Unicef: Korona voi lisätä vakavasti alikasvuisten lasten määrää miljoonilla – alle viisivuotiaista jopa lähes 130 000 voi kuolla aliravitsemukseen

Vuonna 2019 alikasvuisuudesta kärsi 47 miljoonaa lasta. Pandemian vuoksi määrä voi nousta 54 miljoonaan tänä vuonna.

aliravitsemus
Aliravitsemuksesta kärsivää lasta hoidetaan terveyskeskuksessa Jemenissä.
Aliravitsemuksesta kärsivää lasta hoidetaan terveyskeskuksessa Jemenissä 5. heinäkuuta.Essa Ahmed / AFP

Jopa 6,7 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta on vaarassa jäädä vakavasti alikasvuisiksi koronapandemian takia, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Järjestön pääjohtaja Henrietta Foren mukaan lapsiperheköyhyys on lisääntynyt ja ruokaturva heikentynyt pandemian aikana. Lisäksi koronavirustilanne on hänen mukaansa katkonut ruuan tuotantoketjuja, nostanut ruuan hintaa ja hankaloittaa ravitsemusavun tarjoamista.

Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistun analyysin mukaan 80 prosenttia nyt vaarassa olevista lapsista asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Lisäksi analyysi varoittaa, että jopa 128 605 alle viisivuotiasta lasta lisää voi kuolla tänä vuonna aliravitsemuksen takia.

Alikasvuisuus on hengenvaarallinen aliravitsemuksen muoto, jossa lapsi jää liian laihaksi ja heikoksi. Vuonna 2019 Unicef arvioi maailmassa olevan 47 miljoonaa lasta, jotka kärsivät alikasvuisuudesta.

Pandemian arvellaan järjestön tiedotteen mukaan lisäävän myös muita ravitsemukseen liittyviä ongelmia, kuten lyhytkasvuisuutta, hivenaineiden puutosta ja toisaalta ylipainoisuutta. Myös tartuntojen pelko ja terveydenhuollon ammattilaisten suojatarvikkeiden puute ovat vaikuttaneet lasten ravitsemukseen, sillä apua ei pandemia-aikana uskalleta hakea sairaaloista.

Unicef arvioi tiedotteessaan, että humanitaarista apua tarjoavat järjestöt tarvitsevat kiireellisesti 2,4 miljardia dollaria lisärahoitusta loppuvuodelle.

Lue myös:

Aliravittujen alle viisivuotiaiden lasten määrä voi nousta Jemenissä 2,4 miljoonaan – Pian jopa 30 000 lasta on hengenvaarassa

Koronaviruspandemialla voi olla vakavia seurauksia Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa – jopa 51 000 alle viisivuotiasta lasta voi kuolla