Suomeen piti rakentaa maailman korkein hiekkalinna – siitä tulikin kaikkien aikojen pienin: "Ihmiset ovat kyselleet, onko tämä kesken"

Matkailijat ihmettelevät Lappeenrannan hiekkalinnaa, joka typistyi tänä kesänä viiteen pieneen veistokseen.

Hiekanveisto
Yksi tämän kesän hiekkalinnan veistoksista jäänee muottiin koko kesäksi.
Katso videolta, miltä Lappeenrannan hiekkalinnalla nyt näyttää.

– Ehkä semmoinen ylläri. Pienimuotoinen pettymys kyllä, luonnehtii kouvolalainen Tiia Grönroos näkemäänsä.

Lappeenrannan jokakesäinen nähtävyys, hiekkalinna, jäi tänä kesänä aiempia vuosia vaisummaksi. Veistoksia on huomattavasti edellisvuosia vähemmän, minkä lisäksi muu oheistoiminta ja esimerkiksi kioskit loistavat nyt poissaolollaan. Yhdessä veistoksessa on vielä muottikin paikoillaan, vaikka avajaiset olivat jo liki kuukausi sitten.

Grönroos ei ole ensimmäinen yllättyjä. Hiekkalinnan vajavaisuus on herättänýt etenkin paikallisten keskuudessa kummastusta, ja sitä on pidetty melko onnettomana.

Sulo Rahman hiekkalinnan matkailuneuvonnasta kertoo, että palautetta ja kyselyjä hiekkalinnan olemuksesta on tullut paljon.

– Ihmiset ovat kyselleet, että onko tämä kesken, hän sanoo.

Lappeenrannan hiekkalinna typistyi hiekkakasaksi
Lappeenrannan hiekkalinna jäi toispuoleiseksi.Seppo Kivimäki/Yle

Sulo Rahmanin mukaan ihmiset ovat kuitenkin olleet ymmärtäväisiä, kun heille on kertonut syyn hiekkalinnan vaatimattomuudelle. Syy on tietenkin koronassa, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen.

Ei tullut taiteilijoita

Hiekkalinna on pystytetty Lappeenrannan satamaan joka kesä vuodesta 2004 alkaen. Sen rakentamiseen käytetään tavallisesti noin kolme miljoonaa kiloa hiekkaa, ja sen teoksissa on ollut vuosittain vaihtuva teema.

Lappeenrannan kaupungin matkailujohtaja Mirka Rahman kertoo, että hiekkalinna on muodostunut yhdeksi kaupungin tavaramerkeistä. Hänen mukaansa linna oli tänä kesänä jäädä kokonaan rakentamatta, koska koronatilanne näytti keväällä hankalalta ja ulkomaalaisia veistäjiä ei sen vuoksi saatu Suomeen.

Tarkoituksena oli järjestää hiekkalinnalla ensimmäistä kertaa veistoskilpailu, mutta se ei koronan takia onnistunut. Nyt pystyssä olevat viisi veistosta on muotoiltu kotimaisin voimin.

Yksi tämän kesän hiekkalinnan veistoksista jäänee muottiin koko kesäksi.
Yksi tämän kesän hiekkalinnan veistoksista jäänee muottiin koko kesäksi.Seppo Kivimäki/Yle

– Halusimme kuitenkin tarjota edes jotain kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi, Mirka Rahman sanoo.

Hän sanoo suoraan, että tänä kesänä tarkoituksena oli säästää rahaa. Myös aikapula vaivasi.

– Onneksi meillä oli hyvä paikallinen kumppani, joka löysi kotimaiset veistäjät.

Myös Rahman on kuullut muutamia soraääniä hiekkalinnan vaatimattomuudesta, mitä hän pitää erikoisena.

– Ihmettelen, ovatko ihmiset jo unohtaneet, mitä Suomessakin keväällä tapahtui, hän puuskahtaa.

