Etelä-Afrikan julkiset koulut suljetaan ensi maanantaina kuukaudeksi koronaviruksen leviämisen vuoksi. Kouluja ryhdyttiin avaamaan kesäkuussa.

Maassa on havaittu yli 408 000 tartuntaa ja rekisteröity yli 6 000 virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Lähde: AFP

23.7. klo 22.03 Bolivia lykkää vaaleja koronan vuoksi jo toistamiseen

Eteläamerikkalainen Bolivia on joutunut lykkäämään vaalejaan jo toisen kerran koronaviruksen vuoksi. Vaalit piti järjestää toukokuussa, mutta niitä lykättiin syyskuulle.

Nyt parlamentti- ja presidentinvaalit on päätetty siirtää syyskuulta lokakuulle.

Boliviassa on raportoitu yli 64 000 virustartuntaa ja yli 2 300 kuolemantapausta.

Lähde: AFP

23.7. klo 21.55 Ranskan virustartunnoissa merkittävä lisäys

Ranskassa vahvistettujen uusien virustartuntojen määrässä on havaittu merkittävää lisääntymistä. Uusia tartuntoja ilmoitettiin torstaina lähes tuhat.

Terveysviranomaisten mukaan syynä todettujen tartuntojen määrän kasvuun on toisaalta lisääntynyt testaus ja toisaalta se, etteivät ihmiset enää noudata rajoituksia yhtä hyvin kuin aiemmin.

Yhteensä tartunnan saaneita on Ranskassa yli 178 000. Kuolleita on 30 182. Kuolleiden määrä kasvoi torstaina kymmenellä tapauksella.

Lähde: Reuters

23.7. klo 20.03 New York Times: Yhdysvalloissa yli neljä miljoonaa tartunnan saanutta

Koronavirustartunnan varmistetusti saaneita on Yhdysvalloissa nyt yli neljä miljoonaa, kirjoittaa The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun). New York Times huomauttaa asiantuntijoiden arvioivan, että todelliset tartuntamäärät ovat moninkertaiset.

Lehden mukaan tapausten määrä kasvaa tällä hetkellä 39 osavaltiossa. Eniten tartunnat lisääntyvät Texasissa, jossa raportoidaan joka päivä yli 10 000 uutta varmistettua tapausta.

Miljoonan tartunnan raja ylittyi USA:ssa 28. huhtikuuta, kahden miljoonan 10. kesäkuuta ja kolmen miljoonan 7. heinäkuuta.

Yli 143 000 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

23.7. klo 19.50 Italialaissantarmien epäillään pyörittäneen huumekauppaa koronaviruksen jyllätessä

Joukko pohjoisitalialaisessa Piacenzan kaupungissa toimineita Carabinierin jäseniä on otettu kiinni epäiltynä raskaista rikoksista, uutisoivat muun muassa Italian yleisradioyhtiö RAI (siirryt toiseen palveluun) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Carabinierien, eli puolisotilaallisten santarmien, epäillään toimittaneen huumeita huumekauppiaille, jotka eivät pystyneet liikkumaan kaupungilla koronaviruksen vuoksi asetetun liikkumiskiellon takia.

Lisäksi santarmien epäillään syyllistyneen esimerkiksi kiristykseen ja kidutukseen. Väärinkäytökset ovat jatkuneet ilmeisesti jo useamman vuoden ajan.

Salakuuntelutallenteella yksi kyseisellä asemalla työskennellyt rehentelee heidän olevan koskemattomia.

Rikosvyyhdessä epäilyt kohdistuvat tällä hetkellä kaikkiaan 12 henkeen. Yksi poliisiasema on suljettu.

Piacenza sijaitsee Emilia Romagnan alueella, joka lukeutuu koronaviruksen pahasti koettelemiin alueisiin Italiassa.

23.7. klo 18.52 VR aloitti tyhjien vieruspaikkojen myynnin

VR:n uuden palvelun myötä matkustajat voivat ostaa junamatkalleen viereisen paikan tyhjäksi.

Yhtiön tiedotteen mukaan tyhjän paikan voi lunastaa jopa noin kolmasosalla normaalin lipun hinnasta. VR:n mukaan tyhjän paikan hintaan vaikuttavia asioita ovat lipun ostoaika, reitin pituus sekä kuinka täynnä juna on.

VR:n kesällä tehtyjen asiakaskyselyiden mukaan lähes 60 prosenttia vastaajista oli kiinnostunut tyhjän viereisen paikan ostamisesta. Kyselyihin tuli yhteensä yli 6 000 vastausta.

Lähde: STT

23.7. klo 18.30 Lähteekö korona vyörymään uudelleen, kun Eurooppa lomailee?

Belgiassa ja Espanjassa torjutaan jo uutta nousua. Voit lukea tästä jutusta, miltä tilanne näyttää suosituissa lomamaissa.

23.7. klo 18.20 Edinburgh peruu uudenvuodenjuhlansa koronaviruksen vuoksi

Edinburghin kaupunki Skotlannissa peruu jo nyt suositun uudenvuodenjuhlansa. Kaupungin keskustan kadut täyttyvät perinteisesti vuodenvaihteessa juhlijoista, jotka ovat ostaneet lipun päästäkseen paikalle.

Nyt lipunmyynti on kuitenkin päätetty keskeyttää koronaviruksen vuoksi. Järjestäjät eivät voi olla varmoja, että tautitilanne sallii Hogmanayn järjestämisen joulukuun viimeisenä päivänä.

Edinburgh perui jo aiemmin kesäkuukausien tapahtumat, jotka ovat keränneet vuosittain satojentuhansien ihmisten yleisön.

Lähde: AFP

23.7. klo 17.50 Lupaava koronarokote kiinnostaa myös Suomea

Suomi on käynyt neuvotteluja liittymisestä neljän maan allianssiin, joka yrittää saada Oxfordin yliopiston ja Astra Zenecan kehittelemää rokotetta.

Päätöstä minkään tietyn rokotteen hankkimisesta ei kuitenkaan ole vielä tehty.

– [Selvitykset ovat] hyvin akuutissa vaiheessa, varsinkin kun melko lupaavia tuloksia on tullut rokotetestauksista, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Päätöstä rokotteiden hankkimisesta vaikeuttaa se, että niiden kehitystyö on kesken.

Rokotetta voidaan tarvita kaksi annosta, mikä tuplaisi hankintamäärän, vaikeuttaisi saantia ja nostaisi hintaa. Takaraivossa on myös muisto taannoisesta sikainfluenssarokotteesta ja sen yhteydestä narkolepsiaan.

– Meille on tärkeää, että rokote on ensinnäkin turvallinen ja myös tehokas. Ja etteivät sen sivuvaikutukset tuo mukanaan uusia ongelmia, Varhila kertoo.

23.7. klo 17.01 Madridissa suositellaan kasvomaskeja perhejuhliin kodeissa

Kasvomaskeja tulisi käyttää jopa kodeissa perhejuhlien yhteydessä silloin kun juhlissa on ihmisiä kodin ulkopuolelta, neuvoo Madridin terveysjohtaja Enrique Ruiz Escudero. Hän kuitenkin totesi, ettei viranomaisilla ole keinoja määrätä tai valvoa tällaista suositusta.

Maskien käyttöä perhejuhlissa suositellaan, koska monet Espanjan uusista tartuntaryppäistä ovat saaneet alkunsa ystävien tai sukulaisten kokoontumisista.

Espanjan maskimääräykset ovat Euroopan tiukimpia. Madridissa kasvomaskeja on käytettävä julkisilla paikoilla liikuttaessa paitsi silloin, jos muihin ihmisiin on mahdollista pitää vähintään puolentoistametrin etäisyys. Suurimmassa osassa maata kasvomaskit ovat pakollisia julkisilla paikoilla, vaikka turvavälien pitäminen olisikin mahdollista.

Lähde: Reuters

23.7. klo 15.50 Irakissa lähes päivittäin yli 2 000 uutta tartuntaa

Irakissa todettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt 100 000 tapauksen rajan. Maassa on pandemian aikana todettu yhteensä 102 226 tartuntaa.

Ainakin 4 122 ihmistä on kuollut pandemian aikana viruksen seurauksena.

Viime viikkoina maassa on havaittu useimpina päivinä yli 2 000 uutta tartuntaa. Tartuntojen nopeasta lisääntymisestä huolimatta Irak salli tänään torstaina matkustajalennot neljän kuukauden tauon jälkeen.

Lähteet: Reuters, AFP

23.7. klo 15.33 EU-maiden kesken sopu lentoliikenteen virussuojautumisesta

EU:n puheenjohtajamaan Saksan mukaan unionin jäsenmaat ovat päässeet sopuun lentoliikenteessä tehtävistä toimista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Sopu on saavutettu virkamiestasolla ja se vaatii vielä ministerien hyväksynnän.

Saksan liikenneministerin Andreas Scheuerin mukaan muut jäsenmaat hyväksyvät Saksan ehdotuksen, johon kuuluu muun muassa hengityssuojainten pitäminen lennon aikana ja turvaetäisyyksien varmistaminen lentokenttien turvatarkastuksissa ja koneeseen noustessa.

Yhteisellä linjauksella pyritään helpottamaan matkustajien asemaa, sillä ohjeet ovat vaihdelleet eri maiden lentoyhtiöissä.

Lähde: Reuters

23.7. klo 15.30 Belgiassa maskipakko toreilla, rajoitusten purkua lykätään

Belgialaisten on käytettävä vastedes kasvomaskia ulkotoreilla sekä vilkkailla ostosalueilla ja julkisten rakennusten kaikille avoimissa osissa. Käyttöpakosta ilmoitti maan pääministeri Sophie Wilmes tänään.

Wilmes tiedotti asiasta samalla kun hän kertoi, että Belgia lykkää suunnitelmiaan lieventää entisestään koronavirusrajoituksia. Rajoituksia oli tarkoitus keventää ensi kuussa.

Belgia muutti suuntaa koronarajoituksissa, koska maassa on viime viikkoina kasvanut huoli uusista koronatartunnoista ja sairaalahoitoon joutuvista potilaista.

Lähteet: AFP, STT

22.7. klo 14.21 Suomi palauttaa matkustusrajoitukset Sveitsin, Slovenian ja Itävallan rajoille

Hallitus päätti torstaina muuttaa matkustusrajoituksia. Rajatarkastukset palautetaan Suomen ja Itävallan, Slovenian ja Sveitsin väliseen liikenteeseen.

Näissä maissa tautitapausten määrät ovat jälleen kääntyneet kasvuun. Rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 27. heinäkuuta.

23.7 klo 12.03 Suomessa 10 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 10 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Suomessa on todettu nyt yhteensä 7 372 tartuntaa.

Kotimaassa tautiin on menehtynyt 328 ihmistä. Sairaalahoidossa on edellisen tiedon mukaan neljä, tehohoidossa ei ketään.

Korjattu klo 12.35: Tehohoidossa ei ole Suomessa ketään. Neljä ihmistä on sairaalahoidossa.

23.7. klo 11.57 Venäjällä yli 5 800 uutta tartuntaa

Venäjällä on todettu runsaat 5 800 uutta koronavirustartuntaa kuluneen vuorokauden aikana. Kaikkiaan maassa on todettu viranomaisten mukaan tähän mennessä yli 795 000 tartuntaa.

