Hyppää sisältöön

Voidaanko jopa kaupunginosia eristää, jos koronan toinen aalto iskee? Kaupungit valmistelevat pehmeitä ja kovia keinoja taudin hillitsemiseen

Asiantuntijan mukaan koulujen sulkeminen voi olla syksyllä edessä nopeastikin.

Rakennustyöntekijät viettivät taukoa Helsingin keskustassa. Helsingin kaupunki on tehnyt koronatestejä työntekijöille muun muassa rakennustyömailla, joilla tartuntoja on havaittu. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kesä on pian lähestymässä loppuaan, mikä tarkoittaa tarttuvia olosuhteita koronavirukselle, kun ihmiset oleskelevat jälleen samoilla alueilla lähellä toisiaan.

Asiantuntijat ovat väläytelleet mahdollisuutta kohdentaa rajoitustoimia pienemmille alueille sen sijaan, että eristettäisiin kokonaisia maakuntia, kuten keväällä Uudenmaan kohdalla tehtiin.

Mutta mitä nämä pienemmät alueet tarkalleen ovat?

Kouluja ja työpaikkoja voidaan sulkea

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajan Juha Jolkkosen mukaan kaupungit ja kunnat voivat sulkea väliaikaisesti esimerkiksi päiväkoteja, kouluja ja jopa yksityisiä työpaikkoja nykyisen tartuntatautilain nojalla.

Ennen sulkemispäätöstä tarkasteltaisiin kuitenkin muita toimenpiteitä.

– Sulkeminen on toki äärimmäinen keino. Ohjeet ja suositukset ovat ensisijaisia keinoja, Jolkkonen sanoo.

– Esimerkiksi rakennustyömailla on lisätty neuvontaa ja ohjeistusta, tarkastettu käsienpesupaikkoja sekä testattu herkästi kaikki, myös oireettomat työntekijät, jos tartuntoja on todettu, Jolkkonen kertoo.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen Kuva: Toni Määttä / Yle

Työpaikan tai koulun sulkeminen tarkoittaisi siis käytännössä siirtymistä etätyöskentelyyn ja -opetukseen.

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö ei pidä mitenkään kaukaa haettuna sitä, että kouluja jouduttaisiin syksyllä hetkellisesti sulkemaan.

– Jos toinen aalto tulee, niin koulujen sulkeminen voi tulla aika nopeastikin eteen, Aronkytö arvioi.

Suljettavaksi voi joutua myös mikä tahansa muu kiinteistö, esimerkiksi harrastuspaikka.

Sulkemispäätös voitaisiin tehdä korkeintaan kuukaudeksi kerrallaan. Tila voitaisiin myös avata heti, kun kriteereitä sulkemiselle ei enää ole.

Voitaisiinko kaupunginosia eristää?

Keväällä Euroopan maissa asetettiin ulkonaliikkumiskieltoja taudin hillitsemiseksi. Voisiko tämä tapahtua myös Suomessa, jos koronan toinen aalto iskee?

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ei ilman järeitä toimia, sillä liikkumisrajoituksia varten tarvittaisiin valmiuslaki. Suomi luopui valmiuslaista kesäkuun puolivälissä.

Se ei ole kuitenkaan täysin poissuljettu vaihtoehto, sillä valmiuslaki voidaan edelleen saattaa voimaan, mikäli tartuntatilanne sitä vaatii.

Sekä Helsingin kaupungin Jolkkonen että Vantaan kaupungin Aronkytö pitävät asuinalueita koskevia liikkumisrajoituksia kuitenkin erittäin epätodennäköisinä.

– Yleensä näiden tartuntojen takana on jokin muu yhdistävä tekijä kuin asuinalue tai kaupunginosa, Jolkkonen sanoo.

– Tärkeintä on hahmottaa, mikä on se keskeisin tekijä, josta tartunnat johtuvat.

Tämän takia rajoitukset kohdentuisivat ennen kaikkea kouluihin, työpaikkoihin tai yleisötilaisuuksiin.

Lisää bussivuoroja tartunta-alueille?

Jolkkosen mukaan Helsinki on kuitenkin varautunut myös toimenpiteisiin, jotka voisivat koskea kokonaisia kaupunginosia. Ne olisivat kuitenkin kovien rajoitusten sijaan pehmeämpiä keinoja.

Esimerkiksi mahdollisen tartunta-alueen bussien vuorovälejä voitaisiin lisätä, jotta niissä olisi väljempää.

– Lisäksi voisimme tuoda liikkuvan, matalan kynnyksen testauspisteen paikan päälle, Jolkkonen toteaa.

Mitä ajatuksia nämä ehdotukset herättävät? Voit keskustella aiheesta 30.7. kello 23:een asti.

Lisää aiheesta:

.
.