Älykelloissa käytettävät Garmin-sovellukset toimivat jälleen usean päivän jälkeen – yhtiö myöntää olleensa kyberhyökkäyksen kohde

Garmin-yhtiö ei kommentoi, oliko kyseessä kiristyshaittaohjelma.

tietoturva
Ihmisiä katselemassa Garminin kelloja.
Garmin esitteli älykellojaan tapahtumassa Las Vegasissa tammikuussa 2019.Larry W. Smith / EPA

Muun muassa älykelloja valmistava Garmin myöntää olleensa kyberhyökkäyksen kohteena. Yhtiön mukaan sen sovellukset olivat maanantaina palaamassa jälleen toimintaan usean päiävän käyttökatkon jälkeen. Niiden pitäisi palautua normaaleiksi muutaman päivän kuluessa.

Satelliittipaikannusta hyödyntävää tekniikkaa valmistava yhtiö tiedotti torstaina, etteivät sen sovellukset ja nettisivut toimi. Yhtiö kertoi tuolloin kyseessä olleen tekniset ongelmat, joiden tarkempaa syytä ei kerrottu.

Muun muassa älylaitteissa, kuten urheilukelloissa, käytettävä Garmin Connect -sovellus lakkasi toimimasta. Garmin tarjoaa myös lentoliikenteessä käytettävää flyGarmin-sovellusta, joka yhtä lailla oli poissa toiminnasta.

Maanantaina yhtiö myönsi, että se joutui kyberhyökkäyksen kohteeksi torstaina. Tarkempia tietoja yhtiö ei kuitenkaan hyökkäyksestä kertonut. Nimettömien lähteiden mukaan Garmin olisi joutunut kiristyshaittaohjelman uhriksi.

Tässä tapauksessa yhtiön järjestelmiin olisi ujutettu haittaohjelma, joka olisi lukinnut järjestelmät ja estänyt niiden toimimisen siihen asti, kunnes yhtiö maksaa kiristäjille.

Yhtiön mukaan käyttäjien datatietoja, kuten maksutietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja, ei varastettu. Kyberhyökkäys ei myöskään vaikuttanut sovellusten toimivuuteen, yhtiö lisäsi.

Vaikka Garmin Connect -sovellus ei ollut toiminnassa, yhtiön mukaan kaikki käyttökatkoksen aikana kerätty data on vielä tallessa ja synkronoituu sovellukseen, kun se on jälleen käytössä. Sovellusta käyttäjät esimerkiksi juoksijat ja pyöräilijät treenitietojensa keräämiseen.

Joissakin arvioissa hyökkäys on liitetty venäläistaustaiseen kyberrikollisryhmään Evil Corpiin. Väitteet ovat vahvistamattomia.

Lue myös:

Joidenkin urheilukellojen toiminta häiriintyi tällä viikolla äkillisesti, ja syynä saattaa olla Garmin-yhtiöön iskenyt kiristyshaittaohjelma

Lähteet: AFP, AP