Kuluneen vuorokauden aikana 147 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Venäjällä on kuollut tautiin kaikkiaan 12 892 ihmistä

Lähteet: Tass, Reuters

23.7. klo 11.49 Tautitapausten määrä pysynyt Suomessa alhaisena

Koronaepidemia on pysynyt Suomessa vakaana. Tapausten määrä on pysynyt samalla tasolla kahteen edellisviikkoon verrattuna, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön viikoittaisessa tilannearviossa (siirryt toiseen palveluun).

Tuoreimmalla seurantaviikolla 13.–19. heinäkuuta koko maassa todettiin 40 uutta tapausta. Se on kaksi kertaa enemmän kuin edellisellä viikolla, mutta määrät ovat pieniä. Ilmaantuvuusluku on 0,7 tapausta 100 000:ta asukasta kohti.

Sairaalassa oli 22. heinäkuuta yhteensä neljä potilasta, joista kukaan ei ollut tehohoidossa.

23.7. klo 11.09 HUS kaavailee uusia drive-in-pisteitä

HUS pyrkii samaan lisää koronaviruksen drive-in-näytteenottopisteitä, erityisesti Espooseen ja Vantaalle. Kaupungeissa on tällä hetkellä vain kaksi kunnallista drive-in-testiasemaa.

– Me tietysti haemme tehokkuutta. Sitä, että saamme lyhyessä ajassa otettua mahdollisimman isolta määrältä näytteitä ja drive-in on siinä mielessä helppo. Nyt kun asiaa on kevät harjoiteltu, prosessikin on parantunut, kertoo HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Uusien pisteiden paikka ja aukeamisaikataulu on Lehtosen mukaan vielä auki.

HUS tekee koronavirustestejä Uudellamaalla kaikkiaan reilussa kymmenessä eri pisteessä.

23.7. klo 11.02 Moni suuri yhtiö julkistaa tänään korona-ajan tuloksensa

Kotimaan pörssiyhtiöt julkistavat alkuvuoden tuloksiaan jälleen torstaina. Muun muassa metsäyhtiö UPM ja päivittäistavarakauppa Kesko ovat kertoneet keskenään hyvin erilaisista tuloksistaan. Voit lukea aiheesta lisää tästä jutusta.

23.7. klo 10.52 HSL:n joukkoliikennepalvelut heikkenevät, kiitos koronan

Joukkoliikenteen palvelut heikkenevät pääkaupunkiseudulla 10. elokuuta alkaen.

Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo joutuvansa lakkauttamaan joitain linjoja ja harventamaan osaa vuoroista äkillisesti heikentyneen taloustilanteen vuoksi. Muutokset vaikuttavat erityisesti bussi- ja junaliikenteessä.

Koronapandemia on aiheuttanut HSL:lle tuntuvia tulonmenetyksiä ja heikentänyt myös jäsenkuntien taloutta, tiedotteessa kerrotaan. HSL:n matkustajamäärät eivät ole vielä palanneet koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.

23.7. klo 10.04 Korjaus Ylen aamun ja radiouutisten tietoihin Meksikon rajan mitasta

Kerroimme Ylen aamussa ja radiouutisissa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on syyttänyt Meksikoa ja mielenosoittajia koronatartuntojen lisääntymisestä. Koronatilannekatsauksessaan Trump kertoi tartuntapiikkeihin olevan monia syitä, mutta hänen mukaansa tartuntojen määrät alkoivat nousta nuorten keskuudessa pian sen jälkeen kun mielenosoitukset alkoivat. Trump mainitsi tartuntapiikkien yhteydessä uutiskanava CNN:n mukaan erikseen myös Meksikon (siirryt toiseen palveluun), jonka kanssa Yhdysvalloilla on rajaa yli 3 000 kilometriä.

Kerroimme Ylen aamussa ja radiouutisissa virheellisesti torstaina 23.7., että raja olisi yli 2 000 kilometriä pitkä, vaikka sen pituus on yli 3 000 kilometriä.

23.7. klo 5.17 USA:ssa ilmoitettiin 64 000 uutta koronatartuntaa

Yhdysvalloissa on varmistettu edellisen vuorokauden aikana lähes 64 000 uutta koronavirustartuntaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Seurannan luvut on tarkistettu keskiviikkona paikallista aikaa eli aikaisin torstaiaamuna Suomen aikaa.

Keskiviikko oli jo yhdeksäs päivä peräjälkeen, kun Yhdysvalloissa on varmistettu yli 60 000 uutta päivittäistä tartuntaa.

Uusia koronaan liittyviä kuolemia maassa kirjattiin edellisten 24 tunnin ajalta 1 059.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia maailmassa. Tartuntojen määrä lähentelee maassa jo neljää miljoonaa ja koronakuolemia on lähes 143 000.

Lähde: STT

23.7. klo 2.09 Trump toisti jälleen haluavansa koulut auki

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toisti jälleen koronatilannekatsauksessaan haluavansa maan koulut auki.

Hänen mukaansa ”monet ihmiset ovat sanoneet”, että lapset eivät juuri tartuta virusta.

– He eivät tuo sitä mukanaan kotiin. He eivät saa sitä helposti, sanoi presidentti.

Hän kertoi lisäksi kokevansa turvalliseksi lähettää oman poikansa Barronin sekä lapsenlapsensa takaisin koulun penkille.

Presidentti myös arveli, että tartuntojen määrät ovat kääntyneet osittain nousuun Yhdysvalloissa poliisiväkivaltaa vastustavien mielenosoitusten vuoksi.

Trump aloitti tiistaina uudelleen säännölliset koronatilanteeseen liittyvät katsaukset usean kuukauden tauon jälkeen.

23.7. klo 1.23 Brasiliassa ennätysmäärä tartuntoja

Brasiliassa raportoitiin vuorokauden aikana jälleen ennätysmäärä koronatartuntoja – kaikkiaan 67 860 kappaletta.

