1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ruotsalaisprofessori: "Sauli Niinistö on suosikkiepidemiologini" – näkee maansa koronastrategian kannattajat lahkona

Infektiotautien professori Björn Olsen pohtii Ruotsin radion kesäpuhujana maansa koronastrategiaa ja pitää laumasuojan hintaa liian kalliina.

Infektiotautien professori Björn Olsenin mielestä laumasuojan hinta on tullut Ruotsissa liian kalliiksi. Kuva: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Infektiotautien professori Björn Olsen tunnetaan Ruotsissa yhtenä maan koronastrategian suurimmista kriitikoista. Tänään tiistaina hän kuvaili strategian kannattajia "lahkona" Ruotsin radion Sommar i P1 -ohjelmassa.

Olsenin mielestä Kansanterveysvirastosta on puuttunut mielikuvitusta taistelussa pandemiaa vastaan. Sieltä on myös puuttunut "paholaisen asianajaja", tyyppi, joka kyseenalaistaisi ryhmän yhteisen ajattelun ja esittäisi hankalat kysymykset.

– Se selvästikin puuttui, kun Kansanterveysvirasto piti koronapandemiaa tavallisena influenssana. Kun se totesi: 'Kaikki saavat sen, joten sen voi yhtä hyvin sairastaa', OIsen sanoi Ruotsin radiossa.

"Laumasuojan hinta liian kallis"

Uppsalan yliopiston professori huomautti, että koronavirus ei käyttäydy kuten influenssa. Sen sijaan, että se leviäisi tasaisesti, se luo tartuntaketjuja ja ryppäitä. Niitä on ollut sairaaloissa, vanhainkodeissa, hiihtokeskuksissa ja lähiöissä.

Viruksen leviämistä olisi voitu ehkäistä eristämällä alueita, testaamalla enemmän, jäljittämällä tartunnat ja asettamalla tarttuneet karanteeniin.

– Laumasuojan hinta tulee aivan liian kalliiksi. Aivan liian moni on kuollut liian aikaisin. Kuollut virukseen, jonka ei olisi tarvinnut levitä hallitsemattomasti, Olsen sanoi.

Ruotsissa on tähän mennessä todettu lähes 80 000 koronatartuntaa ja tautiin on kuollut noin 5 700 ihmistä (siirryt toiseen palveluun). Viime viikkoina tartunnat, tehohoitopotilaiden määrä ja kuolonuhrit ovat kuitenkin kääntyneet jyrkkään laskuun.

Lisää aiheesta: "Emme ehkä koskaan saavuta laumasuojaa", myöntää Anders Tegnell, mutta pitää Ruotsin laskeneita koronalukuja osoituksena strategiansa toimivuudesta

"Miksi ei kasvomaskia?"

Olsen ihmetteli puheessaan myös, miksi Ruotsissa ei ole suositeltu kasvomaskin käyttöä. Myös Suomessa on viriämässä uudelleen keskustelu kasvosuojan mahdollisista hyödyistä.

HUSin apulaisylilääkäri varoittaa koronan toisesta aallosta: "Kasvomaski ilman muuta käyttöön"

THL:n Salminen: Maskisuosituksen muuttaminen harkinnassa – syksyllä vaanii takaisku epidemian torjunnassa

Kasvomaskit ja oireeton tartuttaminen ovat olleet kiellettyjä käsitteitä Kansanterveysvirastossa, Olsen väitti.

– Koko maailma tietää, että oireeton henkilö voi tartuttaa, ja se on tärkeä syy taudin leviämiseen. Koko maailma tietää, että kasvomaski suojaa muilta infektioilta.

Olsenin mielestä näiden tekijöiden huomiotta jättäminen on tasoittanut tietä taudin leviämiselle Ruotsissa.

– Jos olisimme käyttäneet kasvomaskeja, voisimme nyt olla avaamassa yhteiskuntaamme ja pääsisimme Eurooppaan. Ensimmäistä kertaa 30–vuotisen sodan jälkeen meitä ei katsota hyvällä Euroopassa. Se on hyvin kummallinen tilanne Ruotsille ja ruotsalaiselle omakuvalle, Olsen totesi.

