1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hotellit

Isot hotellihankkeet porskuttavat, vaikka matkailutalvi näyttää epävarmalta – pienen Suomen uskotaan houkuttelevan matkailijoita koronan jälkeen

Hotellihankkeet ovat niin pitkän aikavälin investointeja, että turismin notkahdus koronan myötä ei vaikuta päätöksentekoon.

Havainnekuva Rovaniemen City Hotel Oy:n yhdeksänkerroksisesta hotellista. Uusi luksushotelli on tarkoitus rakentaa keskustaan Arctic City Hotellin viereen. Kuva: Jaakko Puro Oy

Lapissa on jo pitkään ollut suunnitelmissa merkittäviä hotelli-investointeja. Pisimmällä olevat hankkeet ovat Rovaniemellä.

Suurimmasta lähtien ykkönen on Jätkänkynttilän sillan kupeeseen nouseva Valionrannan suurhanke, kakkonen City-hotellin viereen tuleva uusi luksushotelli ja vielä Lapland Hotel Sky Ounasvaaran laajennus sekä Hotelli Santa Clausin laajennus.

Hotellinjohtajat ovat yksimielisiä siitä, että koronapandemialla ei ole vaikutusta hotellihankkeisiin. Tosin Hotelli Santa Clausin johtaja Susanne Hulbekkmo ei halua kommentoida laajennushanketta tässä vaiheessa.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta sen sijaan vakuuttaa, että suunnitelmat pitävät edelleen, koronasta huolimatta.

– Tietenkin lyhyellä aikavälillä meidän huomio on mennyt tämän akuutin vaiheen hoitamiseen, mutta ei tällä ole ollut vaikutuksia meidän päätöksentekoon pidemmällä perspektiivillä.

Investointeja kannattaa tehdä, Vuorentausta näkee kristallipallossa hyviä tulevia vuosia.

– Uskon Lapin ja koko Suomenkin suhteellisen markkina-aseman vain vahvistuvan. Tämän tyyppisille kohteille kysyntää on varmasti tulevaisuudessakin. Täytyy vain olla kärsivällisyyttä. Menee jonkun aikaa, mutta pidemmällä perspektiivillä näkemys on erittäin positiivinen, Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta sanoo.

Luksushotellikin nousee varmasti, lupaa yrittäjä

Korona ei vaikuta myöskään City-hotellin viereen suunniteltuun luksushotelliin. Tähtäin on kauempana tulevissa vuosissa.

Hanketta hidastaa hotelliyrittäjän mukaan vain rakennuksen poikkeamisluvasta tehty valitus. Kaupunginhallitus myönsi marraskuussa 2019 luvan kaavasta poiketen yhdeksänkerroksisen hotellin rakentamiseen.

– Kun hallinto-oikeuden päätös tulee, rakentaminen päästään aloittamaan puolen vuoden päästä. Rakentaminen kestää arviolta puolitoista vuotta, hotelliyrittäjä Mikael Gröhn sanoo.

Kun keskustan uusi luksushotelli on valmiina arviolta kolmen vuoden päästä, matkailu on todennäköisesti noussut aallonpohjasta.

Ja Lapin vetovoima on edelleen olemassa. Siihen saumaan tähtää Gröhnin jo vuonna 2011 aloittama hanke.

– Tarkoitus on tehdä siitä yksi Pohjoismaiden parhaista hotelleista, jota tullaan katsomaan kauempaakin, Gröhn sanoo.

Turvallisuus ja pienuus vetovoimatekijöinä

Isot hotelli-investoinnit ovat pitkän aikavälin hankkeita, elinkaareksi pitää laskea minimissään parikymmentä vuotta. Sillä kiikarilla katsottuna koronaepidemia on kuitenkin näillä näkymin lyhyt kiusa.

Kun epidemiasta joskus päästään eroon, Lapille voi koittaa kulta-aika.

– Matkailu kuitenkin pitkällä perspektiivillä kasvaa, se on ollut vakaasti kasvava toimiala maailmassa, ja varmasti tulee tämän koronanotkahduksen jälkeenkin jatkamaan sillä polulla, Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta sanoo.

Lapilla ja koko Suomella on muutama erityisen vahva valttikortti.

– Turvallisuus varmasti laajasta näkökulmasta nousee tärkeäksi, kun matkailupäätöksiä tehdään ja siinä olemme hyviä. Lappi on kuitenkin – ja koko Suomi – pieni matkailukohde globaalisti. Täällä ei ole sellaisia ruuhkia ja massoja, mitä isoissa paikoissa ja varmasti ihmiset tulevat hakemaan tämän tyyppisiä kohteita, Vuorentausta sanoo.

Voit keskustella aiheesta 30.7. kello 23:een asti.

Lue myös:

Koronan tainnuttama Lapin matkailu kömpii vähitellen kohti toipumista – mökkilomabuumi herättää toiveita paremmasta

Korona muuttaa Lapin matkailua pysyvästi, kriisistä toipumisen ratkaisee joulusesonki – matkailukeisari Pertti Yliniemi: "Emme ole heittäneet kirvestä kaivoon"

Matkailuyrityksiä niittävä konkurssiaalto olisi isku koko Suomen matkailulle ja katastrofi Lapille – puolet Lapin matkailuyrityksistä pelkää kaatuvansa ennen talvea