Covid-19-tautiin liittyviä kuolemantapauksia vahvistettiin viimeisen 24 tunnin aikana kaikkiaan 1 284, kertoo maan terveysministeriö.

Kaikkiaan Latinalaisen Amerikan väkirikkaimmassa maassa on todettu nyt yli 2,2 miljoonaa tartuntaa ja 82 771 koronakuolemaa.

Kaikkiaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla on varmistettu nyt jo yli neljä miljoonaa tartuntaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Reuters, AFP

22.7. klo 21.55 Koronavirustartuntojen määrä ylitti 15 miljoonan rajan

Koronavirustartuntoja on havaittu maailmanlaajuisesti nyt yhteensä jo yli 15 miljoonaa tapausta. Viruksen seurauksena on kuollut yli 618 000 ihmistä.

Tartunnan saaneista on parantunut noin 8,5 miljoonaa, osoittavat Johns Hopkinsin yliopiston tuoreet luvut.

Euroopassa on varmistettu yli 3,2 miljoonaa tartuntaa. Kuolleita on Euroopassa lähes 208 000. Parantuneita maanosassa on lähes kaksi miljoonaa.

22.7. klo 20.20 WHO: Rokotetta turha odottaa ennen vuoden 2021 alkupuoliskoa

Maailman terveysjärjestön WHO:n terveysuhkiin keskittyvää ohjelmaa johtava Mike Ryan kehottaa malttiin koronavirusrokotteen odotuksessa.

Ryan sanoi keskiviikkona, että vaikka useista rokotekehityshankkeista on saatu lupaavia tuloksia, päästään ihmisten rokottamiseen aikaisintaan ensi vuoden alkupuoliskolla.

Ryanin mukaan useat rokotetta kehittävät tutkijaryhmät ovat edistyneet työssään ja päässeet testeissä jo pitkälle. WHO pyrkii varmistamaan sen, että rokotteen joskus valmistuessa sitä jaetaan oikeudenmukaisesti eri maihin.

Hän muistuttaa ihmisiä siitä, että rokotetta odottaessa on tärkeää edelleen huolehtia viruksen leviämisen estämisestä.

Lähde: Reuters

22.7. klo 20.04 Yle selvitti mihin EU:n koronapaketin ja uuden budjetin rahoja käytetään

EU-jäsenmaat löysivät viikonvaihteen maratonkokouksessa yhteisymmärryksen uudesta budjetista ja koronapandemian vahinkojen korjaamiseen tarkoitetusta elvytysrahastosta. Tässä artikkelissa on poimintoja summista ja niiden käyttötarkoituksista.

22.7. klo 19.33 Koronavirus esti yleisön saapumisen Utøyan joukkomurhan uhrien muistotilaisuuteen

Norjassa on tänään keskiviikkona muisteltu vuoden 2011 terrori-iskujen uhreja poikkeuksellisissa oloissa koronaviruksen vuoksi. Voit lukea muistohetkistä tarkemmin tästä artikkelista.

22.7. klo 19.25 Yle listasi koronan 5 pahinta sudenkuoppaa

Suomen suvi on suloinen ja kansalaiset saavat elää varsin vapaasti moniin muihin maihin verrattuna. Koronavirus ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana todettu yli 68 000 koronatartuntaa seitsemättä päivää peräkkäin.

Nyt eletään tilanteessa, jossa yksittäisen ihmisen valinnoilla on paljon vaikutusta. Kielloista on siirrytty suosituksiin. Yle kysyi kahdelta asiantuntijalta, missä ovat koronaepidemian pahimmat sudenkuopat.

22.7. klo 17.45 Vahvistettujen virustartuntojen määrä ylitti Afrikassa 750 000 rajan

Afrikassa on vahvistettu nyt yli 750 000 koronavirustartuntaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Tiedot perustuvat Maailman terveysjärjestön WHO:n ja eri maiden viranomaisten ilmoittamiin lukuihin.

Niiden mukaan maanosan eri maissa on havaittu yhteensä 751 151 tartuntaa ja 15 721 virukseen liittyvää kuolemantapausta. Toipuneita on 407 461.

Tartuntojen määrä ylitti puolen miljoonan rajan heinäkuun 8. päivä. Eniten tartuntoja on rekisteröity Etelä-Afrikassa, Ghanassa, Nigeriassa, Egyptissä ja Algeriassa.

Suurin osa Afrikan maista on pandemian aikana asettanut matkustusrajoituksia ja rajoittanut julkisia kokoontumisia. Monissa maissa näitä rajoituksia on jo alettu purkaa.

Lähde: Reuters

22.7. klo 17.21 Yhdysvallat solmi miljardisopimuksen Pfizerin kanssa rokotteiden toimittamisesta

Yhdysvaltain terveysministerin mukaan Yhdysvallat on solminut sopimuksen lääkejätti Pfizerin kanssa koronavirusrokotteiden toimittamisesta. Sopimuksen mukaan Yhdysvallat saisi joulukuussa ensimmäiset 100 miljoonaa annosta rokotetta, jota Pfizer parhaillaan kehittää yhdessä BioNTech SE -yhtiön kanssa.

Sopimuksen arvo on lähes kaksi miljardia dollaria eli noin 1,7 miljardia euroa. Lisäksi Yhdysvalloilla on optio ostaa myöhemmin vielä 500 miljoonaa rokoteannosta. Rokotteet toimitetaan, jos ne saavat Yhdysvaltain lääkeviranomaisen hyväksynnän. Maksu suoritetaan toimituksen yhteydessä.

Yhdysvaltain suunnitelmana on vauhdittaa rokotekehitystä ja tehdä varauksia rokoteannoksiin jo etukäteen ennen kuin ne on todettu turvallisiksi ja tehokkaiksi. Näin se uskoo voivansa saada rokotteita haltuunsa nopeasti heti kun lääkeviranomainen hyväksyy valmisteen.

Lähteet: AP, Reuters

22.7. klo 16.57 Interpol: Poliisi takavarikoinut väärennettyjä koronatestejä ympäri maailman

Poliisi on takavarikoinut noin 17 000 väärennettyä koronatestiä operaatioissa eri puolilla maailmaa, kansainvälinen poliisijärjestö Interpol kertoi.

Testit löydettiin operaatioissa, joissa pyrittiin iskemään väärennettyihin ruoka- ja juomatuotteisiin ja niitä kauppaaviin rikollisverkostoihin kymmenissä maissa.

– Kun valtiot eri puolilla maailmaa ponnistelevat COVID-19-taudin hillitsemiseksi, rikollisverkostot levittävät näitä mahdollisesti vaarallisia tuotteita tavoitellessaan voittoja, Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock sanoi lausunnossaan.

Joulukuun 2019 ja kesäkuun aikana tehdyissä operaatioissa löydettiin runsaasti muitakin väärennettyjä terveydenhuoltotuotteita. Operaatioissa pidätettiin yhteensä yli 400 ihmistä.

Lähde: AFP

22.7. klo 16.53 Brasilian presidentti ei ole vielä toipunut koronaviruksesta

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ei ole vielä parantunut koronaviruksesta. Hänelle tehty kolmaskin testi on positiivinen.

Bolsonaron sairastumisesta kerrottiin 7. heinäkuuta. Keskiviikkona julkistetun lausunnon mukaan Bolsonaron vointi on hyvä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan lievissä tapauksissa toipumisaika on keskimäärin kaksi viikkoa.

Bolsonaro on koko koronaviruspandemian ajan vähätellyt viruksen aiheuttamaa uhkaa ja haastanut osavaltiotasolla tehtyjä toimia tartuntojen rajoittamiseksi. Hän on nimittänyt koronavirusta muun muassa pikku flunssaksi.

Brasiliassa on maan viranomaisten mukaan havaittu yli kaksi miljoonaa koronavirustartuntaa ja yli 81 000 virukseen liittyvää kuolemaa.

Lähteet: Reuters, AP

22.7. klo 15.17 THL: Suomessa ei uusia koronakuolemia

Suomessa ei ole todettu yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 328. Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi on neljä potilasta.

Tehohoidossa ei tällä hetkellä ole koronaviruksen vuoksi ketään. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä laski maanantaista kahdella. Tehohoidossa oli vielä maanantaina yksi henkilö.

THL kertoi aiemmin tänään, että Suomessa on todettu 11 uutta tartuntaa. Suomessa on todettu nyt yhteensä 7 362 tartuntaa.

Lähde: STT

22.7. klo 13.43 Tutkimus: Delhissä ollut yhteensä liki viisi miljoonaa koronatartuntaa

Lähes neljäsosalla Intian pääkaupungin Delhin väestöstä on nyt tai on ollut koronavirus, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa. Yli 20 miljoonan asukkaan Delhissä olisi testitulosten mukaan yhteensä noin 4,7 miljoonaa koronatartunnan saanutta.

Tutkimuksen teki Intian kansallinen sairauksien torjuntakeskus. Sen yli 21 000:lle satunnaisesti valitulle delhiläiselle tekemät verikokeet kertoivat, että liki 24 prosentilla oli koronaviruksen vasta-aineita.

Tutkimuksen tulos luo epäilyksen Intian ilmoittamien virallisten tartuntalukujen paikkansapitävyydestä niin Delhistä kuin koko maastakin.

Delhissä on virallisten lukujen mukaan ollut 125 000 koronatartuntaa. Todellinen luku saattaa verikokeen tulosten mukaan olla 40-kertainen.

Keskiviikkona Intian terveysministeriö ilmoitti, että maassa on tähän mennessä ollut yhteensä 1,19 miljoonaa koronavirustapausta ja lähes 29 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Lähteet: STT, AFP

22.7 klo 13.38 Kirsi Varhila: Kynnys sulkea koko yhteiskunta uudestaan olisi korkea

Suomessa on ryhdytty konkreettisiin toimiin mahdollisen toisen aallon varalle, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Varhila vieraili keskiviikkona Ylen Radio Suomen Päivä -ohjelmassa.

Hänen mukaansa valtiolla, kunnissa ja sairaanhoitopiireissä on nyt hyvä puskuri suojavarusteiden osalta.

Lue lisää Varhilan ajatuksista täällä.

22.7. klo 11.55 Suomessa 11 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 11 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Suomessa on todettu nyt yhteensä 7 362 tartuntaa.

THL tiedottaa mahdollisista koronaan liittyvistä uusista kuolemantapauksista myöhemmin tänään.

22.7. klo 11.14 Venäjällä todettu lähes 6 000 uutta koronavirustartuntaa

Venäjällä on todettu yli 5 800 uutta koronavirustartuntaa, kertovat viranomaiset. Kaikkiaan tartuntoja on todettu Venäjällä tähän mennessä yli 789 000.

Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut kuluneen vuorokauden aikana 165 ihmistä. Kaikkiaan Venäjällä on kuollut tähän mennessä 12 745 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lähde: Reuters

22.7 klo 9.34 Valtiovarainministeri Vanhanen Ylen aamussa: Suomi ei ollut liian kiltti EU-rahoitusneuvotteluissa

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kiistää väitteet siitä, että Suomi olisi ollut liian kiltti EU:n elvytysrahasto- ja budjettineuvotteluissa.

Vanhanen torjui Ylen aamussa myös kommentit siitä, että Suomen olisi pitänyt liittyä tiivimmin niin sanottuun nuukaan nelikkoon ja vaatia jäsenmaksupalautuksia.

Lue lisää täältä.

22.7. klo 7.25 Tilanne pahenee Victorian osavaltiossa

Koronaepidemia pahenee Australian väestömäärältään toiseksi suurimmassa osavaltiossa Victoriassa.

