1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israel: Hizbollah hyökkäsi Libanonista rajan yli – äärijärjestö kiistää taistelut

Libanonilaisen Hizbollah-järjestön uskotaan pyrkivän kostamaan taistelijansa kuoleman Syyriassa.

Israel
Israelin panssarivaunuja lähellä Libanonin rajaa.
Israelin sotilaallista kalustoa lähellä Libanonin rajaa 27. heinäkuuta.Atef Safadi / EPA

Israelin ja Libanonin välisellä rajalla puhkesi taisteluja maanantaina. Kyse on alueesta, jonka Israel on vallannut Libanonilta turvallisuusvyöhykkeekseen.

Israelilaisen Jerusalem Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Israelin armeija esti äärijärjestö Hizbollahin taistelijaosastoa pääsemästä Israelin alueelle. Yhteenottoja on ollut niinsanotulla Shebaan maatilojen alueella, joka Israelissa tunnetaan nimellä Mount Dov. Israelin armeija vahvisti tiedot myöhemmin maanantaina.

Hizbollah puolestaan kiisti maanantai-iltana tiedotteessaan joukkojensa yrittäneen ylittää rajaa, osallistuneen taisteluihin tai avanneen tulta alueella.

Israelin armeija on ollut korotetussa valmiustilassa, koska maan ilmavoimat teki viikko siten iskun Syyriaan. Iskun kohteena oli Israelin mukaan Iranin Syyriassa olevat joukot. Hizbollah on Iranin ja Syyrian hallituksen tukija.

Ilmaiskussa kuoli ainakin yksi Hizbollahin jäsen. Hizbollah on vannonut kostavansa teon. Israel on lähettänyt YK:n välityksellä viestin Hizbollahille sanoen, ettei sen tarkoituksena ollut surmata Hizbollahin jäseniä, kertoo israelilainen Haaretz-leht (siirryt toiseen palveluun)i. Iskun kohteena olivat Iranin joukot.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi lehdistölle Israelin pitävän kiinni strategiastaan, jonka mukaan Hizbollahia ei päästetä Israelin rajoille. Israel, samoin kuin EU, pitää Hizbollahia terroristijärjestönä.

Uutista on päivitetty klo 19.35: Lisätty tiedot Hizbollahin lausunnosta.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi