Päihdeongelma ja rikokset vievät aseluvan – lähes 400 menetti lupansa Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa

Yksittäinen rattijuopumus tai putkareissu ei vie aselupaa, mutta epäily päihdeongelmasta muuttaa tilanteen.

Aselupa
Metsästysaseita telineessä
Laura Valta / Yle

Päihdeongelmat ja rikollinen käyttäytyminen ovat tyypillisiä syitä menettää aselupa. Viime vuonna lähes 400 henkilöä menetti aselupansa Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueilla Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Poliisin mukaan lupaharkintaan johtavat lähes aina muun muassa väkivaltarikokset, huumausainerikokset, omaisuusrikokset, vahingonteot, laittomat uhkaukset, petokset, törkeät talousrikokset ja vakavat liikennerikokset.

Yksittäinen rattijuopumus tai useatkaan liikennerikkomukset eivät johda aselupaharkinnan aloittamiseen. Tilanne on toinen, jos luvanhaltijalla epäillään olevan päihdeongelma. Kaksi putkareissua vuodessa riittää prosessin aloittamiseen, mutta yksi putkareissu ei.

Poliisi kertoo tiedotteessaan myös, että lupaharkinta aloitetaan aina, jos luvanhaltijan on epäillään säilyttävän asettaan ampuma-aselain vastaisesti.

Aseita anastetaan usein paikoista, jotka eivät ole vakinaisessa asuinkäytössä, esimerkiksi kesämökeistä. Jos ampuma-ase joutuu vääriin käsiin ja säilytys on ollut lainvastaista, luvanhaltijan ampuma-aseluvat peruutetaan.