Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vilauttaa vihreää valoa edeltäjänsä Jaakko Jonkan ajatuksille: Politikointi pois ministeririkoksen käsittelystä

Jonkan ehdottama ministerin muita korkeamman syytekynnyksen poistaminen vaatii perustuslain muuttamista.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo, että ministerien muita kansalaisia korkeamman syytekynnyksen romuttamiseen on hyviä perusteluja. Kuva: Nella Nuora / Yle

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti nyökkäilee monin osin hyväksyvästi emeritusoikeuskansleri Jaakko Jonkan avaukselle ministerivastuun muuttamisesta.

Pöysti on samaa mieltä Jonkan kanssa siitä, että kun ministerin epäiltyä rikosasiaa käsitellään eduskunnan suuressa salissa, on vaara, että rikosepäilyllä ja oikeudellisella asialla tehdään pelkkää politiikkaa.

Jaakko Jonkka on esittänyt Ylellä ja kirjassaan Oikeusvaltion puolesta perustuslaillisia muutoksia ministerinvastuuseen.

Nykyinen oikeuskansleri Tuomas Pöysti korostaa Jonkan lailla, että ei ota kantaa päivänpolttaviin ja vireillä oleviin ministerien rikosepäilyihin.

Syksyllä perustuslakivaliokunnassa käsitellään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) al-Holin leiriin liittyvää epäiltyä virkarikostutkintaa. Pöysti ei myöskään pukahda käsiteltävänä olevista kanteluista, joita pääministeri Sanna Marinista (sd.) ja muista ministereistä on tehty, kun on hyväksytty lainanotto osana EU:n elvytyspakettia.

Pöysti kertoi Jonkan ja Ylen jutun herättämistä ajatuksista aiemmin Demokraatti-lehden haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun) Kesälomalla oleva oikeuskansleri on lisäksi valottanut ajatuksistaan sosiaalisen median twitter-yhteisöpalvelussa.

Paksu palomuuri juridiikan ja politikoinnin välille

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo emeritusoikeuskansleri Jonkan lailla, että oikeudellisten ja poliittisten asioiden välissä on oltava vahva muuri.

Eduskunnan täysistunto on Pöystin mielestä huono areena puida rikosvastuuta.

– Kyllä siinä vaanii vaara siitä, että politiikka ja juridiikka sekoittuu. Oikeudelliset prosessit ja eduskunnan täysistunnolle kuuluvat lainsäädäntö- ja yhteiskuntapoliittiset asiat pitäisi lähtökohtaisesti pitää erillään toisistaan, Pöysti sanoo.

Jonkan ehdotuksessa syyteharkinnan ministerivastuuasiassa tekisi oikeudellinen elin eli esimerkiksi valtakunnansyyttäjä tai oikeuskansleri. Muutoin käsittely kulkisi normaalien rikosasioiden lailla.

Pöystin kanta poikkeaa tältä osin Jonkan pohdinnoista ja hän katsoo, että perustuslakivaliokunta voisi olla se paikka, jossa päätettäisiin eduskunnan puolesta ministerin syyttämisestä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo, että perustuslakivaliokunta voisi olla paikka, jossa päätettäisiin eduskunnan puolesta ministerin syyttämisestä. Kuva: Yle

– Oikeudellisissa asioissa ei perustuslakivaliokunta ole juuri politikoinut ja on siis onnistunut omassa roolissaan.

Nyt syytteen nostamisesta päättää täysistunto, koska halutaan turvata päätösten ja äänestyksen julkisuus.

– Eduskunnan pitää voida käynnistää myös oikeudellinen ministerivastuuprosessi. Sen vuoksi on varattu eduskunnalle rooli. En lähtisi sitä poistamaan, vaan pidän tarpeellisena, että perustuslakivaliokunta tekee syyteharkinnan. Tältä osin olisin varovaisempi kuin Jonkka.

Uudistukset vaatisivat isoja perustuslain muutoksia

Pöysti sanoo näyttävänsä muutoin vihreää valoa Jonkan mietteille.

– Perustuslain muuttamista täytyy miettiä suurella harkinnalla Ei pidä hätiköidä. Siksi olen varovainen.

Pöysti myös muistuttaa, että uutta perustuslakia säädettäessä haluttiin, että eduskunta pystyy mahdollisimman tehokkaasti valvomaan valtioneuvostoa.

Pöysti pitää perusteltuna, että ministerivastuuasiassa käsittelypaikka olisi korkein oikeus.

– Korkein oikeus soveltuisi oikein hyvin käsittelyfoorumiksi. Oikeusvaltiossa olisi hyvä, että ihan tavallinen rikosasioita käsittelevä tuomioistuin käsittelisi ministerinkin tapausta.

Valtakunnanoikeutta ei voisi Pöystin mukaan kokonaan lakkauttaa. Valtakunnanoikeudessa nimittäin puidaan mahdolliset korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentin ja jäsenten rikosasiat.

Ministerin muita kansalaisia korkeamman syytesuojan purkaminen olisi Pöystin mukaan perusteltua.

– Kyllähän oikeusvaltiossa julkisen vallan pitää noudattaa lakia. Siinä suhteessa erityisäännökset ovat hankalia. Tuon kynnyksen poistamiseen olisi ihan hyviä perusteluita. Kiteytän mielipiteeni: Minä pohtisin sitä. Purkamisen puolesta on esitetty hyviä seikkoja.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon klo 23.

Lisää aiheesta:

Ex-oikeuskansleri Jaakko Jonkka haluaa uusia ministerin oikeusvastuun – Eduskunnan suuren salin äänestys rikosepäilyistä on "luonnotonta"

Haaviston rikosepäilyn käsittely jatkuu syyskuussa – perustuslakivaliokunta varautunut käsittelemään vielä kesän aikana EU:n elvytysrahastoa