Kesäflunssa leviää, kun ihmiset tapaavat toisiaan ja reissaavat kotimaassa – "Kevään varovaisuus on unohtunut", harmittelee lääkäri

Tällä hetkellä liikkeellä on etenkin rinovirusten aiheuttamia infektioita.

rinovirukset
Nuori aivastaa kertakäyttöiseen nenäliinaan.
Turhien lähikontaktien välttäminen hillitsee myös flunssan leviämistä, mutta kaikkia tartuntoja sillä tuskin saadaan pois.Tiina Jutila / Yle

Kesäflunssa leviää Suomessa samalla, kun sosiaalinen kanssakäyminen lisääntyy.

Tällä hetkellä liikkeellä on etenkin rinovirusten aiheuttamia infektioita, kertoo erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Rinovirukset ovat yleisiä ja leviävät usein etenkin loppukesästä ja alkusyksystä.

Flunssatartunnat alkoivat lisääntyä esimerkiksi Jyväskylässä heinäkuussa hiljaisen kevään jälkeen.

– Varmaankin flunssa lähti leviämään, kun ihmiset lähtivät liikkeelle, sanoo apulaisylilääkäri Marja Autere Jyväskylän kaupungilta.

– Ihmiset ovat matkailleet kotimaassa tosi paljon ja varmasti tuovat kesäflunssaa reissuiltansa.

Flunssatartunnat ovat lisääntyneet myös Etelä-Savon sairaanhoitopiirin Essoten ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueilla.

– Nyt on liikkeellä kesäflunssia, jotka voivat aiheuttaa osin samantyyppisiä oireita kuin koronavirus, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström toteaa.

Alueella esimerkiksi Savonlinnan seudulla liikkuu suuret määrät kotimaanmatkailijoita.

– Sellainen varovaisuus, jota noudatettiin keväällä, on unohtunut valitettavasti. Kun kaikenlaista flunssaa on ja tulee olemaan yhä enemmän liikkeellä, pitäisi olla tarkkana ja ottaa yhteyttä herkästi, sanoo Sosterin perusterveydenhoidon johtava lääkäri Veikko Karvonen.

Myös Gärdströmin mukaan ihmiset käyttäytyvät aiempaa hövelimmin koronaviruksen suhteen, mutta riskiryhmien kanssa ollaan tarkkoja.

Hän arvioi, että koronatartuntojen jäljitystyö aiheuttaisi nyt huomattavasti enemmän töitä kuin keväällä.

– Nyt kontaktimäärät ovat suurempia, kun ihmiset ovat ehtineet tavata huomattavasti suuremman joukon ihmisiä.

Flunssaoireiset hakeutuvat koronatesteihin

Koronatestien määrä on kasvanut selvästi, kun flunssaa potevat hakeutuvat testattaviksi. Tartuntatautirekisteriin onkin raportoitu useita rinovirustartuntoja useasta sairaanhoitopiiristä eri puolilta Suomea, kertoo Niina Ikonen THL:stä.

Esimerkiksi Jyväskylän terveyskeskuksessa otettiin kesäkuussa noin 20 koronatestiä päivässä, kun nyt niitä otetaan noin 90 päivässä.

– Ihmiset ovat varmaan tarkkailleet itseään tavallista enemmän, koska halutaan koronaakin löytää ja testata. Ehkä lievemmistäkin oireista otetaan yhteyttä terveydenhuoltoon, kuten on aihettakin, Marja Autere Jyväskylästä sanoo.

Autere muistuttaa, että käsi- ja yskimishygieniasta on hyvä huolehtia aina.

– Nyt se on höllentynyt. Mitä vähemmän siitä huolehditaan, sitä enemmän taudit leviävät.

Autere ja THL:n Ikonen arvioivat, että syksy ja koulujen alku lisäävät hengitystieinfektioita, kuten aiempinakin vuosina.

Ikonen muistuttaa, että turhien lähikontaktien välttäminen hillitsee myös flunssan leviämistä, mutta kaikkia tartuntoja sillä tuskin saadaan pois.

Voit keskustella aiheesta 30.7. kello 23:een asti.