Malesian ex-pääministerille ensimmäinen tuomio laajassa korruptiovyyhdissä – 12 vuotta vankeutta ja kymmenien miljoonien sakot

Valtion sijoitusrahastoon liittyvää 1MDB-skandaalia on tutkittu pitkään niin Malesiassa kuin Yhdysvalloissa.

Malesia
Najib Razak katsoo rannekelloaan maski kasvoillaan
Malesian entinen pääministeri Najib Razak katsoi kelloa saapuessaan oikeuteen Kuala Lumpurissa tiistaina.Fazry Ismail / EPA

Malesian entinen pääministeri Najib Razak on saanut pitkän vankeustuomion valtion sijoitusrahastoon liittyvässä korruptiovyyhdissä. Malesialainen oikeus antoi tiistaina tuomionsa ensimmäisessä viidestä Najibia koskevasta oikeudenkäynnissä.

Oikeus määräsi Najibille 12 vuotta vankeutta ja vajaan 42 miljoonan euron edestä sakkoja.

Tuomarin mukaan Najib katsottiin syylliseksi kaikkien tässä oikeudenkäynnissä käsiteltyjen seitsemän syytteen osalta. 12 vuoden vankeustuomio tuli vallan väärinkäytöstä, ja muista kuudesta syytekohdasta vankeutta tuli 10 vuotta. Oikeus päätti, että Najib suorittaa kaikkia tuomioita samanaikaisesti.

Kiistänyt syytteet tiukasti

Najib on kiistänyt syytteet ja sanoo pankkiirien johtaneen häntä harhaan. Hän aikoo valittaa tuomiosta, ja hänen asianajajansa ovat vaatineet tuomion täytäntöönpanon jäädyttämistä valitusprosessin ajaksi.

Yhteensä oikeusprosessissa on nostettu Najibia vastaan 42 syytettä.

Oikeudenkäynneistä kaksi muutakin on jo alkanut, ja niissä syytettyinä ovat myös Najibin vaimo sekä hänen puolueensa jäseniä.

Yhteensä 4,5 miljardia dollaria hävisi

1MDB-skandaali on kärynnyt jo viitisen vuotta, mutta tutkinta asiassa aloitettiin vasta, kun Najibin puolue kärsi tappion vaaleissa kaksi vuotta sitten. Nyt päätökseen tulleessa oikeudenkäynnissä Najib tuomittiin muun muassa vallan väärinkäytöstä ja rahanpesusta.

Tuomarin mukaan Najib oli siirtänyt valtion varoja rahaston kautta omille pankkitileilleen. Najibin tileille epäillään päätyneen satoja miljoonia dollareita. Malesialaisten ja yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan rahastosta katosi hämärille teille noin 4,5 miljardia dollaria.

Najib perusti 1MDB:n pian pääministeriksi nousunsa jälkeen vuonna 2009. Rahaston tarkoitus oli kiihdyttää Malesian talouskehitystä.

Rahaston velat kasvoivat pian miljardeihin dollareihin, ja Yhdysvalloissa tehdyn tutkinnan mukaan rahoja on pesty elokuvatuotannoissa, hotellibisneksessä sekä taide- ja korukaupoissa. Erityistä huomiota on herättänyt Najibin vaimolleen Havaijilta hankkima Chanel-rannekello.

Pysyykö Malesian hallitus kasassa?

Najibin puolue UMNO palasi Malesian hallitukseen alkuvuodesta osana nationalistiblokkia, mutta hallituksen enemmistö parlamentissa on vain niukka.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Najibin henkilökohtainen kannatus on kasvanut viime aikoina, mutta hallitusyhteistyö saattaa olla vaarassa tuomion myötä.

67-vuotias Najib kuuluu yhteen Malesian tunnetuimmista poliitikkosuvuista. Hänen isänsä ja setänsä ovat myös toimineet maan pääministereinä.

Uutista on päivitetty klo 14.02: Lisätty tieto vankeustuomion pituudesta ja sakkojen määrästä.

Aiemmin aiheesta:

Malesian ex-pääministerin luottokorteilla vingutettiin yhdessä päivässä 800 000 dollaria – summalla ostettiin koruja luksuskaupasta

Miljardien eurojen katoamisesta syytetyn ex-pääministerin oikeudenkäynti alkoi Malesiassa

Yhdysvallat lätkäisi rahanpesusyytteet malesialaiselle rahoittajalle – epäillään törsänneen julkisia varoja kiinteistöihin, koruihin ja taiteeseen

Malesian entinen pääministeri saa 21 uutta syytettä miljardiluokan korruptioskandaalista

Malesian edellinen pääministeri sai syytteet korruptiosta – johti maata vielä kaksi kuukautta sitten

Lähteet: AP, Reuters