Victoriassa tehtiin tänään uusien koronatapausten päiväkohtainen ennätys, kun uusia tapauksia löydettiin 484. Edellinen ennätys, 428 tapausta, oli viime viikolta.

Victorian hallitus on kehottanut kaikkia asukkaita käyttämään kasvomaskia aina ulkona liikkuessaan. Melbournen suurkaupunkiin on määrätty osittainen ulkonaliikkumiskielto kuuden viikon ajaksi.

Reuters

22.7. klo 4.20 Yhdysvalloissa yli 68 000 koronatartuntaa vuorokaudessa

Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana todettu yli 68 000 koronatartuntaa seitsemättä päivää peräkkäin, selviää Johns Hopkins -yliopiston keräämistä luvuista.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu 961, joten kaikkiaan Yhdysvalloissa on vahvistettu 141 883 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Maassa on kaikkiaan todettu yli 3,89 miljoonaa koronatartuntaa.

Yhdysvalloissa on maailmanlaajuisesti todettu eniten tartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia.

Lähde: AFP

22.7. klo 4.01 Meksikossa ylitettiin 40 000 koronakuoleman rajapyykki

Meksikon terveysviranomaiset vahvistivat tiistaina 6 859 uutta koronavirustartuntaa sekä 915 uutta koronavirukseen liitettyä kuolemantapausta vuorokauden aikana.

Yhteensä maassa on todettu 356 255 tartuntaa ja 40 400 kuolemantapausta.

Meksikon hallituksen mukaan todelliset luvut ovat todennäköisesti paljon suurempia.

Lähde: Reuters, AFP

22.7. klo 1.52 Brasiliassa 41 000 koronatartuntaa vuorokauden aikana, presidentti Bolsonaro odottaa testitulosta paranemisestaan

Brasilian terveysministeriö kertoi tiistaina vahvistaneensa noin 41 000 uutta koronavirustartuntaa sekä 1 367 uutta tautiin liitettyä kuolemaa vuorokauden aikana.

Yhteensä maassa on todettu lähes 2,2 miljoonaa tartuntaa ja 81 487 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Brasiliassa on kirjattu koronavirukseen liittyviä tartuntoja ja kuolemia on toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltain jälkeen.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sanoo tehneensä kolmannen koronavirustestin siinä toivossa, että testi osoittaisi hänen parantuneen covid-19-taudista. Hän sanoo saavansa testin tuloksen keskiviikon aikana. Bolsonaro kertoi sairastumisestaan heinäkuun 7. päivänä.

Lähde: Reuters, Associated Press

22.7. klo 1.36 Trump: Koronatilanne pahenee ennen kuin tilanne paranee

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi koronatilannekatsauksessaan tiistaina, että koronapandemia vielä pahenee Yhdysvalloissa ennen kuin tilanne alkaa mennä parempaan suuntaan.

Trump pyysi yhdysvaltalaisia käyttämään kasvomaskia, jos turvaetäisyyden pitäminen muihin ihmisiin ei ole mahdollista. Samalla Trump vetosi nuoriin ja pyysi heitä välttämään täysiä ravintoloita, baareja ja yleisesti ottaen suuria väkijoukkoja ja kokoontumisia sisätiloissa.

Lue koko juttu täältä.

21.7. klo 22.36 Kansanterveysvirasto: Koronaan kuolee Ruotsissa todennäköisesti vielä yli 3 000 ihmistä

Ruotsissa kuolee koronavirukseen todennäköisesti vielä yli 3 000 ihmistä, arvioi Ruotsin kansanterveysvirasto.

Arvio on yksi kolmesta potentiaalisesta skenaariosta, jotka virasto esitteli raportissaan tiistaina. Todennäköisimmässä ennusteessa maassa ilmenisi tartuntarykelmiä, jotka laantuisivat nopeasti, ja kuolonuhreja tulisi vielä noin 3 200.

Pahimmassa skenaariossa virukseen kuolisi Ruotsissa vielä yli 5 800 ihmistä, lievimmässä vain 200.

Lue koko juttu täältä.

21.7. klo 18.01 Kevään koettelemukset käyvät rovaniemeläiselle Hoplop-yrittäjälle kalliiksi

Kevät ja kesä ovat olleet yhtä vuoristorataa rovaniemeläisen sisäleikkipuiston yrittäjälle. Ensin sisäleikkipuiston ovet sulki korona, sitten nousi tulvauhka ja lopuksi suuri määrä koronakaranteeneja pisti ovet jälleen säppiin.

Koettelemukset käyvät kalliiksi yritättäjälle.

– Taloudellisesti menetetään ainakin neljännes vuoden myynnistä. Kova kolaushan se meille kaikille on. Ja tietysti työntekijöiden poissaolo: hehän eivät voi töissä olla, joten heidänkin kannalta tämä on ikävää, sanoo Hoplopin toimitusjohtaja Antero Harjuniemi.

21.7. klo 17.56 Euroopan junissa suositellaan kasvomaskien käyttöä, jos turvaväliä ei ole tarpeeksi

EU-viranomaiset suosittelevat kasvomaskien käyttöä junissa, jos muihin ihmisiin ei ole mahdollista pitää tarpeeksi välimatkaa. Riittäväksi välimatkaksi katsotaan vähintään 1,5 metriä, mielellään kaksi metriä.

Matkustajien tulee edelleen pitää hyvää huolta myös käsihygieniasta sekä niistämis- ja yskimishygieniasta. Viranomaiset suosittelevat junamatkustajille myös koronatartuntojen jäljityssovelluksen käyttöä puhelimissa.

Tiistaina julkaistun suosituksen ovat laatineet Euroopan unionin rautatievirasto ERA, Euroopan tartuntatautivirasto ECDC ja Euroopan komissio.