Olsen ja Tegnell saivat tiedon yhtä aikaa

Professori Björn Olsen kertoi kesäpuheessaan myös, että sai tiedon Kiinassa leviävästä uudesta viruksesta tammikuussa lomaillessaan Välimerellä. Samaan aikaan lähes samassa paikassa lomaili myös Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell.

– En ollut kovin huolissani aluksi. Ajattelin, että tämä on pieni tautiesiintymä, josta kiinalaiset selviävät, Tegnell kertoi omassa kesäpuheohjelmassaan kuukausi sitten (siirryt toiseen palveluun).

Olsen kertoi reagoineensa toisin. Hän oli vakuuttunut siitä, että viruksesta kehittyisi pandemia. Viruksen hallitsemattomasta leviämisestä kiinalaisessa yhteiskunnassa oli jo merkkejä.

– Miten voi olla mahdollista, että tulkintamme olivat täysin erilaiset, kun meillä oli sama tieto?

Olsen varoitti pandemiasta jo varhaisessa vaiheessa. Tegnell toppuutteli sen mahdollisuutta. Olsenin mukaan Kansanterveysviraston vastaisku ei antanutkaan odottaa itseään.

– Sieltä sanottiin: 'Ei ole mitään merkkejä siitä, että virus leviäisi Kiinan ulkopuolelle'. 'Emme saa pelotella ihmisiä', Olsen muisteli kesäpuheessaan.

Olsenia ja Tegnelliä haastateltiin pandemian mahdollisuudesta Ruotsin yleisradioyhtiössä muun muassa helmikuussa: Expert: Fel strategi att tona ner viruslarmet (siirryt toiseen palveluun).

Tegnell on kommentoinut Olsenin kesäpuheohjelmaa tiistaina niukkasanaisesti. Hän kertoi muun muassa yleisradioyhtiö SVT:ssä (siirryt toiseen palveluun) aamupäivällä, ettei ollut kuunnellut sitä.

"Muut maat eivät ota meitä kiinni"

Olsen on aiemminkin todennut, ettei usko muiden Pohjoismaiden koronalukujen nousevan yhtä korkeiksi kuin Ruotsin. Tiistain hän toisti arvionsa ja huomautti, ettei kyseessä ole mikään outo kilpailu.

– Naapurimaissamme ei ole mitään merkkejä sellaisesta, pikemminkin päinvastoin. On parempi tukahduttaa virus ja hoitaa pienemmät ryöpsähdykset myöhemmin, Olsen sanoi.

Ruotsin entinen valtionepidemiologi, emeritusprofessori Johan Giesecke arvioi toukokuussa sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun) (DN), että muut Pohjoismaat saisivat Ruotsin tartunta- ja kuolinluvut kiinni vuoden kuluessa.

– Kaikki sairastuvat. Tautia ei voi jarruttaa, ja se tulee ottamaan hengiltä suhteessa suunnilleen saman verran ihmisiä jokaisessa maassa, Giesecke sanoi DN:ssä.

"Niinistö suosikkiepidemiologini"

Björn Olsen uskoo, että koronaviruksen uhreja voidaan välttää. Mutta siihen vaaditaan johtajia, jotka tietävät, mitä tehdä.

– Suomen presidentti Sauli Niinistö – hän on nykyään suosikkiepidemiologini, Olsen sanoi ja jatkoi:

– Hän selitti ihmisille, että 'minä olen presidentti, ja minun roolini on päättää ja pelastaa suomalaisten henkiä'.

Olsen kiittelee Uudenmaan eristystä ja Suomen täysiä valmiusvarastoja.

– Suomalaiset tekivät kaiken oikein alusta asti. Ja se on kannattanut: sekä Suomi että Norja ovat onnistuneet taistelussaan tartuntaa vastaan hyvin. Niillä on suhteessa väkilukuun kymmenen kertaa vähemmän kuolonuhreja kuin Ruotsissa.

Sommar i P1 -ohjelma lähetettiin Ruotsin radiossa tiistaina. Björn Olsenin kesäpuheen voi kuunnella Ruotsin radion verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Ruotsalaisprofessori: "Suomi on aikuisten Ruotsi", eivätkä maan koronaluvut nouse Ruotsin tasolle

Anders Tegnell uskoi, että EU-maat toimisivat Ruotsin tavoin koronaa vastaan: "Oli kuin maailma olisi tullut hulluksi"

“Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan