1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alkoholinkulutus

Muusikko Evelina juo alkoholia aniharvoin - Mistä johtuu nuorten aikaisempaa kunnollisempi päihteiden käyttö?

Takaisin Pasilaan -podcastin vieraana kävi muusikko Evelina, joka juo hyvin harvoin, muttei ole täysin absolutistikaan.

Takaisin Pasilaan -podcastin vieraana käynyt laulaja-lauluntekijä Evelina sanoo, että hänen ikäisensä ihmiset tiedostavat paremmin alkoholin käytön terveysriskit. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Nuoret juovat alkoholia nykyään vähemmän ja harvemmin kuin aikaisemmin - Mutta miksi? Takaisin Pasilaan -podcastin keskustelussa etsitään syitä sinänsä positiivisen ilmiön takana.

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcastin tiistain jakso tästä!

Tutkimusten mukaan nuoret käyttävät alkoholia vähemmän kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Panimoliiton Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes joka kolmas nuori aikuinen kertoo, ettei juo alkoholia lainkaan. Myös juomistiheys harvenee. Viikoittain alkoholia kertoo juovansa 12 prosenttia vastaajista, kun kaksi vuotta sitten luku oli yli 20 prosenttia.

Mistä tekijöistä muutokset juomatavoissa johtuvat, ja onko kyseessä pysyvä kehitys vaiko ohimenevä vaihe? Muun muassa näistä asioista keskustellaan Takaisin Pasilaan -podcastin tiistain jaksossa.

Evelinalle alkoholi maistuu kyllä, mutta harvoin ja vähän

Laulaja-lauluntekijä Evelina haluaa heti alkuun selventää, että on kyllä elämänsä aikana juonut alkoholia humaltumiseen asti.

- Olen ollut kännissä elämässäni muutamia kertoja, mutta musta tuntuu, että se ei vaan sovi mulle, Evelina sanoo Takaisin Pasilaan -podcastissa.

- Tuntuu tosi tekopyhältä tulla tänne sanomaan, että “alkoholi ei ole juttuni”, sillä ihan muutama viikko sitten olen ollut muutamalla lasillisella. Sitä ennen edellisestä kerrasta olikin kaksi vuotta, hän jatkaa.

25-vuotias Evelina kertoo täysi-ikäistymisensä aikoihin omaksuneensa tavan, jossa juodaan harvoin ja vähän.

- Silloin peakkasi fitness-buumi. Silloin punnittiin kana ja riisi. Nyt se ei ole enää ehkä sitä, mutta musta tuntuu, että jengi tajuaa, että dokailu ei ole enää fiksua.

Evelina joutuu usein selittelemään, miksi ei juo alkoholia. Festareilla keikan jälkeen Evelinalta usein kysellään, että missä on jatkot, johon laulaja vastaa napakasti menevänsä hotelliin nukkumaan.

- Nukkumaanmenoaika meni jo pari tuntia sitten, Evelina summaa vakiovastauksensa.

Takaisin Pasilaan -podcastia juontavat Toivo Haimi ja Marjukka Mattila. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Nuorten juopottelua estävät alkoholin vaikeutunut saatavuus ja vanhempien suurempi kontrolli

Takaisin Pasilaan -podcastissa kuullaan myös THL:n Päihteet ja riippuvuudet -yksikön erikoistutkija Janne Härkösen haastattelu, jossa pohditaan syitä nuorten vähentyneelle humalahakuiselle juomiselle. Härkönen osoittaa kaksi suurta syytä nuorten alkoholinkäytön muutokselle: Nuorten on nykyään vaikeampi saada alkoholia, ja nuorten vanhemmat tietävät nykyään paremmin jälkikasvunsa menemisistä.

Muita syitä nuorten ryyppäämisen vähentymiselle ovat Janne Härkösen mukaan alkoholimainonnan kieltäminen, tiukempi ikärajavalvonta esimerkiksi Alkossa, ja se, että nuoret tiedostavat humaltumisen riskejä aikaisempaa paremmin. Härkönen mainitsi myös, että nykynuorilla on käytettävissä olevaa rahaa entistä vähemmän, ja nuorten liikunnan harrastaminen on lisääntynyt.

- Yksi tähän teemaan liittyvä asia on se, että nuoret ovat ylipäätään tavallaan kunnollistuneet, jos näin voi sanoa. Esimerkiksi pienrikollisuutta ei tapahdu enää niin paljoa, ja seksikäyttäytymisessä on huomattu myös samanlaisia merkkejä. Nuoret ylipäätään käyttäytyvät tunnollisemmin ja kiltimmin kuin aikaisemmat sukupolvet, Härkönen summaa.

Nuoret eivät ole vaihtaneet alkoholia kannabikseen

Usein julkisessa keskustelussa pohditaan, ovatko nuorten vähentynyt alkoholin käyttö ja kannabiskokeilut yhteydessä toisiinsa. THL:n erikoistutkija Janne Härkönen haluaa purkaa tämän käsityksen.

- Siitä on hyvin selvä tutkimusnäyttö, että näin asia ei ole. Samaan aikaan kun alkoholin käyttö on vähentynyt, kannabiksen kokeilut ovat pysyneet hyvin samalla tasolla. Siellä ei ole mitään vastakkaista trendiä.

Härkönen kertoo myös, että tutkimuksissa ollaan katsottu tarkemmin ja verrattu sellaisia nuoria, jotka ovat kokeilleet kannabista ja niitä, jotka eivät ole kokeilleet.

- Nämä kannabista kokeilleet nuoret itse asiassa juovat hieman enemmän alkoholia kuin ne, jotka eivät ole kokeilleet kannabista, Härkönen sanoo.

Kuuntele koko keskustelu Takaisin Pasilaan -podcastista Yle Areenassa!