Lähde: STT

21.7. klo 17.40 Espanjan baareista, hotelleista ja ravintoloista 13 prosenttia on lopettanut

Koronaviruksen aiheuttama kriisi ja asiakaskato ovat pakottaneet noin 40 000 baaria, ravintolaa ja hotellia sulkemaan ovensa pysyvästi Espanjassa. Asiasta kertoi espanjalainen hotelli- ja ravintola-alan etujärjestö.

Määrä merkitsee noin 13 prosenttia alan yrityksistä. Koronavirus vaikutukset olivat mittavat, koska matkailun merkitys Espanjan taloudelle on suuri ja espanjalaisilla itselläänkin oli tapana syödä ulkona hyvin usein.

Matkailu- ja ravintola-alan osuus Espanjan taloudesta on noin kuusi prosenttia ja työpaikoista noin yhdeksän prosenttia.

Järjestö ennakoi, että vuoden loppuun mennessä viidesosa alan yrityksistä on saattanut joutua lopettamaan toimintansa. Se pelkää, että suoraan ja välillisesti uhattuna voi olla jopa yli miljoona työpaikkaa.

Lähde: AFP

21.7. klo 17.01 Yllätys pakkolomille: Koronakriisi näyttää hellittävän odotettua nopeammin, lomautukset putosivat puoleen – mutta taas nuorten asema heikkenee

Koronakriisi heilautti lomautuksista kertovat käyrät kohti kattoa maaliskuun puolessa välissä. Moni pelkäsi, että ennätyssuuret lomautukset ovat vasta alkusoittoa ja muuttuvat potkuiksi. Nyt kuitenkin näyttää, että pahimmat kauhukuvat eivät sittenkään toteudu.

– Lomautettujen määrä laskee voimakkaammin kuin arvioimme keväällä, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) erityisasiantuntija Erno Mähönen.

Lomautettujen määrä on ollut tässä kriisissä moninkertainen jopa ankaraan 2008–09 finanssikriisiin verrattuna. Mutta myös käänne parempaan on ollut nopea. Lomautettujen määrä on laskenut synkimmistä hetkistä lähes puoleen. Tällä hetkellä pakkolomalla on TEM:n mukaan vähän vajaa 90 000 henkilöä, kuin heitä oli enimmillään yli 170 000.

Lue koko juttu täältä.

21.7. klo 16.47 Itävalta määrää kasvomaskit pakollisiksi kaupoissa ja pankeissa

Itävalta kiristää jälleen suojatoimia ja määrää kasvomaskit pakollisiksi kaupoissa, pankeissa ja posteissa asioitaessa. Syynä ovat viime viikkoina maassa lisääntyneet koronavirustartunnat. Asiasta kertoi liittokansleri Sebastian Kurz.

Uusia rajoituksia asetetaan myös jumalanpalveluksiin ja muihin uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuville. Kirkot, joissa on todettu positiivinen koronatestitulos, joutuvat sulkemaan ovensa.

Itävalta kiristää myös koronatestivaatimuksia Balkanin maista saapuville, koska rajojen yli on tullut tautitapauksia. Lisäksi karanteeniin asetettuja valvotaan tarkemmin.

Lähde: Reuters

21.7. klo 16.39 Valtaosa amerikkalaisista sanoo amerikkalaisten itsensä pahentaneen pandemiaa käyttäytymisellään

Yhdysvalloissa tehdyn kyselyn mukaan lähes kolme neljästä vastaajasta arvioi, että amerikkalaiset ovat pahentaneet omalla käyttäytymisellään pandemiaa. Axios-Ipsos -kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) 74 prosenttia ajattelee näin.

Demokraattien kannattajista 83 prosenttia ja republikaanien kannattajista 65 prosenttia sanoo amerikkalaisten pahentaneen tilannetta.

Saman tutkimuksen mukaan lähes kolmannes amerikkalaisista (31 prosenttia) uskoo, että koronavirukseen on kuollut vähemmän ihmisiä kuin mitä viranomaiset ovat ilmoittaneet. Republikaanien kannattajien keskuudessa 59 prosenttia epäilee kuolleiden määrää.

Demokraattien kannattajista yli puolet (61 prosenttia) uskoo, että kuolleiden määrä on suurempi kuin on kerrottu.

Tutkimuksesta kirjoittaa muun muassa The Washington Post.

21.7. klo 16.07 Kiina vaatii negatiivista koronatestiä maahan saapuvilta matkustajilta

Kiina vaatii negatiivista koronatestitulosta kaikilta maahan saapuvilta lentomatkustajilta. Kiinan kansalaisten on ladattava kuva testituloksesta mobiilisovellukseen. Kiinaan aikovien ulkomaalaisten on toimitettava ennen matkaa todistus testistä Kiinan suurlähetystöön tai konsulaattiin ennen matkaansa, Kiinan siviili-ilmailuhallinto kertoi.

Testi saa olla enintään viisi päivää vanha.

Kiina pyrkii estämään uudet tartunnat vapauttaessaan matkailua. Kiina on sallinut viime kuukausina joidenkin ulkomaisten diplomaattien, suuryhtiöiden työntekijöiden ja muiden liikematkailijoiden palata maahan. Tähän asti kaikki maahan saapuvat on tarkastettu ja heidät on määrätty kahden viikon karanteeniin omalla kustannuksella sitä varten järjestettyihin hotelleihin.

Lähde: AFP

21.7. klo 15.22 Hollannissa epidemia kiihtyy

Hollannissa uudet koronavirustartunnat ovat lisääntyneet nopeasti, terveysviranomaiset varoittavat.

Hollannissa on vahvistettu lähes tuhat uutta koronavirustartuntaa kuluneen viikon aikana. Edellisen viikon aikana uusia tartuntoja todettiin 534.