Ei tullut maailman korkeinta

Hiekkalinnan loiston päivät sijoittuvat muutenkin takavuosille . Satamaan perustettiin vuonna 2004 Huvisatama-nimeä kantava ilmaisten huvipuistolaitteiden keskittymä, johon kuului muun muassa maailmanpyörä. Sittemmin alueen tarjonta on vuosi vuodelta typistynyt. Nykyäänkin hiekkalinnan yhteydessä on ollut muutamia kaupungin operoimia maksullisia lasten huvilaitteita, kuten ketjukaruselli ja pienoisjuna.

Mutta ei tänä kesänä.

Hiekkalinna 2016
Vuonna 2016 satamaan kohosi ritarilinna.Mikko Savolainen/Yle

Hiekkalinnan suhteen on koetettu tormistautua jo usean vuoden ajan. Pari vuotta sitten Lappeenrantaan alettiin puuhata maailman korkeinta hiekkalinnaa. 18 metrin korkeuteen ulottuvalla linnalla olisi kurkoteltu Guinnessin ennätysten kirjaan. Suunnitelmat kariutuivat perustuksiin, ja ennätysyritys siirtyi kesään 2019.

– Tuossa vaiheessa meillä ei ollut ymmärrystä siitä, mitä se tarkoittaisi, Rahman harmittelee.

Maailman korkein hiekkalinna olisi todennäköisesti ollut myös maailman painavin, ja satamaan siirtomaalle rakennetun alustan vahvistaminen olisi maksanut kymmeniä tuhansia euroja.

Idea päätettiin hylätä. Tänä vuonna satamassa kohoava hiekkalinna on historiansa pienin.

Ei tullut huvipuistoa

Ulkomaalaisten taiteilijoiden puuttuminen ei ole ainoa syy alueen köykäisyydelle. Hiekkalinnan konseptia on Rahmanin mukaan pyritty kehittämään, ja viime vuonna Lappeenrannan kaupunki leikkasikin sen rahoitusta 30 000 eurolla rekrytoidakseen tapahtumatuottajan.

2011 hiekkalinnalla oltiin sirkuksessa.
2011 hiekkalinnalla oltiin sirkuksessa.YLE Etelä-Karjala

Hän sanoo, että leikkaus ei kuitenkaan hiekkalinnan lopputuloksessa näy.

– Se tuo hiekkalinnalle lisää tapahtumia, ja tavoittelemme suurempaa yhteistyötä Lappeenrannan matkailu- ja tapahtumapalvelutiimien välille, Rahman kuvaa.

Tänä kesänä hiekkalinnan alueelle oli tulossa pop-up huvipuisto, jonka toteuttaja oli jo kilpailutuksen kautta selvinnyt. Uusi kumppanuus vie Rahmanin mukaan jatkossa ison osan hiekkalinnan alueesta, ja suunnitteilla on entistä “toiminnallisempi” alue vähemmällä veistämisellä.

– Mutta sinne tehdään yhä hiekkaveistoksia, Rahman lupaa.

11.6.2009
2009 teemana oli satulinna.YLE Etelä-Karjala

Koska hiekkalinna oli huvipuiston myötä supistumassa joka tapauksessa, näyttää alue nyt huvipuistotoimijan puuttuessa todella valjulta. Myös alueen kahvilapalvelut olivat tulossa saman yrityksen kautta, ja sen vuoksi hiekkalinnalla toimivat tänä kesänä ainoastaan kukkopillinmaalauspiste ja kaupungin matkailuneuvonta.

– Meitä velvoitti sopimus, jota ollaan luomassa, koska he [huvipuistoyrittäjä] ovat voittaneet kilpailutuksen. Emme voineet tuoda sinne kenenkään muun palveluita.

Yrityksen nimeä Rahman ei suostu paljastamaan, sillä sopimus allekirjoitetaan hänen mukaansa vasta elokuussa.