Raviohjastajan suuren haaveen toteutuminen kesti 40 vuotta – lähestyvät kuninkuusravit keskeyttävät yöunet, mutta Pauhis-ori on rauhallinen

Taipalsaarelainen Pauhis on 10-vuotias ori, joka sai viimeisen paikan tulevan viikonlopun Seinäjoen kuninkuusraveista. Kilpailu on uran kohokohta myös sen ohjastajalle Olavi Nisoselle.

Pauhis aitauksessa Taipalsaarella.
Taipalsaarelainen Pauhis on 10-vuotias ori, joka sai viimeisen paikan tulevan viikonlopun Seinäjoen kuninkuusraveista. Kilpailu on uran kohokohta myös sen ohjastajalle, valmentajalle ja osaomistajalle Olavi Nisoselle.

Taipalsaaren Vehkataipaleella sijaitsevassa hevosaitauksessa heinänkortta suuhunsa napsii 10-vuotias ori Pauhis. Se ei vielä tiedä, että se osallistuu tulevana viikonloppuna kuninkuusraveihin ensimmäistä kertaa elämässään.

Orin valmentaja ja osaomistaja Olavi Nisonen puolestaan pääsee nyt ensimmäistä kertaa ohjastamaan kuninkuusraveissa. Hän on haaveillut kuninkuusraveissa ohjastamisesta 40 vuotta.

Nisonen herää välillä öisinkin miettimään tulevaa viikonloppua, mutta päällimmäisenä on ilo.

– Kyllä se hienolta tuntui. Riemunkiljahduksia pääsi, kun osaomistajan kanssa kuuntelimme valinnan. Hyvä, ettei auton katosta menty läpi, Nisonen nauraa.

Pauhis taisteli viimeisestä paikasta Seinäjoen kuninkuusraveihin.

– Kyllä se oli selkeä tapaus niistä, jotka taistelivat viimeisestä paikasta, Nisonen sanoo.

Aiemmat osallistumiset kaatuneet hevosten loukkaantumisiin

Olavi Nisoselle kuninkuusraveihin pääseminen on aina aiemmin jäänyt hilkulle.

– Vuosia sitten oli parikin tilannetta, mutta hevosten loukkaantuminen vei ne paikat. Kyllä minä aika korkealle tämän urallani nostan, Nisonen sanoo.

Nisosen suvusta löytyy kokeneita kuninkuusravien ohjastajia. Nisosen poika Matti Nisonen ohjasti taipalsaarelaisen tamman Saaga S:n kolminkertaiseksi ravikuningattareksi.

Olavi Nisosen isä Suune Nisonen puolestaan osallistui Hätävaralla useita kertoja kuninkuusraveihin.

Mikään ei ota aivoon

Pauhista Olavi Nisonen kehuu rauhalliseksi kaveriksi, joka ei stressaile. Sen kanssa selkeää toimia ja se on helppo valmennettava.

– Vaikka se saisi olla joskus vähän pirteämpi, niin siinä ei ole mitään sellaista piirrettä, mikä ottaisi aivoon. Ongelmia on toki ollut vuosien varrella, mutta se on tosi helppo ajaa, Nisonen kehuu.

Pauhis on osaomistajansa Olavi Nisosen mukaan rauhallinen kaveri. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kehujen aikana Pauhis kellahtaa selälleen ja pyörii kyljellään aitauksessaan.

Pauhis on viikonloppua varten hyvässä kunnossa, vaikka kesäkuussa joko pöly tai virus aiheutti sille henkitorven ja kurkun ärsytyksen. Välistä jäi pari starttia, jotka olisi tarvittu pohjiksi kilpailua varten.

– Nyt on luotettava, että kunto riittää. Jäljellä on uimista, lihashuoltoa, höyryhengitystä ja venyttelyä ennen voimia vievää viikonloppua.

Tavoitteena puolivälin sijoitus

Raveja edeltävinä päivinä Pauhiksen ohjelmaan kuuluu normaaleja treenejä, uittelua ja lihashuoltoa.

Pauhis tuskin tietää, mitä tuleman pitää.

– Saattaa se kuitenkin arvella, että jotakin on tekeillä, Nisonen pohtii.

Ensimmäisessä lähdössä Pauhis ja Olavi Nisonen ovat radalla yhdeksän. Se on Nisoselle suorastaan toivepaikka.

– Pauhis ei ole mikään superstarttaaja. Edessä on hyviä hevosia. Pitää koettaa nuolla sisäratoja ja mennä kaikki matkat, Nisonen suunnittelee.

Hän myöntää, ettei Pauhis ole Seinäjoen kuninkuusravien kuumimpia suosikkeja.

– Mutta jos kaikki menee hyvin, niin puoleen väliin on mahdollisuus, Nisonen uskoo.

Ori on 10-vuotias. Nisosen mukaan sillä on vielä aikaa kehittyä ravihevosena.

– Suomenhevosella on jopa 12- tai 13-vuotiaaksi aikaa kehittyä. Tämä pystyy kyllä vielä nousemaan, jos vain paikat kestävät, Nisonen vakuuttelee.