Lähde: Reuters

21.7. klo 15.17 SRV:n toimitusjohtaja: Korona ei ole aiheuttanut suuria ongelmia

Rakennusyhtiö SRV julkisti tänään alkuvuoden tuloksensa. Toimitusjohtaja Saku Sipolan mukaan korona ei ole aiheuttanut suuria ongelmia.

Sipola kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä, että koronan vaikutukset työmaiden edistymiseen ovat olleet lähes olemattomia. Työt ovat pysyneet käynnissä ilman merkittäviä viiveitä, joskin erityisjärjestelyitä on tarvittu.

SRV:n työmailla erityisjärjestelyt tarkoittavat esimerkiksi työvuorojen rytmittämistä, siivouksen lisäämistä sekä sosiaali- ja ruokailutilojen kasvattamista.

21.7. klo 14.04 Iranissa uusi ennätys päivittäisissä koronakuolemissa

Iranissa on viimeisen vuorokauden aikana varmistettu 229 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo maan terveysministeriö. Kyseessä on suurin kuolonuhrien määrä vuorokaudessa.

Yhteensä Iranissa on kuollut 14 634 ihmistä koronavirukseen liittyen. Uusia koronavirustartuntoja on varmistettu 2 625, ja yhteensä maassa on varmistettu tähän mennessä 278 827 tartuntaa.

Lähteet: STT, AFP

21.7. klo 12.05 Suomessa 11 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 11 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL (siirryt toiseen palveluun). Kaikkiaan tartuntoja on todettu maassamme nyt 7351 kappaletta.

21.7. klo 11.40 Työttömyyskassat ovat ruuhkautuneet pahasti

Lisääntyneet ansiosidonnaisten päivärahojen hakemusmäärät kuormittavat Suomen suuria työttömyyskassoja. Siksi myös käsittelyajat ovat osassa kassoja pidentyneet normaalista.

Työttömyyskassoja valvoo Finanssivalvonta. Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Marko Aarnio kertoo, että monessa kassassa käsittelyajat menevät reilusti yli lakisääteisen 30 päivän. Sanktioita ei harkita nyt, vaan kassat raportoivat tilanteestaan ja tekemistään toimenpiteistä Finanssivalvonnalle.

– Sanktioilla tämä kriisi ei ratkea. Tilanne on karmea, kun vuosia käsittelyajat olivat noin kymmenen päivää ja yhtäkkiä hakemusmäärät pahimmillaan kaksikymmenkertaistuivat kuukauden aikana.

Kysyimme viidestä työttömyyskassasta, mitä ne ovat tehneet tilanteen ratkaisemiseksi.

21.7. klo 11.11 Venäjä kertoi liki 6 000 uudesta koronavirustartunnasta

Venäjä kertoi tiistaina yli 5 800 uudesta koronavirustartunnasta. Kaikkiaan Venäjällä on todettu tähän mennessä yli 780 000 koronatartuntaa. Määrä on neljänneksi eniten maailmassa.

Parantuneita oli vuorokauden aikana yli 8 700.

Viranomaiset kertoivat, että Venäjällä on kuollut 153 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuluneen vuorokauden aikana. Kaikkiaan Venäjällä on kuollut tautiin tähän mennessä yli 12 500 ihmistä.

Lähteet: Reuters, Tass

21.7. klo 6.44 EU-johtajat sopuun koronapaketista ja monivuotisesta budjetista

EU-johtajat ovat maratonkokouksessaan saavuttaneet sovun unionin monivuotisesta budjetista ja siihen liittyvästä koronapaketista.

Neuvottelujen kohteena on ollut 1 800 miljardin euron rahasumma, johon sisältyy 750 miljardin euron suuruinen korona-apupaketti.

Korona-apuna jäsenmaille jaetaan 390 miljardia euroa avustuksina ja 360 miljardia lainoina. Vuosien 2021–2027 budjetti on noin 1 074 miljardia euroa.

21.7. klo 4.27 Yhdysvalloissa yli 60 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana todettu yli 60 000 koronatartuntaa seitsemättä päivää peräkkäin, selviää Johns Hopkins -yliopiston keräämistä luvuista.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu 488, joten kaikkiaan Yhdysvalloissa on vahvistettu 140 922 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Yhdysvalloissa on kaikkiaan todettu yli 3,82 miljoonaa koronatartuntaa.

Yhdysvalloissa on maailmanlaajuisesti todettu eniten tartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia.

Lähde: AFP

21.7. klo 3.30 Meksikossa yli 5 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa, yli 300 koronakuolemaa

Meksikon terveysviranomaiset kertovat kirjanneensa 5 172 uutta koronavirustartuntaa sekä 301 uutta koronavirukseen liitettyä kuolemantapausta vuorokauden aikana.

Yhteensä maassa on todettu 349 396 tartuntaa ja 39 485 kuolemantapausta.

Meksikon hallituksen mukaan todelliset luvut ovat todennäköisesti paljon suurempia.

Lähde: Reuters

21.7. klo 1.20 Brasiliassa koronakuolemat ylittivät 80 000:n rajapyykin

Brasilian terveysviranomaiset kertoivat maanantaina kirjanneensa 20 257 uutta koronavirustartuntaa sekä 632 uutta tautiin liitettyä kuolemaa vuorokauden aikana.

Yhteensä maassa on todettu yli 2,1 miljoonaa tartuntaa ja 80 120 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Brasiliassa on kirjattu koronavirukseen liittyviä tartuntoja ja kuolemia on toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltain jälkeen. Asiantuntijoiden mukaan Brasiliassa testataan ihmisiä koronaviruksen varalta liian vähän, joten todelliset tartuntamäärät ovat todennäköisesti paljon korkeammat.

Lähde: Reuters, AFP

Lue tästä koronapäivitykset 14.7.–20.7.2020

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus