Kanta-Hämeessä koronaepidemian toista aaltoa pidetään todennäköisenä – sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri: "Nyt vasta testataan jokaisen kansalaisen ja yksilön toimintaa"

Kanta-Hämeessä koronatilanne on ollut kesän aikana rauhallinen. Edellinen positiivinen tapaus todettiin kesä-heinäkuun vaihteessa.

koronavirus
Sally Järvelä, toimialue johtaja, lääkäri, Tays
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoo, että ihmisten asenteet tautia kohtaan ovat höllentyneet kesän aikana.Marjut Suomi / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä pidetään todennäköisenä sitä, että koronaepidemian toinen aalto nostaa tartuntatapauksia myös Kanta-Hämeessä.

– Olemme aika keskiössä tässä Etelä-Suomen alueella. Missä tahansa tautiryppäitä alkaakin enemmän ilmenemään, niin liikennettä kulkee Kanta-Hämeen kautta tai sen puolelle, arvioi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Suomessa puretaan tällä viikolla viimeisiä jäljellä olevia koronarajoituksia. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan on olemassa riski, että epidemian torjumisessa tulee syksyllä takaisku.

Järvelän mukaan mahdolliseen toiseen aaltoon tulisi varautua samoilla keinoilla, kuin keväälläkin epidemian alkaessa.

– Hyvä käsihygienia, turvavälit ja kipeänä ei mennä julkisille paikoille tai töihin. Näiden ohjeiden noudattamista pitää jatkaa.

Järvelän mukaan nyt palataan samantyyppiseen tilanteeseen ja mahdollisuuksiin olla muiden ihmisten kanssa, kuin mitä oltiin ennen kuin epidemia edes nosti päätään. Jatkossa tärkeään roolin nousee ihmisten oma käyttäytyminen.

– Itse ajattelen niin, että nyt vasta testataan jokaisen kansalaisen ja yksilön toimintaa ja sitä, kuinka itse voidaan alentaa tartuntariskejä, toteaa Järvelä.

Ennen maskisuosituksen antamista on varmistettava niiden riittävyys

THL pohtii parhaillaan, pitäisikö Suomessa antaa kansallinen suositus kasvomaskien käyttämiselle. Järvelän mukaan maskien käyttämisestä ei välttämättä olisi haittaa, jos muistaa käsihygienian maskia laittaessa ja sitä pois ottaessa.

– Ongelma lienee se, että jos tällainen suositus annetaan, niin silloin pitää olla varmuus, että terveydenhuollon ja sosiaalityön käyttöön maskeja on riittävästi ja niiden tuotanto on katkeamatonta. Globaaleista tuotanto-ongelmista huolimatta tulisi varmistaa, että koko Suomen maskitilanne on sellainen, että tällainen suositus voidaan antaa ja sitä pystytään noudattamaan.

Kanta-Hämeessä koronatilanne on ollut kesän aikana rauhallinen. Edellinen positiivinen tapaus todettiin kesä-heinäkuun vaihteessa. Kanta-Hämeessä on todettu tähän päivään mennessä yhteensä 118 COVID-19-tartuntaa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus