Kata Kivipensas huomasi muovinkierrätyksen helpottuvan, kun hankki naapurien kanssa kimppa-astian – yhä useampi voi aloittaa kotikeräyksen Pirkanmaalla

Jo sadat pirkanmaalaiset kotitaloudet ovat halunneet muovijätteen keräysastian omalle pihalleen.

muovin kierrätys
Katariina Kivipensas
Ristinarkussa asuvan Katariina Kivipensaan perheellä on muovinkeräyskimppa naapurien kanssa. Asiakasvastaava Piia Alisaari Pirkanmaan jätehuollosta sanoo, että keräykseen liittyminen on helppoa, jos vain astia pihalle mahtuu.

Pakkausmuovin keräys suoraan kotitalouksilta laajenee uusille alueille Pirkanmaalla. Elokuun alusta myös Lempäälän, Pirkkalan ja Etelä-Tampereen taajama-asukkaat voivat tilata pihalleen pyörällisen 660 litran muovinkeräysastian.

Aiemmin tänä vuonna muovinkeräys on mahdollistunut jo Kangasalla, Nokialla, Ylöjärvellä sekä Itä- ja Länsi-Tampereella. Lokakuun alussa mukaan tulevat myös Tampereen keskusta ja Kaleva.

– Muovia kerättiin kesäkuussa noin 30 000 kiloa, määrä on puolessa vuodessa liki tuplaantunut, iloitsee kotitalouskeräystä järjestävän Pirkanmaan jätehuollon asiakasvastaava Piia Alisaari.

Piia Alisaari
Pirkanmaan jätehuollon asiakasvastaava Piia Alisaari innostaa kotitalouksia kimppasopimusten tekemiseen.Heli Mansikka / Yle

Pirkanmaan jätehuollolla on muoviastia-asiakkaita tällä hetkellä noin 400, elokuussa laajentuvalta alueelta mukaan on ilmoittautunut noin 100 asiakasta.

Keräysastia on ilmainen, mutta tyhjennyskerta maksaa 6,51 euroa. Muovipakkausten keräykseen käytetään pakkaavaa jäteautoa, joka kulkee biokaasulla.

Tarvittiin yksi puhelinsoitto

Ristinarkussa asuvan Katariina Kivipensaan perheellä on parin kuukauden ajan ollut kimppa-astia naapurien kanssa. Yhteensä kymmenen hengen talouksista syntyy jätettä yllättävän paljon, sanoo Kivipensas.

– Ensin meillä oli tyhjennys kahden viikon välein ja huomattiin, että se ei riitä millään. Nyt tyhjennetään viikon välein muoviastiaa. Sen myötä ollaan saatu harvennettua sekajäteastian tyhjennystä, se tyhjennetään nyt kahden viikon välein.

Pakkausmuovia keräysastiassa
Moni yllättyy siitä, kuinka paljon jätteestä on pakkausmuovia.Heli Mansikka / Yle

Kivipensaan kuusihenkisessä perheessä erityisesti teinit ovat kunnostautuneet kierrättäjinä nyt, kun muovit voi viedä suoraan isoon astiaan. Tyhjennyksen hintaa Kivipensas pitää tyhjennyshintaa hyvin kohtuullisena.

– Se ei ole kovin paljoa, kun jaetaan useammalle taloudelle. Ja kun säästää sekajätteen tyhjennyskuluissa, niin aika plus miinus nollaan mennään.

Katariina Kivipensas
Katariina Kivipensas sanoo, että hän pyrkii myös vähentämään ja välttämään muovipakkauksia. Heli Mansikka / Yle

Keräysastian saaminen omalle pihalle oli helppoa.

– Tarvittiin yksi puhelinsoitto jätehuollolle, Kivipensas sanoo.

Järki kannattaa pitää mukana kierrätyksessäkin

Pirkanmaan jätehuolto toivoo, että yhä useampi kotitalous lähtisi mukaan keräämään muoveja. Kimppasopimukset ovat hyvä vaihtoehto, mutta sopimuksen voi tehdä myös yksin.

– Tyhjennysvälin voi valita niin harvaksi kuin haluaa. Ainoa rajoitus on se, että tihein tyhjennystahti on viikon välein, sillä auto kiertää reitit vain kerran viikossa, sanoo Piia Alisaari.

Pirkanmaan jätehuollon muovinkeräysastia
Pirkanmaan jätehuolto tuo keräysastian ilmaiseksi pihaan. Jokainen tyhjennyskerta maksaa 6,50 euroa.Heli Mansikka / Yle

Alisaaren mukaan muovin keräysmahdollisuutta kysellään paljon myös taajamien ulkopuolelta ja alueilta, joita keräys ei vielä koske. Alisaari kuitenkin vakuuttaa, että tilannetta seurataan ja se voi muuttua.

– Kovin harvaan asutuilta alueilta muovia ei kannata kerätä, sillä silloin ympäristöhyöty menetetään.

Alisaari muistuttaa myös, että ihan kaikkea muovia ei edes kannata kierrättää.

– Jos pakkauksen saa pyyhkäisemällä tai huuhtaisemalla puhtaaksi, se kannattaa tehdä. Mutta jos pesemiseen tarvittaisiin kuumaa vettä, pakkaus on parempi laittaa sekajätteeseen.

Pirkanmaan jätehuollon keräämät pakkaukset päätyvät Fortumin tehtaalle Riihimäelle. Tarkempia tietoja muovinkeräyksestä löytyy Pirkanmaan jätehuollon nettisivulta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Miljardeja maskeja ja lisää pakkausmuovia – Kuusi syytä, miksi korona käänsi muovin kulutuksen kasvuun

Minne kierrättämäsi muovipakkaus päätyy – poltetaanko se?

Omakotitaloonkin saa pian muovinkierrätysastian Pirkanmaalla