Mökkiläiset ja paluumuuttajat ovat innokkaimmin kehittämässä pikkukaupunkia – Virtain kaupunginjohtaja haki ideoita kyläkierroksella

Ehkä etätöitä mutta ei pärehöylätalkoita. Virroilla oli asukkaiden vuoro miettiä, miten houkutella väkeä paikkakunnalle.

Virrat
Miten kehittää pientä paikkakuntaa? Virtain kunnanjohtaja kysyi ideoita asukkailta
Miten kehittää pientä paikkakuntaa? Virtain kunnanjohtaja kysyi ideoita asukkailta

Vähenevä asukasluku, taistelu kyläkouluista, kyläkauppojen ohi marketteihin suhisevat autot.

Toisaalta vehreä luonto, halvemmat asunnot, oma rauha ja ehkä sukkela valokaapeli. Asetelma on tuttu muuallakin kuin Pohjois-Pirkanmaalla sijaitsevalla Virtain kaupungilla.

Uusi kaupunginjohtaja, vajaa vuosi sitten Virroilla aloittanut Juha Viitasaari päätti kohdata kulmakuntien ongelmat. Hänen kiertävä pop-up-toimistonsa popsahti maanantaina ensin Killinkoskelle ja sitten Kotalan kyläkaupalle.

Vähän yli kolmekymppinen Viitasaari kohtasi harmaita panttereita, jotka ainakin maanantaisen otannan perusteella ovat paikkakunnan asioista eniten kiinnostuneita. Nuoret aikuiset olivat kenties töissä tai muuten estyneitä.

Nuorten talkoohenki mietityttää

– Me pyöritetään Kohtalan kylällä päremylly-yhdistystä. On pyydetty nuoria mukaan talkoisiin ja ensimmäinen kysymys on, että mitä siitä maksetaan, huokaisee Seppo Kalliojärvi.

Hänen mielestään talkoohengen käsite on kadonnut nuorisolta.

Kalliojärvi on kotoisin Ikkalan kylästä ja hän on vaimoineen yksi monista Virtain mökkiläisistä. Vuosikymmeniä meni Helsingissä leipätyössä. Nyt eläkkeellä heistä tuli paluumuuttajia.

– Kysyin kaupunginjohtajalta, että miksi Virtain vapaa-ajan asukastoimikunta on lopetettu. Hän ei osannut siihen heti vastata, mutta lupasi selvittää asiaa. Muuten sain teräviä vastauksia, toteaa Kalliojärvi.

Asukastoimikunnan jäsenenä Kalliojärvi ei enää voi olla, mutta seuraa Virtain asioita paikallisista lehdistä myös viettäessään talvia Kanarialla

Kalliojärvi on tyytyväinen Viitasaaren vierailuun ja laskeutumiseen asukkaitten ajatuksien ja ideoitten keskelle.

– Hyvä ajatus nyt kun koronakin on taantumassa.

Elintasosta elämisen tasoon

Kierros jatkuu. Kotalan kyläkaupan lähellä virtaa idyllinen joki. Aurinko paistaa ja sillan kupeessa sijaitsevalle kaupalle on saapunut toistakymmentä asukasta. Kahvia ja mustikkapiirakkaa katoaa puhuviin suihin.

Kyläläinen Ari Tapanainen on hänkin paluumuuttaja. 40 vuotta meni Tampereella asuessa. Hän pahoittelee kyläteatterin ja karhumarkkinoitten peruuntumista tältä kesältä. Mitä toiveita hänellä on päättäjälle?

– Kyläkoulu pitää olla, se pitää kylän hereillä, samoin tämä kyläkauppa, hän kuittaa.

Tapanaisen mukaan moni asia toimii Virroilla paremmin kuin kaupungissa.

– Niille, jotka valittaa somessa asioista sanoisin, että tekisi helkkarin hyvää asua isommissa kylissä. Siellä saa hammaslääkäriä odotella viikkokausia, täällä pääsee hoitoon viikossa, hän kehuu.

– Uskon paluumuuttoon. Vanhoja koulukavereita on palannut tänne ja taloja on rakennettu. Elintasosta ei välttämättä voi puhua mutta voi puhua elämisen tasosta, hän korostaa.

Tapanainen näkee etätöissä mahdollisuuden.

–Valokuitu vetää. Sähköiset mediat toimii täällä jopa paremmin kuin kaupungeissa, arvioi Tapanainen.

Virtain vahvuus on luonto

Kaupunginjohtaja Juha Viitasaari aikoo jatkaa kierrostaan Virroilla vielä kuun loppuun. Vastaanotto on hänen mielestään ollut yllättävän hyvää. Kehittämisessä usein toistuva idea on ollut luonnon hyödyntäminen ja paikkakunnan tehokkaampi markkinointi luontoarvot muistaen.

– Vahvuus on vesistöjen hyödyntämisessä ja logistisen sijainnin hyödyntäminen kolmen ison tien varrella, hän summaa.

– Moni murehtii Virtain elinvoimaisuutta tulevaisuudessa mutta valopilkkuna voitaisiin ajatella korona-ajan tuomia muutoksia, etätöitä ja